Gå till innehåll
söndag 17 november 2024

MagnusManet

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    20
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om MagnusManet

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Har en 5 m utombordare på en bryggplats där akterstolparna sitter lite långt bak. Jag kan inte kryssa aktertamparna för då ligger de precis över propellern på utombordaren. Så, vad göra? Har sett att några båtgrannar dragit aktertamp genom en ögla i ”sidlinan” (finns det ett vedertaget begrepp för den lina som man knyter mellan brygga och akterstolpe för att ha som hjälp vid tilläggning?) . Är detta en lämplig förtöjning? Aktertampen kan då bättre hålla båten i sidled och är fortfarande säker i akterstolpen även om sidlinan skulle brista av påfrestningen. Någon som har några tankar om detta? Kraften på linan kan ju bli ganska stor..:-/ Att leda förtöjningen genom en ögla skapar även en bra hållare som gör aktertamparna lätta att nå...
  2. RRRRRFRÅKADE DRA AV MITT STARTSNÖRE.VET NÅGON HUR MAN BYTER DETTA PÅ EN FEMHÄSTARS YAMAHATVÅTAKTARE? MÅSTE MAN HA ETT NYTT SNÖRE ELLER KAN MAN FÄSTA DET GAMLA PÅ NYTT? TACKSAM FÖR ALLA RÅD. ÄR DET SVÅRT? MVH MAGNUS
  3. Tänkte bara förtydliga min modell ifall det är ngn som är intresserad. Pålen är försedd med medar längst ner för att öka stabiliteten i leran, Hullingarna är tjocka kvadratiska bitar plåt som svetsats fast i botten av stolpen. Jah har börjat fundera på om det inte är bättre attt fylla röret med cement och skippa plaströret på utsidan. Som det ser ut nu blir det en svag punkt i gränsskiktet mellan leran och vattnet. Då slipper jag dessutom att pumpa ur vattnet om jag svetsat tätt i botten. Hur starkt blir ett järnrör med cement i förresten?
  4. Pålarna skall stå inomskärs i en relativ isfri skyddad vik på västkusten, i höjd med Tjörns sydspets, på Lövön Vid ren västan blåser det lite från sidan men det blir ingen sjö. Var kan man köpa galvade järnrör? Tror du verkligen isen tar pålarna om det sitter hullingar på dem de borde fästa grymt i leran (dyn).
  5. Absolut är en arsenikimpregnerad påle av gammal telestolpe förmodligen bäst. Problemet är att dessa är TUNGA som bly att hantera. Jag vill kunna sätta pålarna på max 2 personer. Idén med hulling längst ner är ju utmärkt! Skall definitivt använda mig av det. Vi har visserligen inte is särskilt ofta på västkusten nu för tiden ,men man vet aldrig... Plaströr hos VVS handlaren alltså...Då återstår bara varmgalvade stålrör i 5 - 10 cm diameter (samma typ som vägskyltarna har) minst 6 m långa. Jag funderar också på om det komer at gå att pumpa ur vattnet ur plaströret. Min bror är rädd för att det kommer sippra in från leran underifrån. Vad tror ni?
  6. Måste sätta nya pålar (både akterpåle och bryggpålar) Jag har tänkt att sätta varmgalvade rör ner i lerbotten för att sedan trä över paströr i större dimension, pumpa ur vattnet mellan plaströr och stålrör för at fylla med gjutcement. Är detta ett vettigt sätt att göra på? Alternativet är att hugga långa trästammar och köra ner dem i leran, men detta är bökigt och pålarna äts så småningom upp. Galvade rör är mer lätthanterliga att sätta ner och med plaströr och cement i bör de hålla tills nästa istid. Min fråga är var jag köper plaströr i dimension 20 cm diameter med ca 2m längd samt galvade stålrör (samma typ som vägskyltarna sitter med) Tacksam för alla tips och råd!
  7. Varför har man en träskiva, vanligtvis ngn form av plywood, i aktern där man sätter motorn(utombordare)? Jag skall köpa en ny Mercury 25 hk till min gamla -83 örnvik och brädan därbak är helt sönderrutten. Vad skall jag använda för matrial? Hur skall jag fästa den?
  8. Det är inga stora skador. Jqg tror det räcker om jag lägger på lite marin epoxi...Skadorna är stora som 50 öringar ung. Tror ni det funkar?
  9. Hej Min båt har skador efter upptagning. Det är en mindre styrpulpet som släpas upp för hand varje höst, och tillbaks i vattnet igen till våren. Detta förfarande har orsakat att plastcoatingen (heter det så?) i aktern bitvis har skavts av och blottlagt glasfiberarmerad plast. Suger dessa hål i coatingen i sig vatten? Båten ligger väldigt lågt i vattnet och båten väger mer än vad som känns rimligt. Jag har trott att det kommit in vatten mellan durk och skrov, men är tveksam till om detta är enda orsaken till viktökningen. Är hålen ett problem, och vad skall man i så fall göra? Tacksam för hjälp.....
  10. Ah, det ljusnar. Jag tror jag hajar. Liknelsen med sandwichglassen var riktigt bra. Bara en fråga kvar: Behöver man blanda i något fyllnadsmatrial i epoxyn? Finns det färdigblandade produkter som lämpar sig bra för en sådan här reparation? Epoxy filler? Tjipp och hajk och mange tack!
  11. God jul! Om man får nåt riiiiktigt fint av tomten kanske man kan bygga sig en kolfiberbåt med titanskruvar. /tack för ert engagemang Hur var det med fyllnadsmatrial typ kulor man kan köpa i båthandeln? Behövs det? Hålen är ung 5-10mm i diameter. Jag vill helst att ngn skall säga spackla och slipa, kanske tvätta innan...jag är lite lat! Alltså kan jag köra med det epoxit jag nämde tidigare utan att slipa ngt innan? Fattar inte det där med spiken riktigt! Varför? Och hur blir det?
  12. Ok Epoxi kör vi, men behöver man fyllnadsmatrial? Hålen e ganska små.... Tänkte köra Hempel Epoxi filler 130ml 153:- på www.vikingyachting.se Varför måste man slipa bort sandwichmaterialet? Jag har ju redan ett hål, tänkte bara fylla igen det. Det borde inte vara svårare än när man spacklar en vägg med hål i...? Ok det nya måste hålla för att skruva fast en pulpet i men iaf. Som sagt -lekman....
  13. Kanske water tite funkar, håller det att skruva i, kan man sätta i skruven först och låta torka?? som i tidigare beskrivning?
  14. ehh, ok, sandwichmatrialet(?) ,med en spik bockad som ett L? Går det att skruva ur skruvarna om jag sätter dem i epoxin? Kan tänka mig att det blir starkt i så fall. Kan man inte köra polyester, jag kommer ändå att täcka polyestern med sikaflex? Kam man sätta skruvarna i Polyestern?. Jag tänkte köra med Marine filling,jag tror att den är polyesterbaserad. Lite närmare förklaring, please? Tacksam...
  15. Kolla på fishbase.org , mycket bra sida...
×
×
  • Skapa nytt...