Gå till innehåll
måndag 03 februari 2025

Vilse

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    402
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Vilse

  1. Blir lite orolig att transportsyrelsens sida floppar om inget görs åt bristerna. Skrev in några kommentator runt en sugtömmningsanläggning vilket gick bra, därefter okynnesmärktes som röd... Någon form av Inlogg utöver robottesten bör väl finnas?
  2. Tja, har varit med två år i rad och det finns mycket att titta på under överseglingen. Finlandsfärjor, GPS och mAIS och så den obrutna horisonten under några timmar. Sedan är det ett utmärkt tillfälle att få bilder på sin egen båt. Makrillen köper vi färdigrökt innan vi kastar loss. Nu var den visserligen slut inför överfarten men byssan skickade upp lite annat gott medans jag spanade efter Tjärven. Rätt skönt att segla utan att hålla koll på kobbar och skär... och avståndet kändes lagom för en Grodhavseglare om är van att se land.... och lite läbbigt var det första gången....
  3. Hejsan. Även jag tänker bara köra med GPS och kommer säkerligen inte att använda de övriga kablarna. Har en segelbåt och vill ta in kablaget och klippte helt enkelt av kabeln där ytterhöljet slutade utan att kapa rött/svart. Vill jag sedan i framtiden ansluta så är det bara att skalar bort ytterligare några cm. Istället för en ciggpropp har jag en IP klassad tvåpolig stickpropp för att få en säker anslutning. Har du en fast installation skulle jag bara lägga de fria runt kabeln och sedan linda isolerband runtom.
  4. Förslag att du byter till vingmuttrar, lättare att öppna/stänga. http://www.martec.se/martec-pinwing/
  5. Har haft samma problem då körde med en bits att dålig kvalité som gick av... Kapade helt enkelt av propelleraxeln (jag skulle ändå byta den i samband med ett motorbyte). En propellerverkstad borrade upp skruven och gängade ett nytt hål i en större dimension.
  6. Jag några handstora röstfläckar och körde med en dubbel Perago bläster, tvättade med aceton och la på West System epoxi i omgångar över de skadade partierna. Har nu hållit i 6 år http://www.perago.nu/index1.html
  7. Jag målade ventilerna för att inga misstag skall ske av ovana användare. Via den Gröna ventilen pumpas avfallet genom den Gula L-ventilen upp i tankens övre tillopp. Ventilen förhindrar att stigslangens innehåll rinner tillbaka. Den Gula L-ventilen finns för kunna pumpa ut direkt i sjön. Den Röda är för att släppa ut tankens innehåll. Den finns även en ventil vid genomföringen. En T-koppling vid utloppet i tankens botten går till däcket.Tätade alla gängor med Loctite 577 men inte slangarna, de har dubbla motvända slangklämmor. Monterade två hålltankar i parallellt, en 24L och en 40L. Den stora bakom toan och den lilla inne i ruffen bakom en skåp och de är förskjutna inbördes för att följa skrovet. Har en Wemamätare så jag kan ha koll på fyllning/tömmning.
  8. Ja, kranar kan man inte få nog av. Efter mycket funderande bra det dyrt och fint. Synd att de sitter undanskymt.
  9. Det blev en del i slutänden, kör med Locktite, lätt att justera in, går att lossa och blir snortätt.
  10. Här en Wasa som bytt: http://wasa55.plars.org/projekt/engine.html Här är en Omega, visserligen axelmontage men läsvärt. http://www.omega34.dyndns.org/twiki/bin/view/Omega34/TipsNr10
  11. -- undrar jag med... Hoppas det gick galant eftersom att TS inte skrivit något.. .
  12. bhemac. Där har du en poäng med att trevägsventilen inte kan släppa in sjövatten och att kontrollera att utkastet spottar ut gör man ju ända. Jag monterade dock min koppling i sjön och ser något i mitt undermedvetna att kranar som sitter på genomföringen ut i sjön skall enkla och robusta.
  13. Tycker att det är bättre att montera på en T-koppling och sedan skruva in en plugg. MInimerar risken att ställa kranen i fel läge.
  14. Ja, bygg en träställning, det kan nog samlad fukt under däcket, och se upp så att inte luckgaraget ger sig. Mitt är väldigt tunt. Pressen kommer även att ligga mot ruffen så snö kommer att samlas där, men det är bara att åka ner oftare och sopa rent.
  15. Ta 50/50 blandningen och mät, en glykolmätare för några tior kan duga för att sova lite bättre, men en optisk för 34 ger maximal sömn när kylan sätter i. (Classe, Tema och Julla har) Som Mauritx skriver späds glykolen ut lite, mät i andra hinken och "spetsa" med ren glykol, häll i två dunkar och använd igen till nästa uppläggning. Glöm inte tar ut termostaten och sedan tillbaka, samt tar ur impellern, smörj in och lägg i en tät plastpåse tills våren åter kommer....
