-
Innehålls Antal
68 -
Gick med
-
Besökte senast
Innehållstyp
Nyheter
Kustkort
Forum
Bloggar
Galleri
Butiken
Köp&Sälj
Allt postat av olof53
-
Har väldigt nära till att stoppa sladden i väggen så att ladda ofta är inga proplem. Tycker bara själv att en gång /månad bör ju räcka.och då får de stå på ca ett dygn. Men ditt tips ska ja ta med mig i alla fall, tack för de. Va i da och hälde ut en massa vatten från mina STORA egenhändiga tillverkade torrbollar. Spänner med durkslag fylda med salt från grangården. Hur bra som helst och billiga är dom också 25kg räcker ju i flera år.
-
För ca en vecka sen koppla ja på en GROV startkabel på + förbrukning och + start. Då innan start av ladningen visade voltmätaren 12,4V. Ladda via landströmen i ca ett dygn. I dag när dom då ståt i viloläge nästan en vecka så visade voltmätaren 12,8V på alla 5st, startkabeln fortfarande på kopplad mellan båda + polerna. Så enligt en tabell ja såg i en tråd här så är dom fulladdade med råge, 12,7V skall ju va 100% står de. Så nu får de stå så rästen av vintern, med start kabeln på mellan + polerna så kopplar ja bara på strömmen någon gång i månaden. så skall väll de räcka tycker ja. Någon som har några synpunkter om detta, rätt eller fel ?
-
Jag har haft en Maxim med samma problem en gång och då var de så här. Skrivet: 26 oktober 2007 - 15:54 olof53 skrev: Har nu fått reda på hur man skall göra för att få tätt. De sitter en talgtätning inne i en typ koppling. Man lossar den halvmuttern som sitter längst ner, ca ett halvt varv, sen drar man den stora muttern lika mycke. Kolla så att rodret inte går trögt. Man skall naturligt vis också först ta bort den, och se om de fins någon tätning kvar. I mitt fall så gjorde de de, ca 3-4 mm, och är den litte torr så kan man smörja med litte fett. De blev inte så stort jobb som ja trodde från början. Så nu är de bara att vänta och se. Inte en droppe på hela sommaren ! Så enkelt va de.
-
Har fått det bekräftat från Nimbus i dag att så är de i mitt fall. Startbaterierna laddas inte med landströmen.Man kunde koppla på en liten laddare som laddar 10-20A på just starten. Men de fans ett knep till att få de att göra så. Om man har startkablar i båten så ta en av dom och koppla från plus på förbrukning och till plus på start så laddas start också. Gör man så några gånger under vintern så har man fulladdade startbaterie hela vintern. Bara att se till att de fins vatten i batterierna. Så ja kommer att göra de med startkabel i vinter.Kommer väll att kolla med voltmätare också så de verkligen kommer högre späning på dom.
-
Hej. Har en Nimbus 320 coupé av 2004 års modell. Köpte den September får två år sen. Jag har hört att startbatterierna inte laddas när man har land ström på kopplat. Dom laddas bara när man kör med motorn. Är de så ? Och om de är så, hur gör man då för att ladda dom när båten står på land ? Man skall ju underhålls ladda batterierna så dom är fulladdade och inte fryser under vintern. Första vinter tog ja hem alla 5st, 2st till start och 3st till förbrukning. Andra vintern satt dom i och ja underhåls ladda dom ett par gånger /månad. trodde då att även startbatterierna blev laddade. men nu har ja fåt reda på att så inte var troligt. Jag hade väll tur då att dom inte frös sönder för dom har ju funkat hela denna sommar utan problem. Så nu står ja och undrar om ja ska ta hem dom eller ej. de är rätt jobbigt att ta bort dom för dom sitter ju inte på de lättaste stället. Kan man koppla en extra liten underhålls laddare på bara dom två till starten ? Och hur gör man då, ska man ta bort några kablar från dom. De kan ju vara så att man skulle behöva ladda dom med land ström även på sommaren. De går ju en del ström åt när man kör med bogpropellern, har en fram och en bak. Någon som vet hur de ligger till med ladningen av startbaterierna via landströmen ?
-
Hårtork räcker, då är risken mindre att de blir för varmt. Har själv tagit bort gammalt båtnamn med en sådan och de va inga problem med de. Lycka till.
-
Tack, de va snabbt jobbat, de va som ja mistänkte då, men man vill ju vara säker på att de så, och de är ja ju nu då. Tack än en gång å ha en trevlg sommar.
