-
Innehålls Antal
65 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av fwilkens
-
Jag har för mig att motorolja är så konstituterad att den ska fånga upp fukt för att denna inte ska skada motorn. Om det är mycket fukt blir oljan brungeggig. Mitt råd är därför att köra den renoverade motorn några timmar med ny motorolja och filter och redan därefter byta både oljan och filtret igen. Då bör det sista ha åkt ut med den nya oljan. Jag antar då att du förstås renoverat motorn/toppen och därmed torkat ut det som du kommit åt att torka ut. Tråget kan du låta rensa med den nya oljan genom att köra motorn varm och därefter som sagt byta igen. /FW
-
Intressanta svar! Undrar nu om det är någon mer som har erfarenhet av att sätta dit tassar på en hängande motor? Om vibrationer minskat. Tilläggas kan att jag haft hela drevet inne hos Micab för genomgång o koll av vibrationer. De har inte hittat något fel, bytte slitdelar och återmonterade. Inte för att man litar 100% på att de testat igenom drevet, snarare kanske monterat isär, konstaterat inget trasigt och kontrollerat att axlar är raka. Dessutom är motorn helrenoverad med nytt block o fabriksny topp. Elektronisk tändning från 123ignition. Propeller riktad och renoverad hos Propellertrim. Så jag tror varken drev eller motor bidrar till mer vibrationer än brukligt. Men det vibrerar en del i båten och min slutsats är hittills att upphängningen måste bidra till att förstärka naturligt förekommande vibrationer i motorn. Drevet ska ju inte bidra med några vibrationer alls. Därför som sagt intressant att höra om någon har erfarenhet av att byta upphängning alternativt upplevt väsentlig förbättring vad gäller vibrationer vid byte till ny motor som står på tassar.
-
Precis som Minego tipsat om var det en förhållandevis enkel match att ta loss sjövattenpumphuset och sedan trycka ut de bägge packningarna. I med nya packningar till förhållandevis rimlig kostnad. Vips FIXAT! Killen på Micab tipsade om att om man fortsatt har problem efter packningsbyte kan detta bero på att själva impellerpumpaxeln blivit sliten. Kanske ett tips för Minego om dina problem består. Jag har i alla fall haft helt tätt efter byte.
-
Tack för svar! Har kollat runt litet och om jag förstår det hela rätt skall det finnas nya vattenpumpar som är kullagrade (inte glidlagrade som de äldre). Huruvida det rekomederas byte mot läckage har jag inte greppat (dvs skall de nya varianterna vara tätare???). Borde vara någon packning som är otät eftersom denna pump varit helt snustorr o tät under alla år tidigare. Såvida inte pumpen är utsliten förstås. O då blir det ju bara att byta till ny, á 2000kr. Som vanligt drar man sig för att ringa till Micab på Lidingö eftersom bemötandet är så tråkigt. Konstigt att det skall kännas tråkigt när man är beredd att betala. Händer nog bara i båtbranschen.
-
Hej, Jag har en Solö Lyx III med en AQ130 som hänger direkt i akterspegeln, dvs den hänger fritt och har inga fästen undertill någonstans. Jag misstänker att denna typ av montage bidrar med en hel del vibrationer. Någon som har erfarenhet av att plasta motorbäddar och låta motorn stå på dessa? Är det krångligt? Antar att det behöver måttas in väldigt precist? Börjar tröttna på dessa eviga vibrationer. Funderat på ny större motor, men efter renovering för ett par år sedan bara går och går motorn (positivt problem )
-
Jag har en AQ130 där jag börjat få en del sjövattenläckage vid impelleraxeln. När jag bytte impeller i våras råkade jag dra ut hela axeln. Har jag lyckats skada någon axeltätning? Nån som har koll på hur man åtgärdar detta? Det droppar alltså sjövatten från axelns utgång från pumphuset, där det finns dränagehål just för att inte få in ev läckage i motorn via impelleraxeln. Det droppar rikligt vid gång upskattningsvis 1-2 l/timme, inget läckage med motorn avstängd. Tacksam för svar av någon som vet
-
Kör själv obehndlat efter omnåtning och slipning. Fantastiskt snyggt silvergrått och sammetslent. Men viktigt att hålla rent. Jag kör själv enklast möjliga, går över för hand med hett vatten och microtrasa. Slipper alla kemikalier och microtrasan suger upp all smuts. Hörde en kollega som varje vår körde med vatten o klorin. Kanske kan vara bra om man har behov av blekande effekt men det är knappast aktuellt i ditt fall. Dessutom måste man vara försiktig med spill på andra ytor.
