Gå till innehåll
torsdag 07 november 2024

Matsarna

Företag
  • Innehålls Antal

    126
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Matsarna

  1. Ekolodmontering www.ekolodmontering.se har lösningar som gör alla ekolod portabla. Tidigare har man varit bunden till undermåliga portabla ekolod. Nu kan du göra det ekolod du helst använder portabelt och använda det i den mindre aluminiumbåten, kajaken, flytringen, pontonbåten eller gummibåten.
  2. Fishfinder Mounts lösningar gör alla ekolod portabla. I deras sortiment finns paket för flytring, kajak och mindre aluminiumbåt som monterar och strömförsörjer alla ekolod på ett smidigt sätt Tidigare har man varit bunden till undermåliga portabla ekolod. Nu kan du göra det ekolod du helst använder portabelt och använda det i den mindre aluminiumbåten, kajaken, flytringen, pontonbåten eller gummibåten. På www.ekolodmontering.se finns mer information och filmer.
  3. Har du tittat på Vikbåten (Porta bote) den behöver inte pumpas upp och tar inte heller stor plats, transport sker på takräcket. Monteringen är enkel om man inte gör som han på denna film Risken för punktering finns inte och det är 10 års garanti på skrovet. Vikten är fullt jämförbar med gummibåtar i samma storlek.
  4. Här finns lite statistik på var lönerna ligger för sjökaptener: http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Sjokapten-1982 Jag har inte hört talas om någon som tagit ett befälhavar jobb i de lägre löneklasserna på sidan. Senast ändrad av Matsarna | 31 december 2009 | 00:25
  5. Propulse är en kompromiss från början till slut. Som jag ser det finns det ingen anledning att köpa en sådan, köper du en vanlig alu prop av mig och den inte passar så får du ju byta tills du är nöjd av de som jag har hemma så länge du inte skadat propellern.
  6. Som vissa här säger så finns det saker som absolut är prisvärt hos Biltema, Clas Ohlson och Jula. Årorna är en sak som vi handlare inte kan konkurera med priserna som de stora kedjorna har. Det beror på de stora inköpen de gör. Säg att Biltema tar in 50 par av 3 längder till alla deras 20 butiker då blir det 3000 par. Självklart får de då ett bättre pris än om jag köper 15 par från tex. Byggplast och båtprylar som ju också de skall ha sin avans. Det finns inte så många tillverkare så kvalitetn är densamma, de tillverkas oftast i Finland. Då de är väldigt skrymmande lönar det sig inte att ta dem från asien heller. Hos Byggplast och båtprylars återförsäljare kostar 9 fotarna 745 kr, samma åror hos tex. Jula kostar 479 kr. Så det går att tjäna åtskillgt på vissa varor med samma kvalitet hos de stora kedjorna. men de har ju inte samma urval och de anställda har ju inte samma kunnande. men då det gäller åror behövs ju inte det. Senast ändrad av Matsarna | 08 november 2009 | 10:10 Senast ändrad av Matsarna | 08 november 2009 | 10:34
  7. Bästa sättet att tvätta förgasare är med ultraljudstvätt. Då kommer man åt alla små kanaler i förgasaren, sätter man förgasaren i ultraljudstvätten efter att man tvättat den för hand så noga man kan bubblar det direkt upp små moln av upplöst olja och beläggningar.
  8. Den här reklamfilmen säger mycket om en av fördelarna men E-TEC motorerna plus att den är rolig.
  9. Solidus: Din motor är ingen E-TEC. De kom 2004 har jag för mig. Motiva: Jag har inte provat 300:an men 200 och 225 HO går riktigt bra. 300:an är 125 kg lättare än Yamahas 300:a. Väntar du på att få en 2010:a så är elektroniska reglage standard på vissa modeller från 250 och uppåt. Det finns om tillval på motorer 150 och uppåt från och med 2008.
  10. Marines aluminium båtar är prisvärda du kan se dem på http://www.marine.cz/SortimentCJ_SW/indexCJ_SW.htm Oavsett modell finns det tusenlappar att tjäna om man jämför med tex. Linder. De har 5 års garanti i jämförelse med Linders 3 år.
