Gå till innehåll
fredag 22 november 2024

Ruffseglarn

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    60
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Ruffseglarn

  1. För några år sedan fanns det fortfarande reservdelar till Uttern... Har köpt mig en 5000 AC där skenorna till takluckan har gett upp. Två lister i en vinylplast med U-profil. Finns det någon som har något tips om var man får tag på något liknande eller något alternativ??
  2. Jo, det blir nog en ny kabel i slutändan. Men jag ska göra ett seriöst försök till med lampor och speglar för att försöka följa kabeluslingens väg...
  3. Vinterprojektet elrenovering har påbörjats. Är halvvägs genom den otroliga härva av kablar som finns bakom intrumentpanelen. Den kabel jag identifierat (rätt färg enligt kopplingsschemat och den enda kvarvarande som inte identifierats) som oljetrycksgivarkabeln får jag dock inte 0-resistans på om jag testar mot kontakten på oljetrycksgivaren. Pga allmän trängsel kan jag inte följa kabeln i hela dess längd. Min undran innan jag ger mig på att dra ny kabel är om denna kabel i allmänhet passerar något relä eller något annat på vägen som gör att den inte ger 0-resistens när jag mäter med batteriet frånkopplat. Enligt kopplingsschemat skall den inte göra det men vem vet om någon slängt gett sig på elsystemet tidigare..?
  4. På min båt finns det monterat en inombordsgivare till ekolod och en lång sladd med en kontakt som närmast ser ut som en vanlig antennkontakt. Har alltså ingen ekolodsmackapär (display eller liknande) som kan tala om vad djupet är och förre ägaren hade heller aldrig haft någonb. Vad givaren ursprungligen använts till för ekolod vet jag alltså inte. Min fråga är som i rubriken - spelar det någon roll om jag får tag på bara en ekolodsdisplay med rätt kontakt och pluggar in eller är detta för enkelt och smidigt för att kunna funka..??
  5. Yes, yes, yes!!! Efter alldeles för lång vinterdvala har jag sjösatt idag! Känns så himla bra!
  6. Fast om Biltema-prylarna kostar en femtedel av märkes-dito kräver det fem gånger bättre livslängd på de senare om det ska löna sig i längden. Håller Yamaha-bränsleslangen för 350 pix ett år måste Biltemaslangen bytas oftare än en gång i månaden under säsongen för att det ska löna sig att köpa kvalitet...
  7. Borde nog göra det. Men jag är nog mest irriterad på mig själv att när jag ibland tror att dyrt är lika med kvalitet. Nu är jag dock bevisad om motsatsen och får ännu ett argument att hålla mig till piratdelar och lågprismarknader..
  8. ...är nästintill stenhård efter vinterns dvala med båt och motor vinterkonserverad i vederbörlig ordning och förvarad i inomhushall. Köpte ny slang med tillhörande blåsa förra säsongen på märkesbutiken (>300 spänn tog dom...) för att slippa vad man hört om Biltema-kvalisort. Men vad hjälpte det? Någon mer som varit med om detta? Borde pumpblåsan ha konserverats med något mjukgörande?? Finns det nåt jag kan göra utan att behöva pynta 300 spänn igen???
  9. Jodå, till och med i hamburgeriet kan du köpa en bärs eller två. Och ingen bilkörning efteråt!!
  10. Som ägare av en Uttern 6000 måste jag självklart rekommendera en sådan. Visserligen lite trångt att sova fyra stycken i den men det går! Dessutom fler tillverkade än Uttern 7000 varför det är lättare att få tag på en begagnad. Annars rekommenderas starkt en 7000. Och snacket om att de skulle vara fula är bara nys. Absolut det vackraste man kan åka omkring i! (och jag är inte ett dugg jävig i den frågan...)
  11. El-båten Duffy 21 Old Bay var väl ändå den coolaste av dem alla.
  12. Ibland känns det bara så bra att ha rätt!!
  13. En fundering bara... Kan man vara säker på att isutbredningesminskningen de senaste decennierna verkligen beskriver något helt nytt? Jag menar, Nordvästpassagen var ju öppen 1906 för Amundsen. Förvisso fanns då inga satelliter som kunde visa den totala isutbredningen och tidigare sekler var Arktis tämligen outfroskat. Det kanske varit lika taskigt isläge förr? Går det verkligen att extrapolera data för några relativt sett få år att gälla för flera hundra år...??
