Gå till innehåll
lördag 11 januari 2025

Doral

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    29
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Doral

  1. Doral

    Mercruiser

    Någon som vet var man köper reservdelar till Mercruiser någonstans i eller runt Göteborg? Har varit på LG Marin i Frihamnen men de är värdelösa när det gäller lev.tider och kundservice.
  2. Här har Du alla motornr till Mercruiser. http://www.dougrussell.com/partscatalog/collections/index.cfm?fuseaction=collectdetails&colid=04
  3. Varför använder Du inte och byter det bränslefilter som sitter på motorn från början?
  4. Ja, det stämde. Fick köra ordentligt med div. olika verktyg (det var svårt att komma åt pga vinkeln i avtappningskranen). Skruvmejslar, insexnycklar, buntband och ståltråd och ny rinner vattnet igenom utan problem. Jag funderar på om man ska hälla i något undermedel som löser upp rosten så man kan spola ut det innan man konserverar motorn med Glykol. Någon som känner till om det finns något sådant medel?
  5. Nu har jag lyckats med att rensa hålet i avtappningskranen och vattnet rinner igenom utan problem. Tack för alla tips.
  6. Jag tänker motorn efter jag tappat ut allt saltvatten för att skölja igenom den via sjövattenintaget vid drevet (utan termostat). Däremot tänkte jag fylla den med Glykol via temostathuset och därtill jörande slangar, så det även kommer ut till limporna. Jag tänkte heller inte tömma den på Glykolen jag hällt i, det måste väl vara bättre att ha den stående i motorn och limporna över vintern?
  7. Ok, tack för svaret, jag ska ner och gräva i hålet någon kväll. Fick även tips om att skaffa ett rensband så man kommer längre in i kanalerna. Det är väl ingen risk att man gör sönder något om man behöver ta i ordentligt?
  8. Pluggen som sitter på akterspegeln låter som att det är bottenpluggen. Skruva ut den så rinner ev. vatten som finns i skrovet ut. Jag brukar skruva ut den vid båtupptagningen och skruva dit den INNAN sjösättningen. Då rinner allt vatten ut som hamnar i skrovet vid rengöringen på höst och vår.
  9. Jag skulle vinterkonservera båten i helgen och upptäckte då att det inte rann vatten från avtappningskranen på motorblocket på styrbord sidan! När jag sedan skulle fylla motorn med vatten genom termostathuset hittade jag en ganska stor impeller bit i en av kylslangarna. När jag fyllt motorn med vatten så öppnade jag avtappningskranen igen för att se om vattnet rann ut, men det kom ingenting! Jag fruktar att motorblocket inte får något vatten. Jag har också märkt att temp.mätaren inte gått upp till normal temp i sommar. Hur tar man reda på om motorblocket får vatten? Vad är det för givare som sitter på avtappningskranen på styrbord sidan? Finns det någon adapter man kan ansluta för att på avtappningskranen för att trycka in vatten den vägen? Hur kan man kontrollera om det sitter något i vägen för vattenflödet till ena sidan av motorn? Tips mottages tacksamt.
  10. Jag hittade avtappningen till andra sidan. I det hålet satt en slang som går till vv.beredaren, men det satt ingen kran där, så jag fick lossa slangen för att tömma motorn.
  11. Jag har läst i olika forum att man kan tappa av min sjövattenkylda Mercruiser genom avtappningskranar på blocken, limporna och eventuellt slangen till oljekylaren. Jag har hittat 2 kranar på limporna och 1 kran på slangen till oljekylaren. Men jag har bara hittat 1 kran på det ena blocket! (det vänstra på bilden) Borde det inte finnas 1 på det andra blocket oxå? Eller finns inte den pga att kranen till oljekylaren sitter på den sidan? När jag öppnade de kranar jag hittat rann det inte speciellt mycket vatten ur motorn. Jag öppnade locket till termostaten och där stod det vatten. Borde inte det mesta vattnet rinna ut ur motorn även om det är en kran kvar som jag inte hittat? Någon som vet något om detta?
  12. Om det ligger impeller delar i motorn, hur får man ut dem?
  13. Ja, jag har testat att koka termostaten i en kastrull för att se när den öppnar sig och den öppnar sig runt 70 C. Har även provat med ny termostat. Båten är sjövattenkyld.
  14. Snart dags att lägga i båten igen. Är det ingen som har några erfarenheter av för låg motortemp och som vill dela med sig av dessa?
  15. Doral

