![](https://www.maringuiden.se/forum/uploads/set_resources_5/84c1e40ea0e759e3f1505eb1788ddf3c_pattern.png)
![](https://www.maringuiden.se/forum/uploads/set_resources_5/84c1e40ea0e759e3f1505eb1788ddf3c_default_photo.png)
Flerskrovare
Medlemmar-
Innehålls Antal
22 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Flerskrovare
-
Senast ändrad av Flerskrovare | 21 september 2008 | 22:07
-
Jag vill inte göra någon besviken, tycker att det är kul med friska projekt och idéer. Det är nog inte så svårt att göra en trimaran av en Stortriss, men det blir en vädligt dålig trimaran och inte snabb. Stortrissen är ju bred med stor våt yta. Även om du byter rigg och tar bort kölen så blir den långsam. Ombyggnadskostnaderna kommer att överstiga värdet av en begagnad Stortriss flera gånger om. Försök hitta ett långsmaltt skrov med cirkelformade spant eller helst lite tillplattad i botten alternativt bygg mittskrovet själv, så får du förutsättningar att lyckas med båten.
-
<>Bara nyfiken, vad menar du med påståendet den i särklass mest pålitliga trimaranen och hur underbygger du det? http://www.maringuiden.se/js/tiny_mce_209/plugins/emotions/images/smiley-tongue-out.gif\ border=\0\ alt=\Tongue out\ title=\Tongue out\ /> Senast ändrad av Flerskrovare | 09 december 2007 | 11:42
-
Lycka till med Fingalen. Idag kostar även nya små kölbåtar bra mycket mer än ett par hundra tusen. En catta eller tri är så ofantligt mycket mer komplicerad att bygga att det helt enkelt är omöjligt att komma ner till de priserna. Visst skulle man kunna önska att det vore annorlunda.
-
I mitt falll så köpte jag fel trimaran från början. Jag hade den två år och fick mer betalt för den än vad jag köpt den för. (Det var det enda som var bra med den.) Det var en nyttig erfarenhet; sedan har jag verkligen lärt mig om flerskrovsbåtar. Det är bara synd att se andra falla i samma fälla, man önskar verkligen att folk kunde ta till sig info och förstå att det är ljusårs skillnad mellan proffskonstruktörers designfilosofi och varv som mest satsar på lite mahognyfanér och dimmers i taket.
-
En Corsair 28 R är lite snabbare än en standard Dragonfly 800 SW inomskärs. I Stockholmsområdet finns en massa trimmade (mer segel) DF 800 och de kan väl sägas vara jämnsnabba tomma med liten besättning. Lastar man dem eller sticker ut på havet så drar Corsairen direkt ifrån; den tål mer last och p g a sin högre vikt och längd så sätts inte farten ner av sjön på samma sätt som med DF:en. En segelklar SeaCart ligger på drygt två miljoner kronor. Också SeaOn 96 CRB hamnar runt två miljoner. Cotrsair har lagt ut kappseglingsresultat här: http://www.corsair-sweden.com/resultat.html
-
En så rak fråga förtjänar ju ett rakt svar: du ska välja en Corsair 28! Naturligtvis beror det lite på vad du prioriterar: DF 920 är rymligare och har mer påkostad inredning, 800 SW är mindre än C 28:an. Är du inne på en 920 så kanske du ska överväga en Corsair 31 som både är billigare och snabbare. Dragonfly och Corsair har olika designfilosofi och Corsair är mera offshoreduglig med mera säkerhetstänk än Dragonfly, enligt min mening. Fällsystemet är starkare och det är mycket enklare att traila en Corsair (ifall det är viktigt). Det finns säkert race-trimaraner som i likhet med cattorna är lätta att tippa framåt (pole pitching) men i Corsairs fall så torde det vara näst intill omöjligt. Mittskrovets köllinje är väldigt uppskuren akteröver för att båten ska sätta sig när farten börjar gå över 20 knop. Dessutom har den väldigt mycket reservdeplacement i stäven, som också är ganska hög. Sidoskroven har väldigt lite volym akteröver, för att förhindra akterlig sjö från att att kunna lyfta upp och tippa över båten. Jag har aldrig hört talas om att någon Farrier (Corsair) kantrat framåt och aldrig upplevt detta som en källa till oro. Det har jag däremot gjort i catamaraner. En annan detalj med Corsair jämfört med Dragonfly 800 (920 vet jag ej) är att sidoskroven har tre sektioner varför eventuellt slagvatten ej fritt kan förflytta sig framåt i sjön med obehagliga konskevenser ifråga om lastförskjutning som följd. Seglingsmässigt så är det en enorm kick att komma till en tri jämfört med kölbåt, det gäller både farten och friheten att kunna komma in överallt. I början är det lite ovant, men efter några veckor så känns det alldeles självklart med bredden och farten.
