-
Innehålls Antal
20 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Albin373
-
Satsa på en båt med partialrigg, lazy bag & lazy jacks, självslående fock på rulle, rullgenacker, s.k. code-segel och inombordsmotor då får du en lätthanterlig båt oavsett storlek. Långkölade båtar tenderar att vara lite trögare än fenkölade i lättvind, men är trevligare att segla i hård vind och grov sjö. Fenkölade båtar är ofta piggare i lättvind och mer lättmanövrerade i trånga hamnar. Detta är dock bara en grov generalisering. Det finns naturligtvis båtar av båda typerna som motsäger detta.
-
Hej alla kloka båtägare. Tänkte söka lite råd kring installation av värmare i båt. Jag har en Albin Express som jag inte kappseglar med. Därför tänkte jag att en värmare inte skulle vara någon större nackdel. Eftersom expressen har utombordare så är ju diesel-värmare inte förstahandsvalet. Funderar därför på en Wallas 1800. När man läser på lite så ska man ju inte montera värmaren i samma utrymme som bensintanken, alltså i akterstuven p.g.a. explosionsrisken. Nu känns ju egentligen akterstuven på expressen som det bästa stället att placera värmaren på. Men jag vill ju inte att båten exploderar när jag startar värmaren. För många år sedan hade jag en annan segelbåt med utombordare och bensintank och värmare i akterstuven, Jag tänkte nog aldrig på explosionsrisken då. Men man blir ju äldre (och förhoppningsvis) klokare. Alternativet är en Wallas 1300 i ruffen. men var placerar man den bäst i en express och var monterar man avgasutloppet utan att det är ivägen? Har du några bra tips och idéer på hur man kan lösa värmarinstallationen i expressen så får du gärna dela med dig.
-
Den senaste förbättringen är nästan alltid den bästa. För mig var det att montera självskotande winschar till genuan. Till sommaren blir det antagligen en Autopilot. Jag gissar att den då seglar upp som den bästa förbättringen.
-
Jag är beredd att lägga ut cirka 400 tusen på en färdigutrustad båt. Jag vet att ståhöjd i en båt under 8 meter är ovanligt. Allt är ju egentligen bara önskemål och någonstans måste man ju kompromissa, det inser jag. Jag har haft en Birdie 24 och där fick jag ståhöjd vid pentryt under sprayhooden med ruffluckan öppen. Har kikat lite på Comet 26 S. Den kostar ny under 400 tusen, men färdigutrustad blir det minst 100 tusen till. Det är i övre regionen av vad jag kan tänka mig. Det är annars en båt som upfyller de flesta av mina krav. Den har inget SRS-tal, men jag gissar att det blir ganska hyfsat om man mäter in den. Man kan ju gå med i en båtpool har jag sett och få chans att prova Comet 26 S ordentligt så man inte behöver köpa grisen i säcken.
-
X-79:an finns med i mina funderingar. X-95 är något för stor och med det så springer ju alla kostnader iväg också. Det är annars ett intressant alternativ, det håller jag med om.
-
Jag har länge gått och funderat på vad som skulle vara den perfekta båten för mina behov. Har sett många nya båtar som har en del av det jag söker, men ingen som har allt. Det känns inte så lockande att köpa en ny båt och börja modifiera den för att få det man söker. Jag har inte heller ekonomin till att beställa ett one-off bygge. Den båt jag söker skall vara mellan 7 och 8 meter. Djupgåendet bör vara max 1,70. Den skall vara lätt segla och hantera ensam. Jag föredrar genacker framför spinnacker för att slippa springa upp på fördäck för sättning, nertagning och gipp. Allt måste gå att sköta från sittbrunnen under segling av en person. Men det skall även gå att vara upp till 4-5 personer ombord under segling. Båten skall vara bobar under några dagar för minst 4 personer med rejäla singelkojer (jag seglar mest ensam eller med kompisar, inte med fru/sambo/flickvän) Fast pentrymodul med vask skulle vara bra. Ståhöjd, min 175 cm vid pentryt. Avskild toalett, gärna vid nedgången. Det är ju ingen nackdel om båten seglar bra på både kryss och undanvid. Ett SRS tal kring 1.1 eller högre vore inte så dumt. Kanske finns det någon som har idéer på en äldre båt som skulle kunna modifieras att passa för mina behov till ensamsegling, kompissegling och shorhanded kappsegling.
