-
Innehålls Antal
188 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
1
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av Raceboat
-
På de två batterierna jag har så varken går eller behöver den inbyggda bmsen slås av. Förbrukningen hos bmsen är extremt liten. Min uppfattning är att den totala urladdningen hos batteri inkl. bms är någonstans runt en 10-del av självurladdningen hos ett blybatteri.
-
Ta av dig barfota och gå omkring, det finns inte ett enda vasst föremål som kan motstå att fastna i fotsulan med sin allra smalaste ände.... Annars så kan en damsugare med en nylonstrumpor över änden funka ibland för små föremål men en 10 cm lång skruv är kanske i lite största laget.
- 50 svar
-
- 1
-
Det är kanske inte exakt vad du frågar efter då det är ett nytt märke men kanske kan vara intressant ändå. På vår marina finns det två Azimut (35 eller 36 fot) med diesel och raka axlar, det kan kanske vara något att kolla på? Jag har varit ombord på den ena och den bör rimligtvis uppfylla de flesta av dina önskemål.
-
Om du gillar Express kan jag tipsa om Inferno 29. Den är liknande att segla men snabbare och rymligare. Stor sittbrunn, partialriggad med svepta spridare, självslående fock och inombordsmotor. Väldigt lätmanövrerad. Dessutom är den snygg, ritad av Håkan Södergren och var med i Båtnytts one of a kind regatta 1982. Den har toa och pentry och trevlig inredning. Du får den för under 200 kkr med marginal.
- 12 svar
-
- 2
-
Att gapa om att det är liktydigt med döden att vända fas och nolla är väl lite att ta i om det är ett vettigt elsystem. De finns, ganska förenklat, två vägar strömmen kan ta för att vara farlig för människan. Antingen går all ström från fasledaren via personen och tillbaka genom nolledaren och kommer att passera säkringen oavsett vilken sida den sitt på. Då kommer man typiskt att kunna få drygt 10-15 A I kroppen innan säkringen går. Det är inte bra alls. Det andra alternativet är att en åtminstone en del av strömmen tar en annan väg tillbaka, i en båt generellt via genom jordkabeln eller via vattnet och då bör jordfelsbrytare lösa ut. Då kommer det lite teoretiskt gå 0,1-0,3 mA genom kroppen i någon bråkdels sekund. Det jag reagerade på i ts kabel är att det är 1,5 kvmm ledare och 25 A säkring. Det känns lite sådär kan jag tycka.
- 20 svar
-
- 1
-
Vi har en 2 hk till gummibåten på ca 30 kg. Den gör nog ca 4-5 kn med 1 person i och kanske 2-3 Kn med 2 personer och drar ca 0,5 l/M. Den drar ungefär lika mycket som vår lilla plåtbåt med 40 hk. Vi hade tidigare en H-båt med en 4 hk utombordare och den drog ca 0,5 l/M Min erfarenhet av småmotorer är att de inte är särskilt bränslesnåla jämfört med effekten. Om du vill få lägre förbrukning så tror jag att du får satsa på en liten diesel. Vi har förbrukning på ca 0,3 l/M på 2,5 ton segelbåt och 7 hk. Men det ställer förståss till med en massa andra problem.
-
Nja, hela poängen med isolertransformator är väl att man inte behöver göra något med landbundna skyddsjorden då man galvaniskt särskiljer primär och sekundärsidan. Det är om man inte har en isolertransformator man behöver bör bryta landjorden, tex enligt SKXs förslag. Sen brukar det inte anses vara tillräckligt felsäkert med en brytare. Det brukar rekomenderas ett bleck som fysiskt tas bort för att bryta ledningen.
- 12 svar
-
- 1
-
Om du vill skapa vakuum med tryckluft använder du en tryckluftdriven vakuumpump, ejektorpump. En tillverkare av sådana är PIAB, det finns andra också.
-
Jag är rätt säker på att du har en vakuumpump hemma, eller så kan du fråga din fru, nämligen dammsugaren. Om du monterar en backentil mellan påsen och pumpen så behöver du inte ha pumpen igång hela tiden.
-
Du får koppla dem precis hur du vill men du ska alltid ha babord, styrbord, akter och topplanterna tända när du kör i mörker med motordriven båt. Det enklaste är att koppla alla på en brytare men har du en runtomlysande kombinerad topp/akterlanterna så kan det vara en poäng att ha den på en separat brytare för att kunna använda den som ankarlanterna med de övriga släckta.
-
Jag hoppas att de är tätt. Jag monterade en lucka i salongstaket på en sarg jag byggde med glasfiberspackel och målade med gelcoat och topcoat. Hittills har det funkat bra.