-
När det är så mycket diskussioner om kostnader så är det skönt att läsa ur motiveringen till Årets Sportbåt i USA: The Corsair Sprint 750, produced by Corsair Marine, of Chula Vista, California, and winner of the Best Sportboat award, had judges searching for something not to like. They concluded that this swift 24-foot trimaran was an excellent boat for the money and by far the most fun to sail. Det är också första gången som en flerskrovare vinner, vilket kanske är ett trendbrott.
-
Bredd hopfälld: 3 m. Pris: överkomligt
-
Gå in på Corsairs hemsida [ http://www.corsair-sweden.com ] Deras 24 och Sprint ger stora crusingmöjligheter för en begränsad budget. Dessutom seglar de fantastiskt. DaCapo kan du glömma om det är segling vi pratar
-
Länkarna är rätt och det funkar men det såg konstigt ut. Har lärt mig till nästa gång
-
Det svenska forumet för flerskrovsseglare har adressen: www. multihulls.org På Corsairs och Farriers hemsidor finns inredningsbilder på båtarna. http://www.multihulls.org\' />
-
Först vill jag kommentera Anders2011:s påstående att Corsair 31 och 36 inte har någon direkt motsvarighet bland Farriers konstruktioner för amatörbygge. Det är tyvärr helt fel. F 9 och Corsair F-31, Corsair 31 och Ostac F-31 är i princip samma båt. Då Corsair och Ostac-byggena är gjorda i form så är vissa deatljer annorlunda, men alla mått, rigg, roder coh centerbord, inredning mm är lika. Det finns dock en variant F 9AX som inte finns varvsbyggd och Corsair 36 skiljer sig från Farriers 36-fotare. Alltså är Daniels akterruff identisk med den på Corsair 31. Corsair har dock i egenskap av varvsbygge betydligt högre finish och snyggare detaljlösningar än amatörbyggena. Så är också andrahandsvärdet mycket högre för Corsair. Corsair är världens största tillverkare av trailerbara trimaraner och en länk borde väl finnas på varje seriöst menat trimaranforum? ----- Att slöra i 17 knop eller mer i grov sjö med en Farrier eller Corsair går alldeles utmärkt och är ett fantastiskt nöje. Man bör dock styra med lite precision om man vill undvika onödiga stopp när man sätter mittskrovet i en våg. Lä sidoskrov går mer eller mindre under vattnet medan mittskrovet mjukt touchar vattenytan. På kryss drar man gärna ner från 11-12 knop ner till 9-10 av komfortskäl. På kappsegling har en 31:a gjort 29 knop i över en minut så det går att driva båtarna hårt. Kombinationen med mycket reservdeplacement i mittskrovets förskepp och kraftig uppskuren köllinje och lite deplacement i sidoskrovens akterparti ger extremt säkra egenskaper. Bevisat bl a av att ett stort antal Corsair och Farrierbåter har seglat över Atlanten och Stilla Havet och en 28:a jorden runt. (Hur många Dragonfly har gjort det?) Med sina fantastiska båtar har Ian Farrier skapat ett fullständigt unikt concept. Inredningsbilder och lay-out på 31:an finns här: http://www.corsairmarine.com Också http://www.corsair-sweden.com har viss info
-
Nedgången till akterruffen på F 31:an är från sittbrunnen, tanken är inte att man ska gå ner i ruffen och därifrån krypa under sittbrunnen till akterruffen. Att göra så är ungefär lika begåvat som att segla omkring med blyköl.
-
glömde att skriva att jag inte begriper att inte alla seglar flerskrov.
