Gå till innehåll
lördag 04 januari 2025

lars11

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    55
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av lars11

  1. Troligtvis sant men det är ju det jag skriver. Jag vill hitta den lättaste oavsett typ. Jag vill inte få reda på ”den lättaste 4-taktaren” om den inte är lättast av alla.
  2. Letar en lite kraftigare motor till gummijollen. Har en yama 6hk 2-taktare nu men skulle gärna ha ett par hk mer. Men inte tyngre(!) vilka 8 hk tex är lättast? 2 eller 4 takt spelar ingen roll.
  3. ska byta dynor och kapell på vår Regal 25 och undrar vilka dyn- och kapellmakare som är bra i stockholmstrakten?
  4. Hej Ska justera in motorn som varit utplockad och behlver en tolk, en för stödlager till ryckutjämnarens splines. Någon i stockholmstrakten som har en? Hyres eller lånas
  5. Har lyft ur motorn för reparation och tänkte fräscha upp där under. Det är ljusbeige gelcoat/topcoat i motorrummet och jag tänkte "måla om" och spackla igen några skruvhål och sånt. Hur gör man bäst? Rengöring, slipning? mm. Ska man köra topcoat med vax eller lackar jag med tvåkomp PU-lack? Någon som gjort fint och har bra tips och inspiration?
  6. Måste byta kuggringen på svänghjulet efter en skum skada där både startmotorn och svänghjulet fått kuggar bortslagna...(?) I vilket fall, någon som vet var man kan få hjälp med att lyfta ur motorn ur en 25ft regal? Den ligger på Ingarö just nu. Förslag?
  7. Hej finns någon som har en avdragare för stödlager att låna/hyra ut/sälja? Har ett SX drev där jag har svårt att få lös lagret med min dåliga glidhammare. Är i stockholmstrakten/nacka
  8. Min vanliga glidhammare med krok var lite för vek, någon som har rätt verktyg att hyra ut, sälja eller så? Nacka, Stockholm eller hyfsat nära?
  9. vad hade du för grundfärg? Jag hade roströd primer och underlaget påverkar jättemycket, har man röd, blå eller grå så blir det stor skillnad. Dock tror jag att min film hette "Dunkel" eller nåt. Dessutom ser du att mitt mönster ser mycket mindre tydligt ut innan jag klarlackade, det gjorde jätteskillnad. Har du några bilder på resultatet före och efter?
  10. Ok, frågan är vilka varv som finns och som är värda att kontakta?
  11. Har en 25 fots regal som har dels gammal floridafärg och ett par lager östersjöfärg på slitna ställen. Nu börjar det flagna här och var och jag känner inte för att själv krypa runt och slipa, dessutom står den på vagn och vi får inte slipa färg fritt längre på båtklubben. Någon i Stockholmstrakten som är hyfsat proffsiga och har rätt pris på att slipa och måla? Helst söder om stan. Det är ok i sommar, men till vintern är det nog dags
  12. kul att det gick hem! Ta lite bilder du också så får vi se lite olika varianter av det här.
  13. Ja tack! Det är i ordning: 1. "spackel/ytbehandling av ren aluminium" med epoxy som jag penslade på. 2. Biltema rödbrun primer efter planslipning 3. Finputs med 600 papper 4. Vatten transfer tryck, köpt på http://wt-direct.de/, finns http://www.mydipkit.com/ och en massa på ebay. Det enda jag köpte var film med trämönster och aktivatorsprayburk. 5. Biltema klarlack ca 4 lager 10 minuter mellan. 6. Done! Jag fick flera meter film och det gick väl åt 40 cm till det här och blev över... Kanske kör panelen med alla mätare till hösten om det här håller bra i sommar. Det känns stabilt i alla fall. den här videon visar lite hur man kan göra. jag doppade i en vattenbalja i garaget. Ingen specialutrustning.
