![](https://www.maringuiden.se/forum/uploads/set_resources_5/84c1e40ea0e759e3f1505eb1788ddf3c_pattern.png)
![](https://www.maringuiden.se/forum/uploads/set_resources_5/84c1e40ea0e759e3f1505eb1788ddf3c_default_photo.png)
dennis_f
Medlemmar-
Innehålls Antal
51 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av dennis_f
-
Det kan ju vara så att det endast är kolen som är lite dåliga, eller oxid någonstans. Plocka loss startmotorn och eventuellt tillhörande relä och ta med alltihop till en bilelektrisk verkstad. De kan säkert hjälpa dig utan att du behöver köpa en helt ny startmotor.
-
Det kanske var nålfiltsmatta? Jag håller på att bygga en husbuss och då ska jag ha matta på väggarna, men jag gillade inte kvaliteten på nålfiltsmattan (billig är den däremot) så jag kommer att köpa en båtmatta istället. Det är en heltäckningsmatta som är antimögelbehandlad och är extra tjock för att få mer ljuddämpning. Fråga på närmaste färg/golvbutik. Båtbutikerna brukar vara dyrare.
-
Båtens märke/typ har väl inget med att det var en exekutiv auktion att göra. Exekutiv auktion betyder ju att det är en tvångsförsäljning p.g.a. skulder eller liknande.
-
Att provstarta motorn under några/någon sekund gör förmodligen ingen skada och det är ingen skillnad mellan bensin och dieselmotorer. Om du kör längre så kan du bränna impellern som sitter i kylvattenpumpen. Om det inte är en kugghjulspump eller liknande som saknar impeller för då kan du köra betydligt längre.
-
Om jag inte minns fel så är det magnettändning på O11án, eller hur? Har du haft gnista förut på motorn? Om du har haft det så kan du börja med att mäta upp spolen. Det skall vara ca 4000-8000 ohm mellan tändkabeln och gods. Här har du en sida där du kan se ett diagram över hur magnettändningen fungerar. http://hem.passagen.se/motorer/HT-magnet/HTMag.htm Och på forumet på Träbåtsakuten http://www.trabatsakuten.nu (I motor och teknik avdelningen) finns mycket kunnigt folk. Testa söka efter O11 eller albin på forumet där också så kan du hitta mycket nyttigt.
-
min Albin O2 är tillverkad 1938 tror jag. Den tuffar på bra än. Men jag har inte lyckats ställa in förgasaren ordentligt så den har en tendens att sota igen stiften (så extra stift är bra att ha med sig). Den tar obetydligt med soppa. 30 liter räcker i stort sett hela sommaren för mig =) Service gör jag på våren. Byter olja i motorn och ibland i backslaget samt ställer in brytarspetsarna.
-
En kompis importerade en -89 bayliner i våras. Jag hjälpte honom att bygga om landströmen till 220v. Det var inga problem att försäkra den utan CE märkning. Jag fattar inte varför folk tror att det skall vara ett problem. Äldre svenska båtar är ju inte CE märkta och ingen kan ju bevisa att din båt är importerad från USA om du inte själv visar upp kvitton/tulldokument. Alltså är det ingen skillnad på en äldre importerad båt och en äldre svensksåld båt.
-
Gå till volvopentas hemsida (www.volvo.com/volvopenta/se/sv-se/marineengines/operators_manual/) och leta reda på manualen till din motor. Följ instruktionerna för luftning.
-
Jag har en gammal zodiac gummibåt. ca 3,5 - 4 m lång och med hemmabyggd hård durk av marinplywood. Den planar lätt med 4 pers (Inga barn nu utan vuxna mellan 70 och 100kg) och en 20Hk mercury från 1970. Säkerheten är inga problem heller, iofs så har vi inte så stora vågor här uppe i norrland, men över 1 meters vågor har jag då varit ute i. Man blir lite blöt men inte mer. Den har dock inte styrpulpet.
-
Se till att köpa en Fail Safe till radiostyrningen. Annars blir du olycklig om motagaren tappar kontakten med sändaren av nån anledning. Min metanoldrivna RC bil smet ett par gånger under det första året jag hade den. På nått sätt så lyckades det alltid bli full gas när radion tappade kontakten (och full gas var ca 80-90km/h). Och glöm inte att alltid ha dödmansgrepp inkopplat också (du vill ju inte bli överkörd av båten om du trillar i). Vilket kan bli ett litet problem om du står längst fram i fören kanske?
-
Eller köp en separat liten C-Tek på clas ohlsson för 495:- (klarar 90Ah) som du kopplar enbart till startbatteriet om du nödvändigtvis vill ha laddning på de batteriet också.
