Gå till innehåll
måndag 30 december 2024

Joflopp

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    63
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Joflopp

  1. Jag skulle tipsa er att kolla efter en H-båt. Den är perfekt som parbåt, är snabb och är rolig att segla. De låga friborden gör att man kommer nära vattnet och det finns inga mantåg som är i vägen. För 50 000 borde ni hitta ett fint exemplar i slutet av säsongen.
  2. Det var mycket riktigt propellernavet som gett sig. Nu har jag fått på en ny propeller och båten går som den ska igen.
  3. Jag hade liknande problem med min utombordare och det löste sig med en grundlig förgasarrengöring. Jag skruvade loss hela förgasaren och körde den i en större ultraljudstvätt, men det gå säkert lika bra att använda sig av CRC Förgasarrengöring som du hittar på exempelvis Mekonomen.
  4. Har skaffat en ny propeller och nästa vecka kommer vi förhoppningsvis iväg till båten. Återkommer om huruvida ny propeller löste problemet eller ej.
  5. Hepp! Här går det undan. Mindre än ett dygn senare har jag propellern hemma. Nu hoppas jag att teorin om trasigt propellernav på den gamla propellern går att leda i bevis och att den nya propellern gör susen. För den som är intresserad så fick jag en aluminium propeller från BS PRO med dimensionerna 9 7/8 x 12.
  6. Slog en signal till Propellertrim som hjälpte mig att få rätt propeller som passa både båt och motor.
  7. Jag hade liknande problem med min Mariner 30M från sent 80-tal (skulle jag tippa). Efter att ha gjort rent förgasaren var problemen som borta och nu går hon fint på alla varv utan att stanna. Jag använde ultraljudstvätt för att göra rent men det går säkert lika bra med CRC Förgasarrengöring som du hittar hos exempelvis Mekonomen. Börja med att göra rent förgasaren och se vad som händer innan du provar nästa sak. Gör du tre ändringar samtidigt så vet du inte vilken ändring som resulterade i vad.
  8. Har en Vator 14R med en kortriggad Mariner 30M (Yamaha) från för mig okänt årtal men gissar på sent 80-tal. Nu verkar det som att gummibussningen i propelleravet har gett sig och jag är på jakt efter en ny propeller. Problemet är att båten ligger 25 mil bort och jag vill gärna ha med mig en ny propeller när jag åker till den om ett par veckor. Är helt rudis på propellrar och har inte en aning om vad det ska sitta på snurran. Båten är ju hyfsat lätt och oftast körs den med två personer och packning då den fungerar som transportbåt till sommarstället. Innan haveriet klockade jag den till 25 knop på plattvatten och ensam i båten, har inga ambitioner att dra vattenskior eller liknande utan är ute efter en propeller som gör att jag snabbt och enkelt kommer upp i plan och som gör att båten kan hålla god fart utan att motorn mår dåligt. Eftersom det är en enkel styrpulpetare finns inga varvräknare och jag har ingen manual eller datablad över motorn som kan bringa ljus i frågan. Fakta om motorn: Mariner 30M tillverkad av Yamaha Tvåcylindrig Tvåtaktare Serienummer 689-S-027685 Är det någon vänlig själ som kan hjälpa mig att välja ny propeller i denna djungel?
  9. Ska kika på vad en ny propeller kan tänkas kosta. Den saknade delen på växelväljaren fyller ingen funktion eller vad är det som har brutits loss?
  10. Säg den glädje som varar. Jag lyckades få rent förgasaren och lösa det problemet och motorn gick bättre än aldig förr. Sitter i båten och håller ca 20 knop när motorn plötsligt tokrusar och farten faller. Drar av gasen, slår av motorn och kollar om propellern har hoppat av men den sitter kvar. Ser inget konstigt och startar motorn igen som nu har drag på propellern upp till mellanregistret, sedan är det som den slirar och bara höjer varvtalet utan att kraften överförs till propellern. Väl vid bryggan börjar jag plocka isär för att se vad som kan ha hänt. Är ingen expert på motorer och tänkte att brytpinne har man ju hört talas om, tills båtgrannen förklarade att den där motorn har ingen brytpinne då den har splines. Kikade lite mer och funderade på om växelregleringen skulle behöva justeras av någon anledning. Plockade bort växelreglaget från styrningen och drog en vända med ena handen på växelväljaren för att känna om den hoppar ur vid visst varvtal. Vid ett givet varvtal är ökar som sagt motorvarvet raskt men utan att någon kraft överförs. Det hörs inget smattrande, rasslande eller klonkande och jag kände inget i växelväljaren. Inne vid bryggan igen så ser jag att det verkar som att en del har lossnat från den del av växelmekanismen som sitter innanför kåpan på motorns högra sida. Hittar inte den saknade delen och har heller ingen aning om hur stor den är eller vad den har för funktion. Är det någon som kan hjälpa mig att förstå vad som kan ha hänt och hur jag kan fixa motorn? Motorn är en tvåcylindrig Mariner 30M (Yamaha) tvåtaktare med för mig okänt modellår. Serienumret är 698-S-027685.
