Gå till innehåll
onsdag 25 september 2024

Nikodemus67

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    17
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Nikodemus67

  • Placering
    Kadett
  1. Det där låter lite överdrivet. Man behöver ju inte hänga på ett ton i kölen. Det handlar kanske om 50 -100 kg. Jag seglade X-95 på 90-talet och vet att det på vissa 95or och även X-102 hängdes på mera vikt på kölen. Bly som bultas fast nertill. Däremot bör man nog som skrivs ovan ha koll på kölinföstningar och bultar. Även 50-100 kg extra i kölen ger ju en betydande skillnad i hävstångseffekt.
  2. Högst LYS, eller SRS som det numera heter, som jag sett är 3,38! Det var 60-fots-trimaranen Whyshore (ex-HiQ, numera Samsung Challenge) Med mätbrev då förståss. Senast ändrad av Nikodemus67 | 27 juni 2011 | 11:25
  3. Tyvärr funkar ju inte Sail Simulator på Mac.
  4. Seglingsabstinens? Gå in på www.Sailonline.org och delta i de virtuella kappseglingarna. Just nu pågår en jordenruntsegling i sex etapper där etapp två startar på fredagkvällen. På lördagkväll seglas ett kort race på 45 Nm på en insjö i USA. Är man tävlingsgalen som jag är det lätt att bli sittande vid datorn lite för mycket.
  5. Det har antagligen med vindens strömning runt mastprofilen att göra. Inget att oroa sig för. Sånt händer på vissa mastmodeller.
  6. Albin 78 är en trevlig båt. Lätthanterlig och hyggligt bra utrymmen under däck för sin storlek. Av de båtar du räknat upp skulle jag välja den. B31, Möre 30 och ÅH 30 är ofta självbyggda och kvalitén kan skifta mycket. Marieholm 32 är säkert en fin bobåt, men är ganska tung. Likaså Allegron som är långkölad och därmed lite svårstyrd i lättvind och vid motormanövrar. Maxi är ju inte allt för vacker, men funktionell. Dessutom är ju fördlen att det finns många att välja på, och då finns det också en del begagnade segel att få tag på om man inte vill lägga pengar på nya segel. Ballad och Comfort 30 är också fina seglare, men med stora försegel att skota hem. //Niklas
  7. Linjett 34. Prototypen seglar. Finngulf 33 Diva 35 HP 1030
  8. Det finns även en Cryss 37 som säljs som halvfabrikat. Enligt vad jag hört kommer Finessa-båtar i Trosa att tilverka nya Expresser som ska säljas som halvfarbrikat.
  9. http://www.tangosailing.nu känner väl alla till ;-) Mest kappsegling förståss.
  10. Seglade Alpha för många år sedan då min far hade en (SWE 26). Peter Norlin ritade Alphan från början med enbart fock, precis som Expressen. Men Albin Marin ville inte sälja båten utan genua, därför blev det som det blev. Vi kappseglade mycket och seglade ofta med fock i stället för genuan. Vi lät dock sy upp genuan med lite underkurva på akterliket och kunde därmed skota in den mellan vanten. Det gick dock åt en gubbe på fördäck för att hjälpa till vid slagen. Med en 110% fock bör man dock klara sig bra ner till ganska lätta vindar. På semestrarna hade vi aldrig genuan med oss. Med focken tar man säkert lite bättre höjd, i alla fall om det är en överlappande fock. Man slår betydligt snabbare. /Niklas
  11. Jag vet inte om nån av de två vägarna som du ritat in är så mycket säkrare. Det finns ju 3meterskurvor som man kan hamna innanför där också. Är det tävling så handlar det ju om att komma först till mål, och då tas vissa risker. Jag har aldrig seglat i området så jag vet inte hur det iegntligen ser ut. Men ser man på sjökortet hade jag nog också tagit den vägen. några hundra meter längre är väldigt mycket på ett race som Tjörn Runt, det kan innebära många placeringar i resultatlistan, 20 - 30 platser kanske... Om ett par veckor är det dax för Arkö Runt. Ostkustens motsvarigehet till TR, ja, inte deltagarmässigt kanske. För några år sedan införde man banbegränsningar på vissa ställen, vilket jag tyckte var bra.
  12. Spinnakerbomens längd ska vara 3,45m på en Maxi 84. Det är SPL-måttet i LYS-tabellen vilket mäts från framkant mast till ytterände på sinnakerbomen.
  13. För mig är segling avkoppling, att komma ifrån det vanliga livet. Det spelar inte så stor rol om det regnar eller om solen skiner, bara det blåser mer än ingenting. För min del är det mest kappsegling. Visst är det skönt att glida omkring i skärgården bland öar och fåglar. Men att sitta med ett skot i handen i flera timmar och försöka hitta det perfekta trimmet har också sin tjusning. Naturligtvis finns det olika typer av segling, precis som det finns olika typer av motorbåtsåkande. Det är skillnad på att segla med en Bavaria, Express eller en segeleka. Det är skillnad på havet och skärgården. Nån skrev att det var billigare att segla än att åka motorbåt. Det beror ju också på hur man använder sin båt, och vilken typ av båt. Kappseglar jag som jag gjorde i slutet på 90-talet, med race varje helg så är det definitivt inte billigare än att dra omkring i en 30-fots motorbåt. Runt 50000 om året gick det åt. Tyvärr seglar jag aldeles för lite just nu, men jag har många år kvar att leva så jag hinner med det. Let´ s Tango!
  14. Det är väl bara att ta fram sågen och kapa av den. Ett par decimeter räcker nog. Min far har ägt en accent för många år sedan. Minns att vi kapade rorkulten för att förbättra rörligheten i sittbrunnen. Har även gjort så på senare båtar vi seglat. Det försämrar inte hävkraften nämnvärt.
×
×
  • Skapa nytt...