Gå till innehåll
måndag 20 januari 2025

Sparre

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 008
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Sparre

  1. Jag tror inte det handlar så mycket om att man vill verka "låtsasrik". Tycker tvärtom att det verkar rätt smart att hyra båt, även om jag aldrig gjort det. Sommaren/säsongen är kort nog ändå. Hyr man båt slipper man båtägandets baksidor med vinterförvaring, massa jobb, arbetsplikt i båtklubben m.m. Man låser inte en massa kapital och betalar en massa för en båt som bara ligger och guppar vid bryggan. Men det är klart - för vissa är väl kanske ägandet av en stor dyr båt ett slags "statement". (Titta på mig vad rik och framgångsrik jag är) Då är det kanske jävligt irriterande om ett gäng slynglar som kanske inte ens arbetar kan visa sig i något dyrbart om så bara för en vecka?
  2. Tror det kan ligga en del även i det här. Upplever det som att båtlivet blivit mer pretaniöst år för år. Det är väl inget fel med att visa hänsyn, men i vissa avseenden känns det närmast som att man måste ansöka om skriftlig tillstånd bara för att få andas. Alkoholregler. Inte så att jag tycker att man ska åka runt tokpackad på sjön, men problemet i Sverige är att det är antingen eller. Man kan inte åka ut till en sjökrog, äta middag, dricka 1 eller 2 glas vin eller några öl utan att riskera att åka dit för sjöfylla. Bottenfärger som ena året var tillåtna är nästa året förbjudna och tvärtom. Listor liknande 10 guds bud vad man INTE får göra anslås lite här och var. Jag kan uppleva klimatet som lite onödigt gnälligt, vilket faktiskt även det förtar en viss glädje.
  3. http://rtc.se/ är väl störst, men det finns säkert fler som hyr ut... Intressant, men det verkar främst vara en sida där privatpersoner hyr ut? Väldigt varierande sammansättning av både båtar och pris En del känns ju fullt rimligt, men andra känns ju helt upp i det blå. Typ 8 lax i veckan för en båt som i bästa fall är värd 50-60 tkr, om man ens kommer tillbaks till kajen... Inga företag som hyr ut nya eller nästan nya båtar längre?
  4. Båtbål kanske? :-) Spontant säger jag att man borde bränna upp skiten, men det anses nog för miljöskadligt i dagens Sverige. Helt klart finns det ett enormt överskott av gamla sunkiga 70-talspråmar som ingen egentligen vill ha. Ägarna har blivit för gamla och de yngre vill inte ha dem.
  5. Känner igen mig mycket i det du skriver, men just nu känner jag ändå som sagt att det är båten som får stryka på båten vad gäller skruvande. Finns det något företag i och runt Stockholm som hyr ut båtar? Gärna på södra sidan. Vill minnas att marindepån gjorde det förut, men nu hittar jag bara info om båtpool och det är ju inte riktigt samma sak. En nackdel med deras lokalisering är väl också att det ligger så långt in i skärgården, faktiskt tom på fel sida slussarna.... Är det så enkelt att hyra båt? Har väl visserligen sett privatpersoner som hyr ut, men inbillar mig att det kan vara lite tjafsigt och att saker och ting kanske inte riktigt är i den ordning man vill.
