Gå till innehåll
torsdag 24 april 2025

Kalle-bah

Medlemmar
  • Innehålls Antal

    12
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om Kalle-bah

  • Placering
    Kadett

Senaste Profilbesöken

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

  1. Efter att ha kladdat ordentligt med fogmassa kollade jag båten igen igår. Hittade ca 3dl vatten. Vet inte riktigt hur mycket det hade regnat, men inte jättelite iaf. Kan man tro att dom 3dl möjligen kan vara kondensvatten? Hittade inga spår av vatten alls på insidan skrovet, annat än dom 3dl i botten då.
  2. Det är inte omöjligt att det tar sig in lite men har svårt att se att sådana mängder ska göra det.
  3. Har köpt gelcoatspackel, men lite kallt för det nu väl? Bäst att hålla sig över 10 grader iaf?
  4. Händer att jag knappar dator😁, men jo har ju mobil med kamera förstås. Det är en bit mellan hem och båt bara.
  5. Nu är jag hemma igen och har inga bra bilder. Med "axeln" menar jag den som själva centerbordet sitter fast med. Det är fällbart. Tack för fina tips! Det käns lite bättre nu och jag ska nog få ordning på det. Jo båten käns minst sagt solid. Mycket glasfiber och tittar man inifrån så möts inte sidorna i en spets, utan det är några cm platt det sista. Antar att stäven är solid.
  6. Det är en "ski breeze", byggd i oxeviken slutet 50-tal till mitten 60-tal. Var ute ve den nu igen och tömde 8-9L vatten samt undersökte lite mer. Det jag fogat är främst en relingslist av teak, samt lite andra detaljer. Jag kollade centerbordet där axeln går igenom och där verkade det torrt. Det stog fortfarande lite vatten på däck vid grejen man fäster "skotet?"🤔 (ursäkta, känner mig väldigt osäker på lingon än så länge😅) till förseglet, ungefär midskepps. Det var lite svårt att foga ordentligt där iom att prylarna till skotet sitter nära inpå relingslisten. Prylarna sitter med en rad rejäla skruvskallar. Käns som det kan vara idé att skruva bort och täta ordentligt där. När det blir så många liter vatten på ett enda regnoväder så borde det nästan vara läcka just där vatten ansamlas och inte på något ställe där det rinner fort förbi? Båten har en öppen sittbrunn med ett kapell spänt över. Det sitter tight och med fall från centrum och ut mot sittbrunnssargen, men jag noterade att visst skulle vatten kunna tränga sig in under och upp över sargen om det blåser tillräckligt hårt samtidigt som det regnar mycket. 8-9L vatten käns lite mycket bara för att det skulle vara förklaringen. Vad tros om skadan i fören då? Ok att fixa med gelcoatspackel ok färg?
  7. Problem nr 1: Båten slet sig och har legat och skavt med fören mot bommen. Det har gått igenom färg gelcoat och iaf något lager glasfiberväv. Att den slet sig är en genant nybörjar klantning av mig, men frågan är hur allvarlig är skadan? Min tanke lite gelcoatspackel, slipa till lite och ett par lager färg på det medans båten ligger i sjön. Snygga till mer till hösten när båten är upptagen. Jag tänker att i fören är det inte ihåligt och lika tunna vägar som i resten av skrovet. Att strukturellt spelar det mindre/ingen roll. Vad tror ni? Problem nr 2: Båten tog in en hel del vatten när jag spolade av däcket före sjösättning. Fogade då om längs med hela relingslisten då fog saknades för det mesta och där det satt var det gammalt och slitet. Nu efter ett väldigt regningt och blåsigt dygn vid bryggan var det mycket vatten i den. Får foga lite mer vid genomföringar och sånt men undrar om det kan finnas andra orsaker? Det finns ett hål längst upp i bakkant på centerbordslådan. Kan det pressas upp vatten i lådan och ut där om det går lite vågor vid bryggan? Det finns ju även en bult som håller det fällbara centerbordet och den sitter ju mycket längre ner på lådan. Kan det komma in vatten där tro?
  8. Är som sagt novis, men vad jag förstått hissar många upp centerbordet vid medvind t.ex för minskad friktion och högre fart? Det var iaf inte uppenbart för mig att använda det ihop med motor
  9. Tack! Förstår helt klart poängen. Visst behöver rodren fart för att styra, medans motorn inte behöver det. Å andra sidan GER motorn fart när man använder den. Gasar man inte så blir det inte mycket styrkraft. Men ser som sagt din poäng och som du säger så är det nog testa sig fram som gäller. Har dubbla ganska väl tilltagna roder på båten så hoppas dom inte behöver så himla mycket fart för att ändå ha rimlig styreffekt kvar. Hoppas och tror väl att den stora grejen är ner med centerbordet.
  10. Ja det var lite dom tankarna jag hade, men eftersom jag är helt grön på segelbåtar så ville jag kolla lite med kunnigare människor först. Kanske fans det någon risk med att köra centerbord nere i kombination med motor som jag missade? Men då låter det ju som att det är fritt fram🙂 Tänker också att det kanske är bra att fixera snurran och styra med roder istället? Man borde få mer styrmöjligheter i riktigt låg fart där snurran käns aningens hjälplös?
  11. Hej! Har paddlat kajak i 30år så jag har en del sjövana, men nu tänkte jag lära mig segla. Har köpt en gammal båt 5,6x1,8m med sittbrunn och fällbart centerbord. Har inte testat segla ännu men kört ett par jättekorta svängar med motor. Min tanke var ju att seglingen kommer vara läskig i början och att det får bli babysteps i lugna förhållanden som start, men att blir det stressigt så är det bara att starta motorn istället. Nu visar det sig inte vara helt enkelt att styra med motorn heller. På öppen yta går ju bra men båda gångerna jag varit ute så blir det kaos så fort jag ska parkera mellan bommarna. Båten driver väldigt i sidled och jag sladdar som en tvål käns det som. Övning ger förstås färdighet, men jag undrar om det kunde vara idé att sänka ner centerbordet lite vid parkering? Kan det hjälpa lite med "fästet"? Båten har ett helt slätt skrov med ganska platt botten, ingen köl alls. Har ni några tips?
×
×
  • Skapa nytt...