-
Innehålls Antal
7 619 -
Gick med
-
Besökte senast
-
Dagar Vunna
143
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av ChristerN
-
Du har ju fått en del bra svar redan men så här tycker jag. Jag brukar rekommendera alla som tycker att de behöver se hur mycket soppa de har kvar i tanken att installera en batteri-tankmätare. Tycker det är minst lika viktigt att se hur mina tunga och dyra batterier mår för att se till så de inte behöver bytas i förtid som att veta hur långt jag kommer på soppan jag har i tanken. Dock så anser jag att det beror på vilken båt man har. Är det en båt som man ibland bor i och nyttjar ström under tiden så anser jag att det är mer självklart än om man har tex en styrpulpetare som man bara åker ut och fiskar/finåker med ibland.
- 6 svar
-
- 3
-
-
Fin båt! Förstår att du har plats för paneler.
-
Nyfiken fråga. Vad har du för båt som har utrymme för så många/stora paneler? Annan fundering. Om man serie-kopplar paneler är det viktigt att det inte är någon av dem som är skuggad samtidigt som de andra har sol. Relaterar delvis också till min fråga.
-
Jag har lackat ett nåtat teakbord. Efter första och andra strykningen så började nåten bubbla sig och såg inte rolig ut alls. Då skar jag ut nåten och la i ny (Sikaflex av någon sort). Sen slipade och lackade jag det utan problem trots att vissa sa att man måste vänta x månader för att nåten skulle härda ordentligt. Jag vet inte vad det var för nåt i bordet från början eller om de nuvarande sorterna av Sikaflex fungerar på samma sätt men det blev iaf väldigt bra. Så, jag skulle testa. (Alla tillverkare av fernissa brukar säga att man ska testa på en liten bit först men jag hade som vanligt inte tålamod till det.) Välkommen till MG!
-
Det finns en gubbe på YT som just nu håller på med liknande saker. Här första delen.
-
Sen brukar man behöva snurra sakta på ratten, först åt ena hållet och sen åt andra under luftningen.
-
Efter slipningen så krävs det säkert någon form av anti-rostbehandling. Och som @Hybro är inne på så KAN det vara ganska omfattande. (Jag har jagat rost på gamla bilar i min ungdom och man började med något som såg litet ut utifrån men ju mer man slipade desto större område visade sig vara angripet. Därav min farhåga att du kan ha ett större jobb framför dig. )
-
Nu vill jag varken låta som om jag kan detta eller låta som någon riktigt olyckskorp men i mina ögon ser det inte ut som om "plasten har börjat släppa". Förmodligen har du minimalt med grepp mellan plasten och järn(?)-kölen pga rosten där. Jag skulle, jag är fortfarande inget proffs på detta, börja med att ta bort all lös plast runt kölen och när detta är klart så skulle jag slipa bort all rost på kölen, rostskydda och försöka bygga nytt plastlager runt kölen. Det sistnämnda är inte det svåra.
-
Det ser ju onekligen ut som en mutter för oljepåfyllnad. Vilken olja vet jag inte (heller). Gissar (igen) att du kan använda denna . Glöm inte att lufta systemet också.
- 10 svar
-
- 1
-
-
Den stora skillnaden som jag ser det med en bensinvärmare i båt kontra i bil är att båten utgör en perfekt skål för antändliga gaser. I bilen ”rinner” dessa gaser bara ut på vägen. I båten ”tjabong”!
- 19 svar
-
- 4
-
-
-
Järnskroven kan man laga, ja, men det krävs ju både viss vana och lite utrustning för att kunna göra det funktionellt och hållbart. Och helst en plats att hålla till på.
-
Rospiggen finns ju i (minst) två varianter, Transporter och Family (som du verkar ha). Bra för TS att känna till om han börjar söka på båttypen.Trevlig båt tycker jag.
-
Förstår frustrationen! Kan du ha något glapp i en kabel för inkommande AC, vilket skulle kunna förklara en del konstigheter, och när du testar laddaren mot batteriet i andra uttag så använder du en annan sladd alternativt bara laddarens egna sladd? Att börja labba med temperaturjusteringen nu känns bara som att införa andra möjliga felkällor så det skulle jag inte gå på än. Generellt ska laddspänningen vara något högre vid lägre temperaturer. En annan sak att prova är att ställa laddaren i Power Supply-läge. Då borde ev problem med hoppen mellan olika steg elimineras tycker jag utan att veta. (PS funkar väldigt bra att ladda batterier om man har rätt spänning inställd.)
-
Tycker, helt amatörmässigt, att det inte verkar troligt att felet ligger i uttagen i hamnen. Läser i länken på Victron-forumet att de laddare som hoppar är felaktiga och ska bytas ut. Kanske har du bara haft en väldig otur och fått en ersättningsladdare som också är trasig? Iaf tråkigt att det är så dålig kvalitet på vissa av Victrons laddare men ändå bra att du bytte ut CTEK. Dessa har en massa "hyss" för sig som inte är bra för batterierna. Själv har jag inte haft några problem med min 50 A 1+1 Victron-laddare - än.
