Gå till innehåll
tisdag 28 januari 2025

OleEvinrude

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    55
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av OleEvinrude

  1. Inte svårt att byta ut bränsleslangarna i en Yamarin båt till sådana som är klassade för E10. En slang från påfyllningshålet till tanken och en från tanken till bränslefilter/vattenavskiljare. Syns tydligt när man skruvar upp luckan under aktertoften där tanken ligger, åtminstone på min 520BR. Vad mer kan påverkas av E10? Möjligtvis om det finns någon gummipackning i genomföringarna men dom är alla ovanpå tanken, den för bränslemätaren kanske.
  2. Det finns att skicka efter kolvar som är lite större från USA. Jag gjorde det med en 20 hk Johnsson och renoverade hela powerhead och det blev inte så dyrt. Kolvar som jag minns var av märket Wiseco och en sats med packningar skickades efter. Hittade en i Uppsala som kunde borra loppen åt mig. Tog det som ett vinterprojekt i garaget och motorn blev som ny efter det. Synd att skrota motorn om den i övrigt är bra.
  3. Hej, Jag vill byta både vajer och styrväxel efter 20 år, har blivit trögt och glapp. Hittade bra priser på paket hos Watski just nu men typiskt så var just 14 fot slut men det finns 15. Undrar om någon vet om dom där extra 30 centimetrarna spelar roll i verkligheten, förstår att dom kan göra det på en riktigt kort vajer men här handlar det om en skillnad på ca 7%. Jag har dock ingen erfarenhet av att byta till annan längd så bäst att fråga. Tack på förhand
  4. Tack Thomas, Då hade vi lite rätt och lite fel båda vi som trodde oss veta
  5. Crackingen går ut på att slå isär långa molekyler till kortare och då skiktas oljan i olika fraktioner. En av dessa heter isooktan och har molkylkedjor av en viss längd och oktantalet beskriver blandningsförhållandet mellan detta och någon annan av dom där fraktionerna som jag glömt vad den heter. När medelmolekylen är precis så stor är det 100 oktan, är den längre så är det lägre oktantal och tvärtom. Långa molekyler = lågt oktantal. Lågt oktantal har högt energivärde men förbränns långsammare, funkar därför inte i en högvarvig motor. Förbränns det för långsamt kommer det inte vara klart i tid och motorn motarbetar sig själv med knackning som följd. Därför får man ofta svaret att oktantalet beskriver knackningsmotståndet, men det är bara en effekt av oktantalet.
  6. Jo, längre kolkedjor har lägre oktantal. Det är just vad oktantalet beskriver, medellängden på kolkedjorna i soppan. Visst har lagringen stor betydelse för hållbarheten, ska man lagra soppa bör det vara i en full tank så luft och kondens inte påverkar. Då kan den hålla i åratal. Dock skulle jag vara tveksam att använda 5 år gammal soppa som trådstartaren gör.
  7. 1. Bensin är ett kolväte som består av molekylkedjor av en viss längd. Över tiden går dessa molekyler ihop och bildar längre kedjor och då får bensinen andra egenskaper. Den raffinering (cracking) som gjorts av oljan går således långsamt baklänges. 2. Vet inte varför det skulle gå saktare heller men man bör inte varva med för lågt oktan pga knackningsrisken. Det är väl fler än jag som sparat soppa över en vinter någon gång i en halvfull dunk och inte kunnat starta med den sedan?
  8. 5 år gammal bensin är inte bensin längre. Kör upp det du har utan att varva för mycket, du kan fylla upp med lite högoktanig soppa när du får plats. Det är skadligt för motorn att varva mycket med dålig soppa, förbränningen blir för långsam med knackning som följd. Är det en tvåtaktare spelar det mindre roll dock.
  9. Jag köper inte heller fler Biltema fendrar, åtminstone inte utan att blåsa upp dom i butiken. Nu har jag 4 med luft i och då är dom ju bra.
  10. Jag har köpt mycket på Biltema som varit synnerligen prisvärt men det är inte alltid så. Köpte 4 fendrar av den typen som ska pumpas upp inför säsongen. Två av dom hade trasig backventil och gick inte att pumpa. Skickade dom med en kompis som bytte dom åt mig och fick två nya, den ena hade samma fel. Åkte till Biltema med den trasiga och fick den bytt. Den här gången gick jag först till avdelningen för skruvmejslar och tog med mig en sådan. Gick sedan till båtprylar och tog en fender. Petade hål på plasten runt den och skruvade upp ventilen, blåste upp den lite och fann en trasig backventil. Nummer två fungerade så den köpte jag. Av 8 testade fendrar var alltså 4 obrukbara och med allt åkande blev det dyra fendrar i slutändan.