-
Kan nästan lova att det är 100% riksfritt. Så länge som vi inte har ett båtregister så finns det ju inget sätt att kontrollera om en båt tillverkats i, sålts i, smugglats till eller importerats till sverige.
-
Mät givaren och givarens kablage innan du frågar. Det är ju ingen vitts att folk spekulerar i vad som kan vara fel när du ändå vet det själv (mest troligt iaf)
-
Om besiktningsmannen missat det så tycker jag att du skall ta kontakt med honom. Han borde ju rimligtvis ha en försäkring som täcker alla misstag han gör.
-
Japp, diesel är inte alls så känslig som bensin. Så länge som lagringskärlet är fullt så bildas det ingen kondens heller.
-
Troligtvis är det samma konstruktion på 99% av alla motorer med dragsnöre. I ditt fall har nog fjädern släppt eller gått av. Bara att skruva isär, byt fjädern (eller ifall den gått av längst in eller längst ut så kan man nog böja till änden bara så fungerar den några år till) och sätt ihop på samma sätt som om du bytt snöre.
-
En laddlampa kan även börja glöda utan att laddningen försvinner p.g.a. trasig diod till magnetiseringen.
-
Skriv gärna vad lösningen på problemet var så att folk som söker på forumet kan ta del av den i framtiden.
-
Jag har aldrig haft några problem att få batterier utbytta på garantin. Det har alltid bara varit att visa kvittot och åka därifrån med ett nytt. Oftast har de inte ens kollat på batteriet.
-
Sötvattenkylning och färskvattenkylning är nog 2 ord för samma sak. Sjövattenkylning och färsk/söt vattenskylning är däremot olika saker. Sjövattenkylning innebär att man pumpar vatten direkt utifrån skrovet, igenom motorn och sedan släpper ut det igen. Färskvattenkylning innebär att motorn kyls av glykolblandat vatten och det vattnet kyls i sin tur av vattnet som finns utanför skrovet. Färskvattenkylning är lite mer avancerat och har fler komponenter som kan gå sönder m.m. men å andra sidan så rostar aldrig motorn sönder innifrån som den kan göra vid sjövattenskylning. Om du skall byta motor, köpa båt eller liknande så rekomenderas färskvattenskylning tycker jag. Särskillt om du bor på västkusten (inte lika viktigt om du bara skall ha båten i t.ex. en sjö). Men om du tänkt konvertera en gammal sjövattenskyld motor så tycker jag inte att det är någon större vitts.
-
Hur gör du när du försöker få på remmen? Jag brukar börja med att lägga på remmen som den skall vara på den ena remskivan (förslagsvis den på pumpen), sedan lägga på den så gott det går på remskivan på vevaxeln. Efter det roterar man motorn med hjälp av ett spärrskaft och en hylsa som passar på centrumbulten till remskivan och då drar remskivan själv remmen på plats om du förstår hur jag menar. Om du inte orkar vrida runt motorn, ta ett större/längre spärrskaft =)
-
Ta först reda på om knappen är slutande eller brytande genom att koppla loss den och mäta med en multimeter om den ger kontakt när den är intryckt (slutande) Koppla sedan enligt den vackra bilden jag ritat i paint PS. Den streckade linjen betyder att sladden skall kapas =)
-
Är det 4-takt eller 2-takt du menar? På 4-taktarna så vet jag att 40hk modellen har en cylinder mindre än 50hk och det var inte insprutning på någon av dem. På 2-taktarna så finns det lite olika motorer från det året. På vissa skiljer det på antal cylindrar mellan 40 och 50hk och på vissa är det förmodligen förgasarna propellern som är mindre. Det var förövrigt ingen insprutning på 2taktarna heller. 4-taktarna väger mellan ca 100 och 125kg. 2-taktarna väger mellan ca 88 och 100kg Bränsleförbrukning beror ju på vilken båt du sätter motorn på, körsätt, om motorn får båten att plana m.m. så det säger ju inte särskillt mycket.
-
Jo, det ser ut att stämma.
-
Det var på 50talet som man slutade använda dynastarters (startmotorer som även är generatorer) tror jag. Det brukar däremot finnas några spolar innanför svänghjulet som laddar batteriet, men jag skulle tro att du klarar dig en hel sommar även utan dessa. En start med en såpass liten startmotor borde inte ladda ur batteriet nämnvärt, utan 100starter tycker jag att du borde få ut om motorn startar relativt fort (med ett 75Ah batteri). Och det är ju bara att ta upp batteriet och ladda det nån gång då och då. Däremot tror jag att du aldrig kommer att hitta någon startmotor, iaf ingen som passar rakt av, de är nämligen hårdvaluta till äldre utombordare =)