-
Ta en titt på Albin 57. Den har fällköl, ruff med lucka (dörr), 4 kojplatser, flytmaterial (osänkbar?), rymlig sittbrunn. Lätthanterlig och trailerbar (med specialbyggd trailer). Läs mer på http://www.albin57.net.
-
Hej, Jag har själv en Albin 57:a, men jag seglar utan familj. A57 har en ganska rymlig sittbrunn för storleken. Jag har varit 4 vuxna och seglat. Det finns fyra fullängdskojer, men med två vuxna och tre barn tenderar det nog att bli i trängsta laget. Om barnen inte är för stora kanske man kan bädda på durken för det minsta, alternativt att barnen kan trängas i de förliga kojerna om dom är små, typ runt en meter långa. Campingkänsla får Ni garanterat. Annars är Albin 57:an ett prisvärt alternativt. Dom säljs för allt mellan 10 och 35 tusen beroende på skick och utrustning. Hittar Ni en med originaltrailer så blir det antagligen lite dyrare då trailerna verkar vara sällsynt. Det krävs nämligen en specialtrailer för A57 eftersom kölen viks upp under båten. Läs mer om Albin 57 på www.albin57.net
-
Hej, Mycket snack om Maxi. Om Ni gillade Norlig-båten, varför inte titta på Albin 78. Bra ståhöjd, rymlig sittbrunn, inombordare, 7/8-delsrigg, ritad av Peter Norling. Lycka till i jakten på ny båt.
-
Titta efter Albin 57. Sticker 60 cm med kölen uppe och 130 cm med den nere. Stor sittbrunn övernattningsbar och framförallt undervärderad. Finns att hitta med eller utan trailer. Läs mer om båten på www.albin57.net.
-
Har en trailerbar segelbåt som är döpt efter Asaguden Frejs magiska skepp Skidbladner som kunde seglas över både land och vatten. Min förra segelbåt hette Hangover. Gissa varför .
-
Hej! Grattis till nya båten. Själv seglar jag Abin 57 sedan några år tillbaka. Det var inte min första båt (men den minsta). Det första året skrapade jag bort den gamla bottenfärgen. Det kan underlättas med t.ex. interstrip. sedan la jag på fem lager grundfärg (primer) och därefter 4 lager bottenfärg. Det är nu fem år sedan. Varje vår stryker jag nu två lager bottenfärg. Jag missade en viktig detalj när jag valde bottenfärg, nämligen torktiden. 16 timmar torktid innebär att det blir många resor till varvet i väntan på att färgen torkar om man ska måla 6-8 lager. Att måla vattenlinje i avvikande färg är inte nödvändigt. Det har jag aldrig haft på några av mina tidigare båtar. Friborden tvättar jag med ett bra rengöringsmedel som löser gammal vax. Sedan polerar jag bort hårt sittande smuts med autosol (fungerar bra på missfärgade fendrar också). Därefter sköljer jag av friborden en extra gång. När det torkat kan man antingen putsa med flytande rubbing eller gå på direkt med någon typ av polish. Avsluta med att vaxa och polera. Jag använder inte maskin till min båt utan jobbar för hand. Det är helt OK att använda Biltemas produkter, de är betydligt billigare och inte så mycket sämre än märkesprodukter. Det jobbigaste att få rent brukar vara halkskyddsmönstret på däck. Till det använder jag ett anpassat rengöringsmedel som jag skrubbar med i koncentrerad form därefter kör jag över med högtrycksprutan. Undvik att vaxa halkskyddsmönstret, då förlorar det lite av sin funktion. Om Du har krackeleringar i gelcoaten bör du försök reparera dessa, annars riskerar du få in fukt i laminatet.Det bästa sättet är troligen att vidga sprickorna något och fylla igen med gelcoatspackel i rätt nyans. Ha en trevlig seglingssommar.
-
Hej! Jag är 2 dm kortare och tycker det är problem med ståhöjd i båtar på 7 - 8 meter. Ett bra uppslagsverk är 500 segelbåtar i test av Curt Gelin. Där redovisas bl.a. ståhöjd i båtarna. Hur pålitliga uppgifterna är vågar jag inte svara på. Jag tror Du kommer att ha svårt att hitta en båt under 10 meter, framförallt med några år på nacken som har över 1,90 i ståhöjd. T.ex. Oceanis 323 som började tillverkas 2004 har 1,95 i ståhöjd, men den är 9,72 lång. En annan är Compis 345 som tillverkades i ett fåtal (11 st) ex. 1987-1994 som ska ha hela 2 meter i ståhöjd. Ståhöjder runt 1,80 är dock relativt vanligt även i båtar straxt under 9 meter.
