-
Innehålls Antal
1 983 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
35
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Volvo_Penta
-
Tryckfelsnisse verkar gilla denna verkstadshandbok och har nog hittat även till sidan 4 där bildrubrikerna inte stämmer så värst bra med texten under bilderna.
- 40 svar
-
- 1
-
Vilka proppar var monterade innan bytet?
-
Tidigare hade Erlandson Trade lite udda dimensioner på plywood, men senast jag kollade hade de som störst 1220x2440.
-
Har Du kollat med Calexico Wood? Jag har köpt en del skivor av dem och många av deras skivor har måtten 1220x2500.
-
Glöm inte att hänvisa till Maringuiden...
- 8 svar
-
- 1
-
Har "problemet" uppstått tvärt? Hur många driftstimmar har motorn loggat in? Är turbon från motorns födelse, dvs. tidigt 80-tal?
-
Verkstadshandboken ifråga är daterad Juli 1973 och avser A-modellerna av MD21 och MD32. MD21A tillverkades perioden 1969 - 1979. MD21B tillverkades under perioden 1979 - 1981. Någon tidigare modell av MD21 än MD21A existerar inte.
-
En kolumn ur verkstadshandboken för MD21A.
-
Du har säkert redan hittat och även åtgärdat problemet. Men om Du är betjänt av ett par kopplingsscheman gällande MD21A - MD32A så kommer här ett par sådana ur VP:s litteratur.
- 40 svar
-
- 1
-
Menar Du justering av anslaget på tangenterna? I så fall har Du ett digert arbete framför Dig. C1 verkar lite extra trött. 😉
-
Hjertmans säljer slang från både MaxFlex och Sanipomp. Vissa av Hjertmans butiker saluför, på eget bevåg, dessutom Lundgrens, helt enkelt för att de flesta kunderna anser att det är den man ska ha. Vi har använt Lundgrens så länge jag kan minnas och har aldrig haft en båt som luktat toalett.
- 27 svar
-
- 2
-
Fortsättningen blev inte så spännande, tycker jag. En kväll, någon månad senare, bogserades båten in till sin plats i hamnen av SSRS. Båten såldes innan den höstens upptagning som ett reparationsobjekt och båtägaren försvann från båtklubben. Några år senare dök den aktuella båtägaren upp i båtklubben med en båt i 6-meters klassen försedd med utombordare. Han hamnade då på en annan brygga i hamnen och min familj tappade därför "uppsikten" över honom. Den här gången blev han kvar i några år men är sedan en tid borta igen. Anledning till detta vet vi inte, kanske det helt enkelt beror på ålder. Han var nämligen ingen tonåring när han utförde sitt filterexperiment.
-
Sådana här trådar följer jag med stort intresse och ser fram mot uppdateringar med bilder. Jobba inte ihjäl Dig för då får Du ingen glädje av Ditt arbete. Lycka till!
- 14 svar
-
- 1
-
Det är inget filter, det är en oljefälla som ska avskilja olja från vevhusventilationen så att oljan inte hamnar i oljefiltret, som @Rollen helt riktigt påpekar. Lite oljedimma får man ändå till luftfiltret, även med fungerande oljefälla och frisk motor, vilket @Smeraldo har blivit varse. Att denna oljefälla, på en i övrigt frisk motor i normal användning, skulle bli så igensatt att den skulle resultera i övertryck i vevhuset låter intressant. Däremot är insatsen prissatt på sant Penta-manér, dvs. ohemult dyr: 1.538:75! Tråden påminner mig om en f.d. båtägare som satt på en brygga och resonerade sin motors varmgång med några andra gubbar. De tyckte att varmgången var oförklarlig. De kom fram till att motoroljan hade ju faktiskt även en kylande funktion och oljans genomströmningshastighet borde ju påverka oljans kyleffekt, motorn hade ju oljekylare. Så hur kunde man då öka oljans genomströmningshastighet? Jo, båtägaren bytte ju faktiskt oljan varje säsong varför oljan ansågs vara i mycket bra skick och då borde man ju inte behöva oljefiltret. Oljefiltret torde ju, logiskt sett, ha en hämmande effekt på genomströmningen. Sagt och gjort, det separatmonterade oljefiltret demonterades och ledningarna till filterhållaren lossades och pluggades. Vad blev resultatet?
