Gå till innehåll
tisdag 05 november 2024

per_d

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    223
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om per_d

  • Placering
    Kommendörkapten

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Hej Jag har ju lite dålig koll på din båt och önskemål. Så vitt jag förstått saken är dock Lombardini och FNM baserade på samma motorer, så själv skulle jag även titta på FNM-maskinen då den verkar ligga bättre i pris. Skulle dock gå upp i styrka. Gillade du gången med 110 hk Yanmar kan jag tänka mig att du inte blir helt nöjd med något som är svagare. Att kunna hålla ett riktigt lågt marschvarv är värdefullt. P
  2. Japp, Matrix Jag såg den i morse, och det verkar ju vara en mer renodlad segelbåt än MacGregor/Odin. Ska bli intressant att se mer om den.
  3. Hej igen Då är vi nog tillbaks på MacGregor (26X och M) och Odin 720/820 om trailerbarheten är A och O. Det finns åtskilliga dagseglare som t ex Fabola Campus. Den senaste modellen seglar riktigt bra, men bokomforten är betydligt sämre. Finns andra dagseglare också. Se t ex www.balux.se MacGregorn - både X och M och Campusen har jag seglat själv. Campusen är i mitt tycke betydligt roligare seglare, men jag är själv gammal jolleseglare och gillar båtar med lite jolleegenskaper. MacGregorn är absolut ingen dålig seglare, även om den tar dålig höjd på kryssen och kanske inte känns optimal om man ska segla till England... Odinbåtarna ser trevliga ut, och verkar ju vara modernare konstruktioner än MacGregorn, så de kan väl vara värda en undersökning.
  4. Tja... Jag har haft åtskilliga utombordare och av alla märken tror jag. Visst har jag favoriter, men därifrån till att påstå att något generellt skulle vara av bättre kvalitet än något annat gör jag inte. Tittar du på 10-20 år gamla grejer är det: * skick * möjlighet till service/att få tag på delar nära dig * den risk man är beredd att ta som är avgörande. Innan köp: Kolla med någon närbelägen serviceverkstad om det går att få tag på delar och svaga punkter man bör kolla.
  5. Hej Som angivits ovan tar motorn den luft den behöver i olika springor etc. Frånluftsfläkten kör man ett par minuter FÖRE start och under själva starten. Sedan skaden slås ifrån. En bra vana är att alltid öppna motorluckan innan (dagens första) start. Kolla oljan, spår av läckage och sticka ner näsan. Luktar det bensin - Kolla/åtgärda före start. En del äldre båtar hade lite underdimensionerade intag. Nog tar motorn den luft den behöver om man inte uppgraderar till betydligt större/mer luftkrävande motor eller sätter gummilister och isolering på ställen där luft kan ta sig in. Att verkligen isolera alla springor och göra ett riktigt intag på akterspegeln eller sidan kan dock göra en del för ljudnivån.
  6. I begynnelsen var 5-56. Därefter kom najtråden och sedemera silvertejpen... Innan du börjar bruka för mycket våld: 1 Kolla så det inte ligger en bricka mellan mutter och propeller. Det brukar göra det, och den har oftast splines och kan låsa ordentligt om man försöker dra bort propellern utan att ta bort den. 2 Tilta upp motorn, spraya 5-56/wd40 eller annan rostlösare som inte är elak mot gummidetaljer vid axeln. Gör om ett par gånger under ett par dagar. 3 Avdragare/träbit ELLER om du har tillgång till en vanlig avdragare kan du lägga ett spännband under bladen som en vanlig avdragare kan greppa. Var dock försiktig med alla former av våld eftersom propellrar är rätt lätta att skada oavsett material.
