Gå till innehåll
fredag 20 september 2024

lokatta

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    47
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om lokatta

  • Placering
    Fänrik
  1. Jag är småbarnsförälder och nyttjar min gamla segelbåt så fort tillfälle ges. Jag korsar mysingen säkert 5 - 10 gånger per säsong och är säkert en av de segelbåtar som gick för motor nyligen. Jag förvånas av den ton som vissa här har. Asketiskt och segel ska det va. Ska jag ut på helgtur med familjen så gäller det att göra några distans. Blåser det fel eller inte alls så blir det motorn om man inte vill riskera familjefreden. Men är det bara jag som resonerar så? I 8 knops vind tror jag att jag loggar max 3 knop i slör. Nä tyvärr hinns det inte med det. Under semestern är det annorlunda, då hinns det med stiltje och kryssvinklar på 100 grader. Men det är bara att inse, även segelbåtsägare kan ha bråttom. Sen när familjen är hemma och grabbarna ombord så kan man kryssa sig igenom skumkammarna. Sen tycker jag teknik är kul. Skulle jag ha råd så hade jag allt med el, det är ju så smidigt när det fungerar. T.ex. kylskåpet i båten, en kall öl och grillmat som kan släpas ut till yttersta skären, utan att riskera kvaliteten. Det är riktig lyx som jag tackar tekniken för. Luktar lite jäntelag även på den biten. Men detta är mina personliga åsikter och jag försöker respektera andras. Jag tror att mitt liv är som de flesta andras, ett evigt kompromissande för att hinna med det livets goda, då gäller det att ibland gasa. /Joonas
  2. Är skärmarna i vanliga plotters av en annan teknik som LED eller nåt annat, eller är det bara ljusstarka datorskärmar? (LCD/TFT eller vad det heter, är inte så insatt) Ifall ja, hur ljusstarkt ska det vara för att man ska se nåt i direkt dagsljus? Senast ändrad av lokatta | 05 augusti 2007 | 20:33
  3. Motvind är hopplöst med en svag motor som denna. Tack för tippset med förbundet, ska kolla med dem, capella verkar ha sommarstängt fortfarande ;-)
  4. Det är en yanmar yse8 från -74, båten finns antingen med min konfiguration eller med en faryman hydrauldriven historia. Förstår att det var lite knappt med info om man ska gå enligt läroböckerna. Båten är strikt original i motorn (förutom propellern). Har alltid tyckt att båten är hopplöst slö i motvind men efter rykten att vissa får upp sin shipman med rätt propeller och samma motor i 5,5 knop och ibland närmare 6 så börjar jag misstänka ugglor i mossen. Misstankarna fick ny fart då jag fick reda på att gamla ägaren bytt propeller till en provisorisk då den ordinarie tackat för sig, samt att båten varvar upp lite väl lätt. Har ingen varvmätare så visst jag har inga fakta att ge men det är vad jag fått för mig. I vindstilla går båten kanske 4,5 knop tills den börjar ryka. Går att pressa mera om man törs, men det måste närma sig 4000 varv.
  5. Vad för slags folding propeller (märke, stigning mm) rekomenderar ni till en yanmar försedd shipman 28? Vad marschar/toppar era shipmans? Vad för propellrar använder ni? Min övervarvar på grund av ett tidigare felbyte...
  6. Tackar, mycket riktigt. Det finns det mesta bara man lär sig hitta.
  7. Ok. Verkar alla tiders denna danska variant. Synd att de inte ger flerdygnsprognoser på vindar?
  8. Har någon bra sajter att rekommendera med sjöväderprognoser? Vi är ett gäng som ska transportsegla några båtar ifrån Kiel till STHLM. Sista svängen litade vi på SMHI men det slog ganska fel. Några tyska alternativ, nåt att rekommendera?
  9. Nu blir jag lite nyfiken, vad gjorde ni efter att roderstocken gick? Drivankare o Bogsering in till hamn eller?
  10. Någon som blandat egen kopparfärg där ute? Har lite pulver som jag ska prova på båten, har använt vc17 och är nöjd med den men tänkte nu prova lite egenblandat. Vad ska man blanda med för att kopparn ska fastna, om vi utesluter annan bottenfärg? Tapetklister?
  11. Det blir självfallet flytväst oavsett. Är egentligen bara ute efter att dra på mig ett extra lager för värmens skull. Vet inte hur nödvändigt det är men vill vara på den säkra sidan (Använder ett Mustoställ som basplagg). Ingen större erfarenhet av långsegling i april till havs.
  12. Det vart en Fladen 845 från Coop för 995kr. I dom lugnaste vatten...
  13. Får se vad man hittar på mässan, är lite förvånad att vad jag läst på nätet så är baltic skit och fladen med andra märken som man oftast hittar i fiskebutiker ok. Får titta på fiskeutrustning till vår havssegling. ;-)
  14. lokatta

    Flytoveraller

    Ska ut på några dygns havssegling i början av april, tänkte köpa mig en flytoverall för att garantera värmen om det kniper. Några förslag för 1000-2000kr. Fladen och Baltic verkar populära. Håller man sig torr o varm? Nån som sett ett test eller har åsikter/erfarenheter?
  15. Ok. Det verkar vara flera bud. Torpedo, om du skrivit ett exjobb om den så kan du den utan o innan antar jag. Är det nåt banbrytande då den givits sån uppmärksamhet. Berätta mer, gärna lite data.
×
×
  • Skapa nytt...