-
Om du vill ha en säljbar båt ska du nog inte köpa bensinaren. Ska du behålla båten livet ut (mindre troligt) så är bensinaren ett mycket bättre köp. Men nyare fortfarande dyra bensinare är iskalla på beg marknaden
-
1.3 liter/nm vid marschfart 13 knop med AQ130. Solö Lyx III, ca 2 ton
-
Om du vill ha ro för alla föerslår jag Skilsö 33 Sport (www.skilso.no) En rymlig båt med akterkabin med två enkelkojar, dubbelsäng i förpiken stickkoj. Fantastiskt väl disponerad. I dagens marknadsklimat bör du kunna hitta en begagnad för drygt miljonen.
-
Som vanligt med Zumpen, höll jag på att säga, undrar man vad som händer? Lägger upp bilder på en båt i princip i nyskick och sedan tokrenoveras det ytterligare. Känns som om ska man köpa beg båt skall man göra det av dig... Senast ändrad av fwilkens | 30 oktober 2008 | 16:36
-
Jag har själv använt en produkt från LeFant. Bara att dutta ut, kapilläreffekt gör att den letar sig ner i sprickan för att sedan stelna till en gummiliknande massa. De kallar produkten Spricktätare. Se denna länk http://www.lefant.se/marin/grej.asp?ID=129
-
Intressant bild! Om du ursäktar frågan, vad är det för båt? Jag hade själv en del problem med mindre läckage. Nåtade om däcket men det visade sig att även om det hjälpte en del, så var största tjuven fönster i mahognyöverbyggnad, både fasta fönster och öppningsbara. Kan vara ett tips att börja där. Beroende på däckskonstruktion kan vattnet dyka upp på helt andra ställen än där det faktiskt är läckage.
-
Det blir tokrea på framför allt större lyxmotorbåtar (dvs med begpris över 1 miljon) de närmaste 2-3 åren. Arbetslösheten, går upp, räntekostnader för konsumtionslån går upp, svårare att få krediter, många båtar som köpts på kredit på senare år - allt samverkar till en begagnatmarknad mer lik den för andra konsumtionsvaror, med skillnaden att båtar håller betydligt längre än t.ex. bilar. Eftersom livslängden är betydligt längre än bilar, blir prisfallet inte lika stort. Däremot kommer dyra stora båtar troligtvis uppvisa betydligt större initiala fall än vad som varit fallet under senaste åren, där priserna t.o.m. gått upp över tiden. Men båt är INTE ett investeringsobjekt, det är en konsumtionsvara.
-
Jag lät totalrenovera min Wallas-värmare i våras hos Värmardoktorn i Spånga. Kostade ca 2.500, då bytte han i princip allt. Kan rekommendera honom, enda killen jag stött på som entusiastiskt fortsätter att supporta (för att använda en datornörd term) dessa värmare, som gått ur produktion för många år sedan.
-
Eftersom 9 månader spenderas drömmande, blir sommaren på något sätt alltid för litet. I år bokstavligen försvann ju oxå augusti och september, riktigt skitväder denna sen-sommar som annars brukar bjuda på några härliga helger. Men i år ingetnting alls! En del åka på sjön blev det i alla fall. Tyvärr gav avgasrörkröken upp precis när vi lastat med kräftor och skulle njuta en sensommarkväll... Men det är fixat nu (blodiga knogar, pust, stön o stånk. På något sätt är ändå dessa duktiga mekaniker värda sitt pris. Hur skulle man veta att det var tum-mått på skruvarna och insex???) Litet roligt att Sololà kom med i Vi Båtägare senaste numret. För alla som gillar klassiska båtar kan ett besök nästa sommar på den årligen återkommande Sandhamn Classic Boat Day rekommenderas, riktigt roligt! Tok-nördigt! Nu väntar bara den sorgsamma höstupptagningen och rengöring inför vintern. Resten sköter Nisse Fagermans duktiga killar på Djursholms Båtvarv om. Och så börjar vi om igen nästa vår. Efter ytterligare 9 månaders drömmande alltså.
-
50% handpenning = oseriöst Kontrakt innan besiktning: bra för säljaren, mindre bra för köparen. Besiktiga först o diskutera priset sedan.
-
Till förtunning använder du balsamterpentin, helt rätt enligt min mening. Efter att ha tittat på dina bilder ser det inte ut som om du skulle behöva renskrapa inredningen, den ser riktigt fin ut. I så fall skaffar du dig en hel massa jobb (att helt renskrapa inredningen är något man gör mycket sällan, och är fruktansvärt tidskrävande.) Men det är klart, att om du gör det kan du själv helt bestämma vilken finish du får på inredningen. Innan du ger dig i kast med ett så omfattande arbete skulle jag rekommendera att du lät någon annan kunnig titta på fläckarna, få en second opinion. Vi på forumet har ändå bara kommenterat utifrån det du berättat. Man behöver se det för att kunna säga definitivt (eller med största sannolikhet) vad det är frågan om. Hur som helst är det alltid glädjande med entusiaster som sköter gamla båtar väl.
