Gå till innehåll
fredag 24 januari 2025

Virgo

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    140
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Virgo

  1. Jag lutar nog mot det alternativet, kanske bäst att strunta i att bottenmåla så att en köpare inte tror att man spacklat upp någon färsk skada? Båten är en Uttern 5000 AC och behändig att sjösätta. Har beslutat att ha öppen båt i fortsättningen, kanske en Pioneer Multi?
  2. Virgo

    Sälja båt

    Jag har en båt som jag ska sälja, Jag tänker inte använda den 2015 utan sälja den och köpa en annan till året därpå. Frågan är om jag ska sälja den i sjön eller på land. Om jag ska låta båtplatsen vila ett år eller betala för den när räkningen kommer nu i januari. Vilket är bäst? Ska man sälja den oprövad så måste man garantera funktionen. Båten står på båtkärra som eventuellt kan följa med.
  3. Tänkte närmast på de praktiska övningarna och då främst älgskytteprov. Har man inte genom praktiska prov lärt sig grundläggande hantering av en studsare så ska man inte ens ta den i sin hand.
  4. Jag läste en artikel om en som varit med på björnjakt här i Sverige. En man som jagat i många år men ändå fick en släng av björnfrossa. Att ge sig ut bland isbjörnar med de korta skotthåll som krävs för att nödvärnsrätt inte ska klassas som tjuvjakt kräver mer än nödig kännedom om vapen. När en isbjörn lägger in överväxeln emot en så har man troligen ett enda skott på sig för att få stopp på den. Min slutsats är att om man inte har erfarenhet av jakt på vilt som kan farligt så är jägarexamen ett absolut minimum. Såg en film där barn lekte bland isbjörnar. De hade skramlor av konservburkar i snören som de skrämde björnarna med. Finns det inte elektroniska björnskrämmor? Undrar hur det går med en stark stroboskoplampa i kombination med ett intensivt oscillerande oljud. Isbjörnen kommer nog att springa, frågan är på vilket håll? Nån som vill testa?
  5. "3. köpa en bössa bakom garaget i Nordstan, inte lika kul som det låter särskilt som du inte vet vad det vapnet var med om." Undvik i så fall revolvrar i cal .357 mag. Den kan vara Palme vapnet.
  6. Jag målar mitt hus med faluröd slamfärg. De sista åren har de flesta färger av den typen möglat pga att man tagit bort konserveringsmedel. Tillsätter man 1% Borakol i färgen så möglar den inte det de första åren i alla fall. Men man uppnår liknande effekt med 2% Atamon som man konserverar bär med. Jag har det på min vedbod som byggdes och målades 2 ggr för 10 år sen, ser fortfarande bra ut. Atamon är förhoppningsvis inte lika miljöfarligt som Borakol. Allt går att testa. Funkar det inte så kan man tvätta bort det. Ett kapell måste troligen behandlas minst en gång per år.
  7. Kanske är det så och i så fall återstår det bara att skaffa mindre motorer så att båten håller sig under 15 knop om man nu tycker att det är viktigt. Något jag för övrigt tänker göra men av helt andra skäl.
  8. Tittade på bilden med de tre båtarna. Min uppfattning är denna. Endast en person bör vara ansvarig för nykterheten i en fritidsbåt och det är den som för tillfället håller i ratten. I exemplet är det föraren av den innersta båten som ska avgå. Om de två andra kan få till det med enbart tampar så ska det väl vara OK, om inte så får de anlita någon nykter att hjälpa till. För att onykterhet i fritidsbåt bör regeln vara att motorn är igång. Förhalning utan motor (Ingen vid ratten) bör vara tillåtet. Hela tanken att båtens möjliga toppfart ska avgöra. är feltänkt. Bilar får gå hur fort som helst utan att bötfällas men måste följa hastighetsbegränsningen. Jag som har en liten grundbottnad båt som kan gå i över 15 knop tar ofta land på sandstränder i skyddade lägen med ankare akter och tamp iland. Om jag ska övernatta så drar jag alltid ut båten en bit innan jag lägger mig för att inte riskera att den står på botten på morgonen. Är denna lilla förflyttning med muskelkraft på kanske 4 meter utan motor olaglig om man har mer än 0,2 promille? Är det så så måste lagen ändras så att den blir tydlig. Förslagsvis ska båt som flyttas utan motorhjälp jämföras med långsam båt, musklerna fixar inte att dra båten i 15 knop. Lagar som av övernitiska tjänstemän kan vrängas till ren idioti hör inte hemma i en demokrati. En ankarliggare på svaj i en skyddad vik rör sig rätt många meter under en natt, förhoppningsvis understiger farten 15 knop. Olagligt? Man kan stapla exempel på varandra. Hur gör man regelverket entydig. Antingen så inför man totalförbud mot all alkoholförtäring i anslutning till fritidsbåtar även gällande de som tältar på stranden och lämnar båten tom. eller så så drar man gränsen vid motor igång och då endast förare. Hur man än gör så måste man noga specificera om det bara gäller sjösatt båt så att vi slipper lagens långa arm på uppställningsplatserna.
