Gå till innehåll
torsdag 16 januari 2025

SWE3554

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    9
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av SWE3554

  1. Trissjollen kräver mindre vikt tror jag, snipen har ju sina segel ganska högt upp. Trissen är dock en långsammare båt. Om det blåser mer än 5 m/s är snipen nog tunghängd om man bara är en och väger kanske 50-60 kg. Jag har aldrig seglat triss så vet inte exakt hur tunghängd den är men de besättningar som seglar den på tävling brukar inte vara speciellt stora (och mindre än de flesta snipebesättningar). Tror att trissen är en tekniskt enklare båt (dvs mindre trimtampar).
  2. Finns en del begagnade på http://www.snipe.se/Marknad.aspx vet tyvärr inte pris. Det är bra kvalitet på skroven vilket kan innebära att de har ganska högt andrahandsvärde. Om du köper en båt från säg 80 talet och säljer den efter några år är nog värdeminskningen väldigt marginell. Det finns på båtarna 2 olika sorters spirbom(alltså om man vill saxa förseglet vilket man alltid gör på tävlingar) Dels den vanliga manuella vilke duger gott om man inte ska tävla och dels en autospirbom som förenklar manövrerna en del. Om man seglar båten ensam bara på skoj behöver man inte spira ut förseglet men på kappsegling påverkar det betydligt. Det finns nog en del sommarstuge båtar där ute också och de har troligen den enkla spirbommen.
  3. En snipe är en bra båt, har seglat en del med en sådan. Stadig och känns betydligt smidigare& snabbare än en 2krona. Mycket robust båt, dock ganska tung.
  4. nej men en bekant funderar på det, har sett att det finns flera begagnade relativt billigt. typ 1.6 Mkr för en 53fotare i sverige från 1992
  5. Kan vara så och vid det aktuella tillfället blåste det inte så mycket heller, kanske 4 m/s sjöbris. Men är fortfarande tacksam för uppgifter på ungefär vilket lys 53an egentligen skulla ha (eller ims tal), tyckte den såg väldigt seg ut.
  6. http://www.sailguide.com/ Där finns en del information om alla typer av segelbåtar inklusive mcyket information om en del småbåtar ex ohlson 22
  7. Hanse 370(e)? Kostar 1.3 milj Känns enorm inuti jämfört med en x99 (har haft en 99a) lys 1.28 eller ngt sånt. Finns med epoxyskorv och kostar då 40000 extra(och seglar snabbare), självslående fock standard, skotskenan kan placeras i sittbrunnen. Var nere i denna båt på stockholmsmässan och blev imponerad av hur stor den var invändigt.
  8. En ohlson22 eller maxi 67a är lämpliga nybörjarbåtar. Relativt välseglande med fenköl. Dessutom ganska rymliga inuti för sin storlek. Båda båtarna är ganska breda och har fenköl. (Skillnaden på fenköl och lång köl är att en fenkölad båt kan svänga snabbare och oftast lättare men får mer avdrift om den lutar mycket och är något känsligare för grundstötningar. Nästan alla nya båtar idag är fenkölade) Bo två personer är inget problem. ingen av båtarna är några oceanseglingsdrömmar men det är ingen båt som du får för ca 20000:- i denna storleksklass, men en bekant till mig hade en ohlson 22 som han seglade till gotland i ett par gånger utan större problem så den är nog ganska sjövärdig. Har själv sett flera stycken maxis och ohlson22or långt ute till havs. Dessa båtar kostar från typ 25000 och uppåt men håller nog det värdet ganska bra. Ohlsson22an är nog något billigare än maxin då maxi är ett märke som har väldigt högt andrahandsvärde vilket man förvisso får igen när man säljer båten. finns fn. flera ohlson 22 till salu på blocket.
  9. Sommarens stora mysterium i skärgården var att vi utan större svårighet seglade om en first 53 F5 i lä med en betydligt mindre båt. FÖrvisso såg det ut att vara ovana charterseglare ombord, men ändå trodde first53an borde vara mycket snabbare än den 33 fots cruiser jag seglade i. Är det någon som vet hur fort en first53a egentligen seglar jämfört med exempelvis en first40.7 (Lys= 1.34 tror jag). Svar vore tacksamt för att reda ut frågetecknen.
×
×
  • Skapa nytt...