-
Som nybliven ägare till en Nimbus 320 Coupe så har jag en fråga angående vatten i varmvattensberedaren. På hösten tappa man ju av all vatten i den, men sen på våren så skall den ju fyllas upp i gen. Hur vet man att de är vatten i den undrar ja ? Jag har fyllt upp vattentanken, samtidigt som alla kranar stått öppna, sen starta ja pumpen så att vatten kom ut ur kranarna, samtidigt kom de då lite luft ut ur dom också, de borde väll va normalt tror jag. Men som sakt har de kommit in vatten i beredaren när ja fylt upp vattentanken undrar jag då ? Och om inte, hur fyller man den ? Och om de inte är vatten i den och startar värmen, fins de risk att beredaren tar skada då ?Tacksam om lite svar här för de står inget om påfylnad i bruksbeskrivningen på beredaren. olof53
-
Hej. Har sålt Maximen och köpt en Nimbus. Hur tar man bort mig från denna Maximklubb? Tycker inte de är någon mening att vara med i den nu när jag bytt märke, även om de är trevligt att följa inläggen om Maxim, man känner ju igen vissa frågor och svar. Hör av er någon som vet hur man går ut för jag hittar inget, typ ta bort eller nåt. Mvh olof53
-
Angående Biltemas bottenfärg avsed för bl.a. Västkusten så heter den Antifouling. Så här står de på min 2,5 l burk från Biltema, färg svart. Självpolerande kopparoxidbaserad bottenfärg.Tillåten för begrände vatten.Skyddar efektivt båtbotten från beväxning.Tillåten för Svenska västkusten, Norska farvatten, Danska vatten samt begränsade vatten i Finland. Kan övermålas på dom flesta tidigare målade båtbottnar. Ej på teflonbaserade färger. Inehåller koppar måla ej på aluminium. Köpte den början Maj 2011 på Backaplan. Nu vet ja inte hur botten såg ut vid upptagningen för jag sålde båten i slutet av sommaren. De va en Maxim 26. Ville bara förtydliga att de står Västkusten på burken. de va de hela.
-
Hej alla Maxim ägare. Nu behöver jag lite hjälp igen. Jag har en aning för mycke glapp i ratten, tycker jag i alla fall. De är troligtvis en styrvajer som går från ratten till roderaxeln. Går de att spänna denna vajer på något vis ? Någon som vet ? Mvh Olof53
-
Nu är de på gång igen. Fick ett mejl i går 5/4 från någon som heter Leon Parker i London som vill köpa min båt. Utan att ens komma och titta på den, bara där undrar man ju. Och i mejlet skriver han i stort sett samma som ja hitills har läst i övriga mejl här ovan.Vill betala med kort via paypal och han står för transporten. Låter ju hur bra som helst. Ja ställde frågan här på Maringuiden tidigare i dag och fick snapt ett svar om att detta är troligtvis svindleri på gång. Gick då ut och letade via olika sajter och fann att så är fallet. Så de är bara å lägga ner de och hoppas att ingen går på detta.
-
Efter att läst lite på dom trådarna som kom upp i svaret ja fick så verkar de mycket troligt att de är svindlare i farten. Typ Nigeriasvinderi. Så denna sk Leon Parker kan ta och stoppa upp något någonstans. Hoppa nu bara att så många som möjligt läser detta och inte låter sig luras av någon från England. Rekomenderar att titta på de Danska inslaget om just svindlare. Fins på en länk i svaret ja fick tidigare. Får snält vänta på en Svensk köpare av våran båt.
-
Är de någon som ska sälja sin Maxim som blivit kontaktad av någon som heter Leon Walker i London som vill köpa båten ? Han påstår att han betalar via credit cart. och själv ansvarar för transporten till sitt hem i london. Va tror ni om detta, kan de va seriöst ? Va ska man tänka på om man nu nappar på detta.
-
Den sitter, eller rättare sagt den satt på uttömningen av septitanken så nog fick den motion alltid. De va nog inte därför den gick av. Utan de va nog tidens tand skulle ja nog tro. Och de va ju inte de ja fråga efter, varför den gick av. Utan var kan man köpa en ny. De vill jag ha reda på.
-
Hej alla. Jag har en Maxim 26 som spaken till kulventilen har gåt av jäms med nipeln. Nu har ja problem med att finna en ny kulventil med den långa spaken, alla ja hittar har hantaget alldeles invid kulventilen och de funkar ju bara inte. Var hittar man sådana med den långa spaken ? Någon som vet ? Och den bör vara i rostfritt för alla dom övriga detaljerna som ja köpt är i de materialet. Fins de inte i rosrfitt så får ja väll köpa nytt alltihop. Alternativet kanske kan vara att ta bort de hantaget som fins och tillverka en längre. Så till men fråga: Är de någon som vet vart man kan köpa en ny sådan kullventill som skall vara till en Maxin 26. Gärna runt 031 området. Såg i de senast nr av BP att de var någon som hadde ett tips om hur man kunde fixa en vakumtömning från däck. Där var en bild på just en sådan kulventil som jag efterfrågar. (sidan 72). Tacksam om svar
-
Angående min undran om hur hur mycke ström de kan va kvar i förbrukningsbatterierna så hitta jag en artikel i Praktiskt Båtägande nr 3 2010. Där har dom en stor artikel om just Tankmätare för batterierna, just en sådan artikel som man leta efter verkar de som. Tack ändå för era svar.