  14. grejat lite med att renovera min amerikanska strömbrytarpanel som korroderat och sett ful ut. Tänkte på att lägga fanér och epoxy men det var svårt att hitta sån burl-faner och framförallti till rätt pris. Funderade på att byta till trä/plywwood men det skulle se lite klossigt ut. Till sist bestämde jag mig för att testa trämönstrad film genom vattenöverföringstryck, mest som ett hobbytest. Och tro det eller ej, det blev ganska bra! Här kommer lite bilder på processen. Vad tycker ni?
  15. Går igenom elen i år och i motorrummet är ALLT ihopkopplat med jordkabel, dvs. det går tjock sladd mellan blocket och metallgenomföringar, trimplan, trimpump, vv beredare, osv. Har väl med korrosion att göra, alla strömmar tas av anoderna, men måste det vara så här? Måste varenda metallgenomföring och tom rostfria trimplan vara jordade här i östersjön? Har även landström från c tek och den är inte jordad i blocket *förutom* indirekt genom vv beredaren, som självklart är jordad vid landström. Har inte alltid den kontakten i iofs. Hur ska jag tänka? Kan jag ta bort alla jordslingor till blocket eller ska jag se till att *allt* är kopplat till blockets jord?
  16. ok, jag är ganska noga med installationerna och har bara gnistsäkra och täta marindetaljer som laddare i just motorrummet så då känns det väl ok. Säljer man den så får man väl ta diskussionen med ev. inspektör då. Tackar för all input
  17. Ja just den regeln är ju den jag undrar om... Vi som nu har batterierna i motorrummet, hur kan vi lösa detta? Eller behöver det lösas, kan man kanske skita i det om man har koll på installationen i övrigt? Dom här batterilådorna av plast som finns, tillför dom nåt i det här avseendet? Minns att batterierna varit i motorrummet på alla våra båtar, Fjordar, chris craft och nu den här nyare amerikanska båten.
  18. Har läst nånstans att batterierna i en motorbåt m bensinmotor inte får placeras i motorrummet. Nu är det så att mina batterier är placerade just där. De sitter fast med metallklämmor, har polskydd osv. men är ändå i samma utrymme som motorn. Det här är ju ganska vanligt vet jag också men hur ska man göra för att det ska bli bra? Batterierna ryms inte i ruffutrymmet och dessutom blir ju kablarna till motorn extremt tjocka om man flytta batterierna flera meter bort... Kan man konstruera nån form av batterilåda? Om det är gasproblemet det gäller så är det väl rätt svårt att göra en gastät låda. Förslag välkomnas!
  19. Ska byta ut en rätt kvaddad köksmodul i en 8 m motorbåt. Nu är frågorna: 1. Vilket material? Ska vara teak eller körsbärslook som resten av ruffen men vad? Plywood, fanerad mdf, bygga av snickeriplywood och sedan fanera ytorna? Kollat på plywood på tex. erlandssons men tycker att skivorna ser rätt böjda och välvda ut?? 2. Någon som har bilder på hur man snyggast pasar in dörrar och lådor? Tips mottages samt även om någon vet om det finns såna projekt dokumenterade på webben nånstans.
  20. Sant, jag ändrar mig. Har ni gamla, nästan oanvända 90-talare typ 50, 75, 90 hk så gör er av med dom omgående! Ställ dom på min uppfart så ska jag se till att dom tas om hand på ett bra sätt. Glöm inte reglage och ev elhärva, dom måste också tas om hand. Det är det bästa för Sverige!
  21. oavsett i vilken motor iridiumstiften sitter så är ju hela den finessen att dom har myyycket längre livslängd än vanliga stift så totalkostnaden blir ju lägre. I vilket fall, oavsett vilken motor du har, jag brukar köpa stift på ebay, mycket enklare än att köra runt till butiker som aldrig har allt hemma något som utombordare alltid drabbas av, vet inte hur många gånger jag letat skumma evinrudestift eller yamastift... Men på Ebay, några klick så är det klart. QC10WEP verkar man få för $15 styck ink allt, mina volvo penta stift som går på drygt 50 lappen styck här går på 23 kr st ink allt från england. 500 eller 190 kr, bara välja! Även om det bara är var 100 timme så är det både enklare och billigare. Efter att ha läst här länge så verkar det vara så att två resp fyrtaktare, gamla resp nya motorer har sina olika sweetspots där dom fyller sin lucka. Det är alltså inte så att ett val alltid är det bästa valet. Inte oväntat. Tricket är väl att tänka själv och bestämma sig vad som passar behovet bäst och INTE anta att typ fyrtaktare är ALLTID bäst på ALLT. Då är man lite grund i mössan.
