Gå till innehåll
onsdag 01 januari 2025

fagelbla

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    50
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av fagelbla

  1. Vattenpumpen till min Yanmar YSM 8 (encylindrig diesel, 7 hk från 1979)började med att droppa nån gång då och då, men nu kommer de allt oftare. Den är åtdragen och tät vid impeller, jag tror den är utsliten. Den behöver renoveras helt enkelt, kanske till och med bytas ut. Någon som har ett bra tips på nån firma som utför sånt i Stockholmsområdet? Tack på förhand!
  2. Jo men jag seglar mer än gärna bottenrevat i kuling - ännu hellre med min tjej (för hon har kappseglat sen före tonårsåldern). Inga problem för oss två! För vi har varken barn eller rädda män eller fruar i sittbrunnen. Och då är det hur lätt som helst att vara kaxig mot de som tuffar för motor i medvind... Jag har stor förståelse (och respekt!) för de som vill hålla fast vid sin sin älskade hobby, som lastar ned allt pick & pack och hela sin familj med allt vad det innebär och skall få alla att trivas i en trång båt. Är det sedan skitväder eller tider att passa så kan motorgång faktiskt vara det enda alternativet. ...det kan kanske till och med är allt man själv orkar med efter att ha lyckats få med allt och alla ombord och kastat loss? Helt OK med mig i alla fall.
  3. Bra skrivet andpal, jag har inga barn men jag har kompisar som har - och alla får kompromissa precis som du med sin segling. Till alla de som yrar som en febersjuk Amrial Nelson om hur märkligt det är att man inte alltid seglar i full storm med fulla ställ (oj , gärna spinnaker förresten) och som lever bara på sjögräs och aldrig gör NÅGOT fel och har tyghinkar som de flätat hemma på sjömanskurserna: jag skulle gärna nagelfara era loggböcker för att se hur det EGENTLIGEN går till.....
  4. Nej jag kikar på begagnade båtar och förutom winschar av märket Lewmar, Andersen, Harken och Enkes hittar jag i vissa fall Barbarossa som jag inte har hört några erfarenheter om alls. Jag tror de är italienska, och köptes upp av Harken på åttiotalet men det är allt jag vet.
  5. Jag har hört talas om Barbarossawinschar - men jag har ingen erfarenhet av dem. Hur är de kvalitetsmässigt? Hur är de att serva? Någon som har några erfarenheter när det gäller dessa italienska tingestar?
  6. En bra grövre svamp och billigt maksindiskmedel i pulverform brukar göra mina tofter som nya vaaaarje år. Funkar klockrent.
  7. Jag hade en värmare i min 22-fotare som bestod av två tegelstenar! Jag la dem på gasolköket och värmde på en stund. De behåller värmen väldigt fint och fungerar som element!
  8. Jag är väldigt sugen på att skaffa en Cayenne. Vad är bra och vad är dåligt med dena båt?? Ös nu på med alla era åsikter! Hur seglar hon? Är hon slutstyv? Lever hon upp till sitt LYS? När måste jag reva? Kan jag kryssa i fulla ställ när det blåser 12 m/s? Curt Gelin säger att rodret kniper. Gör det verkligen det? Har hört att röstjärnen kan rosta. Gör de det? Vad kostar det att byta dessa? Vad händer när jag går på grund? Håller det? Komer jag åt maskin när impellern går sönder? Är det någon som har en Cayenne som kan tänka sig att ta med sig min tjej och mig för en eftermiddagssegling? Jag vill höra allt!!! :-) Tack på förhand!
  9. Ursäkta om detta är lite utanför tråden, men vad är det för skillnad på inbyggd och extern antenn? Alltså prestandamässigt?
  10. Hej! Jag undrar om det finns fler Galion 22:or i Sverige, eller om någon har lite annan kul information om denna segelbåt? Kappseglingar, ägarerfarenheter - allt är av intresse! Jag köpte Fågel Blå förra våren - visade sig vara en mkt välseglande & trevlig segelbåt. Finns säkert på några ställen runt svenska kusten, vore jättekul att ha kontakt med er som har en eller vet nåt om dem. Det finns en engelsk Galionklubb på nätet, vi är ett 20-tal glada medlemmar från olika hörn av världen, kolla gärna in siten på http://www.galion22.co.uk/ ....våren är här!! //T
  11. Bavaria pressar ut 3000 båtar per år. Nautor har väl nätt & jämt tillverkat 2000 Swanbåtar hittils - totalt. Man får det man betalar för, så enkelt är det...! //T
  12. fagelbla