    Motortemp

    Impellern gick sönder i våras, motorn blev överhettat och överhettningsskyddet löste ut. Efter jag bytt impeller så visar temp mätaren mycket lägre temp än förrut. Innan bytet visade tempmätaren c:a 80 grader och nu visar den knappt någon temp alls. Jag bytte termostat och givare men det blev ingen skillnad. Jag undrar dels om en givare eller termostat kan gå sönder av för hög temp? Nästa fråga är om det är ok att tempmätaren inte visar mer än c:a 50 grader innan termostaten öppnar? Mätarens skala börjar vid 50 grader så nålen rör sig knappt innan den sjunker till botten igen. Termostaten som satt i och den jag bytte har siffrorna 160 instansade och jag antar att det är grader i Fahrenheit, vilket är c:a 71 grader Celcius. Kan det vara så att den gamla termostaten öppnade för sent pga uppmattning? Tacksam för tips och erfarenhet av motortemp.
  16. Nu har jag hittat felet! Det var en jordkabel till batterierna för huselen som var lös. Jag skruvade dit den igår och nu funkar all husel igen. Tack till alla Er som engagerat sig och gett mig tips och info.
  17. Jag har kollat batterierna med voltmätare och de visar 12,7 V så jag tror de är ok. Vad är en batterifrånskiljare? Hur hittar jag en sådan? Idag fungerade faktiskt huselen när jag tog en tur med båten och la till vid en holme, men efter jag lagt till vid bryggan så var den borta igen.
  18. Läget nu under säsongen är att när motorn är igång och generatorn alstrar ström fungerar huselen. Den fungerar även när jag ligger med landström kopplad och batteri laddaren är igång. Slår jag däremot av motorn eller slår av batteriladdaren så fungerar inte huselen. Jag har lånat en multimeter och tänkte försöka mäta mig fram till felet, men behöver lite tips. Vad ska jag mäta och hur? Tacksam för hjälp....
  19. Laddaren har en vanlig jordad kontakt som jag anslutit till ett väggutag, som i sin tur är kopplat till panelen för inkommande landström. En av plus kablarna från laddningsrelät är ansluten och minuskabeln. Mobitronic batteriladdare 15 A Denna laddare har temperaturreglerad IU0U-karaktäristik. Idealisk laddare för mobil användning i husbilar, motorbåtar, segelbåtar, ambulanser, räddningsfordon upp till en batterikapacitet på 150 Ah. Ingångsspännings: 207-253 V Laddningsslutspänning vid 20°C: 14,4 V Underhållsladdning vid 20°C: 13,8 V Laddningsström max: 15 A Drifttemperaturområde: 0-50°C Mått: 200x60x260 mm (BxHxD) Vikt: 2 kg Batteriladdare för fast montering Våra MOBITRONIC batteriladdare byter namn till WAECO PerfectCharge. De uppskattas framför allt för sin snabba och skonsamma laddning, samt sin mycket höga driftsäkerhet. IU1512, IU1524 och IU2512 laddarna levereras nu alltid med extra utgång för startbatteriet. Utöver en eller två utgångar på respektive laddare finns en mindre utgång som ger max. 1 A för underhåll av startbatteriet, två laddare i en! På WAECO PerfectCharge IU4512 och IU2524 finns hela tre utgångar till separata batterikretsar. Självklart behöver man bara koppla in en utgång. Har man flera kretsar inkopplade laddas alltid den sämsta kretsen först till jämnvikt uppnåtts, då laddas samtliga grupper upp till fulladdat. Art.nr. 69144-915-12 http://www.waeco.se
  20. Eftersom vi förra sommaren i stort sett bara låg i gästhamnar (pga vädret) så fungerade husströmmen, troligen pga att landströmmen kopplades in. Därför vet jag egentligen inte om laddaren någonsin fungerat med nuvarande inkoppling. Jag ska skaffa ett instrument så jag kan kolla var kablarna går. Det är alltid bra att ha ett sådant. Nu vet jag ju iaf vad ett relä är till för. Jag var nere i båten nu och kollade laddningen när laddningen pågick, och den visade 13,7V, och sjönk till 13,3 efter en stund när laddaren kopplades bort. Kan det vara polvänt då? Kan förtydliga att husströmmen fungerar så fort jag stoppar i landströms kabeln. Det spelar ingen roll om laddaren är påslagen eller ej, eller om jag slagit på huvudströmbrytaren på panelen inne i båten. Därför tror jag att båten får jorden genom landströmskabeln. Kan det vara så?
  21. Tror laddaren är ok. Felet upptäcktes förra hösten och jag plockar ur laddaren efter båtupptagningen för att använda den i garaget för att underhållsladda batterierna. Inget tyder på att batterierna inte varit laddade när jag har kontrollerat med volt mätare. Är ett laddningsrelä till för det jag tror, att fördela laddningen mellan start&förbrukningsbatteri? Funderar på att dra nya kablar direkt från laddaren till batteriet för att se om problemet försvinner. Isf är det ju relät. Kom på att jag inte sagt att orginal laddaren hade 2 plus utgångar och en minus. En plus till start och en plus till förbrukningen och en jordkabel. Samtliga går till relät. På nya laddaren har jag bara en plus och en minus, så kabeln till start batteri är inte ansluten. Kanske blir det fel pga det?
  22. Den satt i båten när den kom till Sverige. Tack iaf för ditt engagemang.
  23. Så har ser den ut när man öppnar locket. Är det en mellantransformator? Den sitter kopplad mellan batteri och laddare. Inte mellan landströmspanelen och laddaren. Jag har hela tiden trott att det är någon form av laddningsrelä som fördelar laddningen mellan förbruknings- och start-batteri. Senast ändrad av Doral | 19 maj 2008 | 23:22
  24. Ja, om det nu är en mellantransformator. Och isåfall varför satt den där om det ändå var 110V? Senast ändrad av Doral | 19 maj 2008 | 22:37
×
×
  • Skapa nytt...