Gå till innehåll
torsdag 09 januari 2025

Ajje

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    6
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Ajje

  1. Ska bottenmåla Ryds 550GT med en 115hk 4-takt. Är det någon som kan hjälpa mig med hur långt upp jag ska lägga bottenfärgen (hur långt upp på skrovsidan vid akterspegeln). Bäst är naturligtvis att sjösätta båten och märka ut vattenlinjen, men går inte just nu.
  2. OK, jag kontaktar Ryds och kollar om de har något schema.
  3. Hej, är det någon som kan hjälpa mig med ett elschema till Ryds 550GT, eller kan tipsa om vad jag kan få tag på ett?
  4. Jag tycker ni är ena riktiga knäppgökar. För så lite vinst, riskerar ni ett motorras för kanske 10.000-tals kronor Så här skriver Vi Bilägare: De huvudsakliga förändringar som behöver göras för att modifiera en bensinmotor till etanoldrift är att ställa om till en fetare bränsleblandning genom att montera en bränsletrycksregulator på returslangen från motorn, eller (på en förgasarbil) montera större förgasarmunstycken. Ibland behöver man även montera en kraftigare bränslepump. Dessutom byter man som regel ut ventiler och ventilsäten mot hårdare material samt ersätter alla packningar, plast- och gummidetaljer i bränslesystemet till mer syrafasta varianter. För att förenkla kallstarter bör även en motorvärmare monteras. Många kör nu sin bensinbil på runt 50 procent etanol utan modifieringar. Många bilar verkar klara detta utan problem. Men eftersom vare sig tillverkarens fabriksgaranti eller den förlängda garantin för avgasreningen gäller och bilens utsläpp av kväveoxider ofta ökar när motorn inte är rätt justerad för etanolbränslet, är det tveksamt både privatekonomiskt och ur miljösynpunkt. De tekniska risker man tar är motorskador på grund av att motorn går för magert, vilket gör förbränningen för varm, innebär brandrisk på grund av läckor/upplösning av delar av bränslesystemet, med mera.
  5. :-tackar Tack för alla goda råd! Jag har en bra lista med med förslag att studera närmare. Kanske några kommentarer om aluminium, eftersom jag påstod att alu och västkusten inte går ihop. Så här säger International: Normalt skyddas aluminium till viss del av det vitaktiga oxidskikt som bildas på ytan, men det är inte tillräckligt av två anledningar. För det första kan det skadas av t.ex. en repa och fukt kan då hinna attackera ytan innan ett nytt oxidskikt bildas. För det andra kan salter i vattnet angripa själva oxidskiktet och orsaka korrosion. Vidare säger dom regelbundet bör du inspektera svetsfogar for att kunna upptäcla korrosion så du kan åtgärda i tid och Det är därför viktigt att bottenfärger som innehåller metallisk koppar eller kopparoxid aldrig använts på aluminium. För mig indikerar detta att att aluminium kräver MER underhåll än plast - ingen bra kombination om man söker en oöm båt som ska ligga i vattnet under lång tid. Dessutom har jag sett exempel på svår oxidation där bottefärgen och Gelshieldlagret har släppt från botten, samt offeranoder på motorn försvinner på kort tid. Och hur ska jag hålla botten ren under lång tid då jag inte kan använda kopparfärg?
  6. Jag letar efter en robust båt som klarar snabba transportresor när det blåser. Antingen så finns det det arbets/fiskebåtar men de har oftast kassa skrov, t ex Crescent 506 eller Uttern C56. Eller mängder med bra sjöbåtar men det är för känsliga för grova transporter, med plank och cement. Och jag vill inte ha en aluminiumbåt, typ Master eller Buster - funkar inte på västkusten. Jag önskar en 35 knopsbåt, gärna begagnadunder 200.000. Söker en ryds 600 eller Flipper 640 skrov med en oömtålig inredning. Har du något förslag?
×
×
  • Skapa nytt...