Gå till innehåll
lördag 28 december 2024

schvidja

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    100
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om schvidja

  • Placering
    Örlogskapten
  1. Koppla alltid ur landströmmen vid åska. Nedslagen i närheten eller i elnätet kan skada hela din båts elsystem. Det som brukar åka först är laddaren.
  2. Kom felen samtidigt eller är det två helt olika problem, feljusterad blandskruv på lågfart och ev för liten soppamatning när du gasar på, skit i tillförseln, pump eller slang eller bränslefilter. Visst sitter det nån vit pryl som är filter. Dåliga slangar som inte håller trycket. Du får inga pip från reglaget?
  3. Startar den lätt? Hur länge går den på mellangas utan problem, viis tid eller ingen begränsning? Får den bra kylning? Har du kollat att länksystemet mellan gas och tändning inte släppt, alltså att den ställer om tändningen tillräckligt mycket för att klara lågvarv och högvarv. Hänger länkaget till förgasarna med? Annars känns det lite som skit i munstyckena men det hade du kollat. Har du testat att choka då den dör, hjälper det?
  4. Lite svårt att förstå vad du menar. Skulle vi få lägre skatter med bättre logistik och att alla bodde söder om vänersborg?
  5. Du bör åka vidare upp till höga kusten, en till två dagars segling så är du där från Skärså Det är definitivt värt resan, då kan du också delta på anrika Ulvöregattan 11-15/7 SXK har en riktigt bra bok som heter Norrlandskust som jag läst i men inte lyckats få tag på.
  6. Jag behöver samma djup och och har gått igenom 4ggr utan problem. Grundast upplevde jag att det var söder om södra bron där vassen börjar om man går söderut. Där ska man försöka hålla mitt i.
  7. Om du är helt säker på att du inte bara har spänning utan också ström fram till startmotorn, du kan koppla startkablar direkt på startmotorn och se att den hoppar till, så kan du också kolla plastbiten på höger sida i färdriktningen som ser till att tändningen hänger med i rätt läge. Det är en liten plastbit kopplad till förgasare och tändförställningen. Har den lossnat eller är trasig så kan det gå riktigt tungt för startmotorn.
  8. Det är bra med konkurrens men som några redan har pekat på så har lågprisbutiker alltid ett mycket begränsat sortiment och kompetens, vill man ha något lite mer speciellt så finns det inte många som klarar det och framförallt om man inte exakt kan hitta det man vill ha. Jag har handlat svåra grejor från Benns vid flera tillfällen och de imponerar på mig, de har inga jättepåslag på specialdelar samt att de kombinerar det med sin mycket goda kompetens. Att de kan skicka rätt delar betyder mycket för mig som kund. Sådana leverantörer hoppas jag ska finnas kvar i den nya lågpriskonkurransen för utan dem så står åtminstone jag som seglare mig slätt.
  9. Prova med lite tralltvätt på en bit vänta 10 sek och se vad som händer. Det kan fungera. Skolj noga efteråt. Smeta sedan på armourall eller nåt liknande.
  10. Det blir svårt att söka båtdelar med regnummer.
  11. Tillåter att det blir effektbrist? Är du beredd att betala för att det aldrig någonsin ska bli en trång sektor i det svenska elsystemet eller är alla beredda att betala för det? Att aldrig uppleva problem kostar ofantliga pengar, att bygga ut vägnätet så att det aldrig finns köer kostar multum, att bygga ut järnvägarna så att inga tåg behöver vänta på ett annat kostar också. Allt handlar om att finna en nivå som vi kan acceptera. Men det är förutseende att planera för vad som kan hända om inte systemet klarar det som är tänkt. När det gäller elpriser för elintensiv industri så javisst svenska företag har haft en viss förmån men de som vill överleva på lång sikt vet att man inte långsiktigt kan räkna med att vi får konkurrensfördelar när det gäller priset på el. De företag som avstår från att förbruka el vid vissa tidpunkter behöver inte betyda att allt är fel utan att marknaden verkligen fungerar på riktigt, de säljer sin köpta el på marknaden och tjänar mer på det än den slutprodukt som de normalt producerar. Vi har dock i Sverige unika möjligheter att producera klimatneutral el och det är synd att inte dessa möjligheter kan utnyttjas för att bygga välstånd. Problemet är inte kapital utan vår inställning till att acceptera investeringar i elproduktion och elnät.
