Gå till innehåll
fredag 24 januari 2025

M__G

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    1 366
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    3

Allt postat av M__G

  1. Ja, den är målad från fabrik. Inte den fina ytan som en blank rostfri har. Har funderat på att försöka polera den eller bara ta bort färgen och låta den vara. Tänker att en svart propeller kan se ut som en aluminiumpropeller och därmed mindre stöldbegärlig.
  2. Hej på er. Hur gör ni med era propellrar till utombordare? Jag har en målad rostfri. Provat många olika metoder men undrar om någon hittat metod att få det fungara. Jag slipar rent, grundar med jontun vinylprimer och sedan deras propellerfärg. Testat vanlig svart sprayfärg också med det flagnar fort. Funderar på kanske Jotun vinylprimer och sen tvåkomponents svart sprayfärg. Skydd mot havstulpaner behövs ju inte då propellern hissas upp över vattnet.
  3. Lite återkoppling. Fick tag i medel, ceriumocid för polering av glas och lämplig trissa till borrmaskin. Pulvret blandas med vatten till en pasta. Man får ha en sprayflaska med vatten också. Lägga på en klick pasta och sen polera.väldiht tidsödande dock. Först började repans kanter bli rundade och ett brytningsfel uppstod och jag tänkte att jag försämrat det hela men tänkte pröva vidare när båten var upptagen. Nu har jag polerat vidare. Nu får jag verkligen anstränga mig för att se var repan är. Kanske tillräckligt bra men en vända till så syns det inte alls. Repan var intill en del av rutan som är välvd och där uppstår en del skrattspegeleffekter ändå så svårt säga om det blir brytningsfel som skulle störa. Troligen inte då ytan jag polerat på var större än repan just för att få mindre brytningsfel. Lärdom var också att hålla yan fuktig under poleringen. Vid ett tillfälle blev det tort och då blev rutan repig och matt men löste sig med att fortsätta polera med fuktig yta. Rutan blir också varm och om det kan skada vet jag ej men valde polera en stund, låta kallna och höll på så. Hade man polerat så länge på själva båten hade man nog polerat hål i båten flera gånger känns det som. Så ni som vill försöka behöver inte vara rädda för att försöka, men krävs tålamod och ständigt fuktig yta.
  4. Rätt mycket pengar men kanske det just nu mest rimliga. Kanske om det går hitta en begagnad motor. Men 0,8 hk är ju inte så mycket om det är lite strömt. Skulle nog vilja komma upp i 3-4 knop i marschfart. Klarar man det tror du?
  5. Kollade, men det är inget för min lilla eka. Den behöver en smidig liten utombordare. Men kanske ger någon annan ideer.
  6. Hej alla elbåtsintresserade Jag har idag en eka på ca 4 meter, den drivs av en 5 hk utombordare, den används i en avlång sjö med å i slutet som det åks i ibland. Den används inte mycket men trevligt med turer då och då. Nu är det förbjudet att använda förbränningsmotor från och med årsskiftet. En väg idag tar ca 45 minuter i kanske tre fyra knop. Hur ska man tänka om man vill kunna använda ekan med elmotor? Vill inte lägga mer pengar än nödvändigt då den inte används överdrivet mycket, den behöver kunna köras drygt en timma åt varje håll i rimlig fart och klara lite strömmande i ån. Samtidigt så vill jag gärna att det ska vara lätt att ta med grejerna så det inte får fötter och går ladda hemma. Eller enkel solpanel för laddning av batterier på plats? Tacksam för ideer och tankar. Någon kanske sitter eller suttit likande dilemman.
  7. M__G