-
i någon mening är väl alla båtar trailerbara. Hur många av dessa kan du fälla ihop på några minuter och wincha upp på trailern? Och för hur många krävs en dags arbete, flera gubbar som demonterar och lyfter av balkar och sidoskrov?
-
Hej Håkan, Jag håller helt med dig när det gäller LYS. Det går helt enkelt inte att kappsegla på LYS i blandade kölbåts/flerskrovsrace. Enligt SSFs regelverk ska man inte göra det. LYS fungerar dock nästan bra när det gäller flerskovare mot flerskrovare. Rättvis kappsegling förutsätter dock entyp, enligt mitt sätt att se. Det händer dock rätt ofta att småklubbar tillåter kölbåtar och flerskrov i samma LYS-race och flerskrov kan lika gärna komma först som sist, beroende på vindriktning och -styrka. F 24 som du nämnde är en jättekul båt.
-
Hej, F-27:an var min gamla båt och jag reagerade också när jag läste det där om LYS 1,15 som ju ligger ljusår från den verkliga farten. Men det finns förklaringar: Det handlar om kvällskappseglingar i Viggbyholm, ofta i svag vind och korta banor. 1. Man startar gemensamt med kölbåtarna och då är det nästan omöjligt att få fri vind för en trimaran. Man kan sällan pina sig förbi i lovart utan måste slå alternativt fortsätta i skitvinden. 2. Rolfs segel är 13 år gamla. Och seglen är motorn i en flerskrovsbåt, ännu viktigare än på en kölbåt. 3. LYS-talen för flerskrovare är satta i förhållande till kölbåtarna med en tänkt vindstyrka på 7 m/sek. I svagare vind ska LYS-talen räknas om en aningen enligt en tabell. Tyvärr är det nästan inga klubbar som känner till detta. 4. Rolf seglar bara med den lilla focken (det finns en genua också) som sitter på rullen. Seglade Roslagen SeaRace i helgen. Gamla banrekordet var 16 timmar och banan är cirka 100 sjömil. När vi hade kommit 95 mil och stiltjen ännu inte slagit till hade vi seglat på 8,5 timmar. I samma vindförhållanden tror jag inte att någon kölbåt oavsett size skulle klarat av detta. Sluttiden blev 13 timmar 55 minuter så vi putsade rekordet i alla fall. Problemet med flerskrov är att alla tror att det finns en hake, det verkar svårt att ta till sig hur totalt överlägsna trimaranerna är.
-
Hej, Har lite svårt att se att Dragonfly och F-27 skulle vara gjorda för olika klimat. Hur tänker man då? Ska man segla i skärgården enbart och kan acceptera lite campingliv så funkar Dragonflyen. Den är ju lite lättare och aningen livligare/accelerationssnabbare än F-27 olastad. F-27 klarar mer last utan att seglingsegenskaperna påverkas och den tål mycket tuffare tag och fungerar också på havet och har väl minst det dubbla utrymmet inombords. Tyvärr saknar den vridbar mast som på Corsair 28 som också har mer segel och är snabbare. mvh
-
Även jollar är väl segelbåtar? Antar att du menar kölbåt. På fyrtio- och femtitalet så långseglade man i både segelkanoter och centerbordsjollar. Mina föräldrar seglade över Ålands Hav i en 3,66 m T-jolle, ritad av Sven Thorell, och jag utgjorde del av ballasten liggande i mitten av båten. Då hade jag ännu inte fyllt ett år. Synen förändras, då var det helt OK, idag skulle det ses som oansvarigt. Centerbordsjollen kan kantra, även om det beror på besättningens kunnande om man gör det eller inte. Dagens jollar är dock mestadels byggda för kappsegling och har låga fribord och relativt mycket segel men är å andra sidan självlänsande vid rätning. Kölbåtarna, t ex Maxi, lutar betydligt mer än en jolle, men är bekvämt så tillvida att man inte behöver burka. Man kan segla omkull Maxi 77:an men den rätar sig, tack vare kölen och att den är däckad (vattnet når inte över däckskanten). Går det hål på skrovet, så sjunker båten dock. Vill man uppleva seglingsglädje och ha en båt som inte lutar och som ändå är grundgående och i praktiken okanterlig, så väljer man en cruising-trimaran. I motsats till katamarenerna så ökar stabiliteten vid lutning.