-
Hej! Om jag var Du skulle jag titta på en båt med ståhöjd och ett bra pentry, en toa kan vara bra så man slipper springa ut på bryggan om man behöver på natten. Skaffa ett rejält kapell till sittbrunnen så får du extra boutrymme. Som värmekälla skulle jag rekommendera elektriska element utan fläkt, jag tror man skulle bli tokig på surrandet i längden. Mobilt internet, en billig surfdator och en bra radio samt böcker och tidningar från biblioteket kan vara bra sällskap. När jag skriver detta känner jag att det lockar lite att testa din idé till boende. Jag vågar dock inte ta upp idén med min fru, hon kanske tycker det är en bra idé (att jag ska bo i båten) Följ gärna upp med att berätta hur det går med dina planer.
-
Hej, Kör motorn i rent vatten till den blir varm. Om Du vill kan Du använda motorkonservering (finns bl.a. på Biltema), följ anvisningarna på burken. Byt växelhusoljan. Sedan är det bara att ställa in den i källaren. Har gjort så fyra år i rad, och motorn har gått utmärkt varje sommar. Lycka till!
-
Jag använder Biltemas gasolkök i båten och har gjort så i två år. Det fungerar alldeles utmärkt. Till saken hör att båten är väldigt liten och saknar plats för ett vanligt båtkök. När det gäller kaffe så kör jag med kok-kaffe. För att koka kaffe så använder jag en Trangia kaffepanna, sån man har till stormkök. Det går fort och blir gudomligt gott. Man får passa sig för att ta det sista i koppen för lite sump kommer alltid med. Kan dock rekommenderas.
-
För att räkna ut strömmen I dividerar man effekten P med spänningen U. Ponera att Du har en solcell som ger 14,5 volt och 26 watt så har Du en laddström på 1,7 A. Jag vet inte om det räcker för att driva Din kylbox och samtidigt ladda Din batteribank. Beroende på batterityp så bör laddspänningen ligga någonstans runt 13,5 volt så jag skulle nog rekommendera en regulator i vilket fall som helst.
-
Hej! De flesta båtklubbar har kö till sina platser, ofta flera år. Ett alternativ skulle kunna vara att försöka på någon marina. Det blir något dyrare, men å andra sidan slipper man arbetsplikten som de flesta båtklubbar har. Jag har själv stått i kö för en båtplats i en båtklubb i tre år, men har min båt på en marina i Gustavsberg under tiden. Där var det inga problem att få plats direkt. Hoppas Du finner både båtplats och lämplig båt. Lycka till.
-
Beroende på hur mycket ström ankarspelet kräver kan man eventuellt installera en DC/DC omvandlare 12 - 24 Volt. Då behövs inget separat 24 volts system i båten. Alternativt gör man om hela sitt elsystem till ett 24 volts system och använder DC/DC omvandlare 24 - 12 V för den utrustning som inte går att köra på 24 volt direkt. Annars ser det ut som att den lösning Du redovisar skulle kunna fungera teoretiskt, men Du måste ha ett relä som klarar höga strömmar över kontakterna. Ett vanligt relä kommer att bränna fast om man t.ex. kör startströmmen över det. Troligen drar också ankarspelet så mycket ström att det riskerara att bränna kontakterna.
-
Hej! Använder en Garmin GPS 72 kopplad till en gammal Toshiba Satellite Pro med Det Levande Sjökortet. Matar PC:n från ett 75 Ah marinbatteri via en DC/AC konverter. Använder PC:n mest som loggbok och för att kontrollera positionen om det behöv. Navigerar huvudsakligen med vanligt sjökort och bestick. Nackdelarna är många sladdar, problem med batterikapacitet och att skärmen sitter i ruffen och inte i sittbrunnen. Det är också rätt mycket prylar att släpa fram och tillbaka till båten mellan turerna. Fördelen jämfört med en handhållen navigator, typ Garmin GPS 76 är en större skärm. Eftersom jag seglar en mindre båt med utombordsmotor är också batteriladdningen ett problem. PC:n drar cirka 2,5 A inkl. konwertern. Det levande Sjökortet är väl OK, men har en del ytterligare att önska.