  6. Så är det. 40-talisterna förstår nog inte riktigt på vilken räkmacka de åkt genom livet.
  7. Okej, tror du att intresset från din sons sida kommer hänga kvar även då han kanske skaffar egen familj någon gång i framtiden och agerar mer självständigt? Vad det gäller "underhållsfritt" tror jag helt klart att du kan ha en poäng. Tror många letar efter det bekymmerslösa båtägandet (eller i vart fall vad man tror är det). Vad gäller bränsletörst har jag alltid tyckt att många tycks fästa lite väl stort avseende vid det. Om båten drar 0,8 eller 1,5 liter per distans. Spelar det egentligen så stor roll för det stora flertalet som bara använder sin båt på sommaren när det är vackert väder? Om man däremot mer eller mindre bor på båten och kuskar runt i den så fort det är isfritt kan jag förstå att man bryr sig om bränsletörsten, men det är nog max 5% av båtägarna som kvalar in där. Skulle jag satsat på båt idag hade det nog blivit en hyggligt stor DC med V8. Det är ju ändå någonstans känslan och upplevelsen man vill åt med båtlivet tycker jag. Hur är förresten fisket nu för tiden? Minns när jag var barn och hur jag i början av 80-talet var ute och fiskade med min far och en kompis. Tusan vad torsk vi drog upp i utkanten av Stockholms skärgåd. Några år senare var den väl helt utdöd? Bottendöd. Vet inte om det någonsin har återhämtat sig efter. Men du kanske inte håller till i Stockholms skärgård? Har även fått för mig att andra fiskarter utom möjligen då strömmingen blivit betydligt sällsyntare.
  8. Jag känner igen mig ordentligt i ovanstående stycke. Det skulle kunna vara jag. Visst skulle det visserligen gå att tränga in en båt rent ekonomiskt, men tiden finns ju inte. Det blir lätt bara ett ok. Man skulle behövt längre semestrar och möjlighet till lite barnfritt. Det är väl problemet i min generation - man vill ha allt. Visserligen hade väl kanske våra föräldrar, 40-talisterna också den inställningen. Bara det att det kändes som de behövde kämpa mindre för att uppnå det. Sen har vi alla dessa helgaktiviteter för barn som närmast har blivit ett obligatorium. Tror kanske inte att vi som växte upp på 80-talet hade riktigt mycket av den varan rent generellt? Jag vet som sagt att det tidigare varit väldigt svårt att få tag i båtplats, men det har kanske lättat upp en smula? Även i min gamla båtklubb har det känts väldigt åldestungt, men har mest fått för mig att de äldre "blockerat" de yngre som fått vänta i åratal på en plats. Men det kanske inte är så längre? De äldre kastar in handduken pga ålder och de yngre värdesätter andra värden i livet? Kanske inte bara jag? Är det lättare att med mindre kötid komma över en båtplats idag? Kanske till och med finns vakanta?
  9. Var det inte tom två båtmässor på Älvsjö: En på våren och en på hösten!? Inte vad jag känner till men jag har å andra sidan inte all historik.
  10. Okej, Själv är jag 70-talist och har "dragit på mig" två stycken småbarn + 1 hus. Sedan dess pallar jag inte riktigt med någon båt. Tiden finns inte helt enkelt. Sen har jag fått för mig att jämnåriga och kanske de som är något yngre prioriterar annat än båt. Något gammalt lik till båt pallar man sannerligen inte med. Ny eller nyare båt är väl något bättre, men det är samtidigt en massa jobb ändå. Tvätt, bottenmåling, polering, städning efter vinterförvaring. Transport och sjösättning. Var medlem i en båtklubb och det ingick dagsverken, fulla dagar vi sjö- och torrsättning. Arbetsplikt och nattvakt. Man kan lätt räkna ihop en veckas arbete bara där. Mycket arbete för att åka lite båt under sommarens vackra dagar. Ändå finns det onekligen en viss tjusning, bara inte just nu kan jag känna. Drömmen vore förstås en riktig skärgårdsfastighet med sjötomt och egen brygga, men det lär väl bara stanna vid en dröm.
  11. Vet inte om jag helt är ute och cyklar, men är båtintresset på nedåtgång? Jag har fått för mig det. Det känns som den stora gruppen av 40-talister säljer av sina båtar från 70- och 80-talet. Få är särskilt sugna på dessa flytetyg och priserna har fallit. Det jag undrar lite kring är återväxten. Är dagens 25-35 åringar särskilt intresserade av att skaffa båt? Är det lättare eller svårare att få båtplats (tänker kanske framförallt i trakterna runt stockholms skärgård), än vad det var för 10-15 år sedan? När jag besökte båtmässan förra året vill jag minnas att den var betydligt mindre än vad den var förr om åren. Det var bara en utställningshall, plus tillbehörshallen. Förr om åren körde de i två utställningshallar, plus en lite mindre hall för veteranbåtar, plus tillbehörshallen. Jag vet inte hur årets mässa kommer se ut, men en viss temperaturmätare borde det väl vara? Själv har jag ingen båt för närvarande, men ibland får man vissa infall att ändra på den saken. Sen börjar jag tänka på alla avigsidor med båtägandet och tänker att jag nog tycker att det är rätt skönt att slippa. Det blir lätt ett ok bara med en massa arbete som jag egentligen inte har tid med.