- 5 svar
-
- 1
-
Somnat i tidigare inlägg antingen för att skydda segel mm och då behövs de. Det kan också vara markeringar för att hjälpa till vid trim av focken men då borde de vara en bit ut på spridare och förutsätter att du har fock.
- 5 svar
-
- 1
-
Om du vill ha lite mer konkreta och handfasta tips så kolla Boatlife. Där är motorbyte vardagsmat i forumet.
-
Jag vill tipsa om Inferno 29. Lätt och snabb i lätt vind, inga problem att kryssa revad i 12 m/s eller segla en vecka till Åland. Den är i samma kategori som NF men snabbare, roligare än H-båt och jag tycker att den är riktigt snygg. Jämfört med Smaragden så har den högre i tak och vi har seglat ifrån dem i lättvind men jag är övertygad om att smaragden tar igen det i hård vind. Den har toalett, pentry, färskvatten, 5 kojer men jag skulle vilja ha lite mer stuvutrymme. Vi använder stickojen som stuv.
-
Vi har också en aquasmart 2,4 m. Den funkar bra för oss, 2 personer och packning för en helg för transport till och från båten på svaj, eller att ta sig till land vid svajankring. Vi har en 2 hk, 4-takt. Det blir ingen räser men funkar ok Om du väljer någon annan modell skulle jag starkt rekommendera att ha en uppblåsbar köl. Vi hade botten med lattor tidigare och den fungerar men sämre/tyngre att ro och sämre att dra efter båten.
-
Plutonium är inte magnetiskt så det är troligen något annat.
- 9 svar
-
- 2
-
Vi gjorde samma sak i våras, bytte från Lewmar 16 till Harken 35. De gamla hålen fyllde jag med Epoxy och toppade med Gelcoatspackel. Sen gjorde jag hål för nya vinscharna. Tyvärr har jag sandwich vid winchplattorna så jag gröpte ur balsan och gjorde "epoxybussningar" där. De nya vincharna passar exakt på winchplattan,, jag har för mig att de är 145 mm I diameter, så vi hade lite tur. Jag skulle försöka undvika distanser om möjligt och hitta rätt storlek på winchbasen istället. Annars håller jag med övriga med genomgående skruv, mutter och bricka på insidan, tätmassa mellan skrov och winch.
-
Senast jag var hos gasolfyllarna så fyllde de inte 2012-flaskor, de bytte bara ut dem.
- 35 svar
-
- 1
-
Då blir det en oregistrerad släpvagn, inte bra....
-
Jag har i 3 år haft biltemas blå 180 g presenning och i år var det dags för byte pga slitage. Valet föll på biltema 250 g formsydda variant. Anledningen var att jag vill ha en genomskinlig, jag hoppas att den lite grövre ska hålla lite längre samt att testa om det blir smidigare att spänna upp den fasade varianten. Mina tankar så här långt är att det är märkbart smidigare att spänna upp den, solceller laddar mycket bättre än med en blå press. Jag tycker att öljetterna känns lite smäckiga. Förhoppningsvis håller den i fem år, då har det varit ekonomiskt lönsam. Jag har inte gjort någon fysisk jämförelse med båtbutikernas formsydda varianter, men de är 50% dyrare och skall i så fall hålla i ca 8 år för att vara lönsam jämfört med en 180 g biltema... Till tidigare båtar hade jag under 12 år en begagnad, rejäl pvc-press. Den har jag fortfarande kvar till andra uppgifter. Utan att veta exakt vad en motsvarande, passande till nuvarande båt, skulle kosta så kan jag nästan lova att den skulle få lägst livstidskostnad. Men den är rejält mycket besvärligare att hantera.
-
Jag tycker att sånt här är fantastiskt roligt. Har du fått svar på om det är separata tankar.
-
Igår hade vi en strålande fin dag med bra vind och sol i Mälaren. Tyvärr slutade dagen med avmastning inför morgondagens upptagning så segelsäsongen är slut för i år för oss. Förra året tog vi en seglingsvecka i mitten av oktober och hade riktig tur med vädret, sol, bra vind och nästan ensamma, så det kan löna sig att ligga kvar i.
-
Ingen fara, det är lätt hänt. Jag hoppas att du får förtroende för forumet och hittar några att bolla idéer med här. Jag ser gärna en projekttråd när du hittar och rustar din båt. Jag själv gillar idén med långsegling men tycker i praktiken att det blir långtråkigt att segla till Gotland. Så det gäller att ha insikt i sina begränsningar. En inspirationslänk, http://septimasailing.se Inte samma resa men ändå en som har kommit iväg.