  11. Det bästa för att rengöra förgasare är ultraljudstvätt.
  12. Det är smartare att bara ha 3 ben, då ranglar aldig bordet.
  13. Plus kabeln till startmotorn går från solenoiden till startmotorn. Den sitter precis för om startmotorn, det är nummer 11 på bilden.
  14. Prova att koppla ström till startmotorn, börjar den dra har du fel mellan reglaget och startmotorn. Kolla solenoiden, liten kostnad lätt att byta. Det är förmodligen den. Jag får byta några såna varje säsong.
  15. Tohatsus TLDI motorer som är lika som Optimaxen rekomenderas att använda bla. XD-50 oljan från BRP.
  16. Om du följer anvisningarna i medföljande bruksanvisning så står där: Följande underhållsschema ger riktlinjer för regelbundet underhåll och inspektion av utombordaren som skall utföras av en auktoriserad återförsäljare. Schemat anpassas till motorns körförhållanden och användning Intervall Var 300 timme eller vart 3:e år(1) På alla servicepunkter inkl. byte av växelhusolja. Smörja smörjnipplar samt att fetta in propelleraxelns splines dock varje år vid användning i saltvatten. (1) Vid normal fritidsanvändning. Självfallet måste dessa kontroller utföras oftare om Evinrude E-TEC utombordare används för kommersiellt eller annat högfrekvent bruk (en gång per år rekomenderas) Så den som säger att den skall servas var 40:de timme ser inte till kundens behov utan till sin egen försörjning. Man räknar att en normalanvändare använder sin motor ca. 100 timmar/säsong. Om den rekomenderade oljan (Ultra-HPF) används ser jag ingen orsak till sänkt garanti, Men uppstår problem och annan olja upptäcks vid kontroll försvinner nog garantin. Jag byter olja på min 115 varje år trots de gällande rekomendationerna, det kan knappast sänka livslängden på motorn. 1800 tycker jag låter lågt om filter, anoder, stift, inspektion av impeller, växelhuskontroll och oljebyte som skall ingå i en service ingår.
  17. fjollberg Har du otur då du tänker? Om du räknar med enkel trigonometri så kommer man fram till att om du ökar fribordet med 25 cm från 35-60 och ökar årans del i luften mellan båt och vatten med 20 cm från 100-120 cm så ökar årans längd med 31 cm med en ökad vinkel mot vattnet med 7 grader från 19 - 26 grader. Rita en figur och mät om du inte kan räkna. Annars kan du använda dig av följande länk för att beräkna vinklar och längder. http://www.npn.se/tipsorad/berakning.php
  18. Det är väl därför tabellen har ett spann på 30 cm. Sätt upp en rätvinklig triangel och beräkna hur stor skillnad ett fribord på 35 eller 60 cm gör på årans längd så ser du att det hamnar inom 30 cm:s spannet. Jag tror att en årtillverkare har ganska bra koll på ungefär hur man beräknar årans längd.
  19. Åror finns även hos Jula. Jag har för mig att de har 7,8 och 9 fots åror.
  20. Du måste få bort oxiden, bäst blir det om du slipar bort material så du får helt rent från oxid. Om du gör förarbetet med bortslipningen av materialet så måste den som svetsar borsta av med en rostfri borste för att få bort oxiden som snabbt återbildas. För svetsningen om du inte vet vilken legering du har så är AlMg 4,5 kompatibel med de flesta legeringar och saltvattenbeständig.
  21. Det beror ju mycket på vikten, Hondas 90 hk väger ju 4 kg mindre än tex. Evinrudes 115 E-TEC. Medan Hondas 115 hk väger 58 kg mer än motsvarande E-TEC.
