Sando
Medlemmar-
Innehålls Antal
107 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Mitt bästa tips: https://www.ekensnaval.com (Förvisso semesterstängt v 29-30)
-
Jag tror också att de flesta fritidsbåtar tyvärr tömmer sitt toalettavfall i sjön. För mig känns det dock självklart att i möjligaste mån utnyttja de toatömningsanläggningar som finns. Vilka regler som gäller för yrkessjöfart tycks det råda viss förvirring om. Följande information har jag hämtat från Transportstyrelsens hemsida: "Det är sedan 1990-talet förbjudet för all yrkestrafik att släppa ut toalettavfall inom svenskt sjöterritorium och svensk ekonomisk zon. För kryssningsfartyg och andra passagerarfartyg som färjor införs dessutom ett förbud mot utsläpp av toalettavfall på internationellt vatten i Östersjöområdet från och med 2019 för nya fartyg och 2021 för befintliga fartyg." Med andra ord: Det är en myt att de stora fartygen kan släppa ut sitt toalettavfall hur som helst.
- 21 svar
-
- 1
-
Vi skaffade ny båt för fem år sedan. Gjorde valet att inte olja teaken i sittbrunnen. Vi tvättar av teaken med såpa en eller två gånger per säsong och tycker att den fortfarande håller sig fräsch. (Ok, vi tycker att grå teak är snyggt). Visst har det hänt att vi fått någon fettfläck någon gång. Det har visat sig att det inte är någon katastrof. Ge den lite tid. Väder och vind får fläcken att blekna ganska snabbt.
- 20 svar
-
- 1
-
Har bara goda erfarenheter Masterflush 7021. Haft den tre säsonger. Hade tidigare en Jabsco Lite Flush. Kastade ut den efter en säsong. Det var två problem som orsakade bytet. Det första var ljudnivån. (Kanske fel på vårt exemplar). Det andra var att det inte gick att styra mängden spolvatten. Detta ledde till att hålltanken fylldes orimligt fort.
-
Tycker inte att du ska döma ut Calma utan att ha provat. Både jag och min fru har goda erfarenheter. Placebo eller ej. Det är säkert bra att ta ett tuggummi redan vid lättare illamående. Vänta inte tills du är helt utslagen.
-
Crabmeat: Du har helt rätt i att världen ser radikalt annorlunda ut nu än för låt oss säga hundra år sedan. På grund av vårt sätt att leva samt en ökande befolkning utsätts miljön för mycket större belastning nu än tidigare. Du har också helt rätt i att det inte är fritidsbåtsfolket som är huvudorsaken till att våra vatten inte mår bra. Jag vet ingen som påstår det. Nu är det så att det inte bara är fritidsbåtsfolket som har krav på sig. Kommuner, industrier, transportsektorn, jordbrukare, ägare till fritidshus med flera får också krav på sig. Summan av dessa krav medför säkerligen positiva effekter för vår vattenmiljö. Jag har svårt att se logiken med att fritidsbåtsfolk ska gå fria från krav bara för att fiskare pinkat i havet i hundratals år. Det är väl rimligt att även vi drar vårt strå till stacken för att få en bättre vattenmiljö? Ingen kan göra allt. Alla kan göra något.
- 100 svar
-
- 1
-
Ok, vi tycks nu vara överens om att människor och sälar inte är jämförbara när det gäller hur vi påverkar haven. Om jag nu tänker längre så vet jag att våra kommunala reningsverk inte är perfekta. Reningsgraden gällande fosfor är i genomsnitt 95%. För kväve lär den vara betydligt lägre. Alltså även om fisk ingår i min kost och jag endast pinkar på sådant sätt att avfallet går till ett kommunalt reningsverk belastar jag havet. För min del har jag dragit slutsatsen att jag gör vad jag kan för att inte onödigtvis pinka i havet.
-
Den stora skillnaden mellan människor och sälar är att sälarna hämtar all sin föda ur vattnet. Vi människor hämtar den mesta av vår föda från land. Därmed tillför vi havet extra tillskott av icke önskvärda näringsämnen när vårt toalettavfall släpps ut i havet. Allså ät endast fisk, sjögräs och plankton så kan du pinka i havet med gott samvete gällande näringstillförseln.
- 100 svar
-
- 1
-
Vår båt sticker 1,88. Minns inte att det var några som helst problem när vi var där för två år sedan.
-
http://www.storakarlso.se/om-stora-karlso/egen-bat-till-on/
-
bhemac: Tack för din omsorg. Du behöver inte vara otrolig för min förmåga kritiskt granska den information jag får. Genom att kasta ut en fråga på maringuiden får man givetvis varierande kvalitet på svaren. Ibland rent svammel men inte sällan mycket vederhäftig information. Ansvaret för att värdera informationen jag får är helt och hållet mitt. Det hade varit toppen om någon kände till någon klargörande länk till ansvarig myndighet i Finland och Estland. Borde inte detta vara reglerat inom EU? Återigen, tack alla som bidragit i tråden!
-
Tack för alla svar! Nu har jag blivit aningen klokare. Jag kan dock inte låta bli att göra en reflexion. Är det inte märkligt så fort man lämnat Sverige är man skyldig att kunna bevisa att den egna båten inte är stulen? Varför är det nödvändigt i andra EU-länder men inte i Sverige? Hur kommer det sig att denna regel endast gäller båtar och inte andra kapitalvaror?
-
Tack för svaret! Det bekräftar min misstanke om att sannolikheten att någon kräver ett internationellt certifikat är mycket liten. Är det någon som kan förklara vilka problem som skulle kunna uppstå om finska eller estniska myndigheter (mot förmodan) vill se ett certifikat och jag inte har något?
-
Visst det kan ju vara ett sätt att tackla frågeställningen. I detta skede vänder jag mig dock till forumets medlemmar i hopp om att någon kan bidra med kunskap. Alltså, vad riskerar jag om jag inte ansöker om internationellt certifikat vid resa till Finland och eventuellt Estland?
-
Hej, Jag tänker mig en segling till Finland och eventuellt Estland i sommar. Är det någon som kan reda ut om det är nödvändigt med ett internationellt certifikat? Spontant känns det som onödig administration och kostnad. Tänker jag fel? http://www.sxk.se/internationellt-certifikat