Gå till innehåll
tisdag 28 januari 2025

thomasx

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    88
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av thomasx

  1. Satt just och tittade på denna och läste manualen, och ställde mig samma fråga, var är Instance och Ratio setting? Lyckades du någonsin klura ut det? Rent spontant tänker jag att Instance kan vara enhetens adress på CAN-bussen, och Ratio setting en faktor för varvtalet. Signalens frekvens delas med ratio setting, kanske?
  2. Så då är vi tillbaka på ursprungsfrågan. Gör den någon skillnad med en vanlig travare? Hur stor skillnad i så fall?
  3. Är det verkligen så att det enbart bli ett ortogonalt tryck in mot masten när man hissar/revar seglet, och varför blir det i så fall så?
  4. Denna typ av travare, gör den någon skillnad mot en utan hjul? Man har ju fortfarande delen som löper i likrännan.
  5. @Smajlej Vilken firma var det, jag är mycket intresserad av att hyra en sådan!
  6. Ja, hanfot med block i akterstaget och kaskad med dyneema är tanken. Jag tar en titt på PBB.
  7. Hejsan Jag ska fixa ny akterstagsträckare, delning 1:32. Har n några tips på lämpliga och prisvärda block att använda?
  8. Jag testade en enkel variant av plätering förra våren. Det funkade alldeles utmärkt. Inte en enda tulpan på propellerbladen. Navet förkopprade jag inte. Där satt en del tulpaner, men inte så många. Men det var ändå en markant skillnad. Tidigare år har bladen kunnat vara helt fulla med tulpaner. Förkoppringen räckte således för förra säsongen, men jag kunde konstatera att på ca halva propellerbladet verkade kopparen ha försvunnit helt när båten togs upp i höstas. Tänkte försöka mig på en lite mer avancerad förkoppring i år, med svavelsyra, om jag får tag på någon. Någon som vet var man hittar. Och nej, jag har ännu inte fått i båten i år. Blev väldigt sent pga "andra omständigheter." Jag testade en enkel variant av plätering förra våren. Det funkade alldeles utmärkt. Inte en enda tulpan på propellerbladen. Navet förkopprade jag inte. Där satt en del tulpaner, men inte så många. Men det var ändå en markant skillnad. Tidigare år har bladen kunnat vara helt fulla med tulpaner. Förkoppringen räckte således för förra säsongen, men jag kunde konstatera att på ca halva propellerbladet verkade kopparen ha försvunnit helt när båten togs upp i höstas. Tänkte försöka mig på en lite mer avancerad förkoppring i år, med svavelsyra, om jag får tag på någon. Någon som vet var man hittar. Och nej, jag har ännu inte fått i båten i år. Blev väldigt sent pga "andra omständigheter."
  9. Hejsan Jag har en yanmar 2gm20 med en 55A generator. Batterierna i båten är LiFePo på 130Ah, och kan ta långt mycket mer laddning än generatorns märkkapacitet. Jag har också en landströmladdare på 45A. När jag laddar batterierna med landström laddas de med full styrka. Men när de laddas från motorn/generatorn, blir det aldrig mer än 23A, dvs inte ens hälften än vad generatorn ska ge. Någon som har några tips om vad orsaken kan vara?
  10. Vi är inne på vår tredje säsong med separett ombord nu. Helt underbart, kommer ALDRIG gå tillbaka till septitank. Vi kör med en Torp-Isak som jag fick av min svåger, mest bara för att prova på för tre år sedan. Nu har den blivit fast installerad i vår X-332 med en 12 liters urindunk i utrymmet bakom toan. Eller ja, vi har två 12-litersdunkar så det alltid finns en på plats när man ska tömma osv, så totalt 24 liter.
  11. Hur gick det? Blev pläteringen bra? Har den hållit?
  12. Jahapp, nu har jag i alla fall pläterat mina propellerblad. Får jämföra dem med navet till hösten Blev nog ett relativt tunt lager koppar, men det ser väldigt bra ut i alla fall
  13. Jag körde på en android-platta med iSailor. Funkade riktigt bra. Så det kör vi på i sommar också. Eventuellt blir det hela utökat med en arduino eller raspberry-pi som reläar all NMEA-data till wifi också
  14. Hur gick det? Blev pläteringen bra? Har den hållit?
  15. En annan fundering som dyker upp. Kan man på något vis använda ett Garmin Bluechart SD-kort med kartor tillsammans med en Ipad eller Androidplatta?
  16. Ja, det är ju egentligen bara att dra på sig polaroiderna och ta med plattan ut i trädgården och se hur det funkar, men får sätta under en "sprayhood" bara
  17. Får ta med plattan och ett par solglasögon till båten nästa gång, och prova lite
  18. Ok, bra, tack! Ska kolla upp både isailor och griffin survivor då!