  12. Helt ärligt Ciceraud, om du byggde en motorbåt istället för er fina linjett skulle du överväga att ha en spis med eldrift istället för en gasolspis.
  13. Räkna lite på saken och se vad det innebär: Med enklaste fomler och min elementära elkunskap så bör en vattenkokare/spis på 1800w 240v P=U*I 1800/240 = 7,5 A funkar bra hemma i köket . Om du kör den i 12v system innebär det 1800/12= 150A!!! och då räknar jag helt utan förluster. Även om du inte behöver ha den på länge så kommer det att krävas mycket rejäla kablar som kostar mer än kokaren för att inte tala om invertern och alla batterier. Ska du istället köra elverk ombord så funkar det men du behöver ett på minst 6hk som du iof numera kan köpa hyfsat billigt (2-6tkr) men då måste du plocka fram det, ställa ut det i sittbrunn och brumma igång för att få kaffevatten. Kör du landström så har du inga problem men att vara utan spis på havet och helt beroende av landström känns mer som en stationär husbåt. Jag träffade en holländare i sommar och han körde allt på el men han behövde en 3 fas 16A uttag för att kunna laga mat. Man blir då som kock rätt bunden till ett fåtal uttag i båthamnarna. El är bra men höga effektuttag i lågvoltssystem skapar stora problem och driver kostnader.
  14. Lagen är till för att kunna prioriera elanvänadare vid effektbrist. Kommunerna pekar ut de viktigaste kunderna, elnätbolagen visar hur systemet hänger ihop, sedan skickar man det vidare till länsstyrelerna. Det är en förbättring från nuläget, jag hoppas dock att man inte behöver använda det men risken finns och då framförallt i södra sverige. Lösningen är att bygga ny elproduktion i söder och eller mer ledningar men problemet är att vi vill ha fri tillgång på el men inget nytt får byggas, åtminstone inte där jag bor. Att elnätpriserna går upp är inte konstigt då man satsat 30 miljarder senaste åren för att vädersäkra elnäten samt nya mätare för 15 miljarder till alla kunder allt pga behov men även ny lagstiftning.. Att elpriserna går upp när det är brist är inte konstigare än att oljepriset går upp när tillgången är mindre än efterfrågan. Men det är bara de med rörligt elpris som betalar de höga priserna nu, det alla dock betalar för är den ökade förbrukningen som kommer av det kalla vädret, volymrisken står dock ofta elhandlaren för. Jag försöker minska min förbrukning vid kallt väder genom att elda som tusan i vedpannan. När det gäller bonusar så är det bara enstaka bolag som har det så det bör inte drabba hela branschen.
  15. Fördelarna är många inte minst miljömässigt och de större hamnarna verkar ha tagit tag i problemet för handelsflottan http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article233059.ece Problemen eller hindren som ska klaras av är: Kostnaderna för en säker och robust anläggningen. Underhåll av anläggningen samt ofta ett nytt elnätabonnemang, mätning och debitering av elförbrukningen. Billiga och enkla mätare finns men ska de också avläsas och debiteras efter förbrukning så kräver det en del utrustning eller arbetsinsats. En del kör inte bara batteriladdning utan även annat som kan dra en del. Flatrate är väl det enklaste men börjar förbrukningen dra iväg så kanske det tär på den kollektiva betalningsviljan. Det finns gästhamnar (Älmsta åtminstone förra sommaren) där du betalar efter förbrukning, betalsystemet där kräver ett speciellt kort. Vart finns de goda exmplen där man löst det på ett smart sätt?
×
×
  • Skapa nytt...