-
Innehålls Antal
7 651 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
148
Allt postat av ChristerN
-
Nu har du fått ungefär samma svar från @IngemarE som jag hade tänkt skriva men för att vara säker på om det är inläggningar mellan teaken eller om det är en skiva med olika färger så kan du slipa lite på ändträt, tex där du har ditt förstorade foto. Då borde det synas ganska tydligt om "nåtningen" går ner eller bara ligger på ytan. Det är ingen dum idé men jag hade undersökt om det istället gick att ersätta nuvarande durk med nåtad teak/coto-skivor. Risken finns att det kommer bli lite knirkande när de nya skivorna rör sig mot de "stående" delarna av inredningen. Det kan eventuellt också bli ett lite mindre jobb än att formsåga med tillräckligt bra passform för att du ska bli nöjd. Dock är detta svårt att se bara genom bilder utan man måste kolla på båten på plats. Skönt!
- 6 svar
-
- 1
-
-
Känner några som ligger där och som påstod de hade gästplatser i somras men jag vet inte om det stämmer eller hur många det är. Kanske bara gäster till medlemmar som kommer ifråga? Man måste ju ha kod för att komma in genom grinden och då det inte finns någon vanlig (gäst-)hamnkapten så måste man ju få koden från någon som vet om den. Kort sagt, jag vet inte.
-
Eftersom Stockholms stad är markägare och hyr ut kajplatser så tvivlar jag på att man kan hävda Allemansrätten. Tidigare, innan det stora Slussenprojektet startade, fanns det några platser för tillfällig förtöjning utmed Munkbron men nu är väl hela det området avlyst tror jag. Wasahamnen har gästplatser men det är ju på Saltsjö-sidan. Sedan har nog Navigationssällskapet, också det på andra sidan slussen, några gästplatser men där är jag mer osäker på tillgång etc.
-
Som jag har förstått det så är den största effektivitetökningen med MPPT när batterierna är rejält urladdade. En MPPT har oftast en högre egenförbrukning än en PWM och därför kan faktiskt en PWM vara effektivare i vissa lägen.
- 15 svar
-
- 1
-
-
Jo, det lär vara så med oxiderade kontakter/kablar och var samma på min spis som var monterad så från fabrik. Och mellan batterierna och "inkopplingspunkten"?
-
Det klassiska vad gäller svårstartade fotogenkök är oxiderade kablar eller kontakter eller för klena kablar. Bytte en gång batterier i en båt då jag trodde de var slut för de inte kunde starta spisen utan att motorn gick men med de nya batterier gick det inte heller. Hade också spisen inne hos en firma som konstaterade att det inte var något fel på den. Slutade med att jag bytte kablar till lite grövre och sn var det aldrig några problem med spisen igen. (Man kan säga att där började jag få upp ögonen för det här med el i båt.)
-
Vad är en säv?
-
Liten uppdatering. Jag skruvade isär grejerna som var ihopsatta med något som såg ut som gängtätning och plockade bort den trasiga övertrycksventilen. Satte sedan tillbaka allt med lin och Unipak som jag köpte först. Allt gick bra tills jag skulle få delarna att peka åt rätt håll. Försökte med mer lin och att sätta någon packning emellan men grejerna kom hela tiden att peka 180 grader fel ändå. Blev ingen skillnad när jag satte mer lin. Köpte då lite Loctite 577 och monterade idag ihop det igen och hoppas att när Loctiten härdar så håller den grejerna på plats och täta trots att det saknas ett halvt varv för att de ska ”dra”. Jag är som sagt ren novis på rördragning även om jag i ett fritidshus under flera år fick kapa och lappa/laga rör som frusit sönder under vintern, så det finns säkert något sätt att justera något på alla de rördelar som sitter runt övertrycksventilen så det blir rätt men jag fattar ju inte hur de olika delarna funkar och tänkte att om man ersätter en standard övertryckventil med en av samma fabrikat så ska det passa, men tji fick jag. Så, vad tror ni som är mer vana än jag? Kommer det fungera när jag fyller vatten i vår? (Ett litet krux i sammanhanget är att det inte finns färskvatten på varvet där jag ligger på vintern och från hemmabryggan har jag ca en timmes körning enkel resa till en hamn som har det och om det inte är tätt så blir det mycket vatten i båten och lång väg hem där jag säkert har de där verktygen som krävs just för detta jobb men som jag inte förutsåg att jag behövde ta med mig denna gång. Så brukar det iaf vara.)
-
Tack @IngemarE för att du svarade. Och det med en betydligt tydligare förklaring än vad jag kunnat ge. (Ibland är det bra att slita med byggjobb och hjälpa grabben en hel dag. Men trött i kroppen blir man =jag.) Jag har lärt mig att även många ”proffs” tänker helt fel när det gäller laddning av bly/syra batterier. Och dessa sprider sina ”lärdomar” vitt och brett så det är inte konstigt att många av oss tar åt sig den uppfattningen.
