Gå till innehåll
fredag 17 januari 2025

Nisse65

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    20
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Nisse65

  • Placering
    Kadett
  1. Det är väl inget att förvånas över just denna semester. Har varit så de senaste decennierna. Segelbåt har man (eller i alla fall tycker jag) för att vara på sjön. Motorbåt har man för att färdas snabbt/ säkert från en plats till en annan. Att sedan en segelbåt även kan vara motorbåt någon gång är väl ok!? Håller fullständigt med att folk inte har förstått vitsen med det typ av flytetyg de har. Tror att det har med stress, bekvämlighet men framförallt att man har glömt bort grundfilosofin. Att t ex använda storseglet som stödsegel som trålarna har kan ge några extra knop men enligt min mening har man tappat grundfilosofin. Svårare är det att tackla batterikapaciteten med att köra motor på sjön men har man då inte missat att ta höjd för detta med fräscha batterier och tillräckligt många för att sedan ladda med sladd? Själv har jag en segelbåt för att ha bråttom (dvs kappseglar) och en motorbåt för att snabbt färdas till landstället. Det finns t o m de som har motorbåt för att vara på sjön men det går väl att betrakta som ett surrogat till sommarstuga. Kortsigtigt är det mycket billigare och dessutom kan man komma till trevliga platser. För mig helt oekologiskt och filosofiskt fel.
  2. Info till dig som kommer göra samma misstag som jag... Sjösatte min boj-ring 70 kg och satte i en poly-safe lina kopplad till Örnbojen med korta tenen på ca 1 m. Bojen välte givetvis! Rent ingenjörsmässigt är det lätt att förstå då tenen sticker upp en bra bit ovanför bojen och mycket lite av tenen sticker ut på undersidan (som en kölbåt med kölen placerad på båten istället för under). En kätting ska givetvis vara ansluten på undersidan vilket jag har på ca 4,5 kg (dubbel 10 mm på 2 m) men det räckte inte så jag fick offra en blyplätt på ca 10 kg. I mitt fall har jag ett utsatt ställe och vill då gärna ha minst längden 2 ggr djupet på lina och kätting och därför kommer tenen att luta mycket, kanske 70 grader. Har varit i kontakt med Cipax som tillverkar Örnbojen och de har bekräftat mina farhågor. Däremot tycker jag nog att tenen kunde sticka ut mycket mer under. Problemet har enl Cipax varit att folk tidigare sagt att tenen är för obekvämt kort. Cipax trodde först att jag hade den långa tenen och påstod att jag nog var den enda i allafall i år som hört av mig om problemet så det borde inte vara så stort? Dessutom är poly-safe linan mycket tålig mot rost;-) men riktigt usel då det gäller nötning. Därför rekommenderas även en kort kätting ner vid bojstenen. Då jag tex har 1 m kätting i bojen även har 1 m kätting vid bojstenen återstår bara ca 3 meter poly-safe lina! Hmm visserligen kunde jag använda den överdrivet stora flytringen som ingår i poly-safe linan men den minskar samtidigt bojringens vikt i de fall som marginalerna är små att båten draggar i mycket hårt väder. Slutledning är att kombinationen Örnboj 60 liter med poly-safe lina fungerar dåligt. Dessvärre fungerar inte heller Örnbojen på riktigt grunt vatten med kätting då vikten inte räcker till. Jaha så då är jag den enda som drabbats? så därför lite info till dig som kanske får problemet:-( Jag Googlade innan om detta men fann inget iallafall. I nästan alla övriga fall är både Örnbojen och Poly-safe linan, bra produkter.
  3. Hej Johan! Ja du har en del feedback hoppas jag. Ditt ämne är inte alls specifikt och det är inte som vissa här helt lätt att besvara. Allt beror på din ambition att det blir hyfsat till perfekt. Jag har renoverat jollar och kölbåtar xx-antal timmar som amatör och har hög ambition att det blir perfekt och är nöjd med ca 50% av mina arbeten. Av vad jag har förstått av mig själv och mycket professionella är att rätt kulör är A och O. Dessvärre är stora volymer bättre än små. T ex är gelcoatspackel till för oss amatörer som inte har så höga ambitioner men kan funka beroende på, problemet blir luftbubblor). Eftersom gelcoatspackel har högre konsistens kommer luften som blandas ner aldrig upp igen. Mitt tips: Är att du tar allt (alla lagningar) med t ex gelcoat av typ minst en halv liter. Doserarsprutor (ml) finns på Apoteket alt kanske t o m Biltema som är riktigt billigt. Förutsättningen är att du vet vilken kulör som gäller och att du förberett dig väl. Varning: Måla inte hela ytan med typ topcoat för då har du ett fett jobb att få ytfinnish. Jag hade en kompis som trodde på att måla hela fribordet med pensel. Jag varnade! Hela fribordet såg ut som ytan på en lagårdsdörr och även om lagningarna inte syntes så såg hela fribordet helt förstört ut (enligt mitt tycke vilket även andra reagreade på). Däremot målade vi om däcket med topcoat halkanix med en ljusgrå nyans vilket givetvis inte ställer lika höga krav på ytfinnish men blir riktigt fräscht på däcksytor.