-
Hej igen Flipperskepparn! Läste dina fortsatta funderingar o kommentarer. När du nu utvecklat det litet är jag benägen att stötta ditt sug efter en större båt. Såg att du funderat på Coronet 32 OF. De är otroligt fina, men definitivt en fint väder båt med enda styrplatsen uppe på flybridge. Dessutom tungdrivna, så utan modern diesel tror jag det blir svårt att komma ner i rimlig bensinförbrukning. En riktigt stor båt (kanske inte världens vackraste men fantastisk planering) är Coronet 32 Deepsea. Går att hitta i pedantskick för rimlig peng Jag skulle också vilja slå ett slag för gamla klassiska Storebro 34 med plastskrov. Förutsätter att du är litet träbåtsintresserad, men erbjuder i så fall storartad komfort o kvalitet. kanske utanför din budget? Annars har ju flera norska producenter gjort fina båtar som Windy, Joda, Marex etc. Men jag skulle slå ett slag för en båt som har pentry i sittbrunnen. Inge roligt att stå inomhus finaste dagen på sommaren o rumstera. Om det inte går, så se i alla fall till att pentrysektionen är avskiljd med dörr från sovavdelningar. Annars luktar sängkläderna pytt, varmkorv, makaroner o kokt potatis...
-
Håller med föregående inlägg. Med diesel behövs ingen motorrumsfläkt. Den, motorrumsfläkten, suger som sagt luft och har inget med kylningen av motorn att göra.
-
KUL! Grattis! Hoppas lågtrycken ger vika snart. Även vi som ägt våra båtar ett tag vill ha en fin september. Verkar vara en kalasbåt, kul att se bild. Jag är säker på att du blir nöjd med ditt val.
-
Jag håller med Peter_K om det lämpliga att använda Intertox. Köps i vanliga båttillbehörsaffärer. Du penslar bara på på trärent virke, vått i vått till det slutar sugas in i trät. Trät impregneras med mögelgift. Är bra för att undvika röta i trä som en gång varit blött/fuktigt eller är särskilt utsatt. Efter det kan du olja trät, du får då en vackrare lyster och djup, samt mörkare färg när du väl lagt på lacken. Använd olja o lack från samma fabrikant så är du säker på att de funkar ihop. Ett annat sätt att uppnå ungefär samma effekt är att förtunna lacken i första 1-2 strykningarna. Vissa hävdar att man alltid skall förtunna lacken de första lagren för att öka inträngningsförmågan i trät och därmed vidhäftningen. Samtidigt är trä nere i ruffen inte lika utsatt för väder och solstrålar som bryter ner lacken, och därmed inte lika viktigt att få perfekt fäste (enligt min privata mening). Om prickarna kommit i inredningsdetaljer nere i ruffen bör du undersöka om du har läckage ovanifrån någonstans, dvs regnvatteninträngning. Om så är fallet kommer nämligen prickarna fortsätta att dyka upp oavsett hur många gånger du skrapar o lackar (förutsatt att det är fukt som är problemet, men det låter som det). Täta först och åtgärda fläckarna sedan. Fläckarna i sig kan iofs vara ofarliga, är mest ett kosmetiskt problem, såvida inte mer fukt tillförs och trät inte är helt inneslutet, dvs fukten kan vandra ut t.ex. på baksidan av ett skott.
-
Både Boracol och Intertox verkar iofs mot mögel. Men de är onödigt giftiga o inget man vill ha i t.ex pentryt. Det är inte teaken i sig själv som möglat utan troligtvis smuts/fett som ligger ovanpå. Du kan tvätta bort med vanlig Ajax. Själv använder jag rena mikrotrasor urvridna i varmt vatten. Frutansvärt effektivt mot all smuts. Jag skulle börja med en ordentlig rengöring med mikrotrasa. Om möglet återommer skulle jag kanske pröva ett mögelspray. Vill du vara snäll mot naturen skär du upp en citron och stryker över istället. Citronsyran dödar mögelsporer. Eftertorka efter något dygn. Är det begränsad yta funkar det, stora ytor kan bli litet omständligt o kladdigt med citron. Då kan det vara bra med en mögelspray, sådan du kan ha i badrummet.
-
Du har helt rätt, du har lackat innan trät torkat tillräckligt. Fukten vandrar ganska långsamt mot ytan och när väl vandringen börjat fortsätter den. Därför får du vita fläckar under ytan efter en tid, processen är långsam. Lösningen är att renskrapa trät på hösten och låta ytan/detaljen torka under hela vintern (dvs trären hela vintern). På våren slipar du och lägger på lack. Är det mycket fukt i trät kan du behöva göra detta flera säsonger i rad. Men i de flesta fall beror nya fläckar på att trät fortfarande tillförs fukt under säsongen. Därför är det a och o att täta så fukt inte har möjlighet att krypa in i trät. Var har du fått fläckarna?