-
Innehålls Antal
650 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
4
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Mambo
-
Tack, det verkar som att denna sommar fram t.o.m 31 oktober fungerar som vanligt med broöppningar mm.
-
Hur ser det ut säsongen 2025, är Hammarbyleden i Stockholm öppen och kommer Danvikstullsbron att kunna öppnas? Jag har försökt titta runt på nätet men hittar mest förvirrade information där det både sägs att den är stängd respektive öppen!
-
Ja, det är säkert så. Att lossa spridarna på en diesel bara för att inspektera kolvar mm. kanske man inte ska göra bara för skojs skull, det kan ju leda till otäta spridare eller andra fenomen. Men som köpare blir det lite som att köpa grisen i säcken.
-
Tack Christer. Jo jag vet att en del besiktningsmän har agerat enligt "jag ska nog hitta fel så att du sparar den slant som besiktningen kostade" . Jag har själv varit med om liknande då jag sålde en båt för 20 år sedan. Jag skulle själv som säljare tänka mig att betala besiktningen åt en presumtiv köpare om jag bara visste att besiktningsmannen är seriös. Därefter, då det för min egen del gäller köp av båt(motorbåt) är det precis som du säger att motorn är den kritiska delen. Här skulle jag vilja att en besiktningsman med kunskap om motorer kan göra en noggrann besiktning av motorns skick, vilket borde innefatta en inspektion av förbränningsrummen (om det är en VP D4). Men det är kanske som du säger, det finns inga vettiga besiktningsmän längre, man kanske får hitta en seriös mekaniker.
-
Jag har planer på att dels sälja min nuvarande båt och sedan köpa en ny (bättre beg) under detta år. Jag undrar därför om ni kan rekommendera en bra och pålitlig besiktningsman i Stockholmsområdet? Vilket ansvar har en besiktningsman ifall han/hon missar någon allvarlig brist, kan han/hon bara rycka på axlarna och säga "shit happens"?
-
Någon klok person sa en gång att en fritidsbåt kostar ungefär 5-10% av sitt värde att hålla igång varje år. Då menas alltså att hålla båten i ett gott skick (det kostar inget att låta den förfalla utom då det är dags att sälja den). Nu vet jag inte om det innefattar båtens finansiering (och ränta på lån eller förlorad inkomstränta på banktillgodohavanden)? Men jag tänker mig att det innefattar båtplats sommar/vinter inkl sjö- och torrsättning, förbättringar/uppdateringar, reparationer, service, drivmedel (segel). Jag tror detta antagande stämmer hyfsat för båtar med ett värde mellan ca 100 000 och 2 milj.
-
Även jag har följt tråden med intresse. -Köplagen, som gäller privatpersoner emellan, ger köparen ett förhållandevis svagt skydd. Här har dock köparen möjligheten att ta (bekosta) hjälp av en seriös besiktningsman för att öka tryggheten. -Konsumentköplagen, köp via t.ex mäklare, ger köparen en betydande (ekonomisk) trygghet under flera år. För säljaren är kraven så pass tuffa så att många säljare nog avstår från detta alternativ. -Hade köplagarna tagit hänsyn till bägge parters intressen, så som det borde vara, hade vi troligen fått fler affärer där bägge parter blir nöjda. -Det vore också intressant att låta en jurist, som verkligen inser problemet, titta på KKL. Hur tolkar man vem som är köpare respektive säljare? Även fast en båtmäklare är inkopplad så är ju både köpare och säljare privatpersoner? Eller? -Det kan inte heller vara helt lätt att vara båtmäklare, ju fler säljare som begriper KKL desto förre vågar sälja sin båt via mäklare. Synd, tycker jag, eftersom seriösa båtmäklare kan branschen och har listor med presumtiva köpare. -Sedan förstår jag inte riktigt hur en del här i tråden menar då man skriver att båtens värde (i detta fall trådskaparens båt) har betydelse för eventuella fel i båten. Om man tänker sig ett exempel där en styrpulpitbåt som säljs beg för 100 000:- råkar ut för ett haveri så ska inte köparen förvänta sig att den ska vara i toppskick. Om däremot en Princess 55 säljs beg för 6 milj måste allt vara i toppskick? Alla båtar, oavsett prislapp, kan väl ha brister.
-
Jag återupptar ämnet med Volvo D4 och de lite negativa ryktena runt denna motor. En fråga: Hur stor andel av felen (kopplade till D4/D6) har att göra med rent mekaniska fel och hur stor del elektronikfel rör det sig om? Går det att säga någon ungefärlig procentandel? Det jag är orolig för är hur de elektroniska kontrollboxarna fungerar efter 20 år och ifall det går att få tag i reservdelar till dessa?
-
Det låter som ett bra val, Linjett är i grunden bra byggen. En stor fördel är också att varvet, Rosättra, finns kvar. För övrigt Sveriges äldsta fritidsbåtvarv. Dom har massor av kunnande och är hjälpsamma. Sedan finns också Linjettförbundet att ansluta till.
- 25 svar
-
- 1
-
Comfortinan på Blocketannonsen ser rätt OK ut. Årsmodell 86 innebär att den har en sittbrunn som sitter lite högre för att få mer utrymme i akterkoj.