  9. För många år sedan köpte jag en båt 4,45 m lång med en urgammal 20 hästars motor. Båten var rund fram och platt som en eka bak fast med en liten lyftklack längst ut. Höjden på motor fästet var mitt emellan kort och lång. Den gick inte att köra fortare än 6 knop. Just den hastigheten eller max 6 hk motor var båten byggd för enligt försäkringsbolaget. Jag byggde på och förstärkte akterspegeln och hängde på en ny 2 takts 15 hästare. Hade redan planerat att köpa en annan båt året därpå där jag skulle ha 15 hästaren. Efter inkörning drog jag på fullt och båten gjorde 18 knop med mindre motor än 6 knop innan. Alltså är det som de flesta skriver. Ska du inte upp i plan så kvittar höjden inom rimliga gränser men om du vill det så är det rätt små marginaler som gäller.
  10. La in mitt inlägg i fel tråd, lägger det även här. Jag har använt en och samma ankaretyp i 17 år. Det är lite udda och väl värt att titta på.Jag har ett på 3,5 kg utan kätting som dagankare och ett 6 kg med 2 meter kätting som nattankare. Det heter Brittany och är helt platt, kompakt och extremt lättstuvat. Det säljes av plastimo och finns i alla storlekar från 2-90 kg. 2 kg är helt värdelöst men redan 3,5 är suveränt på sand men 6 kg med kätting har hittills aldrig släppt på någon botten. Titta på dem. http://www.navinordic.com/ Jag kommer aldrig att skaffa något annat. Draggar och plättar är skrot i jämförelse med samma vikt i Brittany. Lite subjektivt, har aldrig kunnat testa olika ankare under samma förhållanden. Dannforth och Bruce är kanske ännu bättre men tar plats om man ska stuva dem.
  11. Jag har använt en och samma ankaretyp i 17 år. Det är lite udda och väl värt att titta på.Jag har ett på 3,5 kg utan kätting som dagankare och ett 6 kg med 2 meter kätting som nattankare. Det heter Brittany och är helt platt, kompakt och extremt lättstuvat. Det säljes av plastimo och finns i alla storlekar från 2-90 kg. 2 kg är helt värdelöst men redan 3,5 är suveränt på sand men 6 kg med kätting har hittills aldrig släppt på någon botten. Titta på dem. http://www.navinordic.com/ Jag kommer aldrig att skaffa något annat. Draggar och plättar är skrot i jämförelse med samma vikt i Brittany. Lite subjektivt, har aldrig kunnat testa olika ankare under samma förhållanden. Dannforth och Bruce är kanske ännu bättre men tar plats om man ska stuva dem.
  12. "-Idag har jag lagat båtmotorn. -Var det något fel på den? -Nej, men jag lagade den ändå." Kallas förebyggande underhåll.