-
Har man väl erfarit trimarankänslan och upptäckt trimaranens mångsidighet så ska det mycket till innan man går tillbaks till kölbåt. Jag provade en Dragonfly -91 när jag fortfarande seglade J 24. Sedan dess är det bara flerskrov för såväl långsegling som kappsegling och skärgårdsturer. Som med alla båtar är konstruktionen avgörande för hur båten seglar i hög sjö. Dragonflyen (800) är ett ganska enkelt bygge och allmänt lite bräcklig, jämfört med Corsair. Dessutom är Dragonflyen väldigt trång inuti. Min Corsair seglade jag till Medelhavet, den gick suveränt i hård motsjö på Nordsjön. Alla Corsair är ritade av Ian Farrier som är Nya Zeeländare, och ritar båtar för långseglingar i Södra Stilla Havet, då kan man inte kompromissa. Eftersom deplacementet är jämnt fördelat och sidoskroven ganska vassa går Corsair otroligt mjukt i sjön (mycket mjukare än en modern kölbåt). Driver man den hårt mot sjön (d v s man underlåter att reva) så kan det naturligtvis bli ganska vild gång, och ett och annat pang om man styr slarvigt (precis som med en blyfraktare). Sidoskroven kan man helt glömma bort. Om man sitter i lovart och styr så är det betydligt torrare än en kölbåt. I brunnen kan ett visst stänk uppstå när balkar och stag träffar vattnet, i frisk vind. Totalt sett dock torrare än de flesta kölbåtar. I gästhamn är det inga problem alls, antingen lägger man sig på en grund plats, och behöver inte slåss med andra båtar eller så fäller man ihop båten ifall det är en traditionell marina. (det tar cirka 2-3 minuter) Av estetiska skäl vill jag dock undvika att fälla ihop båten, det brukar ordna sig ändå. Corsairs fällsysten ger ingen försvagning av konstruktionen och den känns mer som en båt, jämfört med Dragonflyens system som är lite svajigare. Corsairen är bara att dra upp på trailern och köra iväg med (den vilar på sidoskroven). På Dragonflyen måste sidoskroven demonteras och vändas för att man ska kunna traila. Få båtar är så mångsidiga som de små Farrier(Corsair)-båtarna. En 28-fotare som man kan segla jorden runt med (en sydafrikan gjorde det) ena stunden och i nästa ögonblick ta på trailer efter vanlig personbil. Dessutom kan man utforska skärgårdarna på ställen dit bara kajaker kommer! En finess med trailerbarheten är att man också har en husvagn med sig! Rolig att segla? Det finns inga roligare båtar att segla! (Det skulle vara racing-trimaraner i såfall, men det kanske inte är något att ta med familjen i. De har mer bärighet i sidoskroven och kan lätta ur.) Rolighetsfaktorn är ju själva bevekelsegrunden för att segla tri! En Farrier-tri seglas precis som en fenkölbåt, bara att det lutar mindre och går otroligt mycket fortare, man pekar aningen lägre i vind, men farten gör att avdriften blir lägre så i längden tuggar man höjd bättre än kölbåten, om man bara vågar satsa på fart! Det är väl alltid VMG som gäller? Om man gillar att segla med spirad fock på plattläns så kanske inte en tri är det allra roligaste; man måste skära en del på undanvind om det ska gå (riktigt) fort. På samma längd är en trimaran alltid mindre rymlig än en modern havskryssare, eftersom skroven måste vara ganska smala.(Doxck inte så smala som på en Skärgårdskryssare) En Corsair 31 eller F 9 rymmer dock lätt två vuxna och tre barn och har ståhöjd. Även en 28:a kan funka, det beror på hur sportig man är. Andra trimaraner är SeaOn som byggts i tre ex (måste demonterar för trailer-mode), Bemax, Pulsar, Drop, Pinta, CatTri. Som du konstaterat: Dragonfly coh Corsair är de största tillverkarna. Corsair har byggt 1.500 båtar, Dragonfly 7-800. Mvh