  12. Är det lämpligt att måla epoxi på aluminium då som badankan gjorde? Fäster det? Är stabilt över tiden?
  13. Min bror har kommit över en gammal aluminiumeka. Priset var lågt, men skicket inget vidare... Botten på båten är väldigt ärgad. Den är skrovlig och gropig och jag har tom hittat knappnålsstora hål i botten... Vad är bästa sättet att reparera detta på? Fungerar glasfiberspackel på en aluminiumbåt? Bör man förbehandla på något sätt? Slutligen, går det att försluta botten på något sätt. Epoxi eller någon fet bottenfärg? Tjära kanske? Men vem f_n står och tjärar en alu-båt??!! Tips mottages tacksamt
  14. Sveriges nya miljöminister visar vägen. http://cornucopia.cornubot.se/2014/10/fritt-fram-att-anvanda-giftig-farg-till.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cornubot+%28Cornucopia%3F%29 För vi får väl anta att likhet råder inför lagen?
  15. Jag tror inte att den moderna båtägaren är särskilt intresserad av att meka. Folk vill vrida på nyckeln och åka båt. Jag vet att många hävdar att man inte kan jämföra med en bil, men jag tycker ändå att inte att jämförelsen är så dum som den enligt vissa är. Som påpekats är en bil från 1987 idag i allmänhet bara skräp och sopor. Faktum är att en bil från 1997 även den är skräp och sopor. En inombordare på en båt är i allmänhet en motor som i grunden återfinns i bilar. Anledningen till att båtar "håller bättre", beror inte på att båtar håller längre eller att motorerna är bättre i båtar än i bilar. Det hela handlar uteslutande om värde. En bil från 1997 som drabbas av utsliten koppling, havererad växellåda eller sprucket topplock slutar oftast på skroten. En båt som drabbas av sönderrostad avgaslimpa, eller skuret drev skrots inte. De repareras och det beror enbart på att en 15 år gammal båt fortfarande betingar relativt stort värde i förhållande till nypris. En 15 år gammal bil är oftast knappt vatten värd. Verkar dock som att båtar håller mer och mer får en värdeminskningskurva som mer påminner om värdeminskningskurvan för bilar. Jag tycker egentligen att det är rätt sunt. Man ska inte betala massor pengar för gammalt skit. Oavsett vi pratar bil eller båt.
  16. Jag tror trådskaparen är lite inne på det själv. Köpmotståndet blir allt större på gamla båtar i största allmänhet. Jag tror anledningarna är flera. 1) Nästa år är båt och inombordare 28 år gamla. Speciellt motorn får man anta sjunger på sista versen. Att byta ut den gamla 3,7 litersspisen mot en modern 4,2 från Mercruiser är sannerligen inte gratis.Det är antagligen så illa att bara motorn kostar betydligt mer än vad samma motor är värd då den sitter i trådskaparens båt. Drar man detta resonemang i förlängning är värdet på båten negativt, men så är det förstås inte i verkligheten. 2) Som andra skrivit finns det ett hav av båtar från 70- och 80-talet på marknaden. Den stora 40-talistgenerationen vill göra sig av med sina flytetyg, men "ungdomarna" vill inte ha dem. Krackelerad plast, sprucken galon, rostiga motorer, sönderärgade drev och mögliga kapell är inget som får den yngre generationen att lätta på lädret. Kanske är jag lite elak, men det är absolut inget riktat mot trådskaparen. Sålde själv min gamla båt förut och fick gå ned en del i pris, men tyckte ändå att det blev rätt bra till slut.
