Gå till innehåll
måndag 06 januari 2025

zanata

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    78
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av zanata

  1. @ kalle, Nej det är inte så att pumpen suger ihop slangen. Slangen är ganska styv. Visst kan det nog vara så att pumphuset är slitet efter efter 25 års drift och därmed gjort slut på pumpen. ser dock ok ut och pumpen sitter ju bara 5-10 cm ovanför vattenlinjen så det är ju inte så lång väg att pumpa...... Någon med tips om var man köper ny pump i Göteborgområdet??
  2. Har ett problem som uppstår intermittent, ungefär vid var tredje start. Ibland så suger vattenpumpen inte i sig något kylvatten (sjövattenkylning). Om jag då lossar vattenpumpen och öppnar locket till impellern, skruvar ihop den igen och monterar tillbaka den fungerar den ALLTID. Någon som har erfarenhet av liknande problem? Kan det vara dags att byta slangar? Kan problemet sitta efter pumpen i slangarna mot motorn? I motorn? impellern är naturligtvis ny, ingenting täpper för vattenintaget under båten. Den vill bara inte suga i sig vattnet. Detta händer ungefär, som sagt, vid var tredje start så det är ganska tjatigt. Någon med tips? (denna fråga även införd i mekforumet)
  3. Har ett problem som uppstår intermittent. Ibland så suger vattenpumpen inte i sig något kylvatten (sjövattenkylning). Om jag då lossar vattenpumpen och öppnar locket till impellern, skruvar ihop den igen och monterar tillbaka den fungerar den ALLTID. Någon som har erfarenhet av liknande problem? Kan det vara dags att byta slangar? Kan problemet sitta efter pumpen i slangarna mot motorn? I motorn? impellern är naturligtvis ny, ingenting täpper för vattenintaget under båten. Den vill bara inte suga i sig vattnet. Detta händer ungefär vid var tredje start så det är ganska tjatigt. Någon med tips?
  4. Kan lägga till att för den intresserade finns det mer att läsa på ; http://www.navcen.uscg.gov/marcomms/gmdss/epirb.htm
  5. Sen ganska lång tid tillbaka har det enbart sålts Epirber som sänder på 406 MHz över satellit (Cospas Sarsat) till MRCC (Sjöräddningscentral). Dessa kan vanligtvis också sända på 121,5 MHz vilket gör det möjligt för överflygande plan att pejla signalen och därigenom leda/guida en räddningsbåt. Tidigare fanns det även Epirber som sände över Inmarsat - men de har nog inte sålts på 10år. Det systemet släcktes ner 2006 och alla som hade en sådan Epirb kunde kostnadsfritt byta in den mot en som går över Cospas Sarsat. De moderna Epirberna som säljs idag har dessutom en inbyggd GPS-sändare som skickar din position tillsmmans med distressmeddelande. Det minimerar sökområdet radikalt och ökar chansen att du faktiskt blir upptäkt av sjöräddningen när du behöver det. En liten fritidsbåt kan vara ganska svår att upptäcka på stora havet även om man lyckas triangulera ungefärlig position. Billig Epirb, utan GPS säljs just nu på blocket för 2.000:- http://www.blocket.se/vi/20794746.htm?ca=11_s Att byta batteri går dock på ett par tusenlappar (2-2.500:-)
  6. Vilket frekvensband som används är inte intressant för den normale långseglaren. Visst om du vill ha en bredbandsuppkoppling och kan tänka dig sätta ombord en kula med parabolantenn i som har en omkrets på 2,5m så är C-band någonting för dig. Håller du dig i Europa eller kan tänka dig att byta microvågshuvud allt eftersom du förflyttar dig så kan du välja en operatör som sänder på KU-band. Då klara du dig med en antennstorlek på ca 1,5m för att få bredband (telefoni data). Nä detta är för yrkessjöfarten. Vi vanliga dödliga väljer mellan Inmarsat, Globalstar eller Iridium. För Inmarsat, tal data, räcker det med en 33 eller 55cm radomantenn. Du får dock inte full täckning runt jorden. Vill du ha bättre täckning (a la Volvo Ocean Race) får du gå upp en storlek till 77cm radom. Räcker det med tal och möjlighet att skicka korta mail med låg hastighet, ca 8kbps, så väljer du Iridium. Bra stabilt system som täcker hela jorden (även polerna). Dock långsamt. Handenheten är som en mobiltelefon och till sjöss kompletterar du med en extern antenn. Globalstar är det tredje som funkar, åtminstone hjälpligt, dock inte ute på oceanerna. Funkar det så har du bra ljudkvalitet (gsm) och datahastigheten är 9,6kbps - som gsm. Handenheten är som en mobiltelefon och till sjöss kompletterar du med en extern antenn. Dessa system är för tal & i viss mån data och skall inte blandas ihop med Epirb som är ett sök & rädda system....
