Gå till innehåll
söndag 26 januari 2025

tuben

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    86
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av tuben

  1. Jag "råkade" impulsköp en aluminumbåt, en Kimple 395 Fisherman, så det blir varken trimplan eller hydrofoil. Ska bli skönt att slippa den eländiga trimaranen. Tack ändå för alla tips!
  2. Jag har också alltid trott att detta är lite bluff, men andra har uppenbarligen goda erfarenheter. Det lutar åt att jag testar, har trots allt inte mycket att förlora på det. 220 kr för hydrofoils eller 35000 för en Quintrex 390? Det är alternativen just nu...
  3. Jag har elektrisk trim på motorn. Vid max intrimning galopperar båten, när jag trimmar ut blir det värre och värre. Med en person i fören och motorn max intrimmad galopperar båten inte, men planar heller inte ut riktigt.Trimmar jag ut bara en aning börjar galoppen även med personen i fören... En Mercury F25 väger strax under 80 kilo vill jag minnas, det är med andra ord inget man bär omkring på själv utan vidare. Om jag behöver fylla hål efter en misslyckad trimfeneinstallation gör jag det med epoxi och svart färgpigment, det är inga problem egentligen, det är mest en principsak. Nåväl, trimfenor kostar 220 kr så det är absolut värt att testa. Jag är fortsatt skeptisk men inte mer än att jag gärna låter mig motbevisas!
  4. En Lohi 425 är nog väldigt lik min båt när det gäller mått, vikt och sjöegenskaper. En gammal 35 hk tvåtakt ligger säkert i samma viktklass som en modern 25 hk fyrtakt, så ekipagen borde vara likvärdiga. Dock behövs inga vågor för att trigga igång galopperandet, det kommer som på beställning även vid plattvatten. Att testa hydrofoil är åtminstone en billig lösning, jag vill egentligen inte borra i kavationsplattan men det kanske är värt att chansa trots allt?
  5. Jag förstår att det är omöjligt att med säkerhet svara på hur båten kommer bete sig med trimplan, men det jag är ute efter är ju att hitta någon som har haft samma problem och löst detta med trimplan, alternativt misslyckats... Det är ju dumt att göra om andras misstag så att säga.
  6. Tanken har slagit mig men jag är ytterst tveksam till att trimfena på motorn skulle ha någon som helst effekt. Men jag kanske har fel?
  7. Med tung person i fören är båten körbar. Innan jag monterade den vinklade bracketen hjälpte det inte ens med två personer i fören, så det har blivit bättre. Dock vill jag kunna åka ut ensam och transportera mig i plan...
  8. Motorn är monterad med kavationsplattan i linje med underkant av skrovet. Skrovvinkeln är 12 grader vilket är ganska normalt tror jag. Med min bracket förskjuter jag motorn 40 mm ytterligare bort från akterspegeln i överkant, den är löjligt mycket intrimmad när den är i botten...
  9. Hej! Jag har kommit över en gammal trimaran, en Herwa 14 Trim. En otroligt stadig och bra fiskebåt, tänkte jag. Har lagt ner massor av tid på att renovera och bygga om den och har hängt på en Mercury F25. Tyvärr går den som ett lass skit i sjön, istället för att plana ut börjar den stampa, galopperar som en bångstyrig hingst. För att lösa detta började jag med att montera motorn på en bracket som ändrade vinkeln för att kunna tilta in motorn mer mot skrovet. Det blev möjligen en aning bättre, men inte bra. Kombinationen av båt och motor är uppenbarligen inte optimal, men jag har lagt så jävla mycket jobb på båten att jag helst inte vill ge upp den. Så min fundering är, kan en enklare typ av trimplan ha någon effekt? Till exempel dessa: https://www.hjertmans.se/produkter/styrning-reglage/trimplan/trimplan-ovriga/trimplan-smart-tab-sx-kit-komposit-30-40hk?gclid=EAIaIQobChMIpKmFtbae3QIVyuF3Ch0LuQlmEAQYAyABEgIk9_D_BwE Med vänlig hälsning, Tuben
  10. Det stämde, smartcraft-kontakten i motorn var pluggad. Allt frid och fröjd, tack!
  11. det låter inte orimligt att kontakten på motorsidan har någon typ av skyddsplugg, men vid en snabbtitt ser det ut som en kabelhona. jag ska kolla detta ordentligt imorgon. tack för hjälpen så långt!
  12. Jag slant på tangentbordet, det är en tvåa i slutet, alltså har jag redan den kabel som du skriver är rätt. Det sitter resistorer i båda ändarna. Problemet är att kabeln är hona-hona vilket innebär att den passar i sc1000-modulen men inte i motorns kontakt, som också är en hona. Behöver man en adapter?
  13. Köpte ett Smartcraft-instrument på Blocket för en billig peng, men fick med en kabel (84-879981) som inte passar min motor. Jag har sökt runt här på forumet och på nätet utan framgång. Vilken kabel behöver jag för att koppla in SystemTach SC1000 till min motor? Jag är inte intresserad av SystemSpeed, så jag borde klara mig utan junction box? Tacksam för svar! MVH Tuben Senast ändrad av tuben | 24 augusti 2010 | 18:59
  14. Måste skaffa ny motor till jollen, 2,5 till 3,5 hk. Vill helst ha en fyrtaktsmotor, men har hört om flera som haft problem med sina små encylindriga fyrtaktare. Är det rent av så att det är bättre med en tvåtaktare i den storleksklassen?
  15. Jag står i valet och kvalet mellan några olika HT-båtar. Motor har jag redan skaffat (Mercury F50 EFI). Det är en motor som egentligen är lite i underkant till åtminstone Uttern 520 och Örnvik 530, men båten kommer mest användas till trollingfiske, bränsleekonomi är viktigare än fartresurser. Det känns dock viktigt att båten orkar plana ut ordentligt, och jag skulle gärna vilja marscha i omkring 20 knop. Vilken ska jag välja? Argumentera gärna.
  16. 560 är lite väl stort för mina behov, men jag ska spana lite på flippern.
  17. Hej! Jag letar ny båt och skulle vilja ha tips på snygga HT-båtar i 5-metersklassen med v-skrov. Det skulle vara ett stort plus med lucka fram. Sent 80-tal eller senare, men inte intresserad av helt ny båt. Har spanat på Uttern 520 och Crescent Gemini så dessa behöver jag inte tips om... Tack på förhand!
  18. tuben

