Gå till innehåll
fredag 03 januari 2025

zurdu

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    213
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av zurdu

  1. Det används ofta Teak o Mahogny som är vattentåliga träslag. Mitt teak i sittbrunnen brukar jag diska först, så det blir brunt o fint, sen lägger jag på okokt linolja.
  2. Jag målade Acapella på min sprayhood 1986, men jag kanske tog för mycket för det blev strax svart och såg smuts-artat ut. På min Allegro, senare båt, hade jag förmodligen ett kvalitétstyg som var tätare o slätare på undersidan. Det tyget släppte aldrig igenom en droppe vatten. Rengjorde det årligen med Klorin o vatten. Det såg alltid fräscht ut och behövde föga impregnering. De som vill byta kapell bör verkligen söka det ovan omnämnda tyget.
  3. Jo det gick bra till slut; det finns fettsmord hos "Capella." Tack !!
  4. Jag har en idé: Om jag köper en vattensmord och via slang och slangmynning klämmer in smörjfett, så blir det en fettsmord dylik. Den vattensmorda håller i 4 till 7 år beroende på hur mycket den körs och jag tror att fettet förlänger livslängden. Jag har en reverseringsmekanism som "backslag" och propelleraxeln glider ju fram o tillbaks då jag justerar propellern, fram och tillbaks. Hoppas att axeltätningen tål smörjfett i längden. Vad säger Ni om idén ? (Jag misslyckas hittills att hitta en ny fettsmord).
  5. Tid Kvar: 9 månader och 12 dagar

    • Köpes
    • Begagnad

    Jag vill köpa en Autohelm 1000, Autopilot.

    INGET VÄRDE SPECIFIERAT

  6. Jag hade en Yamaha med 7-hästar. I början var det problem: motorn varvade ordentligt men orkade inget, plötsligt. Det var stiften som dog av en smula då jag hade 2% olja i soppan. Det hjälpte föga att stål-borsta dem eller att fila dem, det var bara till att köpa nya tills de halvdog på nytt. Detta tills jag började köra med 1% olja; då var problemet löst. Kan symptomen vara likvärdiga för Dig ?
  7. Sitter reglaget på topplockskåpan (ser inte riktigt) så är det en ventillyftare som ska användas då Du luftar bränslesystemet; eller då Du vevstartar motorn. Men glöm ej innan vev-start eller luftning att stänga kylvatten-kranen, som sitter i skrovet; annars får du vatten i cylindrarna. Inga Yanmar/Volvo Penta manualer har för mig angivit att stänga den kranen, men glöm för all del inte att öppna den efter vev-start eller luftning.
  8. Till min 3-tons-båt Allegro 27, hade jag ett Danfortankare som vägde 15 kilo och det var aldrig några problem med något draggande.
  9. Använder ni sådan olja i vinterkonserveringen ? Det är ett slags skyddsolja som hämmar rostbildning i cylindrarna under vintern. Jag använde sådan endast år 1990 då min Yanmar-motor endast var ett år gammal. Det är lite struligt att applicera oljan ned i cylindrarna; man måste demontera insprutarna för att få i oljan. Sedan ska man, på nytt, demontera insprutarna på våren och pumpa ut oljan. I full dieseltank ska det även vara en viss mängd protektiv. Den oljan köpte man på en vanlig bensinmack, på den tiden. På Biltema finns det något som heter "skyddsolja" och den kanske duger. På Facebook nämnde någon att det finns något man kan spraya in i cylindrarna via luftrenaren tills motorn stannar. Det låter smidigare. Mina verktyg, i båten, rostar en smula under vintern och jag kan tänka mig att cylindrarna rostar lite, lika så. Man bevarar nog motorns livslängd med protektivolja. Därtill ska man på våren pumpa ur den fulla tanken med diesel (som har protektivolja i sig) och tanka nytt, men jag körde slut på min diesel med protektiv i och det verkade fungera bra. Ville ej strula och "slanga" ur 40 liter bränsle och sedan tanka nytt.
  10. Om Du ska svepa in båten i presenningen så bör Du ha fuktslukare inombords. Jag äger ännu ingen presenning; hade mögel inombords i våras, som kommit under vintern. I vintras hade jag 3 fuktslukare inombords och det räckte tydligen inte. Nu satte jag in 9 st. fuktslukare från Biltema och hoppas att det räcker. En ska räcka i en till tre månader. Vet ej hur de fungerar då det är minusgrader, men det sägs att det är mindre fuktighet då.
  11. Någon i en tidigare tråd fann, efter många om och men, att o-ringen blivit för platt.(Den gamla o-ringen).
  12. Ja det är nog svajköl och skit. Du påvisar ett allvarligt fel.
  13. Testa på en liten yta med klorin blandat med vatten. På min Allegro 27:as sprayhood så rengjorde jag med klorin efter var säsong; det gick utmärkt på den duken! Sprayhooden var jättefräsch år efter år. Men möglet på min nuvarande båts sprayhood brydde sig inte om klorinbehandlingen. Det hände inget och det beror tydligen på vad man har för tyg i sprayhooden.
  14. Om inte kolven/kolvarna nyper då motorn blir varm så kan det vara tändspolen som är bristfällig.
  15. Nästa steg i jakten kan vara att impeller pumpen börjat läcka in vatten. Kanske dags att byta radial tätningar i den?; om du inte har en remdriven extern pump.
  16. Du har kanske en "svanhals" nära aktern och det är alltid vatten kvar i avgassystemet då motorn stängs av. Om du inte har ett naturligt lutande avgassystem (det senare fanns på min Vega från 1974).
  17. Ja tillse noga att vatten samlaren finns; det finns de som byter motor i onödan vid vatten i motorn.
  18. Har du vattenlås, som ofta felaktigt kallas "ljuddämpare?" Om den saknas så får du avgas vatten tillbaks i motorn via avgasventilerna, då du stänger av motorn. Kolla upp vattenlåset (ljuddämparen). Om den finns och fungerar..
  19. Jo exakt; man vill lära ut för diverse båtfolk att: Kör fram till en brygga och stanna i god tid; få stopp på båten. Detta i stället för att ha någon som ska hoppa i land; hinna vända sig och sedan hinna få stopp på båten. Skrota det beteendet och passa på att träna vid lämpligt ställe; detta ger resultat.
×
×
  • Skapa nytt...