  19. Ok, lutar lite åt att nöja sig med att testa platta i sommar alltså, man kan ju alltid börja så eftersom plattan ändå finns, och seapilot kostar numera bara 95:- för ett år såg jag, om man nöjer sig med navigering och skippar planeringsdelen. Vi använder plotter ganska sparsamt som det är. Gamla hederliga inplastade papperskort är fortfarande oslagbart, tycker jag. Finns ingen skärm som klarar presentera lika mycket information lika detaljerat med samma översikt Kanske man skulle montera en 32" svängd monitor under sprayhooden, då kanske... Nåja. iallafall, nästa fundering blir då, vad finns det för skal till ipad som kan tänkas funka bra?
  20. Hejsan Ja, det är frågan, ska man satsa på en plotter, eller en platta? Vår plotter blev stulen vid ett inbrott, och frågan är nu om man ska ersätta den med en ny plotter, eller med en platta. Vilka är fördelarna resp nackdelarna med respektive variant och finns någon avgörande skillnad? Som app i plattan tänker jag mig i så fall Seapilot. Om det blir en plotter handlar det om en i prisklassen 5-8000:- ink sjökort (som just nu ingår "gratis" i massa erbjudanden i båtbutikerna). Montering, tidigare hade vi plottern fast monterad vid navbordet på vår X-332. Nu tänker jag mig att vi ska kunna växla mellan att ha den vid navbordet, eller ovanpå instrumenten i sittbrunnen, ovan nedgångsluckan, under sprayhooden. Båten har rorkult, så ingen piedestal eller liknande.
  21. Max dragkraft är 409 resp 910 kg, arbetsbelastning anges till 102 resp 228kg.
  22. Ok, tack för svar, jag tror jag kör på den större modellen då. Lewmars nya S2000 kanske kan vara ett alternativ till bandankarspel för dig då, det är ett ankarspel mer anpassat för aktermontering, med frifallsfunktion osv. Det har autostopp också, som verkar ganska smidigt. Återstår att se hur det funkar i praktiken.
  23. Hejsan Jag tänkte satsa på ett Lewmar akterspel till aktern på vår segelbåt, X-332, 33 fot, 4300 kg. Så finns då alternativen S900 eller S2000 av Lewmars nya ankarspel, S900 anges som lämpligt för båtar upp till 32 fot, och S2000 upp till 48 fot. Frågan är vilket jag ska satsa på. Jag brukar ju gilla att ha grejer som har tillräckligt med kraft och lite marginal, om man säger så. S900 är på 600w och S2000 är på 1000w. Ankaret är på 10 kg med blyad lina. Våran båt faller ju helt klart inom ramen för många 32-fotare, så ur det perspektivet borde det ju inte vara några problem, och en ankarwinch för 48-fotare borde vara lite overkill, kan jag tycka. Men, vad säger ni, några med lite erfarenhet av ankarwinchar av olika storlekar?
  24. ChristerN, jag tänker att linhjulet är sådant att det klämmer linan mellan två skivor, och så länge tampen är tjockare än den minsta klämtjockleken, så att säga, så kommer det att fungera. I ditt fall har då linan deformerats så att den fyrkantiga delen passar mellan linhjulen dess mest ihopklämda läge. Men en splits går ju så att säga åt andra hållet, den blir tjockare istället. Så när den går in så funkar det, och när den passerar förbi så klämmer linhjulen ihop igen och så länge tampen är minst 12mm så funkar det, tror jag. Det jag är lite fundersam till är om det kan vara så att Biltemas tamp har den egenskapen att den deformeras och blir fyrkantig precis som din tamp blev. Och att den av den anledningen då kan sluta fungera i ett läge liknande ditt. Det brukar ju heta att man får vad man betalar för Det blir nog ändå så att jag inhandlar en ny tamp som av tillverkaren uttryckligen är avsedd för ankarspel och inte deformeras.
  25. Ja, ChristerN, det var denna typ av grejer som du nämner som föranledde min fråga om hur Biltema-tampen kan tänkas funka i ett ankarspel I ditt fall med den fyrkantiga delen, så tänker jag mig att den del som legat i ankarwinchen komprimerats så mycket att winchen inte kunde klämma mer, och när den delen hamnade i winchen igen så tappade den greppet och det snurrade bara. Jag har letat runt lite och läste om någon tamp att den var särskilt anpassad för ankarspel just i det att den inte skulle deformeras när den låg i kläm i linjjulet. Kanske bäst att satsa på en sådan tamp ändå. När det gäller splitsen tänkte jag som så, att den delen blir grövre och därför snarare greppar bättre än sämre i hjulet. Så länge det inte blir för grovt, dvs grövre än linhjulets största tillåtna diameter. En väl utförd splits bibehåller 90% av linans styrka, läste jag på någon tillverkares hemsida.
×
×
  • Skapa nytt...