Gå till innehåll
onsdag 22 januari 2025

faber

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    23
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av faber

  1. Tack för ett jättebra och informativt svar, precis vad vi behövde! Rosersberg ser jättefint ut, hoppas bara att vädret tillåter en grillkväll!
  2. Det här kanske inte är en särskilt imponerande långfärd, men tråden får ligga här iaf. Jag tänke som rubriken kanske avslöjar segla en liten båt från Uppsala till Stockholm. Är det någon som gjort den trippen förut? Hur lång tid tog det isåfall för er? Är det något speciellt att ha i åtanke? Broar? Genvägar? Båten sticker bara 0.70... Tack på förhand!
  3. Vad tror ni om denna handburna plotter? Jag tänker framförallt på hållbarheten. Mycket som kan gå sönder inuti med tanke på Mp3-spelare osv? Den har inbyggd elektronisk kompass och det känns ju praktiskt iaf. Erfarenheter?
  4. Hej! Jag är alternativt sugen på att mönstra på som förberedelse för en färd med min egen båt till medelhavet i sommar. Jag har begränsad erfarenhet men jag är ung och uthållig. Frågan är bara när ni skall segla hem den?
  5. Jag planerar själv samma resa, fast med 27 fot och besättning. Det viktiga är väl djupgående och i vilket skick motorn är. Vi har räknat med 20.000 i månaden. Då är vi ju tre personer, men med en mindre båt och en väldigt bränslesnål motor ( 5,5 nm 1 liter). Vi har även sett till att ha en reserv ifall kostnaderna drar iväg. Till exempel ska vi förbi Berlin med alla nattklubbar och uteställen. Kunna hyra bil, äta gott på restauranger, osv är sådant vi prioriterar. Sen blir det ris och bönor de dagar man inte gör något speciellt. Är det en ren transportsträcka du ska göra eller vill du se europa på vägen? Det är ju två helt olika prisbilder. Edit: Kika på och gå med i kryssarklubbens medelhavsseglare, www.medelhav.se , där finns massa bra hjälp och info! Edit igen: Och läs allt som eilean skriver, han är väldigt kunnig och hjälpsam! Senast ändrad av faber | 12 december 2009 | 18:23 Senast ändrad av faber | 12 december 2009 | 18:26
  6. Vi hade tänkt ha backuputombordaren till dingen också om vi behöver åka långt med den. Två flugor i en smäll. Men vi hade också tänkt montera ett utombordarfäste på båten. Vi skulle heller aldrig ha åkt utan dinge! Jag blir förvånad över att så många anser det vara onödigt med en extramotor. Vår diesel är från -78 och även om den gått fint hittills så känns det inte helt hundra att inte ha någon sorts backupsystem. Tänk om motorn dör mitt i ingenstans? Vi kommer ha med oss massa diesel i dunkar osv. så det är inget problem. Man kanske skulle köpa en billig tvåtaktare istället alltså, som många skriver så är ju bränsleåtgången inget större problem när det ändå bara är en nödlösning tills man fått dieseln lagad. Båtens displacement är 3 ton. Då är väl propellerns stigning och motorns utväxling inte något att tänka så mycket på?
  7. Det finns toggles på röstjärnen. Antagligen är det bara gammalt. Vi ska nog byta ut röstjärnen vad det verkar. Det finns en chans att vi skiter i det, förra ägaren åkte över till baltikum, tyskland och polen med de som finns nu och han överlevde ju. Ang öppningen från akterstuvet till ruffen så har jag listat ut att det är som det är för att motorn ska få luft. Det var inte så ett så farligt stort hål som det först verkade heller så i värsta fall skulle nog vattnet bara strila ner under motorn till kölsvinet. Det verkar som att det ändå är en väldigt bra båt vi köpt!
