Gå till innehåll
fredag 08 november 2024

anica

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    55
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av anica

  1. Jag har haft en Compis 28 och jag föreslår att du tittar närmare på en sådan. Den är en bättre seglare än de flesta modeller du nämner, och rymligare för familjen. Priserna på dessa båtar är ofta betydligt lägre än andra i samma storlek. Ett rejält bygge som tål tuffa tag.
  2. Använder auktoriserade verkstäder annat än helsyntetiska oljor idag?
  3. Vill man undvika att motor och motordelar ska angripas av rost, så är det torrt motorrum som gäller. När motorn värmer utrymmet så förångas vattnet och miljön i motorrummet kan jämföras med en ångbastu. Motor, generator, startmotor, kabelanslutningar, och andra viktiga delar börjar rosta på nolltid. Det ska vara snustorrt i motorrummet, punkt slut.
  4. Absolut störst, rymligast, snabbast, samt mest för pengarna när det gäller segelbåt, är Compis 28. 5 rymliga sovplatser, ståhöjd i ruffen, separat toa-utrymme, 8,56m*2,84m, byggd som en stridsvagn, ordentlig köksavdelning, stabil i sjön, LYS 1,06. Prisintervall 100-130000:- Varför ens fundera på något annat?
  5. Som vanligt när det snöat några dagar så hävdar klimatkritikerna att det minsann inte alls blir varmare. Titta det snöar ju... Men detta är alls inget ovanligt fenomen, personer som redan har en vag teori om något, har tendensen att rakt av acceptera påståenden de hör som stödjer teorin, medan de rakt av förkastar påståenden som motsäger dem. Ungefär som några av mina arbetskamrater, de ska minsann inte vaccinera sig mot svininfluensan. De är säkra på att media har lurat oss hela bunten. Ja ja, ingen orkar ens argumentera med dessa gossar. Alla gör vi våra val. Stora händelser som svininfluensa, klimathot, palmemord, estoniakatastrofen, har ju alltid varit föremål för spekulationer och konspirationsteorier. Vissa tror till och med att Bush i princip själv styrde planen in i World trade center. Men håll med om att det är kul läsning om alla teorier hit o dit.
  6. Du är ganska ensam kvar som skribent i den här tråden, och det kan jag förstå. Och har du följt mitt tips att studera klimatforskning på SMHI:s hemsida? Uppenbarligen inte, för några 6 meters höjning av havsnivån skrivs det inget om, men väl 30-40 centimeter. Medelhavsklimat i Umeå.. hmmm. Ja det vore kanske inte så dumt, men vi blir nog besvikna eftersom man endast talar om 3-4 graders höjning. Att jorden exploderar förekommer säkert i många filmer från Hollywood, och det kanske också är där du hämtat information om mördarcornflakes?
  7. Världen kommer inte att koka bort för att du äter en bit kött på lördagskvällen. Inse det. Glömde jag skriva att överdrifter ofta används för att effektivt ta död på en seriös debatt? Ett tips; gå in på SMHI:s nya hemsida, där finns allt du behöver veta om klimatforskning.
  8. Människan är av naturen ganska lat, och gör helst inga uppoffringar om det inte omgående ger något tillbaka. Därför är det så klart lättare att betvivla och förneka att den globala uppvärmningen existerar. Vi vill ju med gott samvete leva som vi alltid gjort, med konsumtion och törstiga motorbåtar. På internet finns artiklar som bevisar precis vad du vill. Bara du orkar leta. Många har ett intresse av konspirationsteorier och påstådda lögner i media. Det gäller allt från Palmemordet till 11 september och global uppvärmning. Som sagt, det går att bevisa precis vad som helst, bara man har tillräckligt mycket fritid.
  9. Rekommendationen att ha likadan olja i drevet som i motorn är minst sagt luddig. Det innebär att du i princip kan använda vilken motorolja som helst i drevet, beroende på vilken motor du kör med. En instruktionsbok från början av 70-talet är knappast uppdaterad med dagens oljor. Jag hade rekommenderat en transmissionsolja i ditt drev. Transmissionsolja tål mycket höga tryck, ffa mellan kuggar, sk. kuggflanktryck. Den har för detta ändamal särskilda tillsatser som motorolja saknar. Sk. EP tillsatser (Extreme Pressure). Transmissionsolja är dock inte så värmetålig och den har en stor inre friktion varför den inte passar som motorsmörjolja. Dock börjar dagens bästa syntetoljor för motorbruk bli så bra, att de snart kan ersätta transmissionsoljor, om inte helt, så iaf i lättare applikationer.
  10. Precis. 2st relativt långa M6-bult behöver du.
  11. För det första kan man aldrig se på en olja om den behöver bytas eller ej. Att den är svart och inte lika ljusbrun och fin som när man hällde i den innebär inte att den behöver bytas. För 90% av oss skulle det vara fullt tillräckligt att byta olja vartannat år. Speciellt syntetoljor har en livslängd som vida överstiger det vi kör på en säsong. Men som redan sagts så finns det andra orsaker till att man vill tömma ut oljan varje säsong, tex för att upptäcka vatteninträngning.