    förtöjningslinor

    Angående förtöjningslinor: Det är även viktigt att vara noggrann med att inte överdimensionera tågvirket ombord för förtöjning. Onödigt grova tampar på din båt (vilket är mycket vanligt!) gör dels att de blir onödigt tunga att hantera, och förstås - tar större plats. Men framför allt finns det risk att det helt enkelt blir för grovt för att fungera riktigt bra ihop med de knapar & klys som finns monterade ombord. Kom ihåg att en vanlig simpel 8mm pricklina klarar uppemot 800 kg i ren dragbelastning! Det är därför viktigt att du anpassar dimensionerna på tamparna efter det du knyter fast själva linan i, för det är mycket sällan en tamp går av som är rätt fastlagd och rätt dimensionerad. :-)
  13. Hej, Är ni ute efter att kapp- eller långsegla så har jag för mig att det på KSSS hemsida (KSSS.se) finns en utmärkt sk gastbank där man kan anmäla sig om man är intresserad att få vara med och kapp- eller långsegla. Många kappseglare letar nog efter folk där skulle jag tro. Jag & Fågel Blå är mera semesterseglare och njuter såväl av resan som av målet - likväl av en lagom hård kryss som en lätt, skön slör, eller att ta en kall sup till sillen i en fin naturhamn! Det är kanske inte är lika roligt om ni är ute efter tävlingsmomentet, men det är det som är segling för mig! Har ni lust att hänga med nån repa i sommar är det bara att höra av sig! //T :-)
  14. Hej! Har en vän som har haft både en 340 och en 38:a och jag har seglat med dem båda flera gånger. Kan bara instämma i det som sagts ovan, att de är båda fantastiskt livliga och snabba seglare byggda i högsta kvalitet och god komfort. Min kompis hade en del pyssel med dels teaken och med värmeaggregaten som nog var orginal om jag minns rätt. Därtill var det en dyr historia med seglen, men det är det ju alltid om de har några år på nacken och är sådär på gränsen till förgamla. En egenhet som jag kommer ihåg var att de båda hade en egenhet att vara förvånande lättbroachade. Kom det en tryckare så var ibland det korta men djupa rodret inte fullt tillräckligt. //T
  15. Tjenare på er, Jag har ingen personlig erfarenhet av Bavaria, men jag vet att de inte tas emot på vårt varv efter att man har haft problem med hållfastheten på de Bavarias man tidigare haft i hanteringen sjösättning/torrsättning av just ovan nämnda skäl. De var helt enkelt för veka. Håret ställde sig på ända på varvschefen när han såg hur det buktade in på friborden när båten stod på slipvagnen och lutade lite lätt...
  16. Hej på er! Masten är drygt 7 meter skulle jag tippa. Men vad menar du Peter med främre understag? Menar du kanske förliga sidstag? Det finns nedre & övre sidostag (nedre går rakt ned parallellt med masten, men de övre går via aktersvepta spridare. Inte är det lätt detta, och varierar som ni klokt påpekar per mastmodell. Byggröret var ingen dum ide, är det någon särskild variant du har provat eller använder själv?
  17. Tjena alla riggexperter! Här får ni en fundering att sätta tänderna i: Har en Galion 22 som i orginal är 7/8-delsriggad, men hon har (förmodligen av handicapskäl) riggats om till masthead och seglar riktigt fint med det tycker jag. Det medför dock att rullgenuan är stor och fastnar i babystaget ibland när man slår i svag-medelsvag vind med påföljden att seglet slits och man ibland måste gå fram & reda ut eländet. Har provat med olika hjul etc men inget funkar riktigt bra tycker jag. Det finns akterstag, övre och nedre sidstag med bakåtsvepta spridare och givetvis ett rejält förstag. Så behövs verkligen babystaget? Antingen ta bort det helt eller ta bort det i lugnare väder. Vad tror ni??
  18. Nja, det är trots allt lättare att kontrollera vart aktern tar vägen om man har drag från och styr med utombordaren tycker jag. Om det är trångt i hamn är det ju det säkraste sättet att styra akterskeppet dit man vill ha det. Dessutom: blåser det mycket (som det gjorde här) behöver man kanske även lite draghjälp för att komma ut till boj/ankare/det åtråvärda svängrummet.
  19. Ha ha ha, men humor har hon och jag fick mig ett riktigt gott skratt!!
  20. En smårolig historia apropå namnbyte: En härligt prestigelös men cool vän köpte sig en gammal maxi för en spottstyver för att ha någonting att bo i Sandamn under festsäsongen, och kom på i sundet mellan Telegrafholmen och Sandhamn att båten kanske hade ett namn. Han lutar sig ned över akterspegeln och ser först då till sin fulla fasa att båten heter Love, varpå han kastar sig ned med morakniven i högsta hugg och på stående fot döper om båten till Ove..... ;-))
  21. Tjenare grabbar, Finns det någon som på ett pedagogoiskt sätt kan förklara hur man räknar fram ett lystal och kanske kan ge tips på var man hittar lystalet till ens egen båt? mtk tacksam //Theo
  22. Howdy boys! Så här tycker jag: Det är med utbildning på sjön som i så mycket annat: ju mer man lär sig, såväl praktiskt som i teorin, desto bättre klarar man sig i nödläge, och desto mer inser man (förhoppningsvis...) att man inte kan. Havet kräver mycket ödmjukhet, planering och stor försiktighet. Fattar inte hur man vågar ge sig ut utan sjökort! har flera gånger (bla under tjänstgöringar i marinen) stött på vilsna båtägare på steniga fjärdar som gett sig ut i blindo eller med en GPS som slocknat. De kommer körandes i 20 knop och undrar glatt var de är. Undra på att försäkringsbolagen kräver höga försäkringspremier...! /Theo
  23. fagelbla

