Gå till innehåll
söndag 17 november 2024

Gatito

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    18
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Gatito

  1. Tack skall ni ha. Dessa förklaringar kommer att bli till stor hjälp. //Håkan
  2. Okay.. då har jag grunden klar för mig.. nu två frågor till: Behöver jag utgå från någon missvisning eller felmarginal när jag mäter på detta sätt eller skall jag \inte ge mig\ förrän resultatet är lika med det förväntade? Hur går jag tillväga om jag inte vet förbrukningen? t.ex. om jag vill kolla strömförsörjningen till ett instrument.. //Håkan
  3. Mitt inlägg slank inte med så nu försöker jag med en annan web-blädrare: Jag håller på med en träbåt och hamnar då och då i kontakt med elsystemet - ett område inom vilket jag verkligen är rudis. Har köpt en tångamperemätare för likström och undrar hur jag beräknar förväntat mätresultat. Är det så här: Om jag mäter vid 12 v en ledning som strömförsörjer en förbrukare på 6 w, skall jag då vänta mig 0,5 A? Om inte, hur skall jag tänka/räkna och varför? Jag tar tacksamt emot all hjälp och alla råd jag kan få i detta ämne. //Håkan
  4. Jag har kommit underfund med att själva kilremmen i sig var av lite fel mått, för smal.. så att den bottnade i remskivan och slets från insidan.. därav ljudet. Det känns nästan dumt, men så är det och problemet är löst. Tack så hemskt mycket för tipset om reservdelarna. Jag har antecknat. vänliga hälsningar Håkan
  5. Kan någon reda ut detta: Jag har en nyss övertagen snipa med en Volvo/Mercedes MD4. På jungfruturen upptäckte jag att en av kilremmarna, den långa som driver generator och ena vattenpumpen, satt väldigt löst e.g. drev knappt alls utan slog och nötte mot motordelar. Jag spände, men kort efter gick remmen av. Jag köpte en ny och monterade efter kosntens alla regler d.v.s. med ett spel på c:a 1,5 cm. Efter detta har jag ett kraftigt vinande ljud först 10-15 minuterna efter att motorn startats, sedan tystnar det. Jag blev orolig för att vattenpump eller generator höll på att skära, lossade remmen och kollade bägge hjulen. Inget glapp.. hjulen går lätt, och allt känns rätt. När vinandet väl tystnat går allt som på räls. Jag har just kört i tre timmar och allt funkar som det skall. Vad är detta för ljud? Det är svårt att beskriva.. skulle kunna vara en impeller som går torr, ett lager som håller på och skär, en rem som slirar.. men inget av detta verkar vara fallet. Hjälp!
  6. Är du i Stockhlmstrakten så ring Ekroths kapellmakeri på Söder. De är bäst av alla jag träffat på. //Håkan
  7. Jo, då.. nu har jag hämtat monteringsanvisningen i båten och den säger mycket riktigt att värmaren har modellbeteckningen HL 2011. Den kallas också monteringsanvisning för segel och motorbåt, så det verkar vara det sanna syftet. Jag är naturligtvis väldigt intresserad av att veta om modellen lämpar sig för båtanvändning eller ej, men troligen gör den det. Det mesta pekar på att det är indikatorn/fotocellen som behöver rengöras, men jag skall nu också kolla att lugtintaget för brännaren inte är igensatt.
  8. Hej hopp. Jag har provat att ringa dig men haft otur. Provar igen i morgon. Ja, jag är rätt säker. Jag har förvisso inte sett beteckningen på själva värmaren men på beskrivningen fick jag den identifierad av K.G Knutsson. De sände mig ett servicemeddelande (nr 178, Mars 1984) avseende den modellen så nog har den tillverkats alltid. Apropå det så fick jag ett tips i detta servicemeddelande som går ut på att man avlägsnar den yttre bränslepumpen och använder bara den inmonterade. Detta skulle vara möjligt om man ansluter bränslet med en mekanylbränsleslang med innerdiameter 2 mm, och skulle enligt uppgift vara avsevärt bättre. Så bra att de tror att mina problem därmed skulle lösas. Vad tror du/ni om det? //Håkan
  9. Modellen heter 2011, är svart, från 80-talet men i nyskick, har en kåpa på ovansidan - lika lång som värmaren - som sitter med två pinnpultar och döljer alla elkopplingar. Jag ringer dig gärna, men inte förrän tidigast i morgon för det finns inte tid.. och tack så mycket för erbjudandet..
  10. Axeln som rattnavet är påtryckt på är koniskt om jag mins rätt, och i axelns längdriktning sitter ett knaster som låser ratten mot axeln. Detta sammantaget gör att ratten sitter som berget ibland och jag använde en avdragare när jag tog isär mina grejor. Akta bara ratten, som brukar vara av plast längs in och inte tål påfrestningen från avdragaren hur som helst.
  11. Jag har en utmärkt bok i ämnet: Motorövervakning i båtar, utgiven - tror jag - av K.G. Knutsson på sin tid. Den skulle jag rekomendera dig att frösöka få tag i. Vet inte om den finns i handlen, men om inte så på antikvariat eller bibliotek.
  12. De första utombordarna med separat tank hade en verklig trycktank. Man pumpade upp ett övertryck i tanken med en pump på själva behållaren. Med tiden kom man att istället suga upp bensin med en bensinpump i motorn och det är den metod som alla tillverkare sedan använde. Pumpen på slangen har bara ett syfte: att pumpa upp bensin till motorn före start. Begreppet trycktank idag är således vilseledande, men har blivit accepterat som benämning på utbordarens lösa bensintank.
  13. Detta med fotocellen låter som ett klokt råd, men var sitter den? Har du, eller någon annan en principskiss att maila? Sitter den där jag tror, d.v.s. under kåpan på ovansidan? //Håkan
  14. Ett litet tillägg: apropå i gasform och kompression.. Har du kollat att det verkligen blir kompression i alla cylindrar?
  15. När jag har haft liknande problem har jag resonerat ungefär som du. a) Det kommer bensin in i cylindrarna stiften ger gnista.. alltså borde det bli en smäll därinne..?? Återstår alltså att fråga sig: Är det verkligen för vått för att inte ens bensin i gasform skall explodera? Kommer gnistan verkligen när den skall - när trycket är som störst och bensinen är gas? Jag skulle börja med det senaste. Sitter tändkablarna i rätt ordning? Finns det anledning att tro att det är något fel hos det som alstrar gnistan? Jag är inte bekant med den aktuella motorn, men med få undantag fungerar de flesta likadant. Bensinen blir sällan så utspädd med föroreningar att den inte ens exploderar ibland, så jag skulle leta efter tändföljds- eller gnistproblem.
  16. Jag är rätt säker på att alla slag av låsning av något mot en cylindrisk axel kallas för knaster. Mitt exempel är den lilla - ofta lösa - kil som passar i ett spår i propelleraxeln för att impellern till vattenpumpen skall följa med runt. Den kallas t.ex. för knaster.
  17. Jag bara glömde att vara inloggad när jag skrev min fråga. Lägger till detta inlägg för att få mailbevakning bara.
×
×
  • Skapa nytt...