-
Begreppet ”i vila” betyder att ingen laddning eller urladdning sker. Koppla loss batterierna från allt, ladda fullt enligt ovan och mät sedan efter ett dygn.
-
Tänk på att en båt som är större än 12x4m kräver skepparexamen. Skaffar du en stålbåt så bör du ha kunskaper inom svetsning eller ha en bra kompis som är det. Inte kul att inte kunna lita på skrovet. Sen vill jag påpeka, i all välmening, att renoveringar brukar vara mer omfattande än vad man tror och framförallt än vad säljaren säger.
- 26 svar
-
- 1
-
-
Har inga bra förslag på båtar men vet av egen erfarenhet att man ganska snart saknar möjligheten att laga mat och gå på toa på båten, om detta inte finns med från början. Kan kanske också vara bra om du vill få med dig resten av familjen. (En toa ombord var en av de första sakerna som min fru, då riktig landkrabba, krävde för att följa med.) Välkommen till MG! Och lycka till med letandet.
-
Förutom det @Mackey skriver så undrar jag om du verkligen planerar att ha VHF och AIS på hela dygnet när du är ute? Sen är detta ju en kalkyl på när båten är i drift och inte på vinterförvaring utan någon laddning och då använder du förmodligen inte mycket av utrustningen alls men likväl så drar regulatorn lite (enligt manualen 10 mA med belastningsutgången avstängd). 10 mA ger ca 7,5 Ah per månad. Sen har du gaslarmet som kanske är på hela tiden, 2,88 x 31 = 87 Ah per månad. Ev minneskrets till stereon/radio är redan nämnd. Alla dessa saker gör att en "vilospänning" inte är relevant utan att koppla bort batterierna helt.
-
Detta är två motsägande stycken. Batterierna är inte i vila om du har regulator med solpaneler inkopplade. Därmed är dina "vilo-spänningar" helt irrelevanta. Även regulatorn drar lite ström Gör så här: Ladda batterierna fulla och se till att de står på laddning med en spänning runt 13,3-13,5V under ett dygn så att alla cellerna blir fullt mättade. Koppla sedan loss pluspolerna på alla batterier och vänta ett dygn innan du mäter spänningen igen.
- 32 svar
-
- 2
-
-
Jag tycker det verkar som om dina batterier mår ganska bra men, som @IngemarE skriver, så utsätt dem inte för höga spänningar, iaf inte för ofta. För att veta exakt så behöver de genomgå en kapacitetstest för vilospänningen säger inte allt. (Men har man en batterimonitor så ser man hur de reagerar under belastning.) Jag, som är oerhört försiktig med laddningen av och uttaget ur mina AGM-batterier, räknar inte med mer än 8-10 års livslängd men det beror väldigt mycket på hur man laddar och laddar ur dem. Tidigare AGM-batterier från båten byttes när de var 10 år och tjänstgjorde sedan i ytterligare fyra år som strömkällor på en ö utan elektricitet. Dock blev de där ganska misshandlade och mannen jag skänkte dem till tänkte inte på att regulatorn drog en del ström i sig och kopplade aldrig ur den vintertid. Det kanske du har missat också? (Ger panelerna ingen ström alls så dras den ström som regulatorn kräver från batterierna.)
-
Nej, en smart regulator ger bara vad panelen skickar ut, inte vad batteriet tar åt sig. Med de värden som din regulator redovisar tycker jag den delen ser ut att funka som den skall.
-
@LSU. Du har fått flera kloka råd här dock saknar jag det som för mig är det självklaraste. Du måste MÄTA, dvs du måste veta hur hög spänning dina paneler och din regulator ger samtidigt som du bör ha koll på hur mycket ström (hur många A och Ah) dina batteriet tar emot. (A, dvs Ampere och Ah, dvs Amperetimmar.) Annars vet du inte om det är paneler/regulatorn med sina inställningar eller batterierna som gör att du inte får mer laddning. Att mäta spänningen gör du med en enkel multimeter och att mäta strömmen gör man ofta med en sk tångamperemätare. Tångisarna brukar också kunna fungera som vanliga multimetrar och kostar några hundralappar mer än en billig multimeter. (Se bara till att den kan mäta DC i intervallet 10-25 A.) Ännu enklare är att installera en batteritankmätare, eller det är inte enklare att göra just installationen,, men med en korrekt installerad och inställd sån kan du hålla koll på en del av historiken också. Jag brukar säga att om man ibland vill veta hur mycket soppa man har kvar i tanken så vill man lika säkert veta hur mycket laddning man har kvar i batterierna. Det får man bara med en batteritankmätare (batterimonitor). Lycka till!
- 32 svar
-
- 2
-
-
Det kan jag tänka mig. En bogpropp har samma krav på mycket ström under kort tid som en startmotor så om du har en VP av modernare snitt så skulle jag ha ett separat batteri av startbatteri-typ att driva bogisen med. Laddat via ett skiljerelä. Min bogis (Sleipner) går via förbrukarbanken som består av AGM-batterier som kan användas som såväl start- som förbrukarbatterier.