  13. Enligt vad jag läste i Atlanticas tidskrift härom året, om jag nu minns rätt, så har inga allvarliga olyckor inträffat de senaste 20 åren som kunnat härledas till alkoholhalter under 1,0 promille. De notoriska fyllona som förorsakar dödsolyckor når man inte med lagar om de inte kopplas till beslag av båt och fängelse. Pilsnerlagen är en gigantisk rallarsving som missar målet. I och med att lagen nu finns så går den av olika skäl inte att backa. Debatter tas lätt över av ytterlighetsfraktioner där den stora massan av skötsamma måttfulla människor som inte tappar omdömet lätt försvinner. Jag ser vissa paralleller till andra aktuella frågor där stigmatiserande stämplar användes i tid och otid och i slutändan bara gynnar helt andra krafter än avsett. Det pågår en polarisering i världen på alla plan och frågan är om den processen går att vända? Pilsnerlagen har kommit för att stanna, inte minst av prestigeskäl , det enda man kan be om är lite mindre luddiga och dumma regler. En lag som berör gemene man ska vara kristallklar och lätt att förstå. Jag bryr mig inte, jag behöver bara göra som jag alltid gjort, dvs dricka min enda folköl till maten minst ett par timmar före avfärd. En folköl = 4 cl sprit = 2 timmar. Samma mängd som ett litet glas vin (12 cl). Eventuell kvarvarande alkohol bör landa väl under 0,2 promille
  14. Roade mig med att läsa inläggen. Tanken med lagen är rätt. Att minska antalet olyckor med stora och eller snabba båtar. Sen blir allt fel. Får jag föreslå tre enkla punkter för fritidsbåtar. A: Har man överhuvud taget druckit alkohol så är det tex max 10 knop som gäller oavsett storlek eller fartresurser på båt. Vid kontroll kan 0,2 promille gälla som felmarginal. B: Har man mer än 1 promille i blodet så är man sjöfull oavsett allt annat. C: Lagen gäller bara båt under färd och bara den som håller i ratten. Är det för enkelt? En lag måste vara enkel och utformad med känsla för både båtägarna och sjösäkerheten. Den måste vara helt befriad från moralism och tyckande. Man måste kunna få flytta en båt med 2 glas vin eller motsvarande i kroppen. Man ska vara medveten om att det är farten som dödar snarare än promillehalten vid koncentrationer under 1 promille. Det är bättre att inskränka på farten vid alkoholintag än att ha onödigt låga promillegränser. Jag har tidigare varit total anhängare av lagen, men nu börjat svänga rejält i mina åsikter om denna lag. Lagen är bra, men kass... Är väl milt uttryckt då den inte gäller alla sorters flytetyg, är väl min egentliga åsikt. Jag är fullt beredd att hålla med dig i dina punkter, dock med viss ändring (enligt mig, alltså) på punkt A & B. A: Där anser jag att 7 knop är en hyggligt säker fart, och att 0.4 promille bör vara gällande som felmarginal. B: Där vill åtminstone jag sänka till 0.8 promille för att anse som sjöfull, oavsett allt annat. C: Där håller jag med dig helt och hållet...! Jag har en Nidelv 28 - 8,5 meter x 3, 05 meter, vikt a´ 3500 Kg. Med den motor jag har i, så maxar den inte mer är 13 knop (tmd40b) så jag faller ändå inom den nuvarande "säkerhetsramen". Jag vet inte vad det är som gjort att jag svängt i denna frågan, men svängt har jag i alla fall gjort... Dock inte så långt att jag håller med TS och hans gelikar, då jag anser att de är helt obstinata och rabiata i sina åsikter... Jag tar mycket gärna emot mothugg och andra åsikter - Om jag besvarar dem eller ej, får jag se... I vilket fall som helst, så får ni ha det gôtt, Alla!! Håller med om dina gränser, mina var bara ett exempel.
  15. Motfråga; varför måste man få det? Och, är inte dina påståenden och slutsatser ovan just exempel på tyckande? Det blir varken mer eller mindre tyckande bara för att det stämmer med ens egna åsikter eller inte. Svaret på din motfråga är gammal hävd. För många människor är ett glas rött ett måste till det grillade. Jag har nog aldrig kört med mer än 0,2 promille vare sig före eller efter lagen. Jag brukar ta en folköl som hinner klinga av i god tid före avfärd. Men därför vill jag inte missunna andra att få det de vill ha om det kan ske på ett säkert sätt. Så tycker jag.
  16. Roade mig med att läsa inläggen. Tanken med lagen är rätt. Att minska antalet olyckor med stora och eller snabba båtar. Sen blir allt fel. Får jag föreslå tre enkla punkter för fritidsbåtar. A: Har man överhuvud taget druckit alkohol så är det tex max 10 knop som gäller oavsett storlek eller fartresurser på båt. Vid kontroll kan 0,2 promille gälla som felmarginal. B: Har man mer än 1 promille i blodet så är man sjöfull oavsett allt annat. C: Lagen gäller bara båt under färd och bara den som håller i ratten. Är det för enkelt? En lag måste vara enkel och utformad med känsla för både båtägarna och sjösäkerheten. Den måste vara helt befriad från moralism och tyckande. Man måste kunna få flytta en båt med 2 glas vin eller motsvarande i kroppen. Man ska vara medveten om att det är farten som dödar snarare än promillehalten vid koncentrationer under 1 promille. Det är bättre att inskränka på farten vid alkoholintag än att ha onödigt låga promillegränser.