  8. Kul med så många svar! Vi ska serva vår diesel riktigt ordentligt, problemet är att kompetens saknas när vi väl är iväg. Visserligen planeras både båtdiesel-kurs och budget för att anlita en mekaniker om något allvarligare händer under resans gång, men det känns som att utombordaren kan vara bra att ha för att överhuvudtaget kunna ta sig fram till en mekaniker om dieseln ger upp. Det var ett mycket bra skäl att köpa en tvåtaktare. Vi ska kanalvägen genom Europa och tillbringa runt ett halvår i Medelhavet. Jag tänkte mest på bränsleåtgången ang. 4-takt. Finns det ens bränslesnåla 2-taktare? För som eilean skrev så är det ju både otrevligt och dyrt att släpa runt på mer bensin än nödvändigt.
  9. Hej! Jag sitter lite och undrar över vilken utombordare jag ska köpa som backup om dieseln skulle dö. En bra långfärdsutombordare borde ju vara lättmeckad och så pålitlig som möjligt. Dessutom är det ju en fördel om den är bränslesnål så att man inte behöver ha med sig så mycket bensin. En relativt modern 4-taktare alltså. Är det någon större skillnad i pålitlighet mellan olika märken? Vi hade tänkt att köpa en begagnad för runt 10.000kr, mellan 5 och 10 hästar och med lång rigg. Vad är era erfarenheter?
  10. Nu är jag ju rätt grön men jag skulle varken ha haft full stor eller genua uppe. Onödigt slitage i förhållande till farten. Maximalt revad stor och liten kryssfock kanske? Eller bara kryssfocken. Trist att råka gippa med storen uppe i kuling. Det går väl säkert att ha mer segel men jag tycker bara det är obekvämt och det kan bli dyrt! Om man inte kappseglar förstås...
  11. Hittade tråden av en slump och tänkte berätta hur det gick! Vi köpte en monark 540 för blygsamma 9000 kronor. Inte mycket till inredning men stor inuti och trevlig att segla med. Vi fick tråkiga men funktionsdugliga segel och en pålitlig 2,5-hästars tohatsu. Vi har haft jävligt kul med den i två sommrar nu. Det längsta den har seglats var 1,5 vecka, jag och min sambo. Det är nog den bästa semester jag någonsin har haft. Jag kan rekommendera modellen som dagsseglare för nybörjare, men det faktum att den saknar inreding är lite tråkigt, speciellt vid längre turer. Nu har vi en cutlass 27a som vi ska till medelhavet med, så det gav mersmak!
  12. Jag har bara sett navionics-kort med betydligt mindre områden. Typ ett kort för medelhavet, ett för västra europa etc. Finns det navionics kort som verkligen täcker hela Europa?
  13. Det är möjligt, jag får gå och kika. En annan grej med röstjärnen är att de bara sitter med vanliga mutterbrickor genom däcket, det är det enda som håller fast dem. Inga stänger neråt eller så. De har kanske tänkt att däcket är starkt nog för att det är så kraftigt byggt eller något. Är det någon som har haft problem med det?
  14. Det låter ju vettigt. Jag tror inte att vi kommer ha tid att genomföra det dock så vi får väl plasta igen vägen mellan motorrummet och utrymmet under akterluckan. Det blir ju ändå jävligt mycket vatten kvar där som tynger ner aktern, så en länspump måste installeras. Helt bra blir det ju ändå inte. Vad är det för problem du har haft i medsjö? Utveckla gärna! Vi har lite problem med rösthärnen som behöver bytas. De har tidigare suttit så att det blir en dålig vinkel på dragningen i vanten i förhållande till skrovet. De har liksom blivit bända mot skrovet istället för rakt dragna uppåt. Är det något du upplevt? Mvh Hugo
  15. Ja, vi har ju också tänkt på brasilien som alternativt mål efter atlanten. Jag har nu läst att det är rätt feta doldrums den rutten. Visserligen gör ju den korta resvägen ( cirka 1600 sjömil ) att man kan gå för motor när det inte blåser, men det är ju å andra sidan rätt trist och dyrt. Är det någon som har erfarenhet av att segla kap verde- brasilien? Vilka årstider är det värst? Sedan ska det ju vara lite körigt med kriminalitet och så, men det går väl iof att komma undan genom att hålla sig lite längre ut från kusten. Vi som åker samtidigt måste absolut hålla kontakt via kortvåg eller nåt!
