Gå till innehåll
söndag 22 september 2024

Johanlm

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    31
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Johanlm

  • Placering
    Fänrik
  1. BR är Bowrider dvs sittbrunn även i fram och amerikansk är väl just båtar från det landet exempelvis sea ray, bayliner etc.
  2. Jag säljer min Ryds 475 GTS nu. Kanske något för dig och billigast på blocket är den oxå trots det fina skicket. Enda negativa i min mening är väl att jag saknar trailer, men tycker nog priset väger upp det hela. http://www.blocket.se/vi/16928420.htm?ca=10_s&last=1 Om det är intressant så hör av dig och kom och ta dig en provtur.
  3. Gör en sökning på vinterförvaring här på forumet så kommer du få mängder av träffar. Finns väldigt många goda råd rörande detta skrivet och inte minst om hur du ska ta hand om din utombordare.
  4. Låter som en ypperlig idé tycker jag, men då jag släppte alla plikter igår eftermiddag och kväll då jag åkte ut så får det bli hemma med fru och barn idag. Så härligt nu när det är lite svalt i luften, men när sjön är uppvärmd och gör det lite extra behagligt att vara ute. Dessutom var fiskelyckan god så det gjorde inte det hela sämre.
  5. Tänkte höra hur det går med dina inköp? Har du hittat någon fin båt ännu eller funderar du fortfarande?
  6. Helt rätt. Vid låga varv får motorn för mycket olja och ryker och har sig. Tyvärr är det ofta inne i hamnen vilket känns lite olustigt ibland. Att starta upp vid sin plats och sedan ge sig ut i ett stort rökmoln. Vid fet blandning så ser alla att du är på väg ut
  7. Jag blandar i lite extra i tanken när jag är ute och kör min Mercury från 1992. Jag upplever inte att motorgången påverkas nämnvärt däremot ryker det bra mycket mer när du blandar i extra. Råkade tidigare under sommaren blanda i nästan 3% i tanken då jag inte tänkte mig för och då jäklar syntes det var jag var (fick ju 2% från oljetråget och totalt 5%). Det gör jag inte om, men lite olja vill jag nog ha ändå. Hade motorn inne på service förra veckan och fick då rådet att ha ca 0,5% olja om jag nu ens behöver ha något. Allt utöver tyckte de var onödigt så nu kör jag på det.
  8. Enda svaret är väl att folk inte tänker så mycket ibland eller förstår vikten av att hålla sig på rätt plats. Kanske ett argument för ett båtkörkort där alla blir tvingade att genomgå utbildning för att lära sig och förstå varför man ska gå på ett visst ställe samt orsakerna till detta. Även väjningsregler kan vara nyttigt att gå igenom för många och då kanske lite extra för segelbåtar som går för motor. De kanske inte vet att de då räknas som en vanlig motorbåt och har att följa de väjningsregler som gäller där.
  9. Jag var snabbt uppe med min båt förra året (slutet augusti) och det ångrar jag bittert. September var ju kanonfint och även en bit in i oktober var det härligt väder så nej nu blir den kvar i sjön åtminstone september ut.
  10. Om du monterar den själv är det helt klart smidigast med drev.se eller propellertrim. Bra priser och hos exempelvis propellertrim kan du ju oxå be dem räkna lite på om du har optimal propeller till din båt eller om de kanske rekomenderar någon annan.
  11. Jag har en 50 hästars Mercury ELO på min och tycker att det räcker utmärkt. Marchfart tillsammans med fru och barn ligger runt 25 knop. Jag upplever även kraften som tillräcklig. Jag bor i Uppsala och kör i den del av mälaren som heter ekoln.
  12. Jag har själv en Ryds 475GTS som jag enbart kör med i mälaren. Givetvis är det så som sägs tidigare att det är en lätt båt så om det är krabb sjö så går den lite stötigt, men det är samma sak med andra båtar i den storleken och inget unikt för 475:an utan vid krabb sjö kanske det krävs en större båt. Nu upplever jag inte gången som speciellt stötig och det gör inte fru och dotter heller som oftast sitter med i båten. Om gången känns för stötig så kan man alltid trimma ner motorn något och då blir gången genast mycket stabilare (eftersom du tvingar ner fören mer). Om du däremot ska använda den som oss att ta turer under härliga sommardagar då det inte är för mycket vind kan jag inte göra annat än att rekomendera den. Vid bra väderförhållanden går den väldigt fint i vattnet och bjuder in till härlig och fartfylld åkning. Vi är jättenöjda och om du har mer frågor rörande båten så är du varmt välkommen att höra av dig till mig.
  13. Med största sannolikhet gummibussningen. Jag har för tillfället exakt samma dilemma med min motor där jag bara kan köra i väldigt låg fart. Att reparera är bara ca 500 kronor billigare än att köpa en ny(aluminium) så om du har en äldre prop har du nu en gyllene chans att skaffa en ny. Gör detta så snart som möjligt för annars är risken att proppen inte driver ens på låga varv och då blir du stående ute på sjön.
  14. Har själv samma problem men enda skillnaden är att min propeller släpper mycket tidigare. Kan åka i ca 5 knop som max nu, men när jag drar på mer släpper proppen och motorn varvar. Nu har inte jag som du möjlighet att köra fullgas någonsin, men rekomenderar ändå att du byter prop snarast. Belastningen vid fullgas blir väldigt hög och du kommer snart bli stående ute på sjön om du inte åtgärdar problemet. Sen hade du även en ganska sliten propeller så du kommer nog tjäna på att byta ut den nu när du har en riktigt bra anledning. Min prop ser ungefär likadan ut och jag ser den uppkomna situationen som en spark i baken för att faktiskt ta och köpa en ny. Min båt åker upp på måndag och får lite ompyssling och den nya proppen.
  15. full fart och sen inte kunna gira undan. Usch vad vidrigt
×
×
  • Skapa nytt...