  17. Jag hittade den något liknande. http://www.outboards-direct.co.uk/awp-pro/viewdetails.asp?vid=28&rip=8
  18. En gång för rätt länge sen såg jag en vattenavskiljare på nätet med röd flottör som hade en densitet mellan bensin och vatten. När man fick vatten i koppen kom flottören fram och var lätt att se. Tror tom att det gick att koppla larm till den. Nu kan jag inte hitta den, någon som vet?
  19. Intressant tråd. Vaknade tidigt pga för mycket kaffe igår kväll. Jag har haft en E-tec 50 2009 i 6 säsonger och varit helt övertygad om att även nästa motor ska bli en likadan, jag brukar byta motor efter 8 år för att undvika problem. Vi kör mest sakta, det är bara när vi ska ut till havet som vi drar på samt för att kolla WOT lite då och då. På årets sista tur i spegelblankt väder och ca 2000 varv började motorn hacka till lite då och då. Väl i hamn så dränerade jag det vattenavskiljande 10 micron filtret men jag hittade inget konstigt. Men eftersom att problemet började vid 1800 varv så gick det utmärkt att köra med 1600 varv helt utan störning. Jag tillsatte bränslestabilisator Quicksilver nr 3, jag har fast rostfri tank. Sen körde jag motorn i över en timme både mot bryggan och i sjön för att få fram medlet till motorn och se om problemet försvann, det gjorde det inte. När båten var uppe så körde jag motorn obelastad med kylning men utan propeller, samma fel. Problemet är alltså oberoende av last utan är kopplat till varvtalet. Min slutsats är att det är bränslepumpen före det interna filtret (som jag också bytte) som strejkar. Vad jag vet så skiftar EMM driftsmode nånstans vid 2000 varv då den övergår från lågfart till högfart läge. Jag vet inte, har bara kollat diverse chattar. Jag lämnar in båten till våren så får vi se, hoppas bara att det inte finns vatten i insprutarna. Då blir de förstörda enligt verkstan, går ej att reparera och kostar 10000:-/st inkl arbete att byta. Jag vet inte om det funnits något vatten i tanken, jag har inte sett något när jag kollat. Kommer i vilket fall som helst att antingen slänga ut tanken och kör med lösa tankar som är lätta att hålla rena eller rengöra den på något sätt, den går ej att öppna, kanske försöker jag tömma tanken och sen fylla och åter pumpa ut 10 liter bensin med 10% Ksprit inblandat. Sedan fylla tanken med ny bensin och montera en extra vattenavskiljare med glaskopp avsedd för traktor. Bör funka, tar gärna emot råd och tips i den frågan. Min slutsats som berör den här tråden är att E-tec är en fantastisk maskin så länge den är inte utsätts för störningar i form av vatten etc. Min teori är att det kan ha kommit in en mindre mängd vatten som jag inte lagt märke till och att detta skadat förpumpen. Jag har nu förstått att dessa förfinade motorer är känsliga för föroreningar på ett helt annat sätt än gamla förgasarmotorer där man blåser rent, tutar och kör.Jag kommer alltid att köra med bränsletillsats för att smörja och skydda insprutarna. Här i Sverige så finns det tydligen ingen möjlighet att serva insprutare. I Florida finns det en firma som gör det och dit många sänder sina insprutare för service vart 5 e år. http://etecinjectors.com/eteccontact.html Hur länge håller en välskött insprutare? Troligen över 10 år. Jag vet inte, bara att det förr eller senare kommer att stå 10000:- på fakturan två gånger i rad. På de här 10 åren så hinner 4-taktaren att dra merkostnader för större belopp än så men utspritt över tid. Jag tror att de håller väldigt länge om man sköter om dem och använder tillsatser enligt rekommendation. Evinrude har en som heter 3 in 1. Jag har kört med den innan och märkt att jag fick 50 varv till i WOT efter ett tag. Nu blev det Mercurys Quicksilver system som är 3 olika flaskor a 200:-/st. Firman hade inte Evinrudes i år, ska skaffa den till våren hos en annan återförsäljare. Om man jämför med Yamaha 4 takt så tror jag nog att totalkostnaden för en livscykel blir rätt likartad eller till E-tecs fördel. Man ska bara veta att man kan få obehagliga klumpsummor i reparation istället för höga årliga kostnader. Man har byggt en fantastisk motor med få rörliga delar, billig service och enkelt ägande. Men man kompenserar sig med skyhöga reservdelspriser. Hur utfallet blir på en 10 års period är en öppen fråga. Det viktigaste är att man känner till hur känsliga dessa maskiner är och sköter dem som spädbarn från dag 1. Nu är det möjligt att jag byter till en liten motor eftersom att vi inte kör fort så ofta (Vi har mindre än 3 sjömil till de vanligaste utflyktsmålen). Då blir det en förgasarmotor på 8/9,9/15 hästar. Mer om det har jag skrivit i en annan tråd. Man ska inte vara rädd för E-tec. Bara vara medveten om hur känsliga de är och sköta dem därefter. I körupplevelse är de överlägsna fyrtaktarna enligt min mening, har haft Yamaha innan. Sätter man sen på en fyrbladig propeller så blir de ännu bättre.
