Gå till innehåll
lördag 30 november 2024

peakpeak

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    26
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av peakpeak

  1. Det är axeln som går in i motorn genom akterspegeln
  2. Vem har sagt att motorn ska komma upp i 5000? 3500 borde räcka för 25 knop. Visst blir det varmt. Din observation är korrekt men vi saknar information Senast ändrad av peakpeak | 20 maj 2012 | 17:24
  3. Ta upp båten, ta loss drevet och kolla om drivaxeln har kontakt med propellern genom att snurra på den för hand med växel ilagd. Om inte axeln snurrar är det fel i drevet, annars kan spline-kopplingen in till motorn vara trasig.
  4. 17,9V. Då har du avbrott i huvudbrytaren och generatorn går obelastad. Inte bra. Max laddningsspänning till ett vanligt bly bil/båtbatteri är 14.4V, gelbatterier något högre men absolut inte över 15V.
  5. Om huvudbrytaren är avstängd får ju batteriet ingen laddning alternativt är generatorn trasig. Ett djupurladdat batteri blir förstört. Rekommenderar att du tar reda på hur din båt är tänkt att hanteras elmässigt. Skaffa (låna?) en amperemätare och lossa pluskabel på batteriet, koppla in mätaren så ser du om något drar ström. Ta bort en säkring i taget tills mätaren visar noll. Läs vad säkringen i fråga är till för att skydda. Fortsätt därifrån. Senast ändrad av peakpeak | 20 maj 2012 | 14:45
  6. Ja men, ta reda på exakt typbeteckning på motorn, skriv in den i Google följt av manual. Då kan du läsa själv.
  7. Har du olja i drevet? Kan vara en massa vatten där så att det inte smörjer ordentligt. 4000 låter mycket. Måste du ha ett sånt högt varvtal för att båten ska plana?
  8. Det där låter som om du fått vatten in i en cylinder. Hände mig med en Merc V8 efter upptagning på land. Startmotorn orkade inte dra runt. Hade jag vetat hade jag då skruvat ur tändstiften och fått bort vattnet istället för att testa tills motorn till slut startade och därmed böjde en vevstake. Ett kompressionsprov kommer direkt visa om så är fallet med din motor. Senast ändrad av peakpeak | 20 maj 2012 | 14:16
  9. Tag av kåpan och titta på reglaget där wiren slutar. Med motorn avstängd notera läget för tomgång och rör sedan på reglaget till full gas. Gör om proceduren när det blir fel. Då ser du om det är något mekaniskt fel (tror jag inte) eller om det är något fel i förgasare/insprutning (tror jag). Att byta något i blindo är att kasta pengarna i sjön. Felsök ordentligt först.
  10. Varför inte undvika att skarva helt och hållet? Köp en ny kabel med erforderlig längd. Senast ändrad av peakpeak | 07 april 2009 | 20:25
  11. Sea Ray kostar mer och du får mer. Det finns ingen genväg. Inte heller något rätt svar på din fråga. Bara du kan avgöra vad du trivs med i förhållandet till priset.
  12. Havstulpanernas larver anländer i mitten på juli. För att ta reda på när låter man en plastskiva hänga strax under vattenytan vid båtens förtöjningsplats och kontrollerar den regelbundet för små ojämnheter. Hittar man sådana har larverna kommit. För att ta det ett steg till kan man måla skivan på ena sidan med samma bottenfärg som båten har. Fäster larverna bara på den omålade sidan har båten ett fungerande skydd. I annat fall är det lätt att tvätta båtbotten innan larverna har vuxit och fått fäste. Självklart kan man även ta en liten plåtskiva målad som båtens drev eller motsvarande för en liknande jämförelse. Har de ändå fäst när du tar upp båten kan man använda Barnacle Remover som dock kan vara svår att fä tag på eftersom den inte tillverkas längre. Men flaskan innehåller faktiskt bara 22%-ig saltsyra som man kan köpa i välsorterade färgaffärer. Glöm inte gummihandskarna.