-
Håller med om att det är väldigt slarvigt men det låter som du trots allt inte drabbats av några större biverkningar. Att som du gjort här, berättat vilket varv det rör sig om, är ett bra sätt att varna oss andra. Om varvet fortsätter att missköta sig blir straffet med tiden att dom mister fler och fler kunder och till slut kastar in handduken.
- 8 svar
-
- 2
-
Comfortina 32 i jämförelse med L32. Linjettbåtarna är byggda med lite snyggare finish i inredningen. Comfortinans skrov känns stabilare. Bägge är bra kryssbåtar. Comfortinan har stor volym då du kommer in i båten och fungerar alldeles utmärkt i hamn då man inte behöver trängas, men lite sämre under kryssbogar då bredden invändigt gör att man t.ex inte når köket. Men bägge båtar är bra segelbåtar, jag tror att Linjetten är utvecklad för ostkustens skärgård och Comfortinan för västkusten. (Contrasten, som kanske inte är aktuell längre, är en annan typ av båt. Snabbare och vekare)
- 25 svar
-
- 1
-
Då det gäller Linjett 32 så finns både varvsbyggda och amatörbyggda båtar. De varvsbyggda båtarna är i grunden mycket välbyggda men ändå, av olika skäl, ha blivit misskötta under alla de år som förflutit. De amatörbyggda båtarna kan variera stort, de kan vara mycket välbyggda eller slarvigt hopsatta i olika delar. Tipset är att hitta en så fin båt du kan för pengarna. Ifall du ser en del konstigheter då du tittar på en båt, tänk då på att det troligen finns fler konstigheter som du missat.
-
Jag har en segelbåtsratt som är klädd med skinn (älg -tror jag?) och på några ställen har tråden blivit utnött. Vilken typ av tråd har man till sådant?
-
Älmsta gästhamn i Väddö kanal är en pärla. Grisslehamn är trevligt men gästhamnen (den västra) har tyvärr fått lite hybris då det gäller vad man får för pengarna. Annars finns en liten skärgård med fina öar mellan Öregrund och Grisslehamn.
-
Varför inte spana efter en HR34, det borde gå att hitta en sådan, kanske inte i toppskick, för runt millen. Där har du den inbyggda kvaliteten som Scanmar, Contrast m. fl saknar.
-
Tack för tipsen! Motorn går lika bra som den alltid gjort (i alla fall under de 12 åren som jag haft den). Jag får testa att lossa slangen till vevhusventilationen och prova blåsa att åt bägge håll för att se ifall det är stopp någon stans.
-
Tack Hybro, Jag har faktiskt bytt oljetrågspackning och återmonterat med kletigt Permatex, sedan momentdragit skruvarna. Men likförbaskat droppar det lite från skruvarna ändå? Inga mängder men jag vill ju ha det helt torrt, så som det var för ngt år sedan och sedan motorn var ny. Det är därför som jag funderar över orsaken till droppet?
-
Tack, då vet jag. Jag undrar därför att min motor droppar lite olja från skruvarna vid oljetråget. Funderar om detta kan bero på att vevhusventilationen är igensatt och det alltså bildas lite övertryck så att oljan kan tryckas ut?
-
Det gäller en Yanmar 3GM. Har en sådan motor vevhusventilation? Precis som en bensinmotor.
-
Tack för tipsen. Ursäkta en lite dum fråga men jag är inte så kunnig på fjärrkontroller. Den frekvens som ett visst fabrikat av fjärrkontroll arbetar med, är det samma frekvens på alla fjärrkontroller? Eller är det lite olika frekvens på varje unik fjärr? Jag tänker att ifall frekvensen är exakt samma så kan ju jag i så fall styra flera båtars ankarspel om man ligger tätt inpå varandra i en hamn!
-
Fjärrkontrollen (klumpig fyrkantig) till mitt 24 år gamla Engbo ankarspel börjar ge upp. En ny av originalfabrikat kostar mycket (4-5000:-) så jag har sneglat lite på de billiga varianter som säljs på nätet och passar till lite allt möjligt. Mina frågor: -Är de billiga något att ha eller bara skräp? -Det är ju både en mottagaredel och sedan själva fjärrkontrollen, hur kopplar man in mottagardelen (eller kan man behålla den gamla mottagaren som redan sitter där)? -Har ni några tips på en bra fungerande ”billig” modell/fabrikat?
-
Oljetråget sitter med ett antal skruvar underifrån och det droppar lite olja från dessa då man kör. Jag har faktiskt bytt oljetrågspackning i vintras men problemet kvarstår? Är det någon som har erfarenhet av detta? Några tips på åtgärd?
-
Ej säker på 14 m men har för mig att man kan tråckla sig igenom lite på sidan av ordinarie farled. Man bör kolla upp ifall man har en båt med masthöjd i detta härad.
-
Det meddelades idag att Nockebybron, mot Ekerö, inte kommer att öppnas fr.o.m 21 juli till sista aug. Tekniska problem. Så segelbåtar med högre mast än 14 m får välja annan väg.