Gå till innehåll
tisdag 05 november 2024

andre

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    34
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av andre

  1. Jag kan verkligen rekomendera http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=147894303 till arbetet. Mvh André
  2. Vi har också haft problem med Harken. Först var det att vinkeln till fallet som var fel som nämnts här, det var enkelt åtgärdat och efter det gick rullen lätt. Förra säsongen drog jag åt fästet till armen som gör att linan löper bra, för hårt. Kunde för mitt liv inte fatta varför den inte gick runt. Tillslut upptäckte jag mitt enkla misstag.
  3. Jag har också en Mb10A. Den vibrerar något vid gång, men troligtvis pga aningen böjd axel (rak axel), vid tomgång hör man oftast inte att motorn är igång. Kontrollera motorfästet och gummibussningarna.
  4. Jag löste detta på ett till och med enklare sätt. Då min mast är skumfyld (av förra ägaren)till 1/3 del och jag inte ville kapa sladden i toppen (kontakten förstor för att gå att trä genom toppen) så köpte jag rörisolering på ett byggvaruhus.rörisoleringen är skuren på längden så det är bara att trä på. jag tejpade samtidigt ihop sakrven vartefter jag sköt in den i masten. Antagligen kommer elrör att hålla längre men det här var busenkelt och väger nästan ingenting..
  5. Efter att ha kört motorn riktigt varm slutade ploppandet men istället så stannade motorn varje gång den gick på tomgång. Kan dessa symptom ha med samma fel att göra? Tack till alla som försöker hålla forumet på en seriös nivå.
  6. Har en Volvopenta MB10A (bensinmotor) i vår segelbåt. Motorn genomgick en totalrenovering 2007 och har gått jättebra under hela sommaren. Under hösten började motorn ibland feltända Det hörs ett poppande/puffande ljud emellanåt. Motorn startar och går tyst och jämt som vanligt sedan ganska regelbundet (var 5-20 sec beroende på varvtal) hörs ett högt ihåligt POPP, motorn fortsätter att gå. Jag har inte märkt att motorn går sämre av detta, men vill gärna veta vad det kan bero på? Är det någon som vet?
  7. Jag har plastat ett skadat roder med epoxi då det var minusgrader ute. Jag använde mig av varmluftpistoler så att jag först värmde upp rodret till hygglig temperatur. Jag tejpade sedan ett tält av soppsäckar runt om och lät varmluftpistolerna ligga påslagna för att värma upp tältet, det hade nog varit bättre med en kupévärmare. Härdningen tog mycket längre tid än det borde men resultatet blev bra, efter många många tunna lager. Antagligen blir epoxin starkare om den får härda korrekt, men än så länge håller rodret. Det står ofta på burkarna vilken temp som är bruklig att jobba i.
  8. andre

