Gå till innehåll
onsdag 22 januari 2025

EastSide

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    73
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av EastSide

  1. Jag har också en 2052a och även jag har funderat på att ta bort mattan. Givetvis undrar man hur det ser ut under. Jag hade en idé om att skära ut en antrazitgrå altanmatta i ett stort stycke och lägga på underlaget utan att limma. Skulle vara kanon om någon vet hur det ser ut under och om detta kan vara en bra idé!? Jag gissar att mattan skuren i ett stycke ligger stadigt. Dessutom skulle det vara skönt att enkelt kunna ta ur den och rengöra på land och när det är dags att byta så skär man bara till en likadan i samma form. Vad tror ni om den idén? Någon som har slitit ut en matta på en 2052a? Jag har en från 2000.
  2. Tja, jag undrar om någon har ett bra tips på firmor i Stockholmsområdet som rengör och impregnerar kapell? Jag har en daycruiser och vill fräscha till kapellet till nästa säsong. Och så skall det vara prisvärt såklart Tomas
  3. Jag behöver en GPS mottagare till en HP iPAQ 4150 där jag kör OziExplorer. Finns det någon här som kan rekommendera en bra bluetooth mottagare som är tålig, tar emot signaler bra, har bra batteritid (kanske sollceller?) och är lätt att ha med sig ombord och fästa på olika ställen i en båt? Tacksam för rekommendationer! .tomas
  4. Vad är bästa stället att hitta lämpliga lösningar för att täcka en 11 meter lång segelbåt under vintern? Finns det en bra sajt för att läsa om olika lösningar eler har någon här konkreta tips på återförsäljare? Tack på förhand!
  5. Tack för dessa bra förslag! Nu vet jag en som kommer att sitta uppe på nätterna ett tag framöver Ha en skön sommar! .tomas
  6. Hej vänner! Jag är en motorbåtsägare som fått en förfrågan från en holländsk vän om svensktillverkade segelbåtar. Han är mest intresserad av HR eller Najad, men frågade mig om alternativa svensktillverkade båtar i prisläget precis under dessa. Så min fråga till en segelbåtsentusiaster är om ni skulle kunna göra en liten lista åt mig/honom på fina svensktillverkade segelbåtar som ligger runt 32-36 fot och som fungerar väl som långfärdsbåtar. Skulle gissa att hans budget preliminärt ligger runt 500 kronor. Tack på förhand! Tomas
  7. Tack för länkarna! Nu skall jag bara lura ut om de passar i panelen som jag har på min båt. Antar att de flesta instrument är standardstorlek!? Jag reser själv över ibland och kan nog fixa hem när jag hittar något bra. Men stort tack för erbjudandet!
  8. Jag har en Mercruiser 4,3L från -00 i en amerikansk daycruiser och behöver två nya instrument; ett för varv och ett för fart. Vet någon var man kan köpa snygga och bra instrument till den sättningen? Jag har sökt runt lite och hittat Faria som verkar göra snygga instrument som passar till Mercruiser och har rätt mått för instrumentbrädan - någon som har andra tips på märken och hur jag kan hitta något bra?
  9. Ingen dum ide alls, men storleken på den lådan gör att man kommer se ut som man har takboxen med sig ut på sjön ju
  10. Vovven blir superglad för ideerna! Eftersom vovvens husse och matte ofta envisas med att ligga i naturhamnar och vid ensliga klippor där inte landström finns att tillgå så är det intressant med ideer om kylsystem som skulle kunna fungera med batteridrift understödd av sol. De väldigt varma dagarna innhåller ju onekligen ganska mycket sol och bara man under de varmaste dagarnas varmaste timmar får ner temperaturen till dräglig istället för tropisk så är det oändligt mycket bättre för vovven. Elverk är ju såklart inte helt ointressant heller för att driva en reguljär AC på runt 10 000 btuh. Hur mycket oväsen för ett kompakt elverk då? Är det någon praktisk skillnad på diesel och bensindrivet eller låter man båtens vanliga drivmedel avgöra? Får man rum med det i motorrummet kanske man kan få det rätt tyst i ruffen...eller!?