- 8 svar
-
- 1
-
-
Ser bra ut! Jag brukar rekommendera att man sätter ner ”equalisation voltage” till samma som absorption så att om man råkar slå på Equal så händer inget farligt.
- 8 svar
-
- 3
-
-
-
Grattis! Jag har kollat på Storebro-båtar ett bra tag men inte fått ekonomi att köpa eller hittat ett drömexemplar. Jag antar att du sett denna sida (där jag inte hittar totalhöjden på båten)? Lycka till!
-
Oj! Ser ut som om båten varit sjunken tycker jag. Hoppas att motor etc funkar innan du ger dig på inredningen. Fråga 1. Jag tycker det ser ut som plywood med lack uppepå men att det ser ut som om det finns ganska tjockt lager mahogny kvar under som borde gå att skrapa och sen slipa till anständigt skick. Prova skrapa/slipa lite först innan du går på hela durken. Det borde gå att se om det ser friskt ut ganska snabbt. Sen ser det på bilden ut som om det är något rötat trä under plywooden. Se till så att delar som bär är OK först. Fråga 2. Väggarna ser ut att vara i mahogny-plywood men det är väldigt svårt att veta hur grovt mahogny-lagret är. Prova att skrapa och slipa en liten del först, som ovan. Fråga 3. Själva överdelen på instrumentbrädan ser ut att vara ett homogent material. Skruva bort mätarpanelen så ser du, förhoppningsvis, lite bättre om det är homogent eller plywood där också. Skrapa och slipa går nog bra, speciellt om det är homogen mahogny. Lycka till! PS Bra uppställning av dina frågor och bra bilder även om man inte helt kan se hur det är.
-
Nej, håller med. Var i söndags med fribiljett från SXK men hade (tyvärr) redan bestämt att träffa lite kompisar, som åker husbil, på mässan idag så för sällskapets skull åkte jag och frugan dit igen. Lika trist tycker jag mässan var idag som sist. Köpte dock till slut lite polermedel till bra pris (som säkert fanns till samma pris i butiken). Ganska lite folk också. Hoppas Gustavsberg drar bättre.
-
Helt OT men vilken fantastisk sida Storebropassion är! Har länge kollat på lite större Storebro-båtar men inte hittat (mång-) miljonvinsten än 😉
-
Ja, eller ludd från rollern.
- 5 svar
-
- 2
-
-
Nu tror jag att du skojar. Flera av dina senaste frågor som en följd av mina svar finns det ganska gott om dokumentation på, både här och på andra lätt-tillgängliga ställen. Du får leta lite själv.
-
Oftast har motorer en någorlunda bra tempmätare vilken man kan gå på. Annars får man mäta på något lämpligt ställe på motorblocket, men det har jag aldrig behövt. Och med arbetstemperatur menar jag det läget när motorn är körd ett tag så att termostaten öppnat helt och där ska temperaturen ligga stadigt.
- 16 svar
-
- 1
-
-
Så länge båten är på land, är någorlunda avspolad och nu torr kommer korrosionen inte fortsätta så snabbt
-
Färgen på oljan säger en del. Den ska ju inte vara mjölkaktig! Är det en dieselmotor brukar det alltid bli ganska mörk motorolja. Är den ljusare så kan man misstänka att ägaren just har bytt den för att inte visa tex att den är mjölkig. Vidare ska man kolla att motor-temperaturen snabbt når arbetstemperatur och att den sedan vid hård belastning inte går över denna.
- 16 svar
-
- 1
-
-
De flesta nyare båtar har en servicebok för motorn. Den bör ju helst vara väl stämplad även om många kan göra servicar bättre än de sämre varven. Sen om den finns tillhands är ju en fråga om hur bra ordning säljaren har i allmänhet.
- 16 svar
-
- 1
-
-
Oj! Har ditt LFP-batteri tackat för kaffet helt? När du skrev att du kunde ladda pga plusgrader trodde jag du hade fått igång batteriet igen. Eller?
- 122 svar
-
- 1
-
-
Precis och bland det viktigaste är att det är rent (fråga mig inte hur jag vet ). För att få underlaget rent krävs flera tvättningar med aceton. Varje omgång med ren trasa.
- 10 svar
-
- 1
-
-
När du ska välja fabrikat på plottern så gå till en marinbutik och testa vilket märke som har som du tycker det mest intuitiva gränssnittet. Vad man dock kanske inte tänker på i en butik är att det i en mindre båt kan vara knepigt att hantera touch-skärmar under gång. Skumpar det så är det lättare med en knapp för tex in- och utzoomning.