Gå till innehåll
torsdag 21 november 2024

Seglamera

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    47
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Seglamera

  1. Det kan fungera att klippa till mindre bitar aluminiumplåt och klistra över hålen. Sen skruva fast den stora plåten med tätning runt kanterna. Förr tejpade jag med silvertejp med det funkade dåligt.
  2. Tack för alla tips. Det blir nog tillklippt aluminiumplåt över hålen. Funderar på hur man ska fästa dom, vill helst inte skruva, hellre limma med något. Vad tror ni om TEC7? Svar till Hybro, bor i Töre.
  3. Hej! Det läcker in vatten genom masten som går igenom däcket och ner i kölsvinet. Det kanske inte går att få helt tätt upptill men det vore skönt med en förbättring. Jag vill gärna ha tips på hur man tätar masttoppen på någon sätt. På ena bilden har jag skruvat av ett lock. Seldens har en instruktion på hur man kan täta masten invändigt nere vid däcksgenomföringen men det blir för komplicerat för mig. Tackar på förhand Seglamera
  4. Ja, det kan man verkligen säga. Min sammanfattning av det jag förstått, kanske självklarheter... När man läser tester så står ankaret för den absolut största delen av fästet. Ju mer besvärligt läget är desto viktigare blir själva ankarmodellen. Att ha tillräckligt med lina ute verkar också mycket viktigt (gärna 5 gånger djupet). Det verkar vara värt att sikta på ett riktigt bra ankare, så stort man orkar med, och inte vara dumsnål. Sen en ankartyngd som hjälp framförallt för att hjälpa båten att ligga vindrätt när det är trångt om utrymme. Sen vore det bra att höra om olika tekniker och erfarenheter på hur man får båten att ligga mer i vindriktningen.
  5. Tack för alla tips, erfarenheter och tankar. Det har landat i 1. 10 kg Kobra ankare 2. 1,5 meter kätting som slitageskydd med möjlighet att sätta en ankarvikt på linan när omständigheterna är sämre. Vi seglar i mest i skärgård, är noggranna vid val av natthamn efter väderleksutsikter och noggranna med att backa fast ankaret. Kanske också ha på ankarlarm i plottern. Då är det dubbla livremmar och dubbla hängslen...
  6. Tack för alla synpunkter! Länken till Sailguide gav mycket information, bland annat om hur en kätting beter sig och inverkar på ankaret när det blåser mycket. Slutsatsen var samma som Raol skrev ovan att större ankare utan kätting har en fördel mot mindre med kätting. Möjligtvis med en fördel av en väldigt kort kätting för att slippa slitage av ankarlinan mot botten. Så för mig blir det ett så bra ankare som jag har råd med på runt 10 kg och en väldigt kort kätting att koppla på när förhållandena så kräver. Testet (Panope) verkar vara genomtänkt, proffsigt och märkesoberoende.
  7. De som söker... En bra länk som gav mycket. https://www.sailguide.com/forum/viewtopic.php?t=6735&sid=44f02d935945d69313507c27817e19d0
  8. Hade du någon kätting också? Prisskillnaden är ganska stor, fast det kan så klart vara värt det. Raol är den som har svarat på frågan kätting och ett lättare ankare eller tyngre utan ankare. Finns det fler synpunkter? Finns det några tester med eller utan kätting?
  9. Vi gillar att ankra på svaj, särskilt efter en lång dag på sjön. Nu har vi en brucekopia som draggat några gånger när vinden ökat eller ändrat riktning. Jag vill ha gärna sova gott på natten men inte få ”ryggskott”. Jag funderar på Deltaankare som har gott rykte och verkar vara ett prisvärt alternativ. Vad skulle ni välja, 10 kg utan kätting eller 6 kg med 4 kg kätting. Vi seglar mest i Stockholms skärgård i en Albin Alpha.
  10. Vilken båt den kommer från vet jag inte, såg den nånstans på nätet... Tack för alla tips igen.