  16. Min YSB från -78 har samma kran som på bilden. Om du har du typen, lossa på muttern och knacka lite så släpper den koniska delen och så går den att öppna. Dra sedan åt muttern försiktig igen! Det brukar samlas rost i underdelen av fodret så det behöva rensas med en ståltråd. En gång vibrerade muttern loss och hela kölsvinet fylldes långsamt dropp, dropp dropp och efter ett antal timmars motorgång stod batterierna stod under vatten och durken började flyta... Då hade jag inte en automatisk länspump.. Allt gick dock bra men det tog ett tag innan jag hittade orsaken läckan då motorn måste vara i gång för att synas. Som tollef38 skriver skall glykolblandningen vara kvar i systemet. Eftersom motorn är sjövattenkyld och var förekommande i mindre båtar som även användes vintern fick man tömma kylsystemet varje gång man lämnade båten och det är därför kranen sitter där under cylindern.
  17. På mitt varv får inte masten ligga på däck av säkerhetsskäl vid uppdragning/sjösättning.
  18. Jag har en aluminiumställning på min 28 fotare stående på däck sedan 10 år tillbaka och tycker den är smidig att montera och ta hem till garaget, men visst går det att bygga en av träreglar. Angående bredden på ruffen har jag benen bakom/framför ruffen. Eventuellt kan du stötta med en träregel på rufftaket om avståndet är stort. Tänk på ventilationen, det finns ställningar som håller ut pressen så att luften kan cirkulera, men jag är snål så jag hänger 3 fendrar på var sidan vågrätt så att pressen kommer ut en bit. Hade jag inte tillgång till mastskjul skulle jag förvara den under båten på 3-4 små bockar i linje. Anledningen är att det blir tungt att baxa upp och ner kräver stöd för att inte ta i rufftaket. Som Mackey skriver finns det en del beslag som kommer att skava på pressen. Vidare jobbar jag med inne i båten på vintern och då är masten i vägen.
  19. Jag har haft Tyresö-stöttor i tio år nu på grusplan, fenköl, 9 meter, 3.5 ton, fenköl och utan mast. Varvet har traktorer med slipvagnar. Jag tar hem dem på takräcket och förvarar i garaget. De flesta som investerar i nytt tycks köpa stöttor. Nog kan stålvaggan upplevas tryggast, men den tar tid montera och otymplig att flytt/förvara och marken måste vara jämn. Stöttorna går snabbt att justera in, benen får sjunka ner i gruset och så remmar runt om. Med 6 stöttor fördelat på en 34 fotare är säkert stabilare än en kort vagga. Eftersom kölen står på pallning sjunker båten med tiden, så det är viktigt att regelbundet kontrollera att stöden ligger an med lagom tryck och att båten står i balans. Pressen håll på plats med dunkar fyllda med sand och två linor under skrovet förhindrar att den lyfts upp. Dunkar håller pressen på plats. När jag bottenmålar har jag en träbalk med ett beslag från normalt används på trävaggor, spänner upp den mot skrovet, flyttar stöttan en bit och målar, därför ser det lite underligt ut på bilden nå de verkar står "hipp och happ"
  20. ... Sedan kan man ju fundera över vilken typ som dominerar marknaden.... Vad tror ni?
  21. Känner mig trygg med sprit, men tror många har stor respekt för gasol och då har den uppfattningen att sprit är idiotsäkert och gasol i båt livsfarligt. Tar man ur en kall behållare och använder en säkerhetsburk och ingen öppen låga närheten händer inget. Vad jag förstår sker alla bränder vid just påfyllningen?
  22. Vet du Nht1 varför det är ett hål där? Om det finns något under som skulle behöva belysning hade jag satt in en http://www.seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=69721 Ger ett varmt ljus men om den är för hög, kanske http://www.seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=71942 och en vit plexiskiva över skulle passa bättre.
  23. En välbyggd trävagga tycker jag inte är ett bekymmer, en bak, en fram och två kors på varje sidan. På mitt varv där vi använder slipvagn efter traktor är stöttor eller trävagga det vi gillar mest. Stålvaggor tar en sån tid att riva och eftersom varvet inte är inhägnat är det i prinicip bara trävaggor som kan ligga kvar över sommaren. Ligger din båt väldigt utsatt?
  24. ...även jag tolkade texten som att motorn driver axeln i friläget.
×
×
  • Skapa nytt...