  11. Problemet är löst. Rengöringen av förgasaren gjorde susen och nu orkar motorn hålla igång även på låga varv.
  12. I helgen plockade jag med förgasaren hem och körde den igår i ultraljudstvätten med varmt vatten och handdiskmedel. Första omgången om 10 minuter blev vattnet väldigt grumligt och skitigt. Bytte sedan vatten och sköljde ur förgasaren innan den åkte ner i tvätten igen i ytterligare 20 minuter. Efter tvätten tömdes förgasaren på vatten och jag blåste den torr med tryckluft i alla kanaler, skrymslen och vrår. Ikväll bär det av 25 mil bort till båten och förhoppningsvis har den här tvättsessionen gjort underverk med motorn. Har den inte gjort det så behöver jag ägna resten av kvällen/natten åt att felsöka för att under torsdagen kunna hämta våra midsommargäster. Ponera att förgasartvätten inte hjälper. Vad kan det då vara som gör att motorn går orent och dör på låga varv?
  13. Har en Mariner 30 med snörstart som kräver rejält gaspådrag vid start men som när den väl kommit igång går fint på högre varv och båten, en Vator 14R kommer snabbt upp i plan. Problemet kommer när man ska angöra bryggan och slår av på gasen. Vid tomgång med växel i är risken stor att motorn stannar. Har även problem med att motorn stannar när jag lägger i friläge för att sedan lägga i back och bromsa Efter att den stannat på detta sätt är motorn oftast svårstartad och kan kräva 20 ryck, stegrande blodtryck, otryckbara svordommar och löfte om att snarast omvandla motorn till bojsänke innan den startar. Kommer jag fram till bryggan utan att motorn dör så dör den istället tre sekunder efter att jag lagt i friläge. Även om det fanns tenenser till problemet redan förra säsongen så blev det värre efter vinterrn. Motorn har varit konserverad under vintern och till våren kördes konserveringsoljan ut med de gamla stiften innan nya sattes in. Kommer att plocka ner förgasaren för att rengöra den men tar gärna tips på vad jag mer ska kolla. Till midsommar är det skarpt läge med skytteltrafik av gäster och innan dess har jag egentligen bara en kväll till ytterligare felsökning om förgasarrengöring inte hjälper. Någon som haft samma problem? Senast ändrad av Joflopp | 18 juni 2012 | 15:25
  14. Glöm inte att ta hand om den borttagna färgen för inlämning som farligt avfall. http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.920356-batplatser-forgiftade-av-farg
  15. Behöver plocka ur en VP MB10A ur mellanblekan för diverse fix av motorn och jag vill kunna testköra motorn i verkstaden under tiden jag mekar. Inför lyftet av motorn funderar jag på var det är bäst att skilja motorn från propelleraxeln. Är det bäst att lyfta ur även backslaget och demontera propelleraxelkopplingen från backslaget eller ska jag demontera backslaget från motorn?
  16. Marna säljer mycket reservdelar i sin webshop men tyvärr inga delar till oljepumpen förutom packningar.
  17. Har en Adec 530 Mellanbleka med en MB10A från Volvo Penta (eller Marna beroende på hur man ser det) där oljepumpen mest troligt håller på att ge upp. Har skaffat en ny givare för att se om det möjligen är den gamla givaren som spökar. Man kan ju ha tur... Med tanke på att Volvo tar närmare 3700 kr per kugghjul i oljepumpen känns det som en sista utväg att köpa nya kugghjul om det visar sig att pumpen är för sliten. Finns det någon möjlighet att hitta en billigare och modernare ersättningspump, eller blir det till att jaga gamla originalpumpar på Blocket?
  18. Forden får dra alla tre vagnarna med Mellanblekan, så där finns inget problem. 1200 kg är max släpvagnsvikt vilket är släpets tjänstevikt plus aktuell last, vilket inte ska förväxlas med totalvikt som används för att avgöra om det behövs BE-behörighet eller ej. För den aktuella bilen är släpvagnens maximala totalvikt vid B-behörighet 1460 kg. Någon mer som har erfarenhet kring de olika vagnarna?