  13. En aluprop böjer sig mer än en stålprop. Med bara 50hk tror jag den böjningen är marginell. Om du vill uppnå högre fart ska du titta på varvtalet vid max pådrag och jämföra det med fabrikantens rekommendationer dvs vid vilket varvtal motorn ger full effekt. Om det är stor skillnad kan det löna sig att byta till en (alu)prop med annan stigning.
  14. Prova först med högtryckstvätt utan något medel, funkar inte det, tag lite vanligt tvättmedel och skrubba med en borste, blås av med högtryck. Funkar för mig, impregneringen håller.
  15. Varför inte ta vilken lämplig bottenfärg för ostkusten som helst och blanda i en kryddburk chilipeppar per liter? Funkar ju !!!! Miljövänligare än koppar och chili leder inte heller ström ... Ett alternativ att bli av med tulpanerna är om man har möjligheten att slussa in i sötvatten en dag eller så. Gör det precis innan upptagning. Senast ändrad av peakpeak | 05 februari 2009 | 23:42
  16. Varför lagar du den inte? Mycket billigare än att köpa en ny. Annars kan du alltid beställa original på Sea Ray Service Center vid Hammarbyslussen. Sök på Eniro.
  17. Det räcker bra att bryta eller isolera jorden enligt tidigare inlägg OM man är ensam vid bryggan. Dock ligger det oftast andra båtar i närheten som allt som oftast har jordat efter egen skalle. Dessa båtar kommer då att skicks strömmar genom vattnet kors och tvärs förbi din båt. Potentialskillnaden (skillnaden i volten) kommer då att äta dina offeranoder. Det kan du inte göra något åt förutom att se till att offeranoderna inte tar slut så strömmen istället börjar fräta på ditt dyra drev/propeller/metallskrov. Ett tips för båtklubbar är att införa en policy, regler för vad som krävs för att över huvud taget få ansluta sin båt till landström i hemmahamnen.
  18. Bästkusten .... ja .. här är min version ... http://www.ldc.se/krogar/krognamn.htm /Peak
  19. Gäller det att se fisk ska du ha ett normalt ekolod dvs ett som tittar rakt ner under båten. Kör du utan sjökort ska du ha ett framåtseende dito. Bakåtseende ... finns inte behov för det.
  20. Självklart gör man servicen själv. Kan man inte lär man sig det genom att fråga kunniga personer. Minst två fördelar: 1: man vet att det blir gjort och 2: Det kostar enbart materialet plus din tid. Dessutom är det kul att ha kontrollen över sin egen båt. Man gjorde en undersökning för många år sedan där man lämnade in en bil som skulle åtgärdas på 80 punkter. Den bilverkstad som segrade hade åtgärdat 15 av dessa ... Tror inte båtbranschen skiljer sig mycket ... /Peak Senast ändrad av peakpeak | 30 januari 2009 | 19:51
  21. Två saker att göra: 1: Lossa givaren till kylvattentermometern. Koka upp en kastrull vatten och doppa givare i vattnet. Kalibrera 100C. Om du har en termometer till kan du låta vattnet svalna och kalibrera 90, 80, 70 osv. Spara vattnet 2. Ta bort termostaten och sänk ner den i kastrullen med vatten. Kontrollera att den öppnar innan vattnet kokar. Nu har du fler ledtrådar.
  22. Håller en kurs i höst: http://www.maringuiden.se/data/marinborsen/annons.php?s=1&id=32627
  23. Håller en kurs i höst. Se http://www.maringuiden.se/data/marinborsen/annons.php?s=1&id=32627
  24. På inombordare finns en strömbrytare som stryper motorn när man lägger ur växeln. Detta för att motorn inte ska hålla kvar växeln. Troligtvis har även din utombordare en sådan sk kill switch. Följ växelwiren och se om det sitter en strömbrytare i anslutning till den. Detta fel inträffar om växelviren är sliten och går trögt. Mvh Peter
  25. Sorteringsbar lista med några positionsangivelser. http://albano.se/Bensinstationer/index.php Ditto Varv: http://albano.se/Varv/index.php
×
×
  • Skapa nytt...