Gå till innehåll
söndag 12 januari 2025

Bobba

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    477
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar Vunna

    1

Allt postat av Bobba

  1. Med max laddström på 50A tycker jag halva poängen med Lithiumbatterier faller, åtminstone om man som jag seglar och på den korta motorgången in/ut ur hamn vill ladda så mycket som möjligt. En av de största fördelarna med dessa batterier tycker jag är förmågan att snabbt ta emot laddning. Jag hade då hellre köpt 2st av samma 100Ah-batterier vilka är specade för samma laddström. Jag antar att de har samma BMS som är begränsad till 50A laddning och 100A urladdning.
  2. Nu är jag absolut ingen besiktningsman men har vart igenom "en liknande grej" och jag är rätt säker på att en seriös reparation av den skadan innebär att kölen separeras från skrovet. Således måste båten in till ett varv där man inomhus kan hänga upp skrovet och sänka ner kölen. Jag skulle undersöka möjligheterna att få båten fraktad till Plastskador i Svinninge.
  3. Det är inte så att du har undervanten för hårt ansatta så att de håller emot för mycket?
  4. Tack för alla svar. Det verkar som att det var duschblandaren på badbryggan som släppte igenom vatten mellan varmt och kallt...??? jag vred den till kallt och såg till att den verkligen var stängd, och sen dess har problemet försvunnit. Ska dock gå igenom systemet och kolla blandaren vid vvb (och sänka denna så det inte blir så förbaskat varmt) samt checka backventiler. Tack igen!
  5. Hej! Har nyligen blivit ny ägare till en segelbåt från 2003, och som alltid finns lite saker att fixa. Ett av "fixen" är att sötvattensystemet har någon form av utmaning. Båten har en isotherm VVB som sedan går till dusch på badbrygga samt blandare i kök och toa. Problemet är att när man spolar varmt vatten så växlar det väldigt mycket mellan skållhett(!) och ljummet. Även kallvattnet växlar mellan varmt och kallt. Detta gäller alltså både kallt och varmt vatten, så något är knasigt - någon som har en kvalificerad gissning? - Termostatblandaren vid VVB? - En blandare som läcker mellan varmt och kallt? - Någon backventil som inte fungerar eller som saknas? - Något annat?
  6. Bortsett från frågan runt tvåtaktsoljan (där jag personligen hade köpt ren alkylat och blandat i olja själv)... Har du koll på att motorerna klarar alkylatbensinen i sig? Vet bekanta som fått problem med packningar i förgasare som börjat läcka och där det har fallit in tidsmässigt vid byte till alkylatbensin. Går givetvis inte att bevisa att det är just alkylatbensinen som fått det att läcka, men det är troligt att det har vart en bidragande faktor.
  7. Hej! (Motor-)båtmänniska sedan barnsben har nu sålt sin motorbåt och konverterat till segling. Har seglat ganska mycket så själva framförandet har jag bra koll på, men behöver läsa upp mig på allt runtomkring. Av-/påmastning? Segelhantering? Underhåll av allt som har med rigg att göra? Vilka böcker ska jag önska mig av tomten? 🙂
  8. Jag byggde en låda till värmaren och satte i motorrummet. Isolerad avgasslang samt insugsluftslang går genom lådan väl tätat med silikon och förbränningsluft tas utifrån via akterspegel. På lådan sitter en 100mm slangstos som via ventilationsslang leder in friskluft utifrån. Iom att friskluften går in i lådan (inte kopplad direkt på värmaren) och tas därifrån av värmaren så kyls lådan invändigt av inkommande luft. Funkar toppen. Skulle inte sätta en värmare "i motorrumsluften" på en båt med bensinmotor. Kör även kolmonoxidlarm i ruffen, better safe than sorry!
  9. Tjuvstannar motorn eller "nyser" den bara till? Jag hade en Optimax 115 (samma motor) som ofta nös till lite då och då på tomgång men min känsla är att det är lite symptomatiskt för tvåtaktare. Min gamla 60hk Johnsson från 90-talet gjorde samma sak. Vid ett tillfälle gick en av mina tändspolar. Då dör motorn ofta på tomgång och är orkeslös. Är du säker på att du verkligen har ett problem? Filma hur den går.
  10. Flipper 850 är en planande båt, inte halvplanande.
  11. Klara grov sjö, ha "hög" marchfart och förbrukning under en liter per Nm samtidigt som fyra personer ska bo bekvämt. Under 200tkr. En sån båt vill jag också ha! 🙂 Du måste nog kompromissa på någon eller några punkter. Jag skulle givet din budget kanske kika på Flipper 850? Med en AD41 går den hyfsat snålt och det är en trygg och stabil båt som givetvis dunsar en del då den är rätt plattbottnad men som från SweMax'en bör vara ett vettigt steg upp.
  12. Målet är väl inställt mellan Värmdö och Nynäshamn, och helst inte i Mälaren.
