Gå till innehåll
torsdag 23 januari 2025

erikeriksson

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    176
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av erikeriksson

  1. Det finns ett antal evinrude 150hk, jag gissar att du vill ha en jämförelse med din nuvarande v6a? Prestandarden för den 3-cylindriga som brukar kallas evinrude g2 i3 (inline 3 cyl) påminner prestandardmässigt mycket om moderna 150hästre som är fyrtaktare, dvs det är lite mindre vridmoment på mellan och lägre varvtal. Det finns vridmomentsgrafer om man söker efter "evinrude g2 i3" Om du lyckas söka fram grafen för din äldre motor är det lätt att jämföra. Tror inte att du skulle bli besviken på i3'an, även om jag gissar att din nuvarande motor har bättre vrid i de lägre varvtalen, iaf som ny. Däremot om man jämför med v6an g2 som då är HO så är det ganska mycket mer att köra med. De stora fördelarna med i3'an är den lägsta bränsleförbrukningen på marknaden, den lättaste och så finns det med inbyggd servostyrning, super trevlig motor!
  2. Många gamla tvåtaktare vill ha mycket gas och mycket choke för att starta.
  3. Hej, ett sätt som kanske är säkrare är att flytta fram dragtornet eller ta bort det och flytta båten framåt.
  4. Hej, det finns ett enkelt men farligt sätt (om man inte vet vad man håller på med) att felsöka ett sådant fel, nämligen att använda en startkabel. Koppla först från minus på batteriet till så nära startmotorn som möjligt. Testa starta. Andra kabeln på batteriet på. Ta sedan bort kabeln och koppla från plussidan på batteriet till grova anslutningen på startmotorn. Då med minussidan påkopplad. Motorn borde dra runt vid någon av dessa "manövrar". Batteriet måste stå luftigt så att "knallgas" inte kan bildas.
  5. Hej, jag skulle ändå skaffa helt nya tändstift, gärna NGK, och prova. Om det inte hjälper skulle jag inte utesluta el, eller elektronik fel.
  6. Hej, oljan är det nog inget fel på. Försöker översätta 50 timmar till en bilmotor, det blir kanske 300 till 500 mil, då är 1 liter ganska mycket. Kan motorn ha sotat igen av trolling-körandet, någon ventil kanske är bränd eller kolvring fastsotad, vilket kan leda till högre oljeförbrukning. Kör motorn någon 1/2 timme på högt varvtal kanske runt 5500 varv för att blåsa ur den och se om något blir bättre.
  7. Hej, är det inte 450 motorn som har en o-ringstätning vid kylmanteln vid tändstiftet, ofta efter motorn gått en stund. När den läcker kylvatten blir ett eller flera tändstift böta på UTSIDAN och orsakar kortsluning. Kortslutningen gör att stiften blir blöta av bensin på insidan. Kolla det först, åtgärdas genom att lossa kylmanteln,( sitter som en ventilkåpa på en bilmotor), och sedan byta oringar.
  8. Hej, jag hade hoppat på en lite mer intressant teknisk diskussion om varför, än att det står 1 % i en tabell som vi alla kan läsa. Har senare autolobe modellarna en sämre teknik då efter som de blandar in mera. Har också Yamaha som det står 1% på, och de har aldrig mått dåligt av 1,5 eller 2 %.
  9. Hej igen, varför blandar då autolubesystemet in mer en 1 % om de inte ska ha det. Dessutom är det ju helt vartalsberoende. Har själv bla Yamaha 200 hk och Yamaha 40 hk båda autolube, och de blandar in 1, 5 %. Har dessutom en Mariner 15 hk som är identisk med Yamaha och i den instruktionsboken ska man blanda in 2 %, ändring av dekal kan väl knappast ändra behov av olja.