  7. Ofta svårt att få allt... Trailerbart med någorlunda vettig komfort är MacGregor och Odin. Hyfsade seglare, men inga kappseglingsmaskiner. De går ju däremot någorlunda snabbt med motor. Inga båtar för öppen sjö. Det finns en del trimaraner som är trailerbara, men då är de så små att bokomforten blir som en skärgårdskryssare. Öppet hav är väl heller inte här paradgrenen. Skippar man trailerbarheten finns en uppsjö av riktigt välseglande kölbåtar under halvmiljonen. Du kan inte tänka dig att göra avkall på något av kraven?
  8. Hej du Tohatsu är helt OK motorer. Inga konstigheter och lätta att få tag på delar till. Betänk dock att det är en motor som är närmare 20 år, och då är det alltid lite gambling, oavsett märke. Den kan hålla 20 år till, den kan gå sönder i morgon. Kolla att det ser bra ut vid trimcylindrar o d. Inga oljeläckage, rent och snyggt. El och hydraulik är generellt sett dyrt att åtgärda.
  9. Går den runt trögt och kroknar? Kolla i så fall om du har vatteninslag i någon cylinder. Det är inte helt ovanligt och ger symptom som kan påminna mycket om någon form av elfel.
  10. Hej Det finns sötvattenkylda avgaslimpor, men det vanliga är att limpan är sjövattenkyld och att det är det vattnet som sedan blandas i avgaserna. Visst går det att sötvattenkyla en limpa, men det kostar antagligen mer än vad det smakar. Särskilt som du dels måste se till att du har ett flöde i limpan så att vattnet inte blandas med avgaserna, dels ordna så att avgaserna får vatteninblandning och dels se till så att värmeväxlaren klarar att limporna kopplas på. Troligen gör den befintliga inte det. Till sist bygger du ju in en presumtiv felkälla till då limpan är konstruerad för att vara vägen ut för kylvattnet och sjövattnet är betydligt kallare än motorns kylvatten. Så jag säger som jag läste om att hyra bil i Prag: Du som funderar på att hyra bil i Prag: Gör inte det.
  11. Hej De flesta utombordsmotorer har utöver temperaturgivare även en nivågivare som känner att det överhuvudtaget finns vatten i kylsystemet. Om impellern inte är riktigt OK alternativt motorn är så hissad att den suger lite luft = luftbubblor i kylsystemet kan den givaren ge larm innan motorn hinner bli för varm.
  12. Själv har jag bara en vanlig bilanten liggande i ett sidofack. Ingen håltagning eller montering alltså. Funkar alldeles utmärkt långt ut i ytterskärgården. Det är väl strängt taget bara att prova sig fram.
  13. Hej Kolla om du inte kan höja fästet där teleflexkabelns kula sitter, så du får upp infästningen mot motorn. Då bör du kunna fälla utan problem. I värsta fall kan du ju höja fästet så det går att fästa teleflexen på ovansidan av handtaget eller vad man ska kalla det.
  14. Hej Vet inte vilken ventil ni snackar om, men jag köpte en solcellsdriven ventilator till min förra HT. Den gjorde rent ut sagt underverk. Jäkligt bra helt enkelt. Hålstorleken är inget att bekymra sig för. Jag behövde såga upp hålet lite, men det var en baggis med sticksågen. Var bara försiktiga så ni inte fransar upp klädseln på innertaket. På mässan har de titt som tätt erbjudanden på solcellsventilatorer.
  15. Inte utan att man blir lite fundersam... Givetvis ska man snacka med säljaren om man upptäcker att något är på tok. Givetvis finns det ett gäng skojare inom bil- och båtbranschen. Andra branscher också för den delen. Går vi till det aktuella fallet är det väl tre saker som sätter käppar i hjulet vad gäller juridiska åtgärder: a) kvittot utan årtal nämnt att man börjat mecka med motorn c) tiden - ett år. Sedan är ju frågan vad man ska med juridiken till om det gäller mindre belopp. Bara ett småmål (upp till ett halvt basbelopp) kostar väl 500 spänn, det går åt en massa tid och sist men inte minst: Från det man stämmer tills rättegången kan man ju i princip inte använda grejerna. Ska man sedan anlita en jurist så drar det iväg rejält. Alltså: Försök komma fram till en deal - hota med småmål kan man ju alltid göra. Kommer man ingen vart får man väl ta det som lärpengar.
×
×
  • Skapa nytt...