    Projekt tankar

    Nu när löven faller och båten är upptagen, börjar jag i vanlig ordning fantisera om nya projekt. Vad har ni andra på gång och vad blev gjort till förra säsongen. Själv sitter jag och funderar om jag har möjlighet att göra en ny topp till vår båt. Det vore kul att se bilder och beskrivningar på era projekt.
  9. Det smidigaste måste ju ändå vara att ta en kurs?
  10. Jag använde en varmluftpistol och 5-56 på en båt för några år sedan. Båten var på land, så det kan vara svårare att få upp värmen på godset om det ligger i kontakt med vatten. Jag kunde också spruta 5-56 från två håll.
  11. Jag råkade precis ut för samma sak i år. Mitt problem var dock lätt löst. Efter att ha försökt lokalisera felet upp i masten så kikade jag lite nere vid fästet vid fören. Det visade sig att jag satt kåpan som håller repet på rullen för tajt. Något jag borde tänkt på förståss, men det är ju en del att tänka på när man mastar på och många står på kö till kran Alltså jag lossade på bulten och lyfte kåpan några millimeter, nu snurrar den bra Hoppas ditt problem är lika lätt löst som mitt var /André
  12. Kul att höra från någon med en RB93a i Stockholm Hos mig är det tydligt att det kommer vatten från kölinfästningen. Jag tror att du hade märkt det om det var där det kom in vatten för dig. Jag har tidigar haft problem med läckor från taket, men när jag plockade ner innertaket var det lätt att spåra och åtgärda. Mastgenomföringen är alltid ett problem.Det kommer alltid lite vatten som letat sig igenom mastkragen osv. Jag har aldrig lyckats få 100% tätt och tätheten har varierat från år till år.
  13. Jag menade förståss luckorna ner till ruffen. Klart att insynen kan vara ett problem om man är blyg men med det extra ljusinsläppet får det vara värt med lite exponering.
  14. Jag tänkte byta sittbrunnsluckorna till plexiglas. Är det någon som har tips på glasmästare i stockholmsområdet som kan göra detta?
  15. Vi har en 37liters på 2personer. Den tömmer vi varje dag. Det är sällan problem då vi inte brukar ligga längre tid på samma ställe. När vi däremot har gäster 4-6 personer har det vid flera tillfällen blivit fullt, det är inte skoj. Jag skulle verkligen rekomendera 55 liter. Något jag också har märkt är att konsumtionen av öl på båten påverkar väldigt mycket hur ofta tanken behövs tömmas???http://www.maringuiden.se/js/tiny_mce_209/plugins/emotions/images/smiley-wink.gif\ border=\0\ alt=\Wink\ title=\Wink\ />
  16. Först blir det en motorrenovering. Jag har planeat att plocka ut motorn på lördag för att sedan köra den till verkstaden som ska göra renoveringen i dec. Jag har också en del slitna ytor på inredningen som skulle behövas lackas om. Hur gör ni? Slipar ni och skrapar på plats i båten eller plockar ni ut inredningen? Jag är rädd för att det ska ligga kvar slipdamm i åratal om jag gör det på plats. Det kanske går att lösa med rätt utrustning. Är det någon som har tips? Luckorna till hytten ska bytas till tonat plexiglas. Handsfacken ska bytas ut i sittbrunnen Avlastarna ska bytas ut
  17. Tack det var bra tips. Metoden med lastpallar kommer jag klart att använda. Någon som vet var man kan hyra seaquipstöttor för några dagar?
  18. Hej Vi åkte på en skada för några år sedan då en stor våg drog upp båten på en sten vid mastkranen. Vi repparerade rodret genom att blanda till epoxy och glaspärlor till ett spackel (fråga i båttillbehörsbutiken). Eftersom vi spacklade tidigt på våren byggde vi ett litet tält som vi värmde upp med varmluftpistol för att inte dra ut på härdningen. Alltså; Epoxy spackel. Slipa rent de skadade ytorna ordentligt tvätta med aceton och spackla i flera lager. Armera i omgångar med glasfiberväv, som ni klipper till lagom remsor. Slipa och tvätta mellan lagren. När ni fått tillbaka det ni tappade slipar ni till formen och lackar med ren epoxy, lägger på grundfärg och sedan bottenfärg. Se till att även rodret håller en bra temperatur. Om det är förkallt härdar inte epoxyn och rinner av. Se till att ha plasthandskar och munskydd, epoxy är ett rätt giftigt material att hålla på med.
  19. Sikan som sitter mellan köl och båt är ju inte ok, det är ju därför vi ska lossa kölen. Jag har tagit en skruvmejsel och skrapat i kanten av sikat och det är ganska porröst. Kan man inte bara ta tigersågen och såga allt mjukt mellan skrov och köl. Det finns ju flexibla blad som borde komma åt?
  20. Hade ni byggt någon specialställning till båten då? Min båt står i vagga på kölen. lyfter jag vaggan följer kölen med upp.
  21. Båten är en RB93 9,3x3,2 3500 kg
  22. andre

    lossa kölen

    Till våren tänkte vi lyfta båten, ta loss kölen göra rent täta och sätta tillbaka kölen igen. Efter några år av en läckande kölbult och lite vatten som kommer upp vid en av bottenstockarna är det dags att åtgärda. Är det någon som har erfarenhet av detta? Är det någon som har ett något tips på varv eller båtupptagningsplats som kan hjälpa oss med lyftet i stockholm vore det ett plus.
  23. Tack, jag har läst att man kan lacka med 2-komponentslack och få samma finisch som när masten var ny. Är inte 2-komponents lack helt oflexibelt och kommer att spricka när masten rörsig?
×
×
  • Skapa nytt...