  17. Tycker nog också att 666:an är snyggare än de båtar man återfinner i årets produktkatalog. Går den bra i sjön? Skarp V-botten? Hur är vikten på en 666 med inombords V6:a jämfört med exempelvis en 630 med en utombordare på 150 kusar? Ser väl en viss fördel med att kunna traila båten efter vanlig framhjulsdriven personbil.... Och båten du länkar till får jag väl till cirka 7 år och inte 5 år? Spelar i och för sig kanske inte jättestor roll, men känner att jag nog denna gång vill satsa på något som känns hyggligt nytt och fräscht. Har väl lite grann tröttnat på min gamla båtdoft av någon slags svårdefinierbar blandning av bensin och mögel...
  18. Tror jag inte att man behöver vara rädd för. Utan att känna till detaljerna, verkar ju som det fuskats en del med skatten. VD och styrelsemedlemmar däremot kan ju bli åtalade. Läser detta med lite kluvna känslor. Jag antar nämligen att generalagenter och konkurrenter bidragit till att polisen "nystat upp härvan". Vi vet ju alla vilka enorm prisskillnad det är mellan svenska priser och handlare som är auktoriserade och certifierade märkeshandlare jämfört med de priser som återfinns utomlands. Sätter myndigheterr åt den här typen av företag betyder det ännu sämre konkurrens och ännu högre priser för konsumenten. Till gagn för vem? För företag som verkar inom den monpolistiska konkurrensen och den avundsjuka allmogen måhända? Knappast för den genomsnittliga båtägaren som får betala 20-30% mer för sin nya utombordare....
  19. Okej Tack! Vet inte vad jag tycker om det nya formspråket för att vara helt ärlig.Den större 670:n såg kanske lite bättre ut, men oj vad dyra! 480-600 tusen beroende på motoralternativ känns minst sagt blodigt för en HT-båt!
  20. Har haft lite småfunderingar på att återuppta båtlivet. Funderar lite kring en Flipper 640 eller den nyare 630, eller kanske 666.... Var därför lite nyfiken på vad dessa båtar betingar i nypris, men bläddrar jag i nyprislistan från Flippermarin så hittar jag inga sådana båtar i sortimentet. Har Flipper helt övergett det konceptet som enligt mig kanske varit lite av märkets signum? Eller tas de bara inte in i Sverige längre?
  21. Störtskön annons! En man (eller kvinna???) som poserar i tights i köket och håller i en gammal utombordsmotor i det allt annat än välstädade utrymmet. Sedan bilden på båten med en man som synbart sitter och SKITER!!! bakom båten :-) Den stora frågan är om detta är på riktigt eller bara ett skämt?
  22. Man skulle vid en hastig titt kunna tro att säljaren bara skrivit fel. http://www.blocket.se/alvsborg/Ornvik_510_Hardtop__74__parla_46506348.htm?ca=11&w=3 Detaljer i annonsen gör ändå att jag tror att denne säljare faktiskt menar vad som står. Skulle tippa att båten är värd ungefär 1/4 av det begärda.
  23. Blev det inte någon rättsprocess över det där? Har för mig att missnöjda båtägare stämde tillverkaren tillslut.
  24. Spontant tycker jag priset är något i överkant. Såväl båt som motor är trots allt 13 år gamla vid nästa säsong, då de är dags att ta i bruk..., är det dessutom mindre defekter, det behövs nytt kapell, stor service, lite allmänt skamfilat..., tja, då tycker jag det borde finnas rätt ordentlig prutmån. Som tidigare komentatorer redan konstaterat är det en liten DC. Övernattning är inte att tänka på, om man inte vill ligga i fosterställning där framme. Utrymmet duger bättre till att stuva undan grejer i - och kanske som solskydd för barn som kan vistas där under dagsturer. Tror inte att det ska vara några större problem med Uttern 5500DC. Däremot vet jag att Uttern hade problem med skroven några år in på 2000-talet, men då med den faceliftade D55. Tydligen något tillverkningstrassel. Skroven var helt enkelt inte raka, utan konvexa (eller om de var konkava?). Hur som helst gav det upphov till riktigt otrevliga sjöegenskaper. Går säkert att läsa mer om detta om man googlar lite. Ev, vet någon här på maringuiden mera.
×
×
  • Skapa nytt...