  20. Så gör inte jag. Jag har båten på västkusten och använder Hempels Mille Xtra. Jag gör ingenting alls vid upptagningen. Jag stålborstar längs med på våren, måttligt så att bara det yttersta sotande skiktet försvinner. Därefter spolar jag med vanlig trädgårdsslang för att få bort dammet. Sen målar jag tunt en enda gång. Det år man börjar med sådan färg så målar man två ggr efter att ha gjort ett bra grundarbete. Minimalt med jobb och blygsam färgåtgång. Jag har gjort så de senaste 6 åren i alla fall. Hittills har det funkat bra. Bör även funka med lightvarianten som ät tillåten på ostkusten. Mille Xtra är bara godkänd ner till Trelleborg. Metoden fungerar troligen tills färgen faller bort av sin egen tyngd. Har inte hänt än.
  21. Jag har googlat runt lite och hittat 2 nya båtar där den ena är lika tung som min och den andra betydligt tyngre. Båda utrustade med Yamaha FT8 High Thrust som enda motor. Båten på den bifogade bilden väger samma som min och är också godkänd för 50 Hk precis som min. Jag kör normalt inte över 5,5 knop i deplacement fart. Vid 6 börjar det gå tungt. På lättdriven segelbåt på 820 kg toppar motorn 6,5 knop enligt Yamaha. med 1000 varv off blir farten 5,9. Siffrorna tyder på att framfarten med min båt skulle bli rätt behaglig i tex 5,2 knop redan med denna lilla motor. Lättsåld/Svårsåld. Svårt att säga. Motorvalet avgör hur man tänker använda båten. Den mindre motorn gör att båten blir intressant för en den kategori som vill ta det lugnt på sjön och gärna övernattar på nån Holme när man vill åka lite längre. Den som väljer ett planande alternativ vill i regel komma fram till badholmen innan ungarna tappar tålamodet. Det 30000:- lägre priset finansierar både sportpilot och Wallas om man så önskar. Lite att fundera över i vintermörkret.
  22. Jag tror att antingen väljer jag 15 hästar och 4 bladig high thrustpropeller 10x7" och framlever resten av mitt båtliv i pensionärsfart eller så blir det en ny 50 hästare av något slag. Saknar de gamla tvåtaktarna för enkelhetens skull. Gick i decennier utan större bekymmer om man skötte det lilla underhåll som fanns. Dock tacksam för att slippa oljeslabbet, röken och bränsleförbrukningen.
  23. Jag har också varit nöjd med min E-tec, nu har det dock ett fel, möjligen på primära bränslepumpen, lämnar den till service till våren. Den har gått 6 säsonger utan problem men plötsligt började den hacka vid 1800 varv. Under 1800 går den klockrent. Det är inget filter som är täppt och det finns inte synligt vatten i bensinen. Orsaken att jag vill byta redan nu är att förr eller senare, vet ej när, havererar insprutarna. De kostar 10000:/st inklusive arbete och går ej att reparera. Vill därför ha förgasarmotor nästa gång. Förgasare har sina egenheter och är än mer strulbenägna.... Mitt förslag är att du väljer den motor som har längs garantier och som har minst behov av underhåll. Tvåtakt innebär att man slipper tänka på kamrem. Väljer man suzuki fyrtakt slipper man kamrem då dom har kedja. Dock skall fyrtaktare servas med jämna intervaller. Suzuki's nya DF25/30 tror jag skulle passa dig. Lätt och kompakt motor. Suzuki har 7 års garanti. Tack! Ska kolla dem.
  24. Min garanti var 3 år, nu är det väl 5 som gäller. Tror inte den omfattar skador orsakade av vatten i bensinen. Jag har ingen garanti så det kvittar mig.
×
×
  • Skapa nytt...