-
Nu är de klart med limningen. Ja använde vanligt golv och vägglim som vår lokala färghandlare rekommendera. Fick vänta ca 1timme innan ja satte dit pvc mattan och de var forfarande en hel del rörlighet i den. lika dan gjorde ja med isoleringen. Nu när de är klar så blev de hur bra som helst. Tack alla ni som har tagit er tid att hjälpa till med detta. De är ju tack vare eran medverkan som resultatet blev så bra Så nu är de bara sommaren som ja väntar på.
-
Detta va toppen för en som inte vet så mycket om volt å grejer Om man ska koppla på en batteri mätare, sådana fins har ja sett, så man hela tiden ser hur mycke som är kvar i förbrukningsbatterierna. va ska man ha då och ur koplar man sådana ledningar ?
-
Bra tips om de med att kolla med multimeter, de blir att ta med den nästa gång man går dit. Fins de någon tabbell eller nåt på hur många V de ska vara för att veta om dom är ok eller inte? De pratas om viloläge, hur många V ska de vara på för att veta om dom är bra eller dåliga? Säg att man ligger å drar ur förbrukningsbatterierna, hur många V får de inte gå under ? Fins de någon datum märkning på batterier så man kan se när dom är tillverkade ?
-
Bra tips om de med att kolla med multimeter, de blir att ta med den nästa gång man går dit. Fins de någon tabbell eller nåt på hur många V de ska vara för att veta om dom är ok eller inte? De pratas om viloläge, hur många V ska de vara på för att veta om dom är bra eller dåliga? Säg att man ligger å drar ur förbrukningsbatterierna, hur många V får de inte gå under ? Fins de någon datum märkning på batterier så man kan se när dom är tillverkade ?
-
Även ja behöver byta batterier, åtminstone ett av två förbrukningsbatteri. Men så är det de där att bara byta ett. Var på Biltema i dag och kolla på deras 100Ah, tänkte då köpa 2st av samma sort så kan man ha de som blev över som reserv. Fråga om de fanns någon spec på dom och vem som är tillverkaren. Någon spec fans inte och vem som tillverkade dom, de viste dom inte heller, de var hemmligt sa en som jobba där. Innan man slår till så skulle man villja få reda på kvaliten på just dessa batterier. hur bra är dom med tanke på djupa urladdningar? jämfört med andra märken på marknaden. Är intreserad av den där testen som någon nämnde om tidigare här. Var kan man läsa om den, någon som vet. Ja har löst problemet tillfälligt, tog de som skulle vara till vår styrpulpetare som fortfarande står på land. men då är de som sagt inte samma märke på någon av dom tre som ja använde just nu. ett av dom är ju startbatteria så de är ju avskilt från dom andra två när ja ligger still. Har några fler någon erfarenhet av Biltemas båtbatterier så får ni gärna höra av er.
-
Tack för att du svara, de var lärorikt att läsa om hur du/ni har gjort med limningen av isoleringen mm De verkar ju som vattenbaserat lim i båda fallen räcker. och de verkar ju som att man inte behöver ta bort allt lim. Ja log lite, rätt mycke faktiskt när ja läste Crippes inlägg om att ta bort limrester, för så är de ju man bara flyttar de. man får ju hålla på te dödar om man ska få bort allt. Så ja tackar än en gång, och de va väldigt trevligt att läsa fortsättningen tills de blev klart. Ha nu en trevlig sommar på er där på andra sidan
-
Var på Sea Sea och köpte skrovbeklädnad och 10mm isolering. Fråga om vilket lim man skulle ha till isoleringen, då sa dom att de måste vara riktigt kontaktlim till isoleringen och sen en vattenbaserad till skrovbeklädningsmattan. Så min fråga är då om de är ett måste att ha ett riktikt kontaktlim först. Tänker bara på om de ska bort någon gång så är de samma helv... en gång till. Men förhoppningsvis så ska de inte va mitt problen då de ä dax att göra om de. Någon som har erfarenhet av att limma på isolering och sen skrovbeklädnings matta på isoleringen så vore de bra att få lite tips. innan ja gör något som ja inte borde gjort