  16. Absolut, utombordare ska vi ha. Plottern låter intressant, vad ska du ha för den?
  17. Hejhej! Vad tror ni om en Cutlass 27 som långfärdsbåt? Nån som har länkar till långseglingar med en? Långkölen är ju i bly och väger 50 % av båtens vikt, alltså mer än allegro 27, l28 osv. Lloyd-skrov har den också. En sak som oroar är öppningen som rorkulten sticker ut genom. Här måste det kunna komma in mycket vatten som dessutom kan rinna rakt ner via motorn in i ruffen! Hur har folk här löst det?
  18. Hejhej! Kul att så många svarade nu. Planerna har ändrats en del sedan första inlägget. Vi blir nu tre personer som sticker iväg med en lite högre budget. Vi har dessutom fått tag på en Cutlass 27 så nu är lastningsproblemen ur världen. Vi har 80000 till utrustning och strax över 100000 till själva resebudgeten. Det lär ju bli en hel del ris och bönor men vafan, är det lyx man vill ha så är ju en segelbåt det sista man ska sätta sig i! Vi har tänkt att först ta oss till Portugal och sen se. Medelhavet, Västindien, Kap verde eller Afrika är alla möjliga slutdestinationer, Beroende på hur mycket kött vi har fått på benen. Båten har en gammal men fungerande dieselmotor av märket yanmar SB12 från 1978. Är det någon som har erfarenhet av den här typen av motor? Den tidigare ägaren ska ha kört mycket med den utan problem. En till grej är att vi sticker i juni för att undvika väderkaos på nervägen. Om någon vill segla lite eskader så är det bara att hojta till!
  19. Hej allihopa. Jag planerar en långfärd om lite mer än ett år och har därför en hel del frågor. Först våra förutsättningar. Vi är två unga killar med målet att nå västindien på runt tre månader och spendera lite mindre än ett halvår där. Vi tänkte åka i september 2010. Vår budget är snål, runt 160.000-180.000 kr. Jag har spanat in Hurley22:an som lämplig långfärdskandidat. Dels på grund av att den sägs vara otroligt styv (60 procent av vikten i långkölen) och bra i sjön, dels för att den sägs ha ett mycket kraftigt skrov. Jag tror inte att vi kommer ha några problem med det bristfälliga utrymmet rent levnadsmässigt, vi har känt varandra hela våra liv och vi fungerar jättebra ihop. Det jag däremot oroar mig över är lastkapaciteten. Kan man lasta en 22-fotare med 500 kilo utrusning utan att den förlorar allt vad sjövärdighet handlar om? Är den tunga kölen ytterligare ett problem här? Tror ni att en Hurley, utrustad med luckor och fönster i lexan, förstorad självläns och med en kraftig rigg med dubbla för-och akterstag samt överdimensionerade vant, vantskruvar, schackel osv. är en bra överlevarbåt i en storm? Vår budget är ju i det extrema laget. En Hurley 22a snittar på runt 20.000 kr med en dassig utombordare. Det lämnar 80.000kr till utrustning och upprustning om vi klarar oss på 60.000-80.000kr att leva för. Vi behöver ju i pricncip allt. Dubbla gps, livflotte, epirb, vhf, sjökort, solcell, dinge, lexan, översyn av motorn, nya vant och förstag, osv. Tror ni att det här kan gå att fixa med 80.000 kr eller är det lite väl optimistiskt? Vår seglingserfarenhet är liten, men vi jobbar på det. Jag äger en liten monark 540a som vi seglar med i mälaren. Vi ska också ta kustskepparen och utsjöskepparen. Finns det fler kurser i stockholm som kan vara till hjälp? En annan fråga är den om själva atlantöverseglingen. Jag har spanat in rutten kanarieöarna-kap verde-brasilien och sedan upp till västindien längs kusten som alternativ till den klassiska kanarieöarna-västindien. Det skulle bli mindre etapper till havs utan kontakt med omvärlden och det känns säkrare ifall någon skulle skada sig och behöva akut vård. Finns det någon vädermässig anledning till att man inte hör om den rutten så mycket? För det vore ju inte heller helt fel att få se amazondeltat och lite av sydamerika. Så vad tror ni? Vad är vårat projekts starka respektive svaga sidor? Borde vi tänka om någonstans? Ös gärna på med kritik och synpunkter, det är bättre att lära sig av andras misstag än att göra dem själv. Tacksam för svar och kritik!