  11. Tack för svaren! Korrossionsproblematiken har jag läst rätt mycket om. Det handlar tydligen framförallt om båtar som ligger i hamnar där alla båtar ligger på landström och därmed i starka magnetiska fält under vattnet.
  12. Om det går att ställa om till nautiska måttenheter så borde det väl funka. Men jag tror progtramvaran är gjort för att följa vägar och instruera vägbeskrivningar. Nautiska program bygger ju på waypoints.
  13. Kanon, då kvarstår bara frågan om någon kan hjälpa mig genom tips på vad man bör be en besiktningsman att kolla för att få ut så mycket nytta som möjligt i relation till kostnad och risk!? Typexempel på motor i båttypen jag är intresserad av är en V8 från 98-2002, sjövattenkyld (oftast), Mercruiser MPI (oftast), Bravo 3 (oftast). Någon har väl lite konkreta tips och råd?
  14. 40 hkr är i minsta laget om man skall åka vattenskidor och är lite medelbra och vill åka på en konkav skida. Om man nu mest använder 2 skidor och har 40-50 hkr är accelerationen ändå rätt viktig och man skulle därför kanske rekommendera 2-takt. Beror som sagt lite på hur mycket vikt man lägger vid egenskaperna för just vattenskidåkningen. På 2 skidor är 20-24 knop mest lämplig fart men om man skall åka på en skida så beror det lite grand på vilken typ av skida man har. Tävlingsfart är ca 30 knop och de flesta monoskidor är gjorda för den farten. Går det saktare går de för djupt - och därmed tungt - i vattnet och man kan inte utnyttja egenskaperna alls utan får mest ont i armarna väldigt fort.
  15. Det hade jag tänkt att göra, men jag undrar lite om alla besiktnignsmän kan motorer på ett tillräckligt bra sätt? Och vad skall man begära att en besiktningsman gör vad gäller att utvärdera skicket på motorn? Finns det saker man kan be en besiktningsman gå igenom som han/hon annars inte gör?
  16. Som icke-motorkunnig undrar jag hur jag bäst kan göra för att säkra ett köp i största möjliga utsträckning när det gäller just motor. Jag vet att man kan anlita besiktningsmän och få kompressionsprover och kylvattentryck och lite sånt. Finns det någon här som kan rekommendera vad man skall ta reda på och utgå ifrån så att man kan känna sig så säker som möjligt på motorn vid köp? Jag är just nu intresserad av en båt som väger ca 3,5 ton och är bestyckad med en Mercruiser V8 MPI från -98 med Bravo III drev. Vad jag vet om båten är att den kommer från Carolina (säger försäljaren), dvs sötvatten, och nu i några år ägts av en familj i Skåne och gåt totalt ca 400h (enligt försäljaren). Motorn är sjövattenkyld och när man köper en sådan båt undrar man givetvis hur länge det tar innan man måste renovera eller kanske till och med byta motor!? Finns det någon som kan ge mig ett bra tips på vad man bör göra som rutin? Givetvis går inget att garantera och allt kan hända, men jag vill ändå kolla upp så mycket som möjligt inom vettiga och rimliga ramar och få en bra rutin på det när man nu kollar runt. Kan man generalisera och säga att en sjövattenkyld motor med normalunderhåll håller i ca 10 år innan man måste byta eller är det helt beroende av service? Mycket tacksam för tips och rekommendationer!
  17. Är du säker på att roddbåten har ett skrov som kan plana ut? De flesta roddbbåtar jag känner till och haft är ju inte byggda för att plana ut, utan sticker bara nosen i vädret ju mer man drar på. Det bästa sättet att få upp farten brukar vara att förlänga rorkulten/gashantaget och sätta sig på ett toft längre fram i båten.
