Gå till innehåll
söndag 12 januari 2025

vindfare

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    4
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om vindfare

  • Placering
    Landkrabba
  1. Hej Vicke och ni andra! Behöver få en septitank gjord. Bor i Göteborg. Finns det någon här i stan som gör bra sådana jobb? Måtten på tanken är sådana att ingen på marknaden passar. Vora tacksam för svar.
  2. Min 6000 var byggd i början-mitten av 80-talet och därmed ingen möjlighet till NMEA. Att kryssa med piloten gav kursförändring beroende på krängning, annan avvikelse kunde jag bara härleda till ström och avdrift. Att krängning hade inverkan berodde på upphängningen av pilotens kompass. Det hade säkert hjälpt att kardanupphänga den. Jag tyckte aldrig att problemet var så stort att det var mödan värt att göra det jobbet. Oxiderade kablar! skaffa förtennade om du tror att det är problemet. Hade själv en del oxid på sockerbitar och liknande oproffesionella elkomponenter ( seglar nästan bara på Västkust och Nordsjön) men kunde aldrig se någon sådan koppling till pilotens beteende.
  3. Hej Ahlgren! Har i min förra båt haft både och. En 50W cell på däck som kunde vinklas lite för att kunna fånga så mycket sol som möjligt och en Aerogen 4 på stolpe i aktern. Dessa 2 generatorer kompletterar varandra väl. Det som konsumerade elektroner ombord var framför allt kylen och autopiloten, en Autohelm 6000. De end tillfällen de 5 senaste åren då båten fick vilospänning under 12,3 V var då vi låg stilla flera dygn i gråmulet, vindstilla väder. Enligt min mening behövs båda strömalstrarna. Snurran håller oftast spänningen i ordning under längre nattseglingar och cellen i fint väder liggandes i lä någon stans i skärgården. På nyinköpta båten har vi monterat en Air-X snurra. Låg vikt och hög kapacitet gjorde att vi fastnade för den. Den lär väsnas en del, har inte använt den ännu. Men alternativen: köra motor, inte bara väsnas, det stinker dessutom, eller att gå till hamn med landström. Då tycker jag att vindgeneratorns vinande är ett lågt pris att betala. Kommande säsong får avgöra om vi kommer att komplettera med celler. Hoppas detta inlägg kan bidraga till ditt beslut. /Vindfare
  4. När man tittar på prestanda, pris och vikt på vindgeneratorer, fastnar blicken lätt på Air-X. Är det någon som har erfarenhet av denna snurra? Vissa säger att den väsnas så mycket att man inte använder den. Försäljaren Starex säger att problemet nu är kraftigt reducerat genom varvtalsstyrning vid högre vindhastigheter. Har du erfarenhet av denna snurra, hör av dig!
×
×
  • Skapa nytt...