-
Jag förstår Din frustration. Men, om jag förstår Ditt situation rätt så vill jag påstå att Din reaktion och aktion är missriktad. Låt mig ta ett exempel. Du köper en begagnad båt, i den båten sitter en plotter av märket Simrad. Du anser att plottern inte är tillfyllest enligt Dina önskemål och vill därför ha support. Vem ska Du vända Dig till för att för att få support gällande plottern? Vem har Du i detta fall ingått ett avtal med? Jo, säljaren av Din båt och där har Du leverantören som Du skall söka supporten hos. Du kommer inte att få för Dig tillfredsställande support vare sig från Brunswick eller Navico Group, eller Simrad Group, eller Simrad Sverige, eller BiJaKa, eller Byggplast-Båtprylar, eller Hjertmans. Du är helt enkelt inte kund till någon av dessa leverantörer. Däremot får Simrad Sveriges återförsäljare i Sverige support av Simrad Sverige som i sin tur får support av Simrad Group, som i sin tur och i förekommande fall får support av Navico Group. Båtbranschen är i detta fall inte konstigare än exempelvis bilbranschen. Inte kontaktar man väl Volvo Personvagnar AB om man har funderingar gällande funktionen på ljusreglaget i sin XC40. Företagen stänger inte ner sin supportavdelning, de ger support till sin kund. Sen kan man förvisso ifrågasätta de mjuka värdena i detta "kedjebrev", men i den alltmer globaliserade och nätbaserade marknaden kommer detta agerande och därtill hörande "problem" bli mer och mer vanligt förekommande. Men varför ska Simrad Sverige bekosta support för produkter som köpts exempelvis av Amazon eller Ebay? Förvisso finns det företag som i ren goodwill svarar på både tokigt och slugt, men de blir allt färre fullt naturligt. För en tid sedan läste jag en utredning som ett institut gjort gällande bl.a. goodwill och av den utredningen framgick med all önskvärd tydlighet att värdet av de affärer som goodwill gav var mikroskopiskt om ens mätbart. Många konsumenter sätter tyvärr missbruk av denna goodwill i system. Allt handlar om pengar, i alla led och på alla sidor om bordet.
- 29 svar
-
- 6
-
I samtliga av våra båtar med längd över 30' har jag rivit ut luftvärmaren när den, av olika anledningar, bråkat tillräckligt och monterat vattenburen värme. På så sätt värmer jag båten och vvb med motorn vid motorgång och med vattenvärmaren vid stillaliggande. Jag kan, som tredje alternativ, värma båten med vvb elpatron exempelvis när vi ligger i hamn med ansluten landström. Vattenburen värmare i 26' båt? Nej, det anser jag vara overkill om Du inte även avser att ansluta värmaren till en varmvattenberedare. I så "liten" båt blir det, enligt min mening, enklare och troligen bättre med luftvärmare bl.a. eftersom det ofta är lite knepigt att hitta bra monteringsplats för radiatorerna. Jag gjorde ett tappert försök i en 26' i familjens ägo men med facit i hand skulle jag ha struntat i det. Jag vill påstå att vattenburen värme inte alls är långsammare än luftburen värmare i fritidsbåtar >30'. Vi har aldrig haft problem med luft i slangarna, troligen beroende på typ av expansionskärl samt placering av detta. Håller helt med.
- 4 svar
-
- 1
-
Du ska inte justera upp pumpen förrän Du har kollat laddtrycket. KAD42 skall vid 3800 rpm ha ett laddtryck på 175 kPa vid 20° lufttemperatur.
- 18 svar
-
- 1
-
Helt riktigt, och befälhavare avhandlas under 6:e kapitlet. Ett fartyg är under färd så länge som det inte är förtöjt i hamn, ligger på säker ankarplats eller gått på grund. Så om befälhavaren behöver gå på muggen och därför lägger reglaget i neutral är fartyget fortfarande under färd.
-
Vid hög tomgång/rusvarvtal/fullgas friläge ska KAMD43 varva 4250-4350 rpm.
-
I vår familj byter vi bälgar efter 7 - 10 år, beroende på om den aktuella båten ligger i saltvatten, bräckt vatten eller sötvatten. Jag har provat att invänta sprickbildning på den båt som låg i sötvatten och det tog 13 säsonger innan man kunde skönja begynnande sprickbildning. Och ja, vi använder originaldelar.
- 9 svar
-
- 1
-
Tillverkning av RME-odjur. Bilden tagen genom mynningen på dunken. Recept: 5 liters plastdunk. (Vissa drivmedelstankar i båtar är tillverkade av liknande plastmaterial.) 0,5 liter RME-diesel (B7). (En del av oss båtägare använder detta drivmedel.) 1 tesked regnvatten. (Regnvatten är nog det närmaste kondens man kan komma.) Häll RME-dieseln i dunken. Häll regnvattnet i dunken. Tippa försiktigt dunken fram och tillbaka några gånger. (Ska simulera en gungande båt.) Sätt på korken löst mest för att inte andra ingredienser ska trilla ner i dunken. Du behöver naturens luftväxlingar. (Drivmedelstanken i våra båtar har ju avluftning.) Låt stå utomhus i mörker i 5 år. (Bränslet i drivmedelstanken i båtar är sällan utsatt för dagsljus.)
- 6 svar
-
- 1
-
Är väl snarlikt detta https://www.ostersjokompaniet.se/beslag-ror/bagar-beslag/kapellbeslag-rostfritt/sidofaste-6 Hur som så kan Du kolla med Östersjökompaniet. Det är nog inte många som har bättre sortiment gällande produkter till kapellbågar än de.
-
Det varvtal motorn uppnår vid full gas är, i normalfallet för fritidsbåtar, dimensionerande gällande propellerval. Om motorns maximala varvtal vid full gas är marginellt över 3900 r/min, vilket ingen vet och därav min enkla fråga, torde B5 ändå vara rätt propellrar. Just my two cents.
- 18 svar
-
- 1
-
Hur vet Du då vilken propeller Du i normalfallet bör ha?
-
Jasså? Eftersom MG har såväl anchor ads som side rail ads på hemsidan har nog samma administratör även kryssat i rutan för Vignette ads (overlay-annonser)... Samtliga dessa tre annonskategorier, anchor ads/side rail ads/vignette ads, administreras ju på samma ställe i AdSense.
- 59 svar
-
- 2