  14. Är det inte en liten långfärdskonverterad Havsfidra månntro...?
  15. Det bästa är väl om du kan ha lite stöd av köl och lite av skrovet. Om den ska hänga måste viktfördelningen på respektive belastningsyta vara okej. Så är det på Stortriss orginalvagga vill jag minnas. Att sätta båten att hänga i en vagga med fyra belastningspunkter är däremot ingen hit då man kan riskera skrovskador.
  16. Svaret på kommentaren från fyllot som lyfter på motorluckan och konstaterar att det inte sitter två B20 där utan det är ju V8:or!! är ändå obetalbar. Ojdå!, säger kustbevakarn så där lagom nonschigt och ironiskt. Det svaret var så himla skönt...
  17. I skrivande stund funkar den dock. Tror nog mer att det har att göra med hur pass viktigt man anser från waxholmsbolaget att den alltid ska vara igång. Skrägårdskamerorna får dock ursäkta men personligen är jag helt såld på TigerCam, webkameran från tiger-landet på Kolmården... http://www.webbkameror.se/tigercam/index.php
  18. Många stålbåtar är hembyggen med de för- och nackdelar de för med sig. Nånstans nångång har jag hört att hembyggena tenderar ha för stora avstånd mellan spanten vilket ska försämra skrovets styvhet. Rostar förvisso men plast- och träbåtar har ju också sina former av degeneration. I och med att de blir tunga blir de lite dyra i drift och blir heller inga högfartsvidunder. Samtidigt tycker jag de har en lite härlig känsla av fartyg över sig.
  19. Har en 6000 och är oerhört nöjd med den. Har 70 hp men för min del är det för mycket. I mer än 10 knop stampar den rätt duktigt så fort det går lite sjö. Själv trivs jag bäst i <10 knop och då går den bra. Man får för en relativt billig penning en båt med helt täckt hytt, övernattningsmöjlighet även om det är trångt och den är enkel att ta upp och lägga i och traila. Känns större än den är, förvisso en kompromiss i flera avseenden men passar mig perfekt. Senast ändrad av Ruffseglarn | 29 januari 2008 | 17:22
  20. Jag är inte skeppsbyggare så jag har ingen aning vad den korrekta definitionen på vad som egentligen får eller ens kan kallas osänkbar egentligen är. Men, för mig som ärkeamatör har osänkbart betytt något i stil med att båten åtminstone är betydligt svårare att sänka än båtar t ex utan flytelement.
  21. Kort crashcourse i segelterminologi: Storsegel är själva huvudseglet som sitter bakom masten och ovanför bommen. Seglen som sitter fast i förstaget, alltså framför masten är försegel. Det finns flera olika försegel som heter olika saker. Fock är ett av de mindre. Genua är ett större försegel. Sen finns det olika namna på genuor och fockar beroende på storlek också. Spinnaker är den stora och oftast färgglada ballongen som sitter allra längst fram. Gennaker är ett mellanting mellan spinnaker och genua. Dessa är främst till att få fart på undanvindar i hyfsat svaga vindar. Om man är alldeles färsk på seglande är ett storsegel och typ 2 olika försegel bra. De senare för att kunna variera beroende på hur mycket det blåser. Mycket vind litet försegel, lite vind stort försegel. Så fort du fått mer vana lär du dig mer vad båten behöver och hur du kan utnyttja seglen och då kan ett behov av fler och nya segel uppstå. Men ta det lugnt i början med en stor, och exempelvis en kryssfock och en genua. Lycka till! /ruffis
  22. Tja... den blir lite svårare att segla med.... Sorry... kunde inte låta bli...
  23. Tja om man fyller båten med vatten så sticker den inte iväg neråt i alla fall. Minns att Båtnytt gjorde ett test nån gång i slutet av sjuttiotalet där man faktskt vattenfyllde en Debutant och prövade att segla. Inte för att det gick fort precis och med en viss tendens att stäven skulle dyka men flöt gjorde den ändå.
×
×
  • Skapa nytt...