  22. jag tror att just e-tec har typ tre år eller 300h utan nån service alls utom just fogging inför förvaring. Och sen är det väl växelhus, fett och filter, inget tungt kostnadsmässigt. Tror att vid det laget har fyrtaktsgänget lagt *några* kronor på oljebyten och annan åf-service som tex. kamremmen. Jag menar att för många så är det inte givet med 4t, även om många som redan har 4T vill rationalisera sina investeringar på olika sätt. Har själv inombordare på långfärdsbåten och jag kan väl säga att alla kontrollpunkter och vätskebyten inte är det roligaste eller billigaste. Sen har vi en äldre 2T 30hk på slängbåten och jag hade blivit tokig om jag skulle hålla på med servicebok och åf för de 20 timmarna per år som vi kör runt med den och fiskar. Det ska inte krävas nåt jäv-a labb för att fixa en mindre utombordare! Så jag gillar low maintenance tänket runt små 2-taktare som man inte kör med flera hundra timmar per år. Men visst, Honda purrar sött på tomgång och hade det gällt en 150 eller 350 hästare så är det en annan sak. För att ännu (alltid?) så är det svårt att få ut samma effekt ur 4T som 2T. Dom arbetar ju bara hälften så ofta och det spelar roll på småbåtar.
  23. jag skulle aldrig byta en fräsch 2-taktare mot 4-taktare som enda skäl, måste man köpa nytt så kanske. I detta fallet får du nog bara en tyngre och dyrare motor och troligtvis inte ens mer acc upp ur hålet. Det enda som kan motivera nåt sånt här är om du kör nåt jävulskt mycket. Det verkar finnas nån fixering för vissa grejer, det här med att man måste ha en fyrtaktare är en sån, att byta fräscha insprutar-v8or mot tunga dieslar och 140 000 kr emellan för att dom drar mindre bränsle är en annan så mysko grej. Mode och oförmåga att tänka själv verkar ligga bakom. Att byta en slutkörd skrotad motor mot nyaste är mer rätt, men även då finns många situationer där 2-taktare, bensininombordare mm är det smartare valet. Tänk på din helhet och totalekonomi (inköpskostnader, körcykel, inbytespriser, försäkringskostnader, bränsle/oljeförbrukning, servicekostnader/tänk kamrem, och tider på varvet. Tror skillnad i bränsleförbrukning äts upp snabbt av allt detta) Och varför 4-taktare stjäls oftare: DOM ÄR DYRARE och på modet. Det betyder inte automatiskt att dom är BÄTTRE för dig, som någon ovan antyder.
  24. Dags för svar! 1. Jag såg att alternativet till 7mm kätting var 1/4 tum armerikanska mått. Det är 6.35 så jag tänkte att, vaffan, jag provar med 6mm galvad. Det finns ju billigt på biltema i 5 meterslängd. Voila! Funkar hur bra som helst. Ankaret dundrar upp supersmidigt utan det minsta hackande eller fel! Bra va! Så för alla med anchorlift med kabelar för rep och 7 mm kätting: 6 mm funkar också. 2. Jag gjorde en fulsplits med den flätade blyade och kättingen. Vecklade upp och tog bort blyet och trädde kardelerna genom kättingen och fulsplitsade lite kors och tvärs en 12-15 cm och avslutade alla sömmar med att smälta en liten knopp på varje ända.
  25. Har en VP DPS med 5.0 V8 på 250 hk. Någon som provat volvos (piranha) duoprop propellrar av komposit? Hur står dom sig jmf med std aluminium?
×
×
  • Skapa nytt...