  11. Har nu fått min nya båt i sjön och den går bra. Funderar lite på vad som är ett lämpligt varvtal att ligga på för att uppnå sk ekonomifart. Motorn varavar upp till ca 5300 och då åker jag ca 34 knop enligt GPS. Vid 4000 varv går det 26 knop och mjukt och fint så jag har legat där mest. Men jag undrar vilket varvtal man ska ligga på med en sån här motor, 90 hk Yamaha 2-takt vid längre turer.
  12. 500:-/år i Roslagen mellan Y-bommar. Samfällig brygga i sommarstugeområde.
  13. Känns ju tryggt att hon svarar som hon gör. Lika troligt som att dom inte kommer att höja biltullarna till det flerdubbla när dom permanentas så dom får betalt för utvecklingen. Lika sannolikt som att dom inte kommer att införas i Göteborg och andra större Svenska orter härnäst. Rent seriöst tror jag att det kan vara så att en båtskatt inte är aktuell, snarare handlar det då om att få fram dolda förmögenheter i dagsljuset. Jag har väldigt svårt att tro att regeringen skulle lägga två strån i kors för att hjälpa båtägare som blivit bestulna, det lämnar dom nog åt försäkringsbolagen. Vi fick ju ett båtregister för ett par decennier sedan som sedan försvann igen, vad hände den gången? Jo oppositionen vann valet och det aktar dom sig nog för att upprepa. Båtfolket är många nog för att vår åsikt ska spela roll och därmed har vi en viss pondus. Jag skulle inte ha ett dugg emot ett båtregister om jag bara trodde lite grann på att det som står i svaret är dom verkliga motiven.
  14. Bättre OK mackar, Mekonomen, Biltema etc har den typen av slang på metervara i olika dimensioner.
  15. Det lönar sig att kolla runt och verkar vara olika för olika båtar och personer. Svenska sjö skulle ha över 7000 för min båtförsäkring motsvarande den jag tog hos IF.
  16. Klart, det blev IF. Priset var klart lägst och villkoren såg bra ut med låg självrisk.
  17. Tack för tipsen, Har nu kollat runt lite och premierna varierar kraftigt mellan bolagen. I särklass billigast hittills är IF med 3077:- för båtkasko ansvar med självrisk 2000:-. EDIT/ Kollade igen efter att jag kom på att vi har andra försäkringar i IF också. Då blev det ännu billigare, 2871:- inkl det dom kallar båtextra som täcker transportskador mm.
  18. Jag köpte just en beggad Yamarin 5150 BR. Det är samma båt som sedan hette 5220 och nu 53 BR. Med en 90 hk Yamaha 2-takt betalade jag 130000:-, båt och motor är från 1999. Skriver det som en referens för vad begagnat kan tänkas kosta.
  19. Jag har nu betalt min båt så jag är officiellt ägare till den. Då är det dags att skaffa en försäkring och jag undrar vilka försäkringsbolag som brukar ha bästa priserna. Det gäller min Yamarin 5150 BR med 90 hk 2 takt Yamaha, båda från 1999. Farten ca 37 knop och marknadsvärde ca 140000:- Tack på förhand
  20. Sitter det inte en bygel med ett hål i frampå som det brukar? Används även som bärhandtag, i hålet sätter man fast styrvajern.
  21. Har just skrivit in mig jag också. En annan seglare på villovägar och som köpt men inte provat sin båt ännu. Men ca 37-38 knop ska den klara.
  22. Hej, Jag är i färd med att köpa en båt på vilken det sitter en 90 hk Yamaha 2 takt. Motorn är från 1999 och i synbarligen riktigt gott skick. En sak jag alltid vill göra med en för mig ny begagnad motor är att byta vattenpumpen (impellern) så jag kan vara säker på i vilket skick den är. Har bytt en hel del impellrar i mina dagar men bara på mindre motorer, OMC och Yamaha. Är det samma princip på denna med en impeller på drivaxeln ovanför växelhuset? Är det något annat än storleken på prylarna som skiljer och försvårar arbetet?
  23. Nja, faktiskt ber jag om ursäkt för detta, kunde inte låta bli
  24. Tack, Känner mig ganska upprymd och förväntansfull.
×
×
  • Skapa nytt...