  11. Hej! Tack för alla tips. Det blev ett sådant här. Löser problemet. Får bara hitta någon bra plats för det.
  12. Hej! Vet någon var man kan få tag i ett litet beslag som man kan använda för att hjälpa minnet att komma ihåg kompasskursen man ska gå? Är det någon som har ett över och vill sälja så blir jag glad... Tack på förhand
  13. Tack för alla tips, det blir nog att dieseln får vara kvar. Ska hälla i någon kemikalie (Dieselstabilisator) i tanken så det håller algtillväxten i schack. Jag har ett Racorfilter som ska ta hand både smuts och vatten före motorns bränslefilter. Tanken har en vattenavskiljare som jag ska testa (om jag kommer åt).
  14. Hej! Vi ska låta båten stå på land i sommar. Tanken är fylld med 50%HVO och resten diesel från en sjömack. Det blir alltså nästan två år med samma diesel. Hur skulle ni göra för att slippa problem nästa sommar?
  15. Hur ser det ut på insidan? Ser det annorlunda ut? Kanske det ger en bättre uppfattning om det är fukt i genom skivan. Har du tillgång till en fuktmätare?
  16. Tackar så mycket för alla kloka synpunkter... ___/)__/)____(\___(\_____/)__
  17. Kranen sitter ovanför pentryt. Den läckte inte. Hittade ett litet läckage i kopplingen mellan kopparrör och slangen till spisen. Skruvade isär allt, torkade noga bort all smuts och oxid och skruvade ihop. Drog rejält och nu är det tätt. Förmodligen är det spisens rörelser (kardanupphängningen) som fått kopplingen att börja röra sig. Det känns kusligt hur det kan bli. Har ändå inte känt någon lukt nere i kölsvinet under sommaren fast jag nosat nästan varenda dag. Det gäller att hålla ordentlig koll. Yachting world gjorde en youtube film där dom lät en segelbåt explodera. Det vill man inte vara med om.
  18. Så här ser en koppling ut. Hur den ser ut inuti, ev stödhylsor vet jag inte. Gasolen tar snabbare slut än tidigare somrar så jag har tänkt börja felsöka. Det var mer en allmän fråga hur jag kan göra om jag hittar något läckage.
  19. Hej! Kan man täta rörkopplingar mellan kopparrör och slangstos på något sätt? Kan man dra åt muttern eller måste man byta ut själva kopplingen? Finns det något tätmedel man kan sätta i kopplingen? Tackar i förväg för man brukar få så bra hjälp här.
  20. Tack för alla goda tips, särskilt svaret jag fick av LuminaL. Får se vad det blir för lösning.
  21. Först och främst för att jag nu har ett system med bara en batteribank och de nuvarande batterierna är eventuellt slut. En Nasa Batterimonitor gör att jag har bra koll på att laddningen inte hamnar för lågt. Båten ligger långt hemifrån så jag har svårt att fara för att ladda batterier under hela tiden båten står på land. Så jag funderar på ett förbrukningsbatteri som skulle klara urladdningar och långtidsförvaringar mycket bra. Försäljaren säjer att det inte är tänkt som ett startbatteri men att det mycket väl kan fungera men att jag köper det på egen risk. Jag har skickat en förfrågan om CCA värde men inte fått något svar ännu. Batteriet heter UPLUS 90Ah Lead-Carbon och har mycket bra andra kvaliteter. Tanken är att ha ett båtliv utan några batteriproblem många år framåt.
  22. Hej! Hur många CCA behöver ett batteri som ska starta en Yanmar 1GM. I instruktionsboken står att startmotorn är på 1 000 W. Kan man räkna att det då behövs 1000/12 = 83,3 A? Tänker jag rätt? Hur räknar man då ut behovet av CCA? Tack på förhand
  23. Tack för hjälpen. Det är så bra med ett forum med enkel och snabb hjälp.
  24. I flera inlägg har det rekommenderats att man ska ställa in max laddspänning på 14,0 volt. Tanken är väl att undvika överladdning med gasning som följd. Var i appen VictronConnect går man in och gör det? Jag vill inte göra något som ställer till det. Tackar i förhand
×
×
  • Skapa nytt...