  10. Hej igen, autolube-systemet blandar i snitt i mer en 1 % kanske runt 1,5 %, som sagt beroende på varvtal. Egentligen är det väl ingen annan konstruktion på just Yamaha mot andra tvåtaktare, och de blandar i runt 1,5 %. Har själv ett 10 tal utombordare och det är ingen skillnad mellan Yamaha och tex Mercury i oljeförbrukning. Vill man förkorta livslängen kör man på 1 % annars lite mer.
  11. Hej, det beror på hur du kör motorn, ju högre varv du vanligtvis kör med ju mer olja. Kör du som folk blanda i 1,5 till 2 %, kör du fullgas jämt blanda i 2,5 %. 1 % är för lite om du inte kör på tomgång.
  12. Hej, för att hissa motorn några cm så lägg bara en träregel med rätt höjd på akterspegeln. Om du bultar fast motorn med fyra bultar behövs inte ens regeln.
  13. Hej, tycker det ser ut som en Laxen ht, 510 cm lång.
  14. Hej, denna motor har ju insprutning, med en mekanisk försumpning och en elektrisk högtryckspump som sitter i en behållare med flottör dit förpumpen pumpar. Det var väl den bensinskvätten jag kunde köra några minuter på land.
  15. Hej, har för mig en ny Suzuki 70 hk 4takt, år2002 som gått 220 timmar. När man kör kan motorn hacka lite, ibland varvar den inte ur och ibland dör den. Det går inte att få pumpblåsan att bli hård. Har bytt till ny blåsa, tagit bort slanganslutningen till motorn. Det verkar som mekaniska pumpen inte orkar suga? Kan pumpen tagit skada när jag körde några minuter på land utan att ansluta tanken.
  16. Hej, jag vände på clutchen, sedan hoppade inte framväxten ur. På den Johnson är det bara att dela på växelhuset för att göra jobbet.
  17. Hej, du bör väl också kolla varför motorn inte fick kylning. Är inuget täppt eller är det stopp i någon kylkanal. Sedan kan du väl spruta in lite olja i cylindrarna och förgasarna, för säkerhets skull.
  18. Hej, håller helt med de flesta här, det är enorm skillnad i bränsle att med en sån båt köra 4 knop i stället för 8, kör under 1000 varv. En av våra båtar en en stor styrpulpetare med 200 hk, som vi kört i 15 år utan att använda trimplanen, de bara bromsar och ökar förbrukningen. Om du ska sattsa på något så köp en stålpropeller. Har också fått för mig att det drar mindre bränsle man kan tiltar upp motorn lite i deplacementfart, det bromsar mindre men å andra sidan blir kraften riktat åt lite fel håll.
  19. Hej, det är viktigt att veta om motorn orkar varva ur eller inte orkar varva. Optimalt borde motorn varva 5500 varv vid max gas, kolla det först. Du kan ju ta bort två blad från propulsen och ställa de två övrga på max stigning och se om den varvar ur ordentligt och går fortare, då har du för stor stigning nu. Om motorn övervarvar med fyra blad är det för lite stigning. Är motorn rätt hissad?
  20. Hej, sedan är det viktigt att använda sikaflex 291 i och kring alla bulthål vid ihopdragningen.
  21. Hej igen, det går väl också ett vattenrör från impellerhust och upp som kan sitta som berget, den ska släppa vid impellerhust, låt olja eller 5-56 rinna från röret och ner. Du kommer inte åt motoraxeln från ovansidan. Någon kanske har tipps, värma med varmluftpistol?
  22. Hej, ibland kan även drivaxeln sitt hårt fast i motorn. Det är viktigt att man fettar in den vid montering. Har dock inget bra tipps på ur man får loss den, svårt att få in olja där om man inte lutar motorn bakåt.
  23. Hej, om jag fattat saken rätt är tcw3 olja i första hand utvecklad för vattenkylda utombordare, dvs 2taktare med låg motortemp, ej för luftfyllda motorer som kan gå betydligt varmare.
×
×
  • Skapa nytt...