  18. Men då räknar du ju inklusive plattform på din årsmodell och utan på de andra!? Utan plattform är ju en 270 från -90 exakt 8.22 och med plattform 8.71. Motsvarande -98 är 8.43 utan plattform och 9.09 med plattform. Bredden är som sagt också viktig 270 DA 1990 bredd 9 - 2.73m 270 DA 1998 bredd 9,2 - 2.79 Inte för att jag bryr mig eftersom jag inte tänkt köpa en äldre årsmodell, men man undrar varför ni försöker lura oss som skall kolla på en 270!? Alla siffror är enligt www.searay.com och visar att en 270 från -98 på både längd (med och utan plattform) och bredd är större än en från -90 och dessutom väger rejält mycket mer.
  19. Nu undrar jag om vissa SeaRay-ägare har koll på läget. En SeaRay 270 DA från 1990 är enligt SeaRays hemsida 28,7 med plattform och skrovet 27,1. Torrvikten 5,800 lbs. En SeaRay 270 DA från 1998 är enligt samma hemsida 29,1 med plattform och skrovet 27,8. Torrvikten 7,500 lbs. Någon SeaRay 240 DA från 1990 finns inte enligt samma hemsida, men en 250 DA från 1990 är 26,9 med plattform, utan plattform 25,4 och torrvikten ligger på 5,100 lbs. Vet inte vad vederbörande menar med nyare 300, men en 300 DA från 2003 är 33,4 med plattform och väger 12,500 lbs. Enligt min lilla undersökning låter det som rimliga värden och att båtarna blir aningen större varje årsmodell vilket de flesta märkens båtar i allmänhet också blir.
  20. Ja, jag har hittat mycket information om alla årsmodeller där, dock inte höjd till rufftak och längd på kojer och dylikt. Tack för tipset!
  21. Skulle också bli väldigt tacksam om någon 270-kunnig person kunde säga vad det är för ståhöjd i pentry och toalett samt längden på kojerna i både förpiken och midkabin.
  22. Hade exakt samma symptom förra året (ett drev från -00). På min var det trimsensorn (cirkelformat plasthölje) på styrbords sida på drevet som hade tagit in vatten och kortslutit. Bara köpa ny - nu fungerar det igen Inte helt ovanligt problem enligt min marina.
  23. Så om vi höjer skatterna i Sverige lite till tar bolagen ut mindre vinst ju!? Det måste vi konsumenter tjäna på!
  24. Jo, det är väl dilemmat i det hela. Kollat runt lite och hittat en som verkar enkel att installera, en SeaMach Marine Rooftop A/C. en smidig grej som man sätter på taket genom ett 14 * 14 hål och som bara har en strömförsörjningskabel. Lite spec: SeaMach features a powerful 13,500 BTU cooling capacity, a quiet, high efficiency rotary compressor with a very low start up surge, and it can be equipped with an Elect-A-Heat option that will take the chill off your cabin on cooler outings. BTUH Nominal Capacity Cooling.........................................13,500 Heating...........................................5,600 Electrical rating.....115VAC, 60Hz, 1 Phase Cooling full load amps Compressor.......................................11.5 Fan Motor.....................low: 2.8, High 3.4 Total.................................................14.9 Heating full load amps........................16.1 Running Watts (Cooling- low)...........1,680 Running Watts (Cooling- high)..........1,875 Running Watts (Heating)...................1,900 Compressor Locked rotor amps..............67 Compressor Ohm ratings Common/start...................................3.38 Common/run......................................0.6 Thermostat temperature range Cooling......................61°F /-5 minimum Heating......................85°F /-5 maximum Metering device..................Capillary Tube Refrigerant Charge.......................17.5 Oz Refrigerant Type.............................R-22 * Alternate zero ozone depleting refrigerant ...R417A (AKA Isceon 59, AKA NU-22)* Evaporator air delivery...............330 CFM Dimensions: Exterior shroud - 13.25 high x 29 wide x 43 long Interior ceiling assembly - 2.1high x 19.9wide x 20.1long Ceiling cutout opening size - 14 x 14 Installed weight...........................104 lbs
  25. Ok, skall uttrycka mig korrekt, brukar stå A/C. Ett exmpel från en annons på en Sea Ray 270: A/C med värme och kyla
×
×
  • Skapa nytt...