Gå till innehåll
lördag 23 november 2024

guestsson

Silvermedlem
  • Innehålls Antal

    4 516
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    8

Allt postat av guestsson

  1. Kolla om du kan få på en mutter till och lossa pinnbultarna 47 och 48- https://www.boats.net/catalog/yamaha/outboard/2002/5hp/5msha/intake
  2. Båten ska ha en huvudströmbrytare på plusledningen från batteriet. Denna ska normalt vara bruten när båten inte amvänds.
  3. Testa att gör en korrekt tomgångsjustering. Enkelt på denna som bara har en förgasare. Det är två skruvar som skall ställas in. Tomgångsvarvtal och blandningsskruv. Detta görs med växel i på varm motor som gått på hög gas några minuter innan. Gärna med nya stift. Det finns redan många beskrivningar tomgångsjustering detta, så sök.
  4. Vilken motor mer exakt och vilka stift amvänder du? Det finns inga munstycken att justera som förklarar detta, såvida du inte kör på extremt lågt varv. 2% är lagom vid premix. Felfria 2-T går bra att köra på halvgas men inte låga varv ngn längre tid. Dagens bensin är inte sämre än då motorn tillverkades. Ökad inblandning av etanol gör att de går något magrare, men de är fett bestyckade från fabrik.
  5. Att skilja mellan etylen och propylen är ganska enkelt. Gör som gamla tiders kemister, smaka på den. Etylen smakar starkt söt, vilket gör den extra farlig för t.ex. hundar och andra djur. Lite på på toppen av ett finger räcker!
  6. Varför ta bort den? Läs på hur du konserverar din typ av motorn. Skiljer mellan 4T och 2T och med förgasare eller sprut. Servicen skall göras på hösten!. Spraya gärna 6-66 som rostskydd även innanför kåpan på torr motor. OBS töm förgasare eller VST om det är en EFI.. Koppla bort batteriet och ladda det fullt. Förvaras kallt, gärna utomhus, kan stå kvar i båten, men skall då absolut vara laddat. Underhållsladda vid nyår och innan sjösättning. Ansluta med att skruva bort växelhuset. Förvara detta på stöldsäker plats. Kolla gärna impellern under vintern.
  7. Du har med stor säkerhet problem som är relaterat till att motorn går in i SLOW mode. Har du verkligen provat att googla? Jag testade och det finns massor av trådar som behandlar detta problem. Om du inte kan engelska så kan Google översätta. Det känns inte så meningsfullt att skriva om vad andra redan beskrivit och du själv kan läsa dig till.
  8. Då stämmer bilden med färgerna trots allt så vitt jag förstår och någon separat kabel till tändspolen finns inte och säkringen går inte när du jordar den vita. CDI-boxen är normalt kopplad till jord = bat minus, men saknar förbindelse med bat plus.
  9. I ett CDI system så matas tändspolarna med 200-300V relativt jord. Inte så kul att ha framme i reglaget om du nu kopplat så. Jag roade mig en gång med att dissekera en CDI-burk till en Yamaha och fann då att en mycket stor andel av komponenterna fanns där för att säkerställa att den höga spänningen aldrig skall kunna nå förarplatsen. Den höga spänningen i CDI systemet är också orsaken till att varvräknaren kopplas till 12V generatorn istället för till tändsystemet.
  10. Detta beteende kan bero på läckage av avgaser.
  11. Detta är en Merc med Yamahas powerhead med förgasare, så ingen IAC Ventil. Blandningsskruvarna är plomberade bakom lock så att de inte är direkt åtkomliga. Merc är knepiga då reservdelslistorna är sorterade efter serienummer och inte årsmodell. Men länken nedan bör stämma. Locket är nr 13 i sprängskissen. Man kan försiktigt borra hål i locken och bryta loss dem för att komma åt blandningsskruvarna nr 12. Anteckna grundinställningen genom att försiktigt dra dem tills de bottnar och noga räkna antalet hela och delar av varv. Om det inte hjälper att justera, så blås rent i hålen, ta bort skruvarna, blås rent i hålen och testa om det går att får en förbättring. Locken behöver inte ersättas. https://www.boats.net/catalog/mercury/outboard/90hp/90hp-0t801000-thru-1b226999/carburetor
  12. Det är egentligen tvärt om. Poppetventilen är tryckstyrd och tar hand om kylningen på höga varv via en vattenkanal som kopplar förbi termostaten (en bypass). På låga varv är poppeten stängd och skall termostaten ensam klara jobbet att kyla.