  4. Jodå att jämföra en nästan 25 år gammal Conqubin... med en modern Bavaria går faktiskt att ge en fingervisning om hur mycket inflationen har inverkat precis som Marcus inlägg frågade och precis som Funkis verkade förstå. Däremot finns det bättre jämförelser på Albin Express som faktiskt tillverkats från 79 och nästan fram till idag. SE nypriser http://www.sailguide.com/search/infopage.php?boat_id=29 Det som vanligt går det inte att se vilken utrustning som medföljer. För att svara på Marcus fråga: JA det är inflationen som spelar ett spratt. Nej alla båtar kommer att bli billigare men även sämre (en fullständigt självklart svar...). En båt i början på 80-talet bör ha gått upp ca 4 ggr sitt ursprungsvärde i kronor för att vara lika värd idag(det är jag övertygad om att alla på forumet har ett hum om). Fortfarande är det ändå faschinerande att en båt inte tappar så mycket i värde, vilket antagligen var Marcus propå! Fast det är inte helt rättvist att svara på detta sätt eftersom vår värdering är olika från tid till tid. Egentligen borde man jmf vad folk då la ner på båten relativt sin totala inkomst och vad folk idag lägger ner jmf med total inkomst. Ett exempel: Jag har ju tävlat många år på cykel och såg att allmänheten upptäckte cykelprylar för ca 15 år sedan. Många av mina vänner tyckte att cylklar blivit hiskeligt dyra (man hör ju bara det värsta;-) varvid jag replikerade att cyklarna inte blivit dyrare utan att folk köper dyrare cyklar (=marknaden exploderade). Idag är det inte svårt att hitta en cykel för 60' och på vissa områden har denna utveckling skett även inom segling. Elektronisk utrustning är ett bra exempel.
  5. Jo man brukar säga att man inte förlorar så mycket på en båtaffär relativt andra fordon t ex. Prisstatistiken haltar ju en del men om man orkade göra en ordentlig sammanställning skulle vara intressant. T ex: en Misil I har gått ner i pris de senaste åren men det är bara ca en per år som säljs. T ex: en Coqubin 38 kostade nypris 270' kr 1984 och motsvarande Bavaria idag ca 1200' kr. Många av båtarna på sailguide är förmodligen i bra till mycket bra skick och det ligger många dolda tusenlappar som har hållt dom i skick. Vår Express sålde vi för 95' kr som vi några år tidigare köpte för 87' kr men det var säkert 25' kr i upprustning. Det finns dessvärre en del båtköp som inte varit i bra skick enl recensionerna men ändå köpts för skyhöga summor. Om 20 år tror jag utvecklingen i stort kommer att vara liknande som den har varit men de plastbåtar som håller på att bli skrot nu kommer inte att hålla 20 år till. Många modeller blir kanske inte lika populära som de varit och kommer att kunna köpas rejält billigt. Situationen är så nu för vissa båtmodeller som Stortriss t ex. Mvh Magnus
  6. http://stortriss.com/component/option,com_fireboard/Itemid,35/func,view/id,128/catid,5/
  7. Självklart möjligt som en del skriver. Frågan är väl hur korkat det är. Så länge det handlar om att spåna är det en kul tanke. Under tiden som du har byggt om din Stortriss har du med stor säkerhet tjänat ihop stålar för att köpa en mycket sjysstare Dragonfly eller en helt ny trimaran se nedan. Om jag skulle göra något galet skulle jag skaffa en mycket högre rigg och smälla dit en rejält djup köl. Stortrissens originalköl behövde bara gå lite djupare för att segla mycket bättre av det jag har läst på. Måste väl vara mycket coolare att Stortrissen ser ut som en Stortriss men seglar som en trimaran. Faktum är att det redan finns en färdig Trimaran till ett mycket bra nypris. Se http://www.multi23.com/eng/___________________.html. Ok ingen hytt men såga av överdelen på Stortrissen och skruva fast alt gör man ett riktigt stort bomtält
  8. Kartfunktion är att det går att grafiskt se sjökort eller kartor. (Plotter har ALLA GPSer vad jag vet dvs att de ritar ut färdspår på en av sidorna).