  12. Jag tycker du ska göra som du gjort tidigare. Då har du samtidigt koll på att kylvattnet cirkulerar ordentligt.
  13. Nej, man måste inte köpa olja från Volvo penta. Olja från Mekonomen eller Biltema fungerar lika bra. Mineraloljan gör sitt jobb, men syntetoljan är så lite dyrare och så mycket bättre att jag hade satsat på det istället. Den har längre livslängd och tål högre temperaturer, bland annat. Men valet är fritt!
  14. Vart man hittar ädelträ i en Princess ?? Hur menar du? Ädelträ hittar du i stort sett i hela båten.
  15. Skulle vilja påstå att det framförallt är inredningen som skiljer kvalitétsmässigt. T.ex. ädelträ istället för spånskivor och papp, för att inte tala om textiler som soffor, dynor och mattor. Går inte ens att jämföra. Jag ska dock inte säga att jag aldrig kommer att köpa en Sea Ray eller liknande, om bara priset är det rätta.
  16. Gå ombord på Nimbus och Sea Ray så får du svar på din fråga. Gärna modeller med några år på nacken då skillnaden blir mer påtaglig. Studera framför allt inredning, skåpsluckor, och andra trädetaljer. Gångjärn, bordsskiva, bänkskiva, tjocklek på allt material.
  17. Vad som får kallas kvalitétsbåtar bråkas det om varje vinter här på MG. Jag har synat både Sea Ray samt Fairline, och dessa lirar ej i samma division. Precis som du skriver så får man oftast vad man betalar för, och då borde du rimligen fått runt 2 miljoner kronor för din Sea Ray 400... Det betalas nämligen för motsvarande Fairline eller Princess.
  18. Jag vet inte om man kan blanda in Nimbus i övriga gänget som du nämner. Närmast jämförbara Nimbus är väl deras 26 Epoca, men då får du slanta upp ytterligare 400000:-. Övriga är likvärdiga i pris och kvalité. (nja, Draco räknas också till kategorin kvalitétsbåt) Senast ändrad av anica | 07 september 2009 | 17:38
  19. 5W-40 är en olja med bättre smörjegenskaper när det är kallt ute, med andra ord något tunnare. Den håller trots det ihop oljefilmen bra även i höga temperaturer. Den går alltså utmärkt att använda i din motor.
  20. Mest båt för pengarna, utan tvekan Compis 28.
  21. Hoppas du nu själv förstår hur betydelselös en decibel hit eller dit är. Faktorer som interiör, avstånd, eller hur välisolerat motorrummet är, påverkar långt mycket mer än vilken motor som används. Samtalston ligger runt 60dB, en normal dammsugare runt 80dB.
  22. Mindre oljud är alltså VP-säljarens första argument, mindre bränsleförbrukning kommer tvåa. Vissa gillar att deras båt hörs över hela fjärden --- men många andra vill kunna prata i vanlig samtalston under båtfärden. Jonas478, Om du vill prata i normal samtalston under färd gör du nog bäst i att byta till segelbåt. Normal samtalston ligger nämligen runt 60dB, medan din tysta D6-310 skickar upp ljudstyrkan till 75dB redan vid 10 knops fart. Nog för att fruntimmer kan vara högljudda, men att din frus samtalston spränger 75dB betvivlar jag starkt. Olika material och interiör i cockpit påverkar ljudnivån långt mycket mer än de få decibel som skiljer i din fina tabell. Sen undrar jag om någon verkligen betalar 150000:- extra för att slippa en decibel eller två?
  23. Beror på vad du menar med begreppet lägre driftskostnader? Inte ens en professor i matematik skulle kunna motivera mig att köpa dyra dieselmotorer. För det första kör jag högst 300 sjömil per säsong, och redan där försvann vinsten med att köpa dieselmotorer. Servicekostnader? Ja, vad är det som kan krångla på en gammal V8:a som inte krånglar på en diesel? Jag har haft bensinare som legat under presenning i fyra år, men trots det var det bara att vrida på nyckeln och köra. Om vi nu ska prata driftsäkerhet och startproblem. Motorn i fråga var en gammal B30 från 1973 som kylts med västkustens salta vatten i över 30 år. Den spinner som en katt än idag hos en annan ägare. Om du ens får igång en så gammal dieselmotor, så rekommenderas öronproppar eller att du stänger motorluckan. En bensinmotor är mycket enklare att lära sig, och därmed själv utföra reparationer på. Reservdelar finns i överflöd över hela världen, och nu även i Kina till en tredjedel av priset. Några kommer med motargument som explosionsrisk och miljöpåverkan, men det räcker du går över en trafikerad väg för att hämta din kopparbaserade bottenfärg så har du redan både levt farligare och förstört miljön minst lika mycket. Men okej, kör du 1000 sjömil per år så kanske du får tillbaka lite av dina satsade dieselpengar. Den drar ju trots allt inte lika mycket bränsle.
  24. Om din sambo fick reda på att hon nu har 250000:- mindre att handla kläder och skor för, så skulle du få ett helvete där hemma. Du skulle tvingas köpa en bensinare omedelbart, för husfridens skull.
×
×
  • Skapa nytt...