  7. Det där var ett riktigt begåvat tips. Såklart att man skall göra så. Att man inte tänkt på det.... Tack för tipset!!
  8. Detta är en vecka per år och V29-gänget är tydliga med vart de går så vad är problemet. Vi som inte vill uppleva detta partyt väljer naturligtvis en annan hamn just denna kvällen (de dyker ju inte bara upp). Jag tycker de allra flesta sköter sig riktigt bra och att det blir bad i Smögens hamn är väl inget nytt. Där har det badats så länge som jag varit på havet (50år) Att det blev stökigt en (1) gång i F-backa, i samband med hård vind, tycker jag inte är konstigare än alla gånger jag varit med om att det blivit stökigt på t.ex Kärringön i samband med hård vind där och sjöräddningen fått hjälpa alla som inte kommit ut från norra bryggan eller draggat inne i basängen. Jag tycker det verkar som de som är med på denna vecka har sketkul och hade jag varit 25år yngre hade jag definitivt inte tvekat. Dåligt sjömanskap utmärker inte denna grupp mer än andra grupper. Ni som tycker de är stökiga - välj annan hamn just denna kväll. Det är ju inte direkt brist på hamnar eller öar i Bohuslän.
  9. Låter som det är dags att byta segelmakare. Klart det finns olika kvaliteter men ett alternativ är att göra precis så som Vilse beskriver med ett kardborrelås i änden av snörplinan. Fungerar mycket bra. Att ha en metallschackel som slår mot masten skulle iaf inte jag vilja ha.
  10. Tyska Dehler har nu gått i konkurs och skall räddas av vissa av de europeiska återförsäljarna. Vem går omkull härnäst tror ni??
  11. Tycker du verkligen att det är en bra idé att ha ett metallföremål i seglet som slår mot masten (och gör märken) varje gång du slår? Är det inte bättre att gå till segelmakaren och be dem sätta i ett snörplås av bättre kvalitet?
  12. En Maxi Racer skall absolut seglas med så bra segel som möjligt. Seglingen blir roligare och enklare då. Nu kan det ju vara så att bägge dina ställ är bra och i det läget kanske du väljer att spara det nyaste stället till klubbkappseglingar och Tjörn Runt. Men, som sagt, det märker man när man hissat dem alla. Hör av dig när det är dags. Med vänliga hälsningar Ex Maxi Racer Swe 12
  13. Javisst!! Varför då inte passa på att skapa specifika forum för segel (sömnad o rep), toalett, gasol, värmare, mast, bom, vantskruvar, winchar, strömställare, stekpannor ombord (nä det kanske faller under mat....eller inte..?) Det finns i-landsproblem och det finns I-LANDSPROBLEM. Denna tråd faller definitivt under den senare kategorin.... Det är så oerhört lätt att hoppa över/välja bort det man inte är intresserad av så var är problemet??
  14. Hej Jesper, Jag har kappseglat MR på den gamla goda tiden och hänger gärna med dig ut för lite tips o trix. Hör av dig när du har sjösatt så kan vi ta en titt på bägge dina segelställ.
  15. http://eniro.se/query?search_word=segelmakare&geo_area=stockholm&what=all
  16. Visst har de säkerhetsselar på sig, du kan vara lugn. Förra gången gick det en man överbord och det vill man ine riskera igen. När det gäller båtarnas/skrovens konstruktion så handlar det fr a om att få all vikt så långt ner som möjligt. Ericsson har denna gång antagligen lyckats bäst o ryssarna sämst. E3 o E4 har 7.400kg i bulben o ryssarna ca 6.900kg pg av att de har byggt ett tyngre skrov. Att segla på saker på havet är mycket riktigt en stor risk- Oftast är det dock rodret eller centerborden (sticksvärden) som får ta smällen. I fören finns ett vattentätt skott som i princip innebär att en dryg meter av fören kan lossna men båtarna flyter ändå. Rutten Capstaden - Cochin är inte piratfylld då de går långt öster om Madagaskar innan de viker (vek) norrut. Nästa ben är, ur det avseendet, värre drabbat.
  17. Du kan infoga bilden från skärmdumpen i ett ordbehandlingsprogram (ex word) och sen skriva ut.
  18. Tror att det underlättar för dig att få napp om du skriver i vilken del av Sverige du bor. Anmäl dig också gärna på olika klassförbunds gastbankar som finns på nätet.
  19. Jag har lyckats lära ungarna att om de ser en Bavaria med norsk flagga så gäller det att alltid vara beredd med fendrarna..........
  20. Jovisst, Bavaria 36 är väl inte världens roligaste och mest välseglande båt någonsin byggd men med ett depl på 4,7 ton tycker jag fortfarande att 20hk borde vara fullt tillräckligt. Dessutom; med bra segel och den djupare kölen på 1,95 som vissa Bav 36:or har så är den inte allt igenom dålig seglare. Jag tror anledningen till att vi (många av oss) tycker att Bav seglar dåligt är att ägarna kanske inte är så erfarna seglare och därmed inte får ut allt ur båten. Jag såg Collberg för några år sen segla riktigt fort med en Bav 38. Upphottad med riktigt bra segel.
