Gå till innehåll
måndag 06 januari 2025

janbac

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    21
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om janbac

  • Placering
    Kadett
  1. Jag skulle rekomendera kanalerna genom Europa istället för att gå runt. Eller varför inte köpa en båt som redan finns i Medelhavet och lägga tiden på att kryssa runt där. Men om jag skulle åka så vore det med en segelbåt så motorbåtsnörd jag är.....
  2. En jordfelsbrytare som klipper kan i bästa fall bero på ett sånt enkelt fel som att du har ny och gammal el till samma brytare. Detta har hänt mig men som sagt det vore nästan för enkelt.
  3. En utombordare håller nästan hur länge som helst om du bara servar den regelbundet och inte ligger på maxvarv hela tiden. En 4-taktare är ju såklart bättre men dyrare i inköp, ska du se båtägandet på längre sikt så satsa på en bra motor även om den kostar lite mer. En 2-taktare håller också bra den med, har själv en 65 hk från -79 som går som klockan men då har den fått lite kärlek under tiden, ny olja, nya filter mm.
  4. Vad är detta för trams, är inte detta forum i första hand till för att vi båtägare skall kunna byta tips och ideér mellan varandra och med fokus på det gemensamma intresset, nämligen båtar. Vill man föra skit vidare så är ju internet fullt av sådana möjligheter. Mvh Janne Backman
  5. Jag skulle verkligen råda dig att ta kontakt med någon marina som kan hjälpa dig med detta. I många fall kan hemslöjd på vitala delar som exempelvis en badbrygga sluta i en ände med förskräckelse. Du bör tänka på att den skall hålla för en tämligen hög belastning eftersom man ofta förvarar jolle, ankare etc. där. Dessutom skall du nog bada någon gång och kanske har fler badsugna med dig, flera personer på badbrygga. Om du gör den själv så skulle jag nog ändå råda dig att inte plasta in, detta blir halkigt och eländigt med risk för ofrivillga dopp. Med en så begränsad yta är det inte dyrt att byta ut virket när det blir dåligt. Ett bra ädelträ som du behandlar stoppar i många år. Har samma virke på min badbrygga för 5-e året och fortfarande som nytt. Lite slip och olja varje vår så klarar du dig länge.
  6. Allt beror ju på vilket håll sjön kommer huvuddelen av sommaren men en rejält nedtyngd boj lär klara din 32 fotare. Men jag skulle nog fråga någon av dina brygggrannar om du inte kunde få byta plats och ta andra sidan av bryggan om det nu är så att vind och sjö hamnar fel för dig.
  7. Ett problem är ju reservdelar till motorn men som du beskriver bör ju det finnas en hel del kvar att plocka ur den motor som sitter i. En Albin är ju inte heller någon båt man plågar ihjäl och motorn som sitter i är gedigen. Ser du ditt båtägande på lång sikt är det ju inte otroligt att du köper en ny motor. I dag finns det ett brett utbud av motorer från olika leverantörer till hyggliga priser om du söker på nätet. Lycka till med ditt båtköp.
  8. I all ära så har Biltema mycket bra och billiga grejor som fungerar vid sällananvändning. Och av någon anledning så är också deras bottenfärg billig, varför kan man ju ha delade meningar om. Men jag skulle råda dig att köpa giftfärg, den är funkis. Sen beror det ju också på vart du har båten. Har min båt i Luleå och där är inte det lika livsviktigt med en superbottenfärg pga denlåga salthalten.
  9. Grubblar lite på vilka varv det är lämpligt att ligga under marschfart. Maxvarv på min 41:a är 3900. Jag har hört olika bud på allt från 300 varv under max till 900. Mycket tacksam för experttips.
  10. Har själv garmin 525 och den är kanon, rekomenderas
  11. Hur går det med båtköpet? Är själv intresserad av en Forbina 9000, goda utrymmen, prisvärd båt, känt märke, svensktillverkad, mm, mm. Har hört att Storebrobåtarna är väl så törstiga vilket kan vara en nackdel den dag du vill själja för hur än det är så vill man ju ha en billig båt inte minst när det gäller driftkostnaderna. Övriga kostnader är nog tämigen lika oavsett vilken båt man äger.
  12. Har under sommaren varit ute på några turer då vädret varit riktigt dåligt, 10-14 ms och rejäla dyningar/vågor. Min båt är ganska plattbottnad och således uppför sig i grövre sjö som en badanka. Vid tillfällen då sjön kommer snett bakifrån så kan båten dyka med vågen vilket kan kännas rätt obehagligt, min båt är också ganska hög och 28 fot lång. Hur mycket kan en båt vicka innan den välter, kan en båt välta för den delen? Går det att göra något för att få bättre stabilitet i grövre sjö. I måttlig sjö går båten otroligt bra. Tacksam för synpunkter. Senast ändrad av janbac | 10 augusti 2009 | 01:40
  13. Undrar om någon kan tipsa om vart man hittar billiga proppelrar till dp 290, A5? Undrar dessutom om vad skillnaden är mellan alu och rostfria? Janne
  14. Har under denna säsong lagt ut drygt 30 tusen på olika typer av renoveringar på min vp 41 a och är ny väldigt less på dyra rep. Funderar nu på en ny vp D3 alt. D4 men hukar lite för kostnaden. Har sett annonser där företag säljer vp motorer betydligt billigare än volvo penta men har hört att garantierna inte gäller om man köper en sådan motor, kan detta vara möjligt? Janne
×
×
  • Skapa nytt...