  13. Hej! Har i många år haft "mindre" motorbåtar, men vi leker nu med tanken på att uppgradera till något runt 38-40 fot (typ 12*4m & 10 ton) men kommer då växa ur den båtklubben vi legat vid sedan dackefejden. Har googlat runt en hel del för att försöka bilda mig en uppfattning dels hur pass svårt det skulle vara att hitta båtplats, samt vad det kan tänkas kosta. Vad har ni som hänger här, och har lite större båtar än vad den genomsnittliga båtklubben hanterar, för erfarenheter och tips? Stort tack på förhand!
  14. Är du 100% säker på att det är olja? Jag tycker det är väldigt likt hur det sett ut när vi haft läckage på sjövattenpump i vår båt och halvrostigt vatten har skvätt runt.
  15. Tack. Ska på't nästa helg så då får vi se vad det är som strular.
  16. Hej! Hjälper en bekant att uppdatera elsystemet med tanke att gå från två till ett startbatteri. Sagt och gjort har vå stött på patrull då motorerna verkar störa ut varandras varvräknare När båda motorerna är igång "fladdrar" varvräknaren, men med bara en motor igång funkar den som den ska. Vet att varvräknaren tar pulser från W på generatorn men trodde inte att jag genom att koppla B+ till samma startbatteri skulle påverka W. Ska erkännas att jag har begränsad erfarenhet av hur dessa varvräknare jobbar. Ska man inte kunna ha två KAD42 kopplade på samma startbatteri?
  17. Jag har wifi-kopplingen till min Epever samt mobilappen i en Androidmobil och det fanns iaf senast jag höll på med den en rejäl bugg där. Det gick då i appen inte att ändra från någon av de förinställda batterierna till "User" vilket krävs för att kunna ställa parametrarna själv. Jag har även displayen så jag blev tvungen att först ställa om till "User" med hjälp av displayen och sen kan jag konfigurera alla parametrar via WiFi efter det. Kanske har de löst problemet med en ny version av appen, fick känslan av att det var där problemet låg, har som sagt inte testat på något år nu.
  18. Absolut, jag förutsatte blybatterier, pratar vi lifepo4 är det andra förutsättningar. Är det blybatterier är det inga problem att låta ett litet jollebatteri laddas av förbrukningsbanken. Givetvis med rätt kabeldimension, avsäkring och ev. en brytare.
  19. Det blir ingen jätterusning till ett litet jollebatteri på 18Ah från en fulladdad förbrukningsbank.
  20. Väldigt ovanligt med regulatorer med fler än en utgång för laddning av batteri. Jag hade i ditt fall kopplat in jollebatteriet parallellt med förbrukningsbank och låtit solcell+förbrukningsbatteri ladda jollebatteriet.
  21. Jag gjorde mig av med de batterierna ett år senare då de uppvisade samma bristande kapacitet som den första uppsättningen, och köpte AGM-batterier ur Leochs LPC-serie istället. Jag har gjort en del mätningar liknande de i början av denna tråd för att jämföra Vetus, Leoch och Biltemas AGM-batterier och skillnaden i kapacitet och laddningsmottaglighet är större än jag hade väntat mig. Efter två somrar med Leoch-batterierna är jag supernöjd. Jag har även flera i bekantskapskretsen som skaffat samma batterier och är jättenöjda. Vetusbatterierna är förvillande lika AGM-batterier som heter "Norrack" och som jag har läst väldigt lika erfarenheter med. Man kanske kan misstänka att en fabrik någonstans tillverkar billiga AGM-batterier som företag kan sätta sin klisterlapp på och sälja med god marginal? Som jag skrev i någon annan tråd så tycker jag att man, om man ska ha bly-batterier, ska kika på kända tillverkar av AGM-batterier gjorda för cykliska miljöer (som el-fordon) och där man får datablad som beskriver förväntad livslängd givet viss belastning/cykler. T.ex. Leoch eller Ritar.
  22. SeaSea säljer den äldre varianten "tracer A" men kallar den för Sunwind. Mycket bra regulator där man med separata instrumentet kan ställa värden helt som man vill. Inte ett svar på frågan men ett alternativ. Jag har försökt se vad skillnaden mellan tracer A och B är i funktion men inte kunnat hitta någon, men någon annan kanske vet det.
  23. Förutsatt att du har någon form av skiljerelä som frånkopplar start- och förbrukningsbank när motorn är av så spelar det noll roll vad du har för startbatteri.
  24. 80% på Leochbatterierna är helt realistiskt, då bör man få ut runt 500 cykler innan batterierna är nere på 60% kapacitet. Även med 50 cykler per år så bör de då hålla 10 år förutsatt att man inte misshandlar dom på annat sätt. Laddar du bara ur 30% får du ut runt 1600 cykler. Datablad finns här: http://www.leoch.com/uploadfiles/file/PDFen/LPC/LPC12-75.pdf Leoch har jag egen erfarenhet av, det är jättebra batterier. Ritar bör vara samma klass men har ej testat dessa själv.
×
×
  • Skapa nytt...