  21. 20hk kan väl ändå inte vara för lite på en SEGELBÅT... In och ut ur hamnar, genom en och annan kanal och att användas i bleke. Övrig tid seglar man väl? Trodde i min enfald att det var därför man valde segelbåt. Själv har jag 9hk på 36 båt och det går alldeles utmärkt.
  22. Vacker, välbyggd, välseglande, lätthanterlig = Luffe 4004
  23. Har nu fååt svar från Thomas Rejvik i form av en kopia på det svar han skickade till Svenska Seglarförbundet efter kollissionen med kanoten. Såhär skrev han då; Svarssynpunkter från besättningen på Omega 36 nr 129 gällande Ert ärende 2008-1 Från vår start, under kappseglingen Tjörn runt, kl 08 40 fram till kollisionen ca kl 13 30 har vi seglat ca 6 distansminuter vilket gör en medelhastighet på 1,2 kn. Strax innan kollisionen får vi en vindkåre och vi seglar då för babords halsar med en fart av cirka 2-3 knop. Kursen är västlig riktning. Vi befinner oss då strax syd om Dake skär. Framför oss om babord uppmärksammas några stycken kajaker paddlande på NNO kurs. De första kajakerna ligger tätt ihop medan den sista enl vår bedömning befinner sig 60-70 meter efter de framförvarande. Vi bedömer att vi med god marginal kan segla mellan de två främsta och den sista kajaken. När vi närmar oss kajakerna ser vi att den sista kajakpaddlaren med stor ansträngning ökar sin fart för att som vi uppfattar det komma före oss på en skärande kurs. Allt går mycket fort, men helt plötsligt stämmer inte de bäringar vi tidigare bedömt ge oss en säker passage. Vi det laget har avståndet mellan den sista kajaken och de framförvarande minskat till cirka 20 meter. Eftersom de framförvarande kajakerna nu befinner sig på vår läsida kan vi inte falla av med risk att segla över dem. När endast några meter återstår mellan oss och den sista kajaken, bromsar han med sin paddel och minskar därmed sin tidigare höga fart till i stort sett stillastående. Alldeles innan kollisionen inser vi att den är oundviklig, och enligt vår bedömning uppkommen på grund av kajakens förändrade farthållning , först accelererande sedan bromsande. Vi skriker till varandra, både sinsemellan på Omegan och till kajakpaddlaren. Några rop eller skrik från kajakerna dessförinnan har vi inte uppmärksammat, samtidigt som vi anser oss ha haft uppmärksamhet riktad mot kajakerna hela tiden. Vi ser med lättnad att kajakpaddlaren tar sig ut ur kajaken bakom vår akter varvid han utbrister ”är ni inte kloka”. En kajak närmar sig den påseglade kajaken medan den andra paddlar upp akter om oss och ropar ”stora båtar väjer för små båtar”. Det är detta som vi finner lustigt och naturligtvis inte kollisionen som sådan. Kajakpaddlaren bakom oss ropar att vi hör av varandra eftersom han identifierat oss med båtnamn och hemmahamn. Eftersom vi ser att den överseglade är omhändertagen och att hans kamrater vet vilka vi är tycker vi att vi har situationen under kontroll. En stund senare bryter vi tävlingen p.g.a. bleke. Vi medelar då tävlingskommiten att vi brutit tävlingen. Vi är inte medvetna om att vi har väjningsplikt mot kajaken. Vi kommer från styrbord gentemot kajaken. Regel 18 b.2 , med definition av vad som är ”fartyg med begränsad manöverförmåga” enligt regel 3 är vi/var vi inte fullt införstådda med. Det går inte heller enligt vår mening att otvetydigt utläsa att kajaker är att betrakta som fartyg med begränsad manöverförmåga. Regel 3 nämner bara kajaker i kommentaren ”a”, med innebörden att kajaker ingår i begreppet fartyg med den kompletterande hänvisningen till regel 2 som innebär att regel 2s punkt b kommenterar att den kan vara tillämplig även i en situation mellan fritidsbåtar. Om kajaker är tillämpliga i regel 18 b.2 och det faktum att de i så fall är undantagna från regel 27 avseende förande av signaler enligt SjöTK 2 kap. 12§, åsyftar 12§ sista stycket i kommentaren just den situation som vi menar var för handen vid kollisionen. Nämligen vår omedvetenhet om vår väjningsplikt mot kajaker och kajakens krav på sig att agera som om vi var just omedvetna (och i brist på förande av signaler på kajaker.) Vi frånsäger oss naturligtvis ej ansvar i den uppkomna situationen, men menar att kajaken uppträdde som att den hade ovillkorligt företräde och icke med iaktagande av regel 17 avseende hållande av fart. Vi anser att omständigheterna talar för att det inträffade i vart fall inte ska betraktas som grovt. Hälsningar Tomas Rejvik Om inte annat så lär vi oss av detta att man skall hålla undan för kajaker.....
×
×
  • Skapa nytt...