-
Innehålls Antal
390 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av RDauksz
-
Skall man lasta ner en smallblock V8 motor i båten så är det bättre att välja den starkare eftersom både 5,0 och 5,7 är lika tunga, insprutningsmotor är att föredra då detta sänker bränsleförbrukningen per hk ganska mycket.
-
Min erfarenhet är (tyvärr) att det är som det alltid är, vill man har bra grejer som håller länge då gäller det att betala för välkända fabrikat på ett ställe som säljer mycket och sköta om dem (hålla dem toppladdade med en bra laddare). Jag köpte Deka AGM på Batterilagret, Intimmidator 55Ah som startbatteri (vevar igång mina diesel 6:or som ingenting) och Deka förbrukning 2x6V 178Ah till förbrukarbanken, dyrt men väldigt bra hittills.
-
99% av alla problem man får på en gammal V6 eller V8 beror på att limpor eller knän är slut. Om det inte är något fel på dem nu och dom inte är bytta de senaste 10 åren hade jag bytt bara för att slippa blåsta topplockspackningar eller rost i cylindrarna för att vatten helt plötsligt en dag runnit in i cylindern. Mitt råd byt var 10:de år bara för att vara problemfri.
-
beror på vad du skall ha den till. jag har 2x22L kopplat på motorerna i min båt och dom räcker i 3dagar till min familj 2 vuxna och 4 barn som duchar av sig dagligen före läggdags.
-
Dreven skall vara helt paralella, du har säkert en tiebar på insidan som du kan justera på eller ibland en på utsidan.
-
dina limpor är nog slut, har den burit sig konstigt åt någon gång när du skulle starta den, slagit lite stopp innan den gått runt?
-
Innan du bestämmer dig för att byta 2 mot en vill jag råda dig att kolla på andra båtar i samma storlek med enkelmontage. Jag vet inte hur stor din searay är men en stor båt har svårt att komma ur vattnet med en motor, 2 ger bättre styrka med tung last och bättre acceleration, men två drar mer än en med samma effekt så är det. Personligen hade jag som första alternativ renoverat dom jag har men om dom är helt slut så hade jag köpt 2 st insprutade Penta 5,7 med SX eller 2 st dito Mercruiser 5,7 med bravoII Det är inte bara bränslekosten som spelar in i totalen, körbarhet är viktigt det med
-
fyra enkla men viktiga punkter att göra efter vinter konserveringen, byt motorolja, byt oljefilter, byt impeller och byt drevolja.
-
Lägg på stålproppar med samma mått som du har så sjunker varvet ca:200rpm och farten går nog upp ett par knop
-
Osby skroten USA Bildelar AB har det mesta i jänkeväg 0497-15540 eller www.bildelarosby.se
-
Ett förtydligande måste tydligen till. Den största heter EFOY 1600 och denna ger jo tjena 1600W per dygn och det finns information på en websida Klicka här Campingmodellen säljs av JR Larmcenter AB och Båtmodellen av Plastex Jag vet vad den kostar, jag vet vad den ger för effekt, jag vet vad den är till för ,nu är Jag ute efter synpunkter på funktionen om någon provat den. Senast ändrad av RDauksz | 10 oktober 2008 | 10:05
-
Jag har hittat en metanoldriven bränslecell som heter EFOY när den säljs till husbilsägare, samma bränslecell säljs till oss båtägare under namnet Max Power av Plastex för ett helt annat pris såklart. Den tillverkas av ett företag i tyskland som heter SFC (Smart Fuel Cell) Kolla websidan www.efoy.com Den verkar fantastisk, drar bara 1,1L metanol/kWh och lämnar vatten och co2 som avgaser men det är jättesvårt att få reda på t.ex. livslängd på anoder och katoder i den. Den är ganska dyr 35.000kr för en 1600W och metanolen till den säljs i fin dunk för 36kr/L Har någon av er någon erfarenhet av dessa i båten? Jag önskar synpunkter och erfarenheter om någon använder den.
-
Dykt sedan 1998 rätt oerfaren cmas ** med 100timmar under ungefär
-
Jag börjar alltid med dagens datum, var jag är och väder & vind Sedan fyller jag i om jag tankar vad timräknaren står på ev. distans sedan sist, ev underhåll (olja, vatten mm), reparationer, händelser, vad vi gör under dagen och kvällen och vart vi åker. Vi låter alla som vill vara med och skriva lite, gäster ombord, barnen osv.
-
Vissa av Selvas 4-taktare är yammaha som är dekaltrimmade inga 2-taktare, enklas är att ringa eller maila bryggan i väst och fråga om den motor man är intresserad av.