  20. Sunwind säger du? Jag har inte hittat någon på blocket än så länge så jag vet inte vad de kostar, men det låter ju bra att ha lite mer utrymme i ruff och sittbrunn. Frågan är om inte Sunwinden är långsammare än seacaten? Det är jättebra med båtar som är robusta och tål vind bra eftersom vi lär göra en del misstag sådär i början. Både Sunwind och Seacat är två bra alternativ verkar det som. Jag ska prata med en del storseglare inom familjen och höra vad de har för åsikter. Angående det där med att skriva papper så tror jag att vi kommer ha ganska klara regler på vad som gäller, men vi kanske inte skriver ner dem.
  21. Nu lutar det nog åt Seacat eller kanske Albin Viggen, fast den vet jag inte så mycket om. Jag gillar att Seacaten är 6.35m istället för runt 5.5 som många av de andra är. Dessutom ser den mer ut som en båt. Finns det några nackdelar jag bör känna till med seacaten?
  22. En ruff behövs i allafall, så solingen får nog gå bort. Jag har tittat på blocket en hel del och det finns mycket båtar i rätt prisklass där! Det känns som att det finns en kategori av ungefär likadana småbåtar, Stortriss, Magnifik Midget, Albin57, Albin Viggen, Ohlson 22, osv. Är det någon av dessa båtar på mellan 18-21 fot som är överlägsen de andra på nåt sätt? Förresten finns det en möjlighet att vi kan lägga ut lite mer, säg kanske 25 papp, eftersom vi eventuellt har en till intresserad med i projektet. Och J17 finns ingenstans att hitta information om, det är irriterande eftersom det ligger en snygg J17 på blocket för bara 13.000. Edit: Jag hittade en seacat på blocket, fan vad snygg den var om man jämför med till exempel stortrissen. Senast ändrad av faber | 16 juli 2007 | 11:59
  23. Hej allihopa. Såhär är det, jag och en polare tänkte fixa segelbåt till nästa sommar. Vi är bara 19 år, och har inte så mycket pengar. Vi behöver en lättseglad och lättskött båt. Den behöver inte vara vacker, men iaf ha plats nog så att fyra pers kan leva i den även om det blir trångt. Jag har tidigare varit fem pers i en H-båt, och det funkar ok enligt mig. Jag har kollat på J17, Sunwing 20 och några till småbåtar. Jag har haft hjälp av en mycket bra sida som heter www.sailguide.com där jag kunnat kolla upp båtmodellerna. Tyvärr finns inte J17 med, men det kanske är någon som har lite fakta om den här? Vi kan båda segla någotsånär, och vi kommer att ha med oss riktiga proffs när vi köper båten och även på de första seglatserna, så det är inget problem. Så, finns det några båtmodeller som speciellt rekommenderas utifrån kriterier som segelglädje, pris ( 15-20tkr tänkte vi oss ungefär), nybörjarvänlighet,ruff-utrymme, utseende, lättskötthet, osv? Jag är mycket tacksam för alla svar.
×
×
  • Skapa nytt...