  19. Såg att du vill borra pga dålig kompression. Är du säker på att det inte räcker att horna cylindrarna och sätta nya kolvringar? Vad har hänt om du fått så djupa repor att du måste borra upp cylindern?
  20. Är det någon av apparna som använder sig av roterande sjökort? Navionics gör det inte vilket leder till att norr alltid är uppåt och det är båtmarkören som vrider sig på skärmen.
  21. Ska i höst köpa en 80-trailer för att ta hem min Adec 530 Mellanbleka. Den här vintern kommer båten även att förvaras på trailern men tanken är att till vintern 2012/2013 bygga ett separat utrymme med möjlighet att lyfta av båten från trailern. Mellanblekan väger ca 750 kg tom och nuvarande bil (Ford Focus kombi) får dra 1200 kg (max släpvagnsvikt). Jag har även planer på att hyra ut släpet i viss omfattning, vilket kanske ställer vissa krav. De trailers jag har börjat titta på är följande: Bålstasläpet REG 1350EU Fogelsta 1308 TK-Trailer BT 1300 Prismässigt verkar de ligga i samma klass, det kanske skiljer något tusenlapp hit eller dit så just priset är inte det avgörande. Bålstasläpet måste jag hämta själv från fabrik, en resa på ca 62 mil. De andra har lokala återförsäljare runt hörnet. Bålstasläpet REG 1350EU Utan att ha sett Bålstasläpet annat än på bild så tycker jag att det ser trevligt ut med vaggorna och luftgummihjul. Ljusrampen är inte vattentät men avtagbar och hjullagren är vattentäta. Dock verkar hjulaxeln inte gå att flytta och Mellanblekan är ju inte direkt tung den sista metern i aktern. Risk för högt kultryck om man lägger båten för långt fram. Fri service hjälper föga eftersom det är inom sex månader från inköp och då står det en båt på trailern. Dessutom är det en bra bit att köra som sagt. Fogelsta 1308 Verkar vara det absolut vanligaste märket av trailer som går att hyra. Två självjusterande vaggor men med hårda plasthjul. Vattentäta hjullager och en hjulaxel som går att flytta. Avtagbar ljusramp men inte vattentät. Verkar finnas en hel del olika tillbehör. TK-Trailer BT 1300 Ingen trailer jag har råkat på annat än via nätet. Använder massivgummihjul som sidorullar. Även denna har vattentäta hjulnav och vattentät belysning går att få som tillbehör Annars ganska lik Bålstasläpet i specarna. Det lutar lite åt Fogelsta, speciellt då de har en del tillbehör som exempelvis spolning av bromstrumma och stödplattor vis långtidsförvaring av båt samt finns på orten. Någon som har lust att ge lite synpunkter på vilken trailer som jag borde kika närmare på eller som har erfarenheter av de jag har listat ovan?
  22. Som jag skrev tidigare så kunde varken Marna eller Drevia uppbringa en verkstadshandbok. Precis som EaDC21 skriver så verkar det inte finnas någon regelrätt verkstadshandbok. Det jag beställde visade sig vara just häftet med renoveringsdata. Inte helt fel i och för sig.
  23. Via Volvopenta.com lyckades jag komma till en sida där det gick att beställa en verkstadshandbok. 200 kr gick det loss på, nu återstår bara att se vad det är jag har beställt. Återkommer när den har kommit fram. =) Senast ändrad av Joflopp | 26 februari 2011 | 00:05 Senast ändrad av Joflopp | 26 februari 2011 | 00:06 Senast ändrad av Joflopp | 26 februari 2011 | 00:16
  24. Instruktionsboken har jag redan. Verkstadshandboken lyser dock med sin frånvaro, om den nu ens finns. =)
  25. Varken Drevia eller tillverkaren Marna säger sig ha någon verkstadshandbok till MB10A. Lite konstigt i och med att den har tillverkats i drygt 20 000 exemplar. Sprängskisser och spridda anteckningar om åtdragningsmoment har jag hittat men om någon sitter på den förlorade graalen så vore jag tacksam om det gick att ordna en kopia. Naturligtvis betalar jag för mig. I värsta fall får jag väl skriva ner egna erfarenheter allteftersom jag skruvar. Risken är dock att det mer blir en bok om hur man inte ska göra.
×
×
  • Skapa nytt...