-
Någonting är fel i ditt test, antingen är propellrarna inte av samma typ, eller så är det en begagnad Rf propeller som inte längre stämmer med vad som står på den eller så är vulkningen kass på den eller så är det något med den gamla aluminiumproppen som gör att den inte stämmer. Ett rimligt resultat borde varit i stil med det du har fast tvärt om 4500varv med 3 knop mer vid byte till Rf propp. varvtalets skillnad tyder på att den rostfria har 1-2 tum mindre stigning än aluminiumproppen. Kolla på bladen är dom ungefär lika stora? ser dom likadana ut i formen, ser den riktad ut(bearbetad) Fast det är säkert så att det finns riktigt dåliga rostfria propellrar på marknaden kolla på drev.se dom har bra priser på Turbo Hot Shot och det är bra proppar
-
två går inte fortare än en med samma effekt, det går långsammare. detta beror på att du har dubbelt så mycket som bromsar i vattnet =>två riggar. däremot blir den starkare och accar bättre av samma skäl => två propellrar.
-
Hmm jag har inte haft någon volvo v8 men både OMC och Mercruiser (= cheva dom med) och på mina motorer har alltid varvräknaren varit kopplad till tändspolen. Det går ju att använda generatorn med, och satt den där så skall den tillbaka dit men vid ny montering av en varvräknare så funkar både och, man behöver bara ha koll på hur många pulser det är per motorvarv vilket kan vara trickigt på generatorn.
-
VD40 och 556 driver ut fukt, rostskyddar & smörjer, och det är jättebra egenskaper på kablage och länkage under kåpan på en motor som legat under vattnet.
-
eftersom du har den i mälaren så kan du göra en fuling, ta ur stiften och dra runt tills allt vatten är borta, sätt i dom igen och se ifall den startar. startmotorn kan ta stryk med tiden men det kan du göra om några dagar, det viktigaste är att du får den att gå så du smörjer och torkar upp ramlager, vevstakslager, kolvar och cylinderlopp sötvatten är lite snällare än saltvatten så prova du
-
Din beskrivning tyder på att det kan vara två olika fel 1, bränslepumpen, köp en elpump på biltema och koppla på slangen före din orginalpump och prova.. du kan med fördel låta den sitta kvar utan ström på sedan som reserv i framtiden. eller 2. tändningen 2:1 har flyttat sig så motorn är för lågtänd kolla med stoboskoplampa 2:2 om du har brytare så kan avståndet blivit för litet, ibland bildas rost på nockarna som sliter ned bakelitklossen. 2:3 kondingen behöver bytas
-
100f är nästan rumstemperatur = 37 grader och 150f är 65 grader Celsius, 240f är lite drygt 115 grader Du bör ligga på 180f = ca:80 grader Celsius vid normal belastning, ditt problem tyder på att termostaten inte stänger eller att du inte har någon, motorn går för kallt alltså. Att tempen stiger när du stänger av tyder på att du stänger av den för snart efter hård belastning eller så har för lite vatten i systemet
-
Problemet är inte när motorn ligger under vatten utan när den kommer upp, då måste man vara snabb och sätta igång så fort det går så den inte hinner börja rosta i lager och cylindrar. Skynda dig att följa nedanstående schema Skölj motorn med färskvatten på utsidan och under kåpan, låt den torka eller blås den torr, dränera förgasarnas flottörhus, skruva ur alla tändstift, dra runt den så alla cylindrar töms på vatten, spruta in lite VD40 eller 556 i cylindarna, ta bort startmotorn, ta isär den och torka den torr, fetta in den, spruta VD40 eller 556 i den, skruva ihop den, skruva i stiften försök att starta motorn, använd lite startgas om det behövs, låt den gå tills den är varm och torr, stäng avoch spruta VD40 eller 556 över hela motorn under kåpan, klart att använda ingen Senast ändrad av RDauksz | 15 augusti 2008 | 12:47
-
Börja med att göra en service på spridarna passa då på att göra ett kompressionsprov, han som servar spridarna vet vilken kompression du skall ha. När det gäller dina varvtal så skall du vara försiktig, MD32 bör absolut inte varvas mer än 3500-4000 varv hellre 3500 än 4000. motorn finns i två varianter en fritidsbåtsvariant med maxvarv på 4000 och en yrkesbåtsvariant med maxvarv på 3500varv och det är just hållbarheten man är ute efter när man sänker varvtalet. själv har jag två stycken i båten och dom varvar 3500-3700 på topp med växel i, med friläge har jag aldrig provat eftersom det är ointressant. varmvattenberedarna påverkar inte varvtalet alls.