  9. För att svara lite mer adekvat på din fråga dvs utan kartfunktion. 72an har utgått ur sortimentet men kan givetvis finnas kvar i butik. 60 heter väl map60 och har alltid kartfunktion! Köp 72an eller Foretrex om du t ex vill ha den på handleden. Köp alltid modellen som har X i modellbeteckningen om du vill ha snabb mottagning och inte vänta x antal min som förmodligen 72an kan ta på sig vid kallstart. Mvh Magnus
  10. Blixtsnabbt skulle man ju börja tjuvstarta en båtkörskola För något av de ca 600 000 000 kr som apparaten kostar kommer väl båtkörskolan tillgodo?
  11. Tack Fred! Har just blivit medlem i Stortriss-klubben och håller på att fylla på av mina erfarenheter. Tyvärr är mina erfarenheter av just Stortriss ganska ringa men intresset stort. Jag har kappseglat aktivt sedan -95 och har ägt bl a en Magnifik Midget (som jag seglat upp LYSet på). I mitt nuläge (blivit pappa, skaffat bostadsrätt mm) känns Stortriss helt rätt, speciellt då en kompis uttryckte det så rätt att alla borde ha en eftersom den är överkomlig på alla plan. Många vänner är i min situation dvs även om vi börjar bli till åren så är vi inte bekväma av oss (ståhöjd är väl för pensionärer!?).
  12. Det var någon som sa det rätta varför dela upp människor i kön? Ja det är väl så bara... än så länge men om sådär 10 år, pratar man då om tjejsegling,tjejlopp etc? Själv har jag alltid seglat med tjejer och även mot, t o m flera VM i världens största jolleklass, Hobie Cat 16. Oftast vinner en mixad besättning (2 pers). Själv får jag ofta den här känslan av att segling är en hård och manlig sport även om det händer mer sällan nuförtiden -i mitt tycke känns det rätt töntigt och gubbigt, förlegat helt enkelt. Töntigt är väl även att vi är inne i en period av revansch på vissa saker, t ex varför finns det en massa tjejlopp. Historiskt (tex fick ju bara killar göra Vasaloppet) sett finns det svar på detta men vad har det med idag att göra? Som tur är finns det väl inte så många tjejregattor vad jag vet? Att många tjejer fortfarande inte vet att killar är fysiskt starkare är för mig helt oförståeligt. Däremot finns det många som tror/ vet att tjejer kan vara psykiskt starkare. Bland världens hårdaste seglare finns en liten engelska nämligen Ellen MacArthur. Se hennes hemsida http://www.teamellen.com/en/ellen.asp Träffade henne för några år sedan på Archipelago Raid då hon mycket oturligt fick en kniv i benet (gasten en kille slarvade..) och dom fick bryta. Filmen om hennes världsrekord jorden runt 2005 har visats i SVT. Det finns även svenska seglartjejer som är lika hårda. Ja det är fortfarande så att tjejer med killegenskaper kanske inte passar in varken hos killarna eller tjejerna. Vilket är synd då vi uppmanar tjejer att ta för sig. Dubbelmoral antar jag. Ska försöka göra mitt bästa för att min dotter även ska kunna mecka med båten. Min generation fick ju killarna lära sig matlagning, barnkunskap etc men tjejerna verkade man glömma bort att de skulle kunna killgöra. Bort med gubbväldet! och bojkotta FI! så blir allt bra;-)
  13. Jag har varit delägare i flera båtar och utifrån det du skriver kan jag bara säga att för din del kan det kosta mellan någon tusenlapp till några tusenlappar allt beroende på... dvs det är nästan omöjligt att svara på annat än att du får räkna ut själv ungefär enl följande: Bryggplats (sommar), vinteruppläggningsplats (finns vagga/ stöttor/ täckning etc), försäkring. Material är ett eget kapitel eftersom det beror på vilka ambitioner ni har med vilket skick ni vill hålla. 1000 kr är nog verkligen ett minimum sedan tillkommer ev bensin, gasol etc. Diskutera igenom innan tillsammans annars är det stor risk att någon drar iväg och köper både det ena och det andra!? Vissa oförutsedda utgifter kan komma t ex ny motor måste inköpas eller att saker går sönder (vinchhandtag åker överbord). Det låter annars som ett mycket billigt alt med endast 30 båt på 3 pers men det kan ju kännas i plånboken ändå om man är ung och/eller pluggar etc.
  14. Kortfattat (inser jag nu): vissa saker måste man leva med, smutsiga segel som kanske inte går att göra rent och gamla gaggiga gubbar (inkl mig själv):-)
  15. Ehh jag vet faktiskt inte har svårt att tänka så långt men varför inte en 90 meters yacht (inte en fjuttig 90 fotare alltså) som t ex Athena på bilden http://www.nauticalweb.com/superyacht/513/athena/eng.htm Annars skulle jag lätt tänka mig någon av de J-class båtar som finns som t ex Endeavour, det vackraste som finns.
×
×
  • Skapa nytt...