  22. Ärade Roland. Jag har endast ett fåtal gånger under dessa år upplevt en svag reaktion med båtbottentvättmedlet och trailer/vagn då aluminiumbåt tvättats eller att båten som tvättats har varit bottenmålad, aldrig vid tvätt av ej bottenmålad plastbåt. Trailern/vagnen fick en grå/svart ton som försvann efter en tid. Antagligen är det någon aluminiumoxid el. dylikt som då reagerar med galven. Som framgått enligt säkerhetsdatabladen så framstår oxalsyra som ett farligare medel för både miljö och människa då man inte råds att använda tätslutande skyddsglasögon eller gasmask vid hantering av båtbottentvättmedlet. Man riskerar ej heller näsblödningar, hosta, andnöd vid inandning eller övergående frätskador vid ögonkontakt. Att oxalsyran dessutom klassas som hälsoskadlig och att avfallet klassas som farligt avfall enligt avfallsförordningen (2001:1063) som skall förhindras att komma i avloppet tycker jag talar sitt tydliga språk om medlet är bra ur miljösynpunkt. Men som sagt alla har vi ju våra böjelser........ Att båttvättmedlet är starkt och bör hanteras enligt föreskrifterna har aldrig mörkats, det är stora delar av etiketten på flaskan som talar om det. Men för att lösa den skit den avser lösa måste medlet vara starkt om man inte skall använda dynamit. Nu önskar jag ingen ytterligare polimik angående detta ämne, jag avsåg att hålla mig borta från dessa diskussioner i år då det finns de som retar sig på min förekomst i dessa strängar, men då jag blev uppmanad av dig att svara gick jag in för sista gången nu. Önskas ytterligare information så kan jag fortsättningsvis kontaktas via hemsidan. MVH Mats
  23. Ringhede Efter flera års tvättande med Båtbottentvättmedlet har jag märkt att det är lite av friskrivning från ansvar i säkerhetsdatabladet (typ den överkryssade hunden på microvågsugnar och varningen om hett kaffe i McDonalds kaffemuggar) då jag många gånger fått medlet i ögonen med lite sveda som resultat, men det svider ju även om man får tvål i ögonen. Det kompletta säkerhetsdatabladet för båtbottentvättmedlet finns att hämta här http://www.ronnqvistbatar.fi/kt_tiedotteet/batbottentvatt_sve.pdf jag skall även länka till det från min hemsida. Begränsningen till 2 timmar på aluminiumbåtar är även den en friskrivning då vi aldrig upptäckt någon material förändring på någon båt under alla år, men då det står som det gör i säkerhetsdatabladet valde vi att formulera det som det nu står. MVH Mats
  24. Groenling Prisökningen är beroende på svenska kronans djupdykning mot Euron, medlet tillverkas i Finland. I fjolbaserades priset på en Eurokurs på 9,48 mot årets 11,10 vid inköpet. Ringhede Jag har aldrig skrivit att Båttvättmedlet är ofarligt, på etiketten finns som du säger varningsmärke med information om handhavande och skyddsutrustning. Ingenstans har jag skrivit att Båttvättmedlet skall ligga på upptill ett dygn, det står på etiketten att det skall ligga på upp till 2 minuter. Du blandar ihop äpplen och päron. Det är Båtbottentvättmedlet som kan ligga på upp till ett dygn. Båtbottentvättmedlet är ej klassat som giftigt och att det kan fräta på lättmetaller och fogmassor är ingenting jag märkt efter åratal av tvättande med medlet, men det kan naturligtvis finnas någon lättmetall eller fogmassa som påverkas av medlet. Men än så länge har jag inte sett något sådant i någon båt. Jämför man detta med riskerna som anges i säkerhetsdatabladet för Oxalsyra är Båtbottentvättmedlet harmlöst http://www.swedhandling.com/pdf/Oxalsyra.pdf REACH registrering behövs inte enligt I REACH är företag som tillverkar eller importerar kemikalier från länder utanför EU i mer än ett ton skyldiga att registrera ämnena. Att säkerhetsdatabladet på hemsidan är ofullständigt beror på begränsning i webprogrammet, önskar du hela dokumentet kan jag skicka det till dig. MVH Mats
  25. Läs igenom instruktionsboken, där har jag för mig hur långt du skall skruva in reglage wiren i fästet som ansluts till motor och reglagebox. Jag har för mig att det är 11 mm på de där motorerna för både gas och växel.
×
×
  • Skapa nytt...