    Cerry 19 HT?

    En polares farsa ska sälja sin båt, som han påstår är en Cerry 19 HT. Jag har sökt på nätet men inte hittat ett enda bevis på att det båtfabrikatet ens existerar. Det skall vara en finsk båt. Någon som hört talas om fabrikatet?
  19. tänk på att skruvarna är unc-gängade, det finns inte på classe ohlson. det är överlag mycket svårt att få tag på rostfritt i unc-gäng. enda stället jag vet är sifvert skruv i stockholm, men det finns säkert fler...
  20. hm. jag har kollat hur mycket glapp det egentligen är i fördelaren. jag trodde inte att det var så mycket men nu inser jag att det alla gånger är 0,2. har två till fördelare hemma, ska kolla om nån av dem är lite friskare.
  21. stroben hänger på ettan. men en annan intressant tanke: om kamdreven inte är synkade mot varandra, t.ex står en kugg fel, vad händer då? förskjuts tändningen? jag såg i ett annat inlägg att för stor kamvinkel kan innebära att motorn går bra när den väl går men är svår att starta. det stämmer rätt väl in på min spis. igår testade jag att öka brytaravståndet från 0,4 till 0,5 men jag får fortfarande samma mätvärde. vet dock inte om det går att lita på mätutrustning från biltema...
  22. köp gelcoatspackel i rätt nyans och tvätta det repade området noga med aceton. spackla, våtslipa med 1200-papper, polera med autosol, avsluta med vax. som nytt!
  23. stroboskop vet jag hur jag hanterar, som du ser i mitt första inlägg har jag ställt tändningen med strob enligt manualen men med nuvarande kamvinkel så går skiten inte att starta när jag har stängt av motorn. OM det nu beror på kamvinkeln vill säga. ska jag öka eller minska brytaravståndet för att minska kamvinkeln? och då uppstår genast nästa fråga - om jag skulle göra med en brytarlöst system istället, då skulle det alltså inte gå att ändra kamvinkeln?
  24. haha. det här är ju så rörigt så jag vet varken ut eller in. jag har köpt en så kallad kamvinkelmätare och den visar ganska exakt 60 grader oavsett varvtal. i min manual står det att slutningsvinkeln(ett annat namn för samma sak antar jag?) skall vara 40 plus minus 3 grader. återigen, min fråga är alltså vad detta får för effekt? och vad kan jag göra åt det?
  25. aq170 = b30 = sex cylindrar... är jag helt ute och cyklar nu, eller är den uppmätta kamvinkeln reglerbar via brytaravståndet?
×
×
  • Skapa nytt...