    Bottenfärg

    Jaha, ja snart dags bottenmål igen, snart och snart men tiden går ju fort. Har i många år använt jotuns hårda färg för västkusten. Den säljs ju inte längre så vad väljer man nu? Tidigare använt trilux. Bra på många sätt men inte lika bra mot havstulpaner som jotun. Även testat henpels hårda, bättre än trilux mot beväxtning men kunde bli lite torr och mjölig på botten efter några år så man fick skrapa bort ett lager eller två. Jotun var hittills bäst mot beväxtning tycker jag och blev inte torr och mjölig på botten. Hur går forumets tankar om hårda färger för västkusten? Någon som sett någon som har kvar ett lager med jotun så man kan köpa för årets förbrukning.
  8. Hur hamnar kavitationsplattan i förhållande till skrovet?
  9. Jag har denna typ, har vad jag vill minnas fem blänken i rad efter den. https://images.app.goo.gl/TywA8aqDUDzyS7d9A
  10. Undra om det inte är cobras fel att du tappat bort den.... Jag hittade min idag, det är hh500 som både jag och vänner haft, samt en som hade fast monterad, men den var äldre än de handhållna. Men alla strulade. Skönt om de fixat kvaliten, för i övrigt
  11. Vill nog skicka en varning för cobra. Vi är flera i bekantskapen som haft cobra. Maken till många reklamationer. Ingen fungerat bra. Min har varit på verkstaden tre eller fyra gånger. Jag tröttnade och köpte en från icom för några år sedan. Fungerar utmärkt. Nu köptes nog alla cobrorna inom loppet av ett år, två eller tre och det är nog typ 5-7 år sedan. Kan ju mycket möjligt rättat till kvaliteten så....
  12. Ta bild på instrumentpanelen så ser vi vilka möjligheter det finns för gps. Jag hade valt montera en GPS som strömförsörjs via båten. Tål vatten, sitter fast, ofta bättre skärm för att kunna ses i solsken.
  13. Lägg in några bilder på aktern, tänker båda sidor om motorn, så kan nog bra förslag på badstege (räddningstege) komma. Tycler det är viktigt ha badstege som går fälla ner från vattnet för ramlar man I så är det viktigt kunna komma upp själv.
  14. Tveksamt den tar skada, kan ju såklart bero på vägstandarden och hur mycket det hoppar och skumpar men jag visste inte ens det fanns sådana. Har aldrig haft problem med transporten och hydrauliken. Tänk på vilket stort tryck det blir på hydrauliken när du kör båten och det tål den ju i säkert 30 år.
  15. Hej på er. Dags att välja försäkring på båten för året. Har sedan tidigare Atlantica. Nu har IF kommit med ett väldigt snarlikt erbjudande. Marginell skillnad i pris och villor på pappret. Frågan blir väl vilket bolag som är bäst att ha att göra med om det händer något? Har vi några tankar här?
  16. Nu när jag kör spisen så hörs ett inte helt rytmiskt resonansljud eller hoande. Ungefär halvfart och mindre. Det ljudet har inte varit innan. Tror det är avgaser som skapar det man varför och vad gör man åt det. Google hänvisade bara till Wallas 1800 och detta är en 800. Någon som varit med om detta eller vet?
  17. Det är ganska enkelt att skaffa utökad behörighet för b-kort. Kallas b96. Kolla upp det, det löser nog ditt problem..
  18. Min åsikt. Uttern betydligt bättre som båt, mera välbyggd. Själv väljer jag utombordare alla dagar i veckan. Lättare motor, bränslesnålare, lättskruvat, står på en pall vid sidan om. I regel betydligt mindre underhåll än inombordare, jämfört med kompisarna som har inombordare med drev.Ger ofta betydligt bättre stuvutrymmen ombord då motorn inte är där. Lättare komma in i grunda vikar och stränder i och med att motorn kan komma upp helt ur vattnet. Minus är ju lättare att stjäla. Sämre badbrygga. Men jag skulle vilja ha insprutning oavsett inom eller utombordare. En gång i tiden var jag väldigt sugen på sådan uttern men stöp just på att det var inombordare.
  19. Hej. 880 kg på b-kort, då blir det olovliga körning om släpet har totalvikt 890 kg. Tips, kolla om utökad b-behlrigjet hjälper dig, kod B96. Då får bil och släpa sammanlagda totalvikter uppgå till 4250 kg
  20. Trevligt, klart bidragande till att du upplever din styrning så bra.
  21. Inte så att den rent av har elektronisk servostyrning? finns ju till lite större utombordare. Sitter som en separat enhet, kanske inne i skrovet. Tycker det blir väldigt trevlig styring med det. Tyvärr för dyrt för att jag ens ska överväga. Sen är väl min motor i minsta laget för den lyxen. Inte heller trådskaparen behöver servostyrning, men trevligt. https://www.comstedt.se/produkt/seastar-power-assist-1224v
  22. Den hittade inte jag. Det hade varit billigare för själva aluminiumplattan slits ju inte.
  23. Det var en komplett från Wallas. Men man får bara med ena aluminiumplattan, fast det ser ut om man får med båda på bilderna. Så plattan med motor och fläkt byter man.
  24. Bytt fläkt. Nu med ny vekcylinder, ny glödtråd och ny fläktmotor startar den enkelt på första försöket. Inte ens om jag släcker i ruffen ser jag gnistor, än mindre rök från motorn så den mådde uppenbarligen inte heller bra. Tack för tipsen, de sparade säkert mycket pengar jämfört med att lämna in den. Ska se om jag hittar modellbeteckning på elmotorn, ser ut att vara en enkel simpel sak. Kanske kan spara pengar åt någon annan. För 1100 kr för fläktmotorn är nog snudd på ocker. Ja även de andra delarna var ju löjligt dyra.
×
×
  • Skapa nytt...