Gå till innehåll
lördag 21 september 2024

Falco

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    17
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Falco

  1. Kom till Stockholmsmässan i Älvsjö den 7-8 november 2009 i anslutning till Scandinavian Boat Show. Oceanseglingsklubben fyller 30 år och firar detta genom att arrangera Oceanseglardagarna för att inspirera fler till att långsegla. Det blir två hela dagar fyllda med långsegling, där du bland annat får inspirerande föredrag av rutinerade långseglare och svar på dina vanligaste frågor om oceansegling samt diskussion kring allt som har med långseglingsäventyret att göra. För mer information om program och entréavgifter och för att anmäla dig och din besättning: www.osk.org Välkommen till saltdoftande föredrag om långseglingar och handfasta råd om utrustning och hur man kommer iväg!
  2. Funderar på Duogen, kombinerad vind- och släpgenerator. Är det någon som har erfarenhet av denna?
  3. Vi är en familj på två vuxna och två barn (4 och 15 år). Vi funderar lite på Maxi 999 eller Maxi 1000. Skulle det fungera? Är det någon som känner till en långfärd i dylik båt? Är dessa tillräckligt säkra och stabila för en långfärd? Hur är det med stuven?
  4. Väl talat! En modern 2-taktare har vassare prestanda, är lättare och mer hållbar än en modern 4-taktare. Man skulle t o m kunna dra till med miljövänligare eftersom man p gr av tyngden behöver en större 4-taktare jämfört med en 2-taktare för att få ut samma prestanda.
  5. En gissning är att det torde ge högre i motstånd vattnet = starkare båt. Men jag tror inte det är någon bra idé eftersom vibrationerna och påfrestningarna på motorn blir större. Motorn är anpassad för en viss propellerstorlek. Bättre i så fall att laborera med stigning och pitch. Satsa på en kvalitativt bättre propeller.
  6. När det gäller motorn 50.000 - 60.000 kr beroende på skick och skötsel. Bra om den endast gått i sötvatten. Tidningen Praktiskt Båtägande har precis haft ett reportage om skillnaden mellan utannonserat pris och säljpris på båtar. I genomsnitt prutas det 10%. Kolla här: http://www.praktisktbatagande.se/webbartiklar/tabid/180/ctl/Details/mid/967/ItemID/155/Default.aspx //Falco
  7. Hej! För det första: använd INTE kombinerade medel. Rengörande medel och förseglande har helt olika syften vilket gör att de tar ut varandra i kombination. Ungefär som 2 in 1 - schampoo/balsam (värdelöst). Rengöringsmedel innehåller tensider för att minska ytspänning och öppna upp porer. Vax skall täppa till. Vill man ha ett riktigt bra resultat är grundtipset att satsa stort på rengöringen. Använd lagom mycket medel (bilschampoo utan vax är bra) och minska med 2/3 (alla använder alltid alldeles för mycket). Skölj av flera gånger innan rengöring och flera gånger efter. Se till att få riktigt rent! Ju renare desto bättre blir, och desto lättare går, vaxningen. Vaxning: se till att underlaget är torrt. Använd lagom med vax (ta bort 2/3). Stryk på och polera av efter 2 minuter. Det blir inte bättre av att sitta på i 10 minuter, bara svårare att få bort. Gnugga inte hårt utan lätt på handen, tack.
  8. Hej! Jag föreslår att du åker runt och verkligen kollar in de båtar du är intresserad av. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att i teorin bestämma sig för rätt båt. Inredning och utseende är en smaksak, det kan vara detaljer som avgör att du fastnar för en båt. Det jag kan bidra med som handfast tips efter många års studerande av båtar i sjön är: Bella, Flipper och Uttern är de som går bäst i vattnet. Fina skrov, stabila och planar lätt.
  9. Hej! Har haft en BT-trailer och tyckte den var mycket prisvärd. Kolla här: http://www.batochtrailer.se/trailer/trailer.html
  10. Epoxispackel. Men reparation bör utföras inomhus eller när det blivit varmare ute. Bra beskrivning finns i boken Plastbåtsvård. Länk: http://www.nautiska.se/product.asp?product=NAF004
  11. Om vattnet är sött eller salt påverkar inte vattenlinjens läge nämnvärt. Båten flyter lite högre i saltvatten men det är marginellt. När det gäller vilket vatten som smutsar mest så är svaret sötvatten. Dels är organismerna i sötvatten mjukare och fäster bättre. Dels har saltvatten en mer rengörande effekt.
  12. Just det! Glömde din fråga om renovering. Fullständig renovering av en stor inombordare (V8) kostar 30.000 - 40.000 kr.
  13. Hej Nic! Det är flera faktorer som spelar in än antalet timmar motorn har gått: - Om motorn är servad (på rätt sätt) årligen. - Om det är en 2- eller 4-taktare. Gäller främst utombordare. 2-taktare har färre rörliga delar och slits därmed mindre. - Om det är en stor (race-)motor. Hård körning sliter. - För liten motor får slita hårt. - Hur motorn är kyld. Sötvatten är avsevärt mildare mot motorn. - Diesel håller generellt längre än bensinmotor. Sammanfattningsvis är 1000-1500 timmar ingenting för en motor som är välskött. En tumregel när man köper båt är att om resten av båten är välskött brukar motorn vara det också. Anlita gärna besiktningsman - det är värt varenda krona! Ett ytterligare tips är att köpa en båt med känd motor (Volvo Penta, Mercruiser, Yanmar). Det kan vara svårt att hitta delar och service till BMW, Merca, Perkins etc. Och det ska vara en marin-motor. Bilmotorer i båtar är inga höjdare!
  14. Då föreslår jag Uttern D55. Mer båt för pengarna än Flipper och Finnmaster.
  15. Tycker det beror på var man normalt färdas med sin båt, djupgåendet samt hur skicklig man är i hanterandet av båten. Själv bor jag i Stockholms skärgård. Och eftersom det är grunt och förbannat mycket folk behöver man ibland gå in där det är på millimetern. Jag har sabbat 2 propellrar på 5 år.
×
×
  • Skapa nytt...