  13. Ja, någonstans finns alltid en säkring. Ex. reservdelslista till en 1985 part 39 visar en 20 A https://www.boats.net/catalog/evinrude/outboard/1985/50hp/e50becob/ignition-system Ser ut att vara en kort specialsäkring: https://www.marinshopen.se/product/säkring-20amp/brp0510884
  14. Sök på command link nmea och läs de trådar jarb medverkat i. Jag lödde själv ihop en sådan kabel och är ganska söker på att färgerna i command link och nmea är samma. Command link är nmea med andra kontakter. Hämtade info om detta i nämda trådar.
  15. Gäller mej veterligen bara propellrar med avgasutsläpp i centrum, vilket denna propeller inte har, Så inte aktuellt i detta fall.
  16. Ja, två normalt slutna kontakter som kopplas parallellt. Det är så det brukar vara kopplat på utombordare. Köp ett lås avsett för utombordare eller magnettändning.
  17. Sänk gasen så ska det gå att växla.
  18. Utan att veta något om just din motor så kommer det alltid många frågor om problem med tomgång och ibland även i högre register. Ofta beror dessa problem på bristande underhåll. Båtmotorer skall servas på hösten och i samband med detta skall flottörhusen alternativt ångseparatorn (VST) om det är en motor med sprut, tömmas på bränsle. Innan dess bör motorn ha körts med bränslestabilisator. Flottörhus och VST är utformade så att de ansamlar vatten som kan komma med bränslet. Om de inte inte töms bildar vatten tillsammans med bensin lätt kristaller som täpper till diverse passager. Ofta kan motorn funka bra en stund för att sedan börja krångla.
  19. Hade en 6200 CC med en Merc 135 2T. Med fyra i båten drog den 1,2 l/nm vid ca 23 kn och toppade 36 kn. Kul i ofs, men med 115 hk 2T skulle den ha dragit ca 1,05 l/nm och jag är övertygad om att denna motor hade räckt till i de flesta situationer. Med 4-T är nog skillnaden i bränsleförbrukning mindre och motorerna lite tyngre, men mycket mer än 115 hk behövs egentligen inte. Båten har ett ganska vass V-botten, så ekonomifarten blir hög.
  20. Du har nu gjort den manöver jag tipsade om att testa i föregående inlägg, nämligen skiftat den undre spolen mot en känt fungerade. Du kunde som jag föreslog ha använt den övre spolen, men valde istället att köpa en ny. Samma resultat bara lite krångligare och dyrare. Trouble shooting-texten handlar om att göra detta skifte genom att koppla om vid switchboxen. Skiftar man dessutom tändkablarna så byter man elektriskt plats på spolarna. Detta fodrar kunskaper om hur tändsystemet är kopplat vid switchboxen, vilket ett fysiskt och därmed även elektriskt byte som jag föreslog inte kräver på samma sätt. Du har konstaterat att felet inte flyttar sig, vilket sannolikt beror på att du har en trasig switchbox, men det kan även vara ett triggerfel. Googla och ladda ner CDI electronics trouble shooting guide 7th edition Leta upp din motor och följ instruktionerna.
  21. Om det är en vanlig ELPTO motor så har den som standard automatisk inblandning av olja från en trycksatt separat 12-liters tank som matar en 0,5 liters "dagtank" som sitter under kåpan. Den har ingen choke utan istället en primer som släpper in soppa från det översta flottörhuset in i förgasarhalsarna på de två nedanför när nyckeln. Dessutom finns en uppfettning via en tempstyrd luftventil på styrbords topplock. Om man håller in nyckeln en längre tid utan att startat så händer inget speciellt om motorn har choke, men med primer som denna motor har, så töms den övre förgasaren samtidigt de nedre dränks av soppa. Kolla att primer och tempventil funkar som de ska.
  22. Vissa OMC har en SLOW-funktion (skrivs ibland S.L.O.W.) som varvtalsbegränsar med tändningen vid ca 2500 RPM. Finns massor av info om denna funktion på nätet. SLOW styrs av en tempsensor som kan gå sönder, men man kan även tänka sig fel i SLOW-kretsen i Switchboxen och då kan det nog bete sig lite annorlunda. Ett sätt att med enkla medel kolla tändningsbortfall är att rigga en radio så att man hör störningarna från tändsystemet. Det kommer höras ganska väl om tändningen börjar missa. För att testa om det är bränslebrist som är problemet kan man spruta in lite bränsle i insugen. Om man får ett höjning av varvtalet om än liten och kortvarig så sitter felet på bränslesidan.
  23. Om primerventilen läcker så får den för mycket soppa. Likaså om membranet i soppapumpen är trasigt. Var detta när den höll på att dö? Notera att startgas är oljefri.
×
×
  • Skapa nytt...