    Frågor till seglare

    Tjenare grabbar, kul uppdrag! Svårt att svara på alla frågor, men jag ger mig på några i alla fall: 1. Vad kräver en tävlingsseglare / seglare av sin peke, pulpit och mantåg? Av sitt peke: Att det är lagom dimensionerat för att få bra segelbalans i båten och att det inte försvårar segelskifte alltför mycket. Med ett peke följer att man kan ha högre mast. Pulpit: I tävlingssammanhang har denna möjligen en funktion att ge förgasten stöd vid arbete längst fram vid tex segelskifte eller föresgeltrimning i hög sjö. Något annat användingsområde kan jag inte se i kappseglingssammanhang. Mantåg: Möjligen något att hålla i under förflyttning mellan sittbrunn & fördäck för förgast och kanske för att fånga upp ivägblåsande nedtaget segel...? 2. Vad används peken till? Används till att flytta fram förliket (framkanten på förseglet) för att få större vindexponering och därmed bättre balans i båten. 3. Till vilken sorts segel används peken? Försegel & gennaker traditionellt sett. 4. Vad saknas på dagens pekar, pulpiter och mantåg? Vet ej. 5. Vad finns och används mest? På modernare kappseglingsbåtar (J80 tex) finns ett utdragbart peke som fälls in för att kunna komma till bryggan. Viktigt att en pulpit inte stör förseglets profil eller försvårar vid slag. På många kappseglingsbåtar finns inget mantåg alls. Det är helt enkelt ivägen. 6. Vilka material används? Peke: Plast eller glasfiber Mantåg: Plastöverdragen wire/nylonnät uppspänt på stålstöttor. 7. Hur är de fästa, permanenta/lösa? 8. Hur stora krafter ska den tåla? 9. Prisläge, hur mycket är folk villiga att betala? dessa levereras ofta med båten, eller tillverkas på begäran. Finns nog inte standardutförande i speciellt riklig mängd eftersom de är anpassade till specifik båttyp. Oj, det blev långt - hoppas det ger något! //Theo
  24. fagelbla

    Sweden Yachts 340

    Hej! Mkt fina och snabba båtar, har dock en tendens att broacha ganska lätt i